×
سیاسی
شناسه خبر : 150890
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/01/06 ساعت 11:11
شهریورماه 1402/ جایگاه روابط تهران-ریاض در افق 2030 بن سلمان

نورنیوز بررسی کرد؛

شهریورماه 1402/ جایگاه روابط تهران-ریاض در افق 2030 بن سلمان

ایران و عربستان سعودی پس از امضاء موافقتنامه عادی سازی روابط در اسفندماه سال گذشته وارد دور جدیدی از مناسبات همه جانبه شده اند که پایه آن فاصله گرفتن از رقابت‌های ژئوپلیتیک و حرکت به سوی همکاری‌های ژئو اکونومیک است.

نورنیوز - گروه سیاست: در فاصله کوتاهی پس از حضور «علیرضا عنایتی» سفیر جدید ایران در ریاض، «عبدالله بن‌سعود العَنَزی» سفیر جدید عربستان سعودی در تهران، با ورود به تهران گفت: سند چشم‌انداز سعودی برای سال ۲۰۳۰ که توسط «محمد بن‌سلمان» ولی‌عهد این کشور اعلام شده، می‌تواند نقشه راهی برای تقویت همکاری‌ها و اهداف راهبردی دو کشور باشد.

العنزی افزود: دستورات رهبران کشورمان بر اهمیت تقویت روابط میان پادشاهی عربستان سعودی و ایران تاکید دارد و امیدواریم بتوانیم این روابط را به افق‌های روشن‌تر رسانده تا با همکاری یکدیگر در جهت مصالح و منافع دو ملت دوست و برادر پیش بروند.

این دیپلمات ارشد سعودی همچنین گفت: عربستان سعودی و ایران دو کشور همسایه و دارای مؤلفه‌های اقتصادی، منابع طبیعی و مزیت‌های بسیاری هستند که به ارتقاء جنبه‌های توسعه و رفاه، ثبات و امنیت در منطقه به نفع دو کشور و دو ملت برادر کمک می‌کند.

بررسی کارنامه فعالیت‌های بن‌سلمان طی سال‌های اخیر در چارچوب چشم‌انداز سند ۲۰۳۰ که در سال ۲۰۱۶ به عنوان نقشه راه توسعه این کشور اعلام شد، بیان‌گر برنامه‌هایی برای کاهش وابستگی ریاض به نفت و تنوع‌بخشی به اقتصاد عربستان و توسعه بخش‌های خدماتی است.

نقطه اتکاء ابتدایی بن‌سلمان را در این مسیر، برخورداری از حمایت‌های سرمایه‌گذاری، فنی و امنیتی غرب تشکیل می‌داد، اما گرفتار شدن عربستان در بحران‌های امنیتی منطقه و چاله‌های هزینه‌ای عمیق از جمله جنگ یمن، ولیعهد عربستان را به صرافت تغییر ریل انداخت.

به بیان دقیق‌تر؛ غرب نه تنها امنیت مورد نیاز برای تحقق این سند چشم‌انداز را برای ریاض فراهم نکرد بلکه خود زمینه‌ساز بحران‌ها و چالش‌های امنیتی فراوانی شد که هزینه‌های سنگینی را به عربستان تحمیل نمود.

علاه بر آن؛ خروج مفتضحانه آمریکا از افغانستان و سپس تحولات جنگ اوکراین، غیر قابل اتکاء بودن غرب را برای بسیاری از متحدان آن از جمله عربستان آشکار ساخت تا آنان را به این نتیجه مهم برساند که روابط یک‌جانبه با غرب، پاسخ‌گوی نیازها و حلّال مشکلات آنان نیست. 

برهمین اساس؛ عربستان هرچند همچنان تعاملات خود با غرب را حفظ نموده اما با نگاهی چندجانبه به دنبال ابعاد جدیدی از دیپلماسی منطقه‌ای و جهانی است که افزایش گرایش به چین و روسیه و تغییر رویکرد نسبت به ایران نمودهایی از آن است.

گرچه رسانه‌های فارسی‌زبان معاند طی ماه‌های اخیر تقلای بسیاری برای اهمیت‌زدایی از احیاء روابط ایران و عربستان داشته‌اند، اما حقیقت امر آن است که تاکید بر نقش‌آفرینی ایران در سند ۲۰۳۰ عربستان بیان‌گر چند نکته اساسی است:

نخست؛ با توجه به اینکه سند ۲۰۳۰ یک سند راهبردی و نه موقت است، توجه به نقش ایران در تحقق این مهم، بیان‌گر نگاه راهبردی ریاض به روابط با ایران و ظرفیت‌های بسیاری است که در توسعه مناسبات برای طرفین رقم خواهد خورد، چنانچه بن‌سلمان نیز در دیدار اخیر با حسین امیرعبداللهیان رسما بر راهبردی بودن این روابط تأکید کرد.

دوم؛ هرگونه فعالیت اقتصادی به‌ویژه در حوزه زیربنایی نیازمند مولفه‌ای مهم به نام «امنیت» است. از سویی؛ غرب همواره سعی داشته با طرح مسائل ساختگی و انحرافی مانند شیعه و سنی، عرب و عجم و... مانع از امنیت پایدار در غرب آسیا و برخورداری منطقه از ظرفیت‌ها و منابع مشترک شود، لذا یکی از الزامات مهم تحقق اهداف توسعه‌ای کشورهای منطقه، تلاش برای ایجاد ثبات و مقابله با فتنه‌انگیزی‌ها و تفرقه افکنی‌های ضد امنیتی غرب می باشد.

سوم؛ قرار داشتن روابط ریاض با تهران در سند راهبردی عربستان از یک‌سو بیان‌گر اذعان به نقش‌آفرینی و جایگاه ایران در نظم اینده است که آن را در ردیف کشورهای بزرگی چون اعضای بریکس (چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی و برزیل) قرار می‌دهد و از سوی دیگر بیانگر واهی بودن ادعای غرب مبنی بر انزوای ایران و کارآیی‌ تحریم‌ها است.

چهارم؛ ایران و عربستان سعودی پس از امضاء موافقتنامه عادی سازی روابط در اسفندماه سال گذشته وارد دور جدیدی از مناسبات همه جانبه شده‌اند که پایه آن فاصله گرفتن از رقابت‌های ژئوپلیتیک و حرکت به سوی همکاری‌های ژئو اکونومیک است. فرصت‌هایی که از این رهگذر در اختیار دو کشور و منطقه غرب آسیا قرار می گیرد ضمن آن که با کاهش شدید هزینه‌های امنیتی،ظرفیت‌های منطقه ای را به سوی توسعه اقتصادی هدایت خواهد کرد، زمینه ساز شکل گیری همکاری‌های جدید میان قدرت‌های غرب آسیا با کشورهایی خواهد شد که منافعشان با تداوم ناامنی در منطقه در تضاد بوده و حامی ثبات و آرامش هستند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
سفیر عربستان استوارنامه خود را تقدیم وزیر امور خارجه کرد
یکشنبه 1402/06/19 ساعت 14:24
سفیر عربستان استوارنامه خود را تقدیم وزیر امور خارجه کرد
سفیر جدید عربستان سعودی در جمهوری اسلامی ایران در آغاز مأموریت خود با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تقدیم کرد.
بوی بهبود از اوضاع جهان می‌آید!
یکشنبه 1402/06/19 ساعت 12:18
نور ویدئو؛
بوی بهبود از اوضاع جهان می‌آید!
نخستین امتیازبازی تیم‌های باشگاهی ایران و عربستان در زمین‌های دو کشور به نام دیپلماسی موفق منطقه‌ای ثبت خواهد شد و نشان می‌دهد پیمان تازه میان دو قدرت منطقه‌ای برخلاف ادعاها، «تشریفاتی» و «تزئینی» نبود.
سیاست، فوتبال، تبلیغات؛ برنده نهایی کدام است؟
شنبه 1402/06/18 ساعت 17:59
نورنیوز بررسی کرد؛
سیاست، فوتبال، تبلیغات؛ برنده نهایی کدام است؟
برای نخستین ­بار رقابت­‌های فوتبالی پیش­رو در غرب آسیا، نگاه و تمرکز توامان محافل سیاسی و ورزشی را به خود جلب کرده است؛ زیرا از یک سو مستطیل سبز، نقطه تلاقی سیاست، فوتبال و البته تبلیغات برای سعودی‌هاست و از سوی دیگر نمایش برد دیپلماتیک و مانور عینی و ملموس تغییر روابط ایران و عربستان.
ایران و عربستان برای تقویت همکاری اقتصادی آمادگی لازم دارند/ همواره بر ضرورت حفظ امنیت منطقه تأکید داریم
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:53
سخنگوی وزارت امور خارجه:
ایران و عربستان برای تقویت همکاری اقتصادی آمادگی لازم دارند/ همواره بر ضرورت حفظ امنیت منطقه تأکید داریم
ناصر کنعانی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه عنوان کرد: رابطه ایران و عربستان بر اساس نگاه مثبت دو کشور برقرار شده است. طرفین در چارچوب نشست‌های مشترک توافق کردند روند همکاری‌ها را علاوه بر موضوعات سیاسی به موضوعات اقتصادی و تجاری تسری دهند، ما چارچوب‌های خوبی داریم.
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:15
نور ویدئو؛
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
تفاهم ایران و عربستان فقط یک تجدید یک «عهد» و پیمان قدیمی و بازگشت به نقطه قبل نیست؛ با توجه به فراز‌وفرود رابطه دو کشور قدرتمند منطقه‌ای در یک دهه گذشته، آغاز یک «عهد» و دوره جدید است. دوره‌ای که می‌توان با پیاده‌کردن رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف»، مناسبات اقتصادی نوینی را جایگزین مدل‌های سنتی و غربی کرد.
نظرات

آخرین اخبار
رویترز: پس از دو هفته بمباران بی‌وقفه، حکومت ایران در آستانه فروپاشی نیست
احتمال بازبینی روابط امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس با آمریکا
نرخ بنزین در اروپا دستوری شد
ایران پاسخ حمله به مخازن پالایشگاه تهران را داد
فارن افرز: ایران معادله جنگ را تغییر داد، ادامه جنگ به نفع ایران است
مقاومت عراق: امارات به تأسیسات نفتی سعودی حمله کرد
زلزله در بازار کشورهای عربی با تداوم تجاوز آمریکا به ایران/سرمایه‌ها از دبی فراری شدند
لغو پروازهای بریتیش ایرویز به ابوظبی و چندین کشور خاورمیانه‌
در صورت خطای آمریکا تنگه ای دیگر، مشابه هرمز خواهد شد
وقوع حادثه برای دو نفتکش خارجی سوخت عراق در آب‌های بین المللی
حمله پهپادی حزب الله لبنان به بزرگترین مجتمع صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/ انهدام پهپاد هرون TP
بسیاری از مردم و بسیجیان برای حضور در ایست‌های بازرسی داوطلب شدند
روسیه: قطعنامه شورای امنیت علیه ایران جانبدارانه و یک‌طرفه بود
نفتکش آمریکایی در نزدیکی عراق هدف قرار گرفت
موج 40 عملیات وعده صادق4 علیه بیش از 50 هدف در سراسر اراضی اشغالی
تناقض گویی‌های ترامپ: در 11 روز گذشته ارتش ما ایران را عملا نابود کرد
آمار تعداد زنان و کودکان شهید در حملات آمریکایی-صهیونیستی
اختلال در شناسایی زمان شلیک موشک‌های ایران در اسرائیل
نماینده ایران در سازمان ملل: قطعنامه شورای امنیت تحریف واقعیت بود
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات گسترده حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
زاکانی: در 10 روز نخست جنگ 9000 نقطه از کشور مورد هدف دشمن قرار گرفت
بقائی: قتل عام فرشتگان کوچک ایرانی در میناب جنایتی نابخشودنی است
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز تحت مدیریت ماست
قلب تامین سوخت پنتاگون، هدف حمله پهپادی قرار گرفت
شورای امنیت به جای محکوم کردن جنایت آمریکا، علیه ایران قطعنامه صادر کرد
محدودیتی در تخلیه انواع کالا از بنادر نداریم
منبع آگاه: رویای تسلط بر خیابان‌ها توسط متجاوزان ناکام خواهد ماند
استاندار مازندران : اولویت اصلی، حفظ معیشت و امنیت مردم است
پورعلی گنجی: ما داغداریم
تاکید سرلشکر صفوی بر میزان اشراف اطلاعاتی ایران از دشمن + فیلم
چند نکته راهبردی در تحلیل جنگ رمضان
تخریب تعدادی از بناهای شاخص تاریخی سنندج
اتمام مهلت خرید خودروهای وارداتی
رضایی: امنیت در سواحل جنوبی کشور برقرار است
وزیر فرهنگ: ‏اجتماعات مردم در خیابان کمتر از موشک‌های ایرانی نیست
عیادت مبارز هنرهای رزمی ایران از مجروحان جنگی
موج جدید حملات موشکی سنگین ایران به پایگاه‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی
پیش‌بینی بارش شدید برف و باران در 20 استان
سازمان جهانی بهداشت: 18 حمله به مراکز درمانی ایران تایید شد
عراقچی: نیروهای مسلح انتقام حمله به زیرساخت‌های ملی را می‌گیرند
آغاز عملیات جدید حزب‌الله در سرزمین‌های اشغالی
تصویر منتشرشده از محل خاکسپاری رهبر شهید کذب است
ناطق نوری: انزجار خود را از آمریکا و رژیم صهیونی اعلام می‌کنیم
بیش از 60 نماینده پارلمان انگلیس از طرح تحریم اسرائیل حمایت کردند
این جنگ تمام می‌شود و آنچه می‌ماند حسن‌ همجواری است
هشدار مقاومت عراق به جولانی درخصوص تجاوز به لبنان
فرانسه امکان لغو تحریم علیه روسیه را رد کرد
اعلام آخرین آمار مجروحان جنگ تاکنون