×
اقتصادی
شناسه خبر : 150450
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/06/08 ساعت 17:37
پارس جنوبی؛ از مقابله با تروریسم اقتصادی تا آغاز دیپلماسی فنی مهندسی

نورنیوز بررسی کرد؛

پارس جنوبی؛ از مقابله با تروریسم اقتصادی تا آغاز دیپلماسی فنی مهندسی

دانش فنی و مهندسی امروز می‌تواند بُعدی از دیپلماسی همسایگان را تشکیل دهد که در کنار مسائل امنیتی، سیاسی و اقتصادی در نهایت می‌تواند نقش آفرینی بیشتر در معادلات جهانی و بی‌نیازی کامل منطقه از بیگانگان را به همراه داشته باشد.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: روز دوشنبه هفته جاری ششم شهریورماه ۱۴۰۲، فاز ۱۱ پارس‌جنوبی به عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی مشترک جهان در عسلویه افتتاح و عملیات تولید گاز از ایرانی‌ترین فاز این میدان بعد از ۲۰ سال وقفه با حضور رئیس جمهور آغاز شد.

این تحول مهم در حوزه انرژی کشور از چند منظر دارای اهمیت بسیار است:

نخست؛ نگاهی به آمارها نشان می‌دهد که اجرایی شدن فاز ۱۱ پارس جنوبی علاوه بر صیانت از حقوق ملت ایران در میادین مشترک گازی، زمینه‌ساز دستاوردهای اقتصاد بسیاری برای کشور در تامین نیازهای گازی داخل و نیز ارزآوری قابل توجهی است، چه، این فاز ضمن ۸۰۰ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی، در آینده می‌تواند دستِ‌کم ۵ میلیارد دلار برای کشور درآمد داشته باشد.

جواد اوجی وزیر نفت با بیان اینکه در ماه‌های آینده، تولید گاز از قطعه ۱۱ پارس جنوبی به ۱۰ تا ۱۲ میلیون متر مکعب می‌رسد، گفت: تا پیش از زمستان، تولید گاز از این موقعیت به ۱۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.

اوجی افزود: ۲۰ حلقه چاه دیگر نیز در این فاز حفاری خواهد شد و تولید گاز از فاز ۱۱ به ۵۰ تا ۵۶ میلیون مترمکعب در روز می‌رسد. ظرفیت‌های ایجاد شده می‌تواند به افزایش ظرفیت‌های گازی کشور کمک بسیاری داشته باشد و اهداف دولت در افزایش برخورداری سراسر کشور از گاز پایدار را محقق سازد و در عرصه جهانی نیز ارتقاء جایگاه ایران را رقم زند.

دوم؛ این دستاورد بزرگ را می‌توان گامی مهم در مبارزه با تروریسم اقتصادی غرب دانست که با تحریم می‌خواستند اقتصاد را به ابزار فشار و باج‌خواهی از ایران تبدیل کنند.

ارزش قرارداد توتال در فاز ۱۱ حدود ۴.۸ میلیارد دلار بود اما این شرکت به‌دلیل تحریم‌ها در سال ۹۷ از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خارج شد اما اکنون با همت متخصصان داخلی و با جابه‌جایی سکو، ۴ سال زودتر بهره‌برداری از این فاز آغاز شده است.

سوم؛ یکی از مهمترین تحولات ماه‌های اخیر کشور در حوزه سیاست خارجی، تکیه بر هم‌گرایی با همسایگان و کشورهای منطقه است که با نگاهی فراگیر و رویکردی عمل‌گرایانه و نتیجه‌محور توانسته بدون گره زدن موضوعات به روابط صرف با غرب در مسیر تامین منافع ملی گام بردارد. اکنون نیز ظرفیت‌های عظیم اثبات شده ایران در پارس جنوبی می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری دیپلماسی علمی-فناوری میان ایران و همسایگان باشد.

به عبارت دقیق‌تر؛ دانش فنی و مهندسی امروز می‌تواند بُعدی از دیپلماسی همسایگان را تشکیل دهد که در کنار مسائل امنیتی، سیاسی و اقتصادی در نهایت می‌تواند نقش آفرینی بیشتر در معادلات جهانی و بی‌نیازی کامل منطقه از بیگانگان را به همراه داشته باشد.

چهارم؛ اجرایی شدن فاز‌های پارس جنوبی در تثبیت جایگاه ایران در نظم نوین و چندجانبه‌گرای جهانی بسیار موثر است، جایگاهی که ایران با عضویت در شانگهای و برکیس به عنوان پیمان‌هایی با اهداف کلان و بلندمدت اقتصادی، آمادگی خود برای حضور قدرتمند خود در آن را اعلام کرده است.

پنجم؛ اهمیت و ضرورت دستاوردهای حاصل شده در پارس جنوبی را همچنین باید در مواضع رسانه‌های معاند فارسی‌زبانان مشاهده کرد که با تاکتیک‌های ابهام‌افکنی، تحقیر و ناامیدسازی به دنبال اهمیت‌زدایی از آن هستند.

 مثلا بی‌بی‌سی فارسی مدعی ‌شد: «حتی اگر فاز ۱۱ پارس جنوبی به‌طور کامل افتتاح شود فقط می‌تواند بخشی از مشکل کمبود گاز طبیعی در ایران را جبران نماید و بحران کمبود گاز طبیعی در زمستان پیش‌ِرو نیز امنیت انرژی ایران را تهدید خواهد کرد!»

به هر شکل باید به این نکته توجه داشت که؛ اتفاق اخیر علاوه بر دستاوردهای مهم اقتصادی در داخل، نه تنها نام و جایگاه ایران را به عنوان الگویی در مسیر استقلال و توسعه بومی کشورها تقویت کرد، بلکه به مولفه‌ای مهم در روند نقش‌آفرینی ایران در صحنه بین‌الملل و نشانه‌ای روشن در فروپاشی سیاست‌ تحریم و انزوای ایران تبدیل شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
خودداری لهستان از ارسال سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت به خاورمیانه
حملات همزمان یمنی‌ها و حزب الله به فلسطین اشغالی
فعال شدن آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی
فیلیپین به‌دنبال مذاکره با ایران برای عبور از تنگه هرمز است
ربوده شدن روزنامه‌نگار آمریکایی در عراق تأیید شد
تداوم ناپایداری‌های جوی تا 14 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به نقاطی در تهران و کرج
ادعای ترامپ: ما به زودی ایران را ترک می‌کنیم
روبیو: پایان جنگ ایران نزدیک است
شوک های پی در پی در اقتصاد آمریکا
لوموند: سخنان ترامپ دیگر بازارهای مالی را آرام نمی‌کند
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بلومبرگ: دست برتر جنگ انرژی در اختیار ایران است
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در بحرین و کویت
چین، روسیه، اندونزی و پاکستان خواستار آتش بس فوری شدند
5644 موشک و پهپاد، آمار کشورهای عربی از حملات ایران در 32 روز جنگ
عراقچی: پاسخی به پیشنهادات 15 بندی آمریکا نداده‌ایم
واکنش آمریکا، انگلیس و فرانسه به کشته شدن صلحبانان سازمان ملل در لبنان
اصابت پرتابه به یک نفتکش در شمال دوحه
تحلیلگر نظامی روس: ذخایر موشک‌های تاماهاوک آمریکا رو به اتمام است
وارن: جنگ ترامپ با ایران از محبوبیت برخوردار نیست
مرشایمر: اگر ترامپ و نتانیاهو به دادگاه می‌آمدند، اعدام می‌شدند
45 عملیات حزب‌الله در 24 ساعت گذشته علیه اشغالگران
ارسال سوخت جت از نیویورک به انگلیس در بحبوحه بحران انرژی
پدرو سانچز: از اقدام تلافی‌جویانه ترامپ نمی‌ترسم
29 کشته در سقوط هواپیمای ترابری نظامی روسیه
سناتور آمریکایی: اقتصاد جهانی به دلیل بسته بودن تنگه هرمز درحال فروپاشی است
ترامپ عقب‌نشینی کرد: تغییر رژیم ایران هدف امریکا نبود
سقوط جنگنده F-35 آمریکا در نوادا
تعجب فرانسه از انتقاد ترامپ درباره ممنوعیت پروازهای نظامی آمریکایی
پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزب الله لبنان
روایت قالیباف از خواب شوم آمریکایی‌ها که «هرگز» تعبیر نخواهد شد!
وزیر فرهنگ: بیش از 80 درصد مردم به هویت ایرانی خود افتخار می‌کنند
ایروانی: تهدید آمریکا علیه زیرساخت‌های حیاتی ایران نقض فاحش حقوق بین‌الملل است
65 عناصر وابسته به اسرائیل در استان مرکزی دستگیر شدند
مقام اتحادیه اروپا: قیمت نفت و گاز به این زودی‌ به حالات عادی برنخواهد گشت
دستگیری 123 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر، گلستان و بابلسر
سی‌ویکمین موج تجمعات شبانه مردمی ایران/پزشکیان و عراقچی در جمع مردم+فیلم
خدمات رایگان طراحی و نظارت برای بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده
نگراتی پوتین از پیامدهای ادامه جنگ افروزی آمریکایی صهیونیستی
حزب‌الله: قانون اعدام اسرای فلسطینی نشانه تداوم سیاست‌های سرکوبگرانه و خطرناک است
پاپ خواستار پایان جنگ ایران پیش از عید پاک شد
بیانیه ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا به مناسبت روز جمهوری اسلامی
دستگیری 65مزدور دشمن آمریکایی-صهیونی و عوامل گروهک‌های تروریستی
اعلام ساعت کاری میادین میوه و تره‌بار بعد از تعطیلات عید
پدرو سانچز: جنگ علیه ایران بزرگ‌ترین فاجعه ژئوپلیتیکی جهان از زمان جنگ ویتنام است
بازتاب گسترده اقدام تیم ملی فوتبال ایران در رسانه‌های جهانی
عراقچی شعار «اول آمریکا» را به سخره گرفت
سفارت ایران اقدام اتحادیه اروپا را «ریاکاری» خواند
درآمد نفتی ایران دو برابر شد