×
سیاسی
شناسه خبر : 150890
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/01/06 ساعت 11:11
شهریورماه 1402/ جایگاه روابط تهران-ریاض در افق 2030 بن سلمان

نورنیوز بررسی کرد؛

شهریورماه 1402/ جایگاه روابط تهران-ریاض در افق 2030 بن سلمان

ایران و عربستان سعودی پس از امضاء موافقتنامه عادی سازی روابط در اسفندماه سال گذشته وارد دور جدیدی از مناسبات همه جانبه شده اند که پایه آن فاصله گرفتن از رقابت‌های ژئوپلیتیک و حرکت به سوی همکاری‌های ژئو اکونومیک است.

نورنیوز - گروه سیاست: در فاصله کوتاهی پس از حضور «علیرضا عنایتی» سفیر جدید ایران در ریاض، «عبدالله بن‌سعود العَنَزی» سفیر جدید عربستان سعودی در تهران، با ورود به تهران گفت: سند چشم‌انداز سعودی برای سال ۲۰۳۰ که توسط «محمد بن‌سلمان» ولی‌عهد این کشور اعلام شده، می‌تواند نقشه راهی برای تقویت همکاری‌ها و اهداف راهبردی دو کشور باشد.

العنزی افزود: دستورات رهبران کشورمان بر اهمیت تقویت روابط میان پادشاهی عربستان سعودی و ایران تاکید دارد و امیدواریم بتوانیم این روابط را به افق‌های روشن‌تر رسانده تا با همکاری یکدیگر در جهت مصالح و منافع دو ملت دوست و برادر پیش بروند.

این دیپلمات ارشد سعودی همچنین گفت: عربستان سعودی و ایران دو کشور همسایه و دارای مؤلفه‌های اقتصادی، منابع طبیعی و مزیت‌های بسیاری هستند که به ارتقاء جنبه‌های توسعه و رفاه، ثبات و امنیت در منطقه به نفع دو کشور و دو ملت برادر کمک می‌کند.

بررسی کارنامه فعالیت‌های بن‌سلمان طی سال‌های اخیر در چارچوب چشم‌انداز سند ۲۰۳۰ که در سال ۲۰۱۶ به عنوان نقشه راه توسعه این کشور اعلام شد، بیان‌گر برنامه‌هایی برای کاهش وابستگی ریاض به نفت و تنوع‌بخشی به اقتصاد عربستان و توسعه بخش‌های خدماتی است.

نقطه اتکاء ابتدایی بن‌سلمان را در این مسیر، برخورداری از حمایت‌های سرمایه‌گذاری، فنی و امنیتی غرب تشکیل می‌داد، اما گرفتار شدن عربستان در بحران‌های امنیتی منطقه و چاله‌های هزینه‌ای عمیق از جمله جنگ یمن، ولیعهد عربستان را به صرافت تغییر ریل انداخت.

به بیان دقیق‌تر؛ غرب نه تنها امنیت مورد نیاز برای تحقق این سند چشم‌انداز را برای ریاض فراهم نکرد بلکه خود زمینه‌ساز بحران‌ها و چالش‌های امنیتی فراوانی شد که هزینه‌های سنگینی را به عربستان تحمیل نمود.

علاه بر آن؛ خروج مفتضحانه آمریکا از افغانستان و سپس تحولات جنگ اوکراین، غیر قابل اتکاء بودن غرب را برای بسیاری از متحدان آن از جمله عربستان آشکار ساخت تا آنان را به این نتیجه مهم برساند که روابط یک‌جانبه با غرب، پاسخ‌گوی نیازها و حلّال مشکلات آنان نیست. 

برهمین اساس؛ عربستان هرچند همچنان تعاملات خود با غرب را حفظ نموده اما با نگاهی چندجانبه به دنبال ابعاد جدیدی از دیپلماسی منطقه‌ای و جهانی است که افزایش گرایش به چین و روسیه و تغییر رویکرد نسبت به ایران نمودهایی از آن است.

گرچه رسانه‌های فارسی‌زبان معاند طی ماه‌های اخیر تقلای بسیاری برای اهمیت‌زدایی از احیاء روابط ایران و عربستان داشته‌اند، اما حقیقت امر آن است که تاکید بر نقش‌آفرینی ایران در سند ۲۰۳۰ عربستان بیان‌گر چند نکته اساسی است:

نخست؛ با توجه به اینکه سند ۲۰۳۰ یک سند راهبردی و نه موقت است، توجه به نقش ایران در تحقق این مهم، بیان‌گر نگاه راهبردی ریاض به روابط با ایران و ظرفیت‌های بسیاری است که در توسعه مناسبات برای طرفین رقم خواهد خورد، چنانچه بن‌سلمان نیز در دیدار اخیر با حسین امیرعبداللهیان رسما بر راهبردی بودن این روابط تأکید کرد.

دوم؛ هرگونه فعالیت اقتصادی به‌ویژه در حوزه زیربنایی نیازمند مولفه‌ای مهم به نام «امنیت» است. از سویی؛ غرب همواره سعی داشته با طرح مسائل ساختگی و انحرافی مانند شیعه و سنی، عرب و عجم و... مانع از امنیت پایدار در غرب آسیا و برخورداری منطقه از ظرفیت‌ها و منابع مشترک شود، لذا یکی از الزامات مهم تحقق اهداف توسعه‌ای کشورهای منطقه، تلاش برای ایجاد ثبات و مقابله با فتنه‌انگیزی‌ها و تفرقه افکنی‌های ضد امنیتی غرب می باشد.

سوم؛ قرار داشتن روابط ریاض با تهران در سند راهبردی عربستان از یک‌سو بیان‌گر اذعان به نقش‌آفرینی و جایگاه ایران در نظم اینده است که آن را در ردیف کشورهای بزرگی چون اعضای بریکس (چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی و برزیل) قرار می‌دهد و از سوی دیگر بیانگر واهی بودن ادعای غرب مبنی بر انزوای ایران و کارآیی‌ تحریم‌ها است.

چهارم؛ ایران و عربستان سعودی پس از امضاء موافقتنامه عادی سازی روابط در اسفندماه سال گذشته وارد دور جدیدی از مناسبات همه جانبه شده‌اند که پایه آن فاصله گرفتن از رقابت‌های ژئوپلیتیک و حرکت به سوی همکاری‌های ژئو اکونومیک است. فرصت‌هایی که از این رهگذر در اختیار دو کشور و منطقه غرب آسیا قرار می گیرد ضمن آن که با کاهش شدید هزینه‌های امنیتی،ظرفیت‌های منطقه ای را به سوی توسعه اقتصادی هدایت خواهد کرد، زمینه ساز شکل گیری همکاری‌های جدید میان قدرت‌های غرب آسیا با کشورهایی خواهد شد که منافعشان با تداوم ناامنی در منطقه در تضاد بوده و حامی ثبات و آرامش هستند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
سفیر عربستان استوارنامه خود را تقدیم وزیر امور خارجه کرد
یکشنبه 1402/06/19 ساعت 14:24
سفیر عربستان استوارنامه خود را تقدیم وزیر امور خارجه کرد
سفیر جدید عربستان سعودی در جمهوری اسلامی ایران در آغاز مأموریت خود با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تقدیم کرد.
بوی بهبود از اوضاع جهان می‌آید!
یکشنبه 1402/06/19 ساعت 12:18
نور ویدئو؛
بوی بهبود از اوضاع جهان می‌آید!
نخستین امتیازبازی تیم‌های باشگاهی ایران و عربستان در زمین‌های دو کشور به نام دیپلماسی موفق منطقه‌ای ثبت خواهد شد و نشان می‌دهد پیمان تازه میان دو قدرت منطقه‌ای برخلاف ادعاها، «تشریفاتی» و «تزئینی» نبود.
سیاست، فوتبال، تبلیغات؛ برنده نهایی کدام است؟
شنبه 1402/06/18 ساعت 17:59
نورنیوز بررسی کرد؛
سیاست، فوتبال، تبلیغات؛ برنده نهایی کدام است؟
برای نخستین ­بار رقابت­‌های فوتبالی پیش­رو در غرب آسیا، نگاه و تمرکز توامان محافل سیاسی و ورزشی را به خود جلب کرده است؛ زیرا از یک سو مستطیل سبز، نقطه تلاقی سیاست، فوتبال و البته تبلیغات برای سعودی‌هاست و از سوی دیگر نمایش برد دیپلماتیک و مانور عینی و ملموس تغییر روابط ایران و عربستان.
ایران و عربستان برای تقویت همکاری اقتصادی آمادگی لازم دارند/ همواره بر ضرورت حفظ امنیت منطقه تأکید داریم
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:53
سخنگوی وزارت امور خارجه:
ایران و عربستان برای تقویت همکاری اقتصادی آمادگی لازم دارند/ همواره بر ضرورت حفظ امنیت منطقه تأکید داریم
ناصر کنعانی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه عنوان کرد: رابطه ایران و عربستان بر اساس نگاه مثبت دو کشور برقرار شده است. طرفین در چارچوب نشست‌های مشترک توافق کردند روند همکاری‌ها را علاوه بر موضوعات سیاسی به موضوعات اقتصادی و تجاری تسری دهند، ما چارچوب‌های خوبی داریم.
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:15
نور ویدئو؛
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
تفاهم ایران و عربستان فقط یک تجدید یک «عهد» و پیمان قدیمی و بازگشت به نقطه قبل نیست؛ با توجه به فراز‌وفرود رابطه دو کشور قدرتمند منطقه‌ای در یک دهه گذشته، آغاز یک «عهد» و دوره جدید است. دوره‌ای که می‌توان با پیاده‌کردن رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف»، مناسبات اقتصادی نوینی را جایگزین مدل‌های سنتی و غربی کرد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هوش مصنوعی جدید گوگل، بهتر از ChatGPT
ویتامین‌های مهمی که هنگام بارداری مانع پوسیدگی دندان‌های کودکان می‌شود
قرارداد اسرائیل و آلمان برای سیستم دفاعی «آرو 3»
تیم ملی فوتبال مراکش قهرمان جام کشورهای عربی شد
توقف پروازها در بندرعباس به دلیل طوفان شدید
واکنش ایران به اشغالگری اسرائیل در سوریه
تحلیل دقیق الجزیره از جنگ 12 روزه
سازمان ملل : اسرائیل از نقض حاکمیت سوریه خودداری کند
سخنگوی داعش خراسان بازداشت شد+ جزئیات دستگیری
هشدار درباره افزایش مصرف گاز با برودت هوا
تلاش سران اروپا برای توافق بر سر بلوکه کردن دارایی‌های روسیه
ترخیص 4 میلیون تن نهاده دامی/ شرایط برای استمرار تولید فراهم است
هفته نوزدهم لیگ برتر فوتسال؛ گیتی‌پسند صدرنشینی را حفظ کرد
کری‌خوانی اسکوچیچ برای پرسپولیس؛ خدا پاسخ شادی‌های تحریک‌آمیزتان را داد
اشغال سوریه توسط اسرائیل صدای فرانسه و انگلیس را در آورد
هشدار احتمال وقوع طوفان و سیلاب در بوشهر
نورنما | گرفتار شدن گوسفندها زیر برف
واکنش دیوان کیفری بین‌المللی به تحریم آمریکا علیه دو قاضی
سقوط هواپیما در ایالت کارولینای شمالی آمریکا
پزشکیان: آن‌چه را که می‌نویسیم، عمل می‌کنیم
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + شناسایی هویت 9 جان‌باخته
میامی؛ میزبان مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس غزه
نورنما | دلی به وسعت دریا،زیر باران رحمت الهی!
یورش شهرک نشینان به مسجدالاقصی
فعال شدن دو سامانه به اندازه 6 برابر همه باران کشور
اخطار قرمز هواپیمایی / آماده‌باش فرودگاه‌ها با تشدید بارش‌ها
حریق واحد مسکونی در عظیمیه دو مصدوم بر جای گذاشت
تحریم دو قاضی دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل صدور حکم علیه اسرائیل
شارژ اعتبار مرحله دوم طرح یسنا ویژه شب یلدا
کره شمالی تلاش‌های ژاپن برای بازنگری اصول غیرهسته‌ای خود را محکوم کرد
تجمع 20 هزار نیروهای مورد حمایت عربستان در مرز یمن
تحریم های جدید آمریکا علیه کشتی‌ها و شرکت‌های مرتبط با ایران
فعالیت «سامانه موشکی اورشنیک» روسیه در بلاروس آغاز شد
تقویت همکاری بین عمان و هند با امضای پیمان شراکت اقتصادی جامع
معاون وزیر بهداشت: داروی آنفلوانزا بیش از میزان نیاز در کشور موجود است
تراکتور 1 (8) - پرسپولیس 1 (7) | صعود تراکتور در ماراتن پنالتی‌ها + فیلم خلاصه بازی
خبر معاون وزیر نفت از بازطراحی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش
سردار رادان: دشمن در پی ایجاد اغتشاش از طریق فضای مجازی در کشور است
واکنش ایران به دلسوزی مزدورانه واشنگتن برای ایرانیان
مصر از طرح ترامپ برای برقراری صلح در سودان حمایت کرد
وزیر کار: قزوین پدر تجارت ایران است
باکو صادرات سوخت را به ارمنستان کلید زد
فرانسه میزبان کنفرانس بین‌المللی برای تقویت ارتش لبنان شد
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
فحاشی در ورزشگاه‌ها کار دست تیم‌ها می‌دهد
فرصتی که نباید عادی یا تشریفاتی شود
هشدار بانک مرکزی به وزارت صمت درباره اختلال در واردات در مقابل صادرات
X
آگهی تبلیغاتی