شناسه خبر : 150406
تاریخ انتشار : 1402/06/08 11:16
سلفی عربی با فوتبال/ بخش دوم

نورنیوز بررسی کرد؛

سلفی عربی با فوتبال/ بخش دوم

توجه قطر به ظرفیت‌­های جدید بازیگری در جهان امروز برای تولید قدرت نرم، موجب شد که در بازه جام جهانی 2022 بتواند در قابی جدید و تاثیرگذار و خارج از صف‌بندی‌های سیاسی سنتی در جهان روی سکو برود و با صرف 200 میلیارد دلار، گران‌­ترین سلفی تاریخ را با فوتبال بگیرد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: جام جهانی فوتبال در 9 دهه گذشته، هر چهارسال یک‌­بار برگزار شده است، اما هفتاد سال نخست، فاقد هویتی بود که امروز به‌عنوان نشان تجاری یا همان «برند» شناخته می‌­شود؛ یعنی هیچ عنصر تصویری یا شعار خاصی نبود که بازی­‌های آن دوران را نمایندگی کند.

نشان تجاری یک رویداد، توجه‌­ها را به سمت معنا و مفهومی که پشت آن وجود دارد، جلب می­‌کند؛ باعث برانگیختن هیجان می‌­شود و بین مخاطبان و آن اتفاق ویژه، پیوند ایجاد می‌­کند؛ برای نمونه کمتر کسی می‌­تواند نماد جام جهانی سال 1990 را فراموش کند که یک طراحی سه‌­بعدی از توپ فوتبال به رنگ پرچم ایتالیا بود؛ یا جام پیچ­‌وتاب خورده فیفا به‌­عنوان لوگوی جام جهانی ژاپن در سال 2002 یا شکلک‌­های رنگی و هیجان‌­انگیز آلمان‌­ها در جام جهانی 2006.

پشت ظاهر خوش­ ‌آب‌­و رنگ و حتی کودکانه لوگوها، هویتی وجود دارد که از آن برای معرفی و شناساندن یک کشور، یک فرهنگ یا یک مفهوم ویژه استفاده می‌­شود؛ مانند پنج حلقه رنگی ساده برای پرچم المپیک.

از دهه 1930، مسابقات جام جهانی فوتبال با تصاویر خاصی که نماد و نشانه کشور میزبان باشد، همراه شد و امروز هواداران فوتبال، اعم از پیر و جوان یا ثروتمند و فقیر و حتی باسواد و بی‌­سواد به­‌محض دیدن نماد هر کدام از ادوار جام جهانی آن را به‌­خاطر می‌­آورند.

لوگوهای جام جهانی، در دو سه دهه گذشته معمولا بازتاب دهنده روحیات، خلقیات، باورها و حتی رویاهای کشور میزبان است؛ به همین دلیل است که جام جهانی فوتبال تا امروز نمادهای زیادی داشته؛ از شیر، پلنگ و گرگ گرفته تا فلفل هالوپینو و یک پرتقال نارنجی.

نماد واپسین جام جهانی فوتبال، عروسک سرزنده و بازیگوشی به نام «لعیب» بود که در ذهن هواداران فوتبال به­‌عنوان نام‌­و­نشانی از کشور میزبان یعنی قطر نقش بست. هر یک از لایه‌­های این تصویر، بخشی از فرهنگ و زندگی مردم این کشور را نشان می‌­داد؛ از سرپوش عربی و زمستانی‌اش گرفته تا طرح مواجی که تداعی‌­کننده مناظر بیابانی قطر بود.

دوحه با شعارها و هشتگ‌­هایی چون «در انتظار یک شگفتی» و «یک غافل‌گیری بزرگ» به استقبال مهمانان این رویداد ورزشی رفت و البته همه را با زیرساخت‌­های مدرن و مجللش شگفت‌زده کرد؛ در یک ماه بازی‌­ها، «لعیب» هم به مهمانان خارجی خوش‌­آمد گفت و با بازیگوشی خود جام جهانی قطر را با نشاط و شادی پیوند زد.

اما کشوری که تا همین 100 سال پیش تحت‌­الحمایه انگلیس بود و حتی اجازه نداشت کشورش را به غیر بریتانیایی‌­ها نشان دهد، با غیر بریتانیایی‌­ها معامله کند و حتی درباره خاک و سرزمینش نیز صاحب­ اختیار نبود، چگونه دنیا را غافل‌گیر کرد؟

شگفتانه قطر برای دنیا

برای یافتن پاسخ باید به 28 سال پیش بازگردیم؛ زمانی که شیخ «حمد بن خلیفه» به­‌عنوان رهبری تحول‌­خواه روی کارآمد. او یک‌­سال بعد از استقرار، کلنگ تأسیس تلویزیون «الجزیره» را به زمین زد و رسانه‌­ای را تأسیس کرد که رابطه دنیای عرب و ارتباطات به قبل و بعد از آن تقسیم شد. رسانه‌­ای که گرچه از آن به‌­عنوان «سی‌­ان‌ان جهان عرب» یاد می‌­شود، اما کارکردی فراتر از یک تلویزیون یافت و نه تنها انحصار رسانه‌ای عربستان را شکست، بلکه این کشور را به یک بازیگر جدی در دنیای عرب تبدیل کرد.

امیر قطر به­‌درستی دریافته بود برای کشوری که دستش از مولفه‌­های قدرت‌­سازی نظیر جمعیت، وسعت سرزمینی، موقعیت ژئوپلیتیک و نیروی نظامی قدرتمند خالی است، راهی جز بهره‌­گیری از مولفه­‌های قدرت نرم وجود ندارد. در همین راستا بود که به قیمت انحلال وزارت اطلاعات کشور تحت مسئولیتش، تریبون الجزیره را برای انتقاد باز کرد.

رویکرد او خیلی زود جواب داد و الجزیره به یکی از رسانه‌­های معتبر و محل وثوق شهروندان عرب کشورهایی چون عربستان سعودی، اردن، لبنان، مراکش و... تبدیل شد و با وجود تلاش برخی شیخ‌­نشین‌­ها برای ممنوعیت پخش آن، راه خود را در جهان عرب باز کرد.

این راه سال 2006 به دنیای انگلیسی‌­زبان‌­ها نیز پیوند خورد و ظرف چند سال «الجزیره» رسانه‌­ای شد که در 50 کشور 60 دفتر، 3000 کارمند از 30 ملیت داشت و تا سال 2011، 220 میلیون خانواده در 100 کشور به تماشای آن نشسته بودند و هر ماه 22 میلیون بیننده در سراسر جهان را به خود مشغول کرد؛ یعنی حدود 20 برابر جمعیتی که آن زمان در قطر زندگی می­‌کردند. بر همین اساس بود که گفته می‌­شد «الجزیره» کشور بزرگی است که در یک کشور کوچک یعنی قطر جای گرفته است.

بسیاری معتقدند بعد از تاسیس و گسترش «الجزیره»، میزبانی جام‌­جهانی دومین گام جدی دوحه در راستای تقویت قدرت نرم از رهگذر استفاده هوشمندانه از مولفه‌های ارتباطی تاثیرگذار بر افکار عمومی جهان بود.

گام اول را «شیخ حمد» برداشت و قدم دوم، کار وارث و فرزند او «شیخ تمیم بن حمد» بود که برخلاف سنت پادشاهی و سیره عرب‌ها، در 33 سالگی به­ صلاح‌دید پدر به­‌جای او عبای امیری قطر را روی دوش انداخت و با برگزاری جام جهانی بدون هیچ حاشیه‌­ای نشان داد خلف شایسته‌­ای برای خاندان آل ثانی است.      

بر همین اساس ساعات پایانی شامگاه یکشنبه 27ام آذرماه سال گذشته، اگرچه لیونل مسی به نمایندگی از تیم ملی آرژانتین جام طلایی 2022 را بالای سر برد، اما این قطر بود که عنوان قهرمان واقعی جام جهانی را از آنِ خود کرد.  

کوچکترین کشوری که تاکنون جام جهانی در آن برگزار شده، توانست با این رویداد ورزشی برای خود نیک‌­نامی، قدرت نرم و یک نشان تجاری ارزشمند بخرد و شرایطی را فراهم کند تا دستانش به عنوان قهرمان اصلی این رویداد بین‌المللی بالا رود، آن هم درست چند سال بعد از اینکه از سوی متحدانِ عرب خود یعنی عربستان سعودی، بحرین، امارات و مصر تحریم شده و در محاصره قرار گرفته بود.

بدون شک، دوحه برنده جام جهانی بود، چون توانست از این رویداد ورزشی بستری بسازد که اثرات ماندگار سیاسی، مذهبی، فرهنگی و اقتصادی آن با صرف رقم نجومی 220 میلیارد دلار، سال­‌ها چون هاله‌­ای نورانی این کشور کوچک را احاطه خواهد کرد.

قطر سال گذشته با ورزشگاه‌­های پیشرفته، متروی مدرن، مراکز خرید مجلل، اسکله‌­های تفریحی، جزیره‌­های خصوصی، فرودگاه­‌هایی با ابهت و نظایر آن، جامعه جهانی را مبهوت زیرساخت‌­هایی کرد که ظرف چند سال توسعه یافته بودند، همان زیرساخت‌­هایی که در ماه‌­های منتهی به جام جهانی، از آنها به‌­عنوان گورستان کارگران خارجی یاد می‌­شد!

قطر پیش از میزبانی جام جهانی به دو ویژگی شناخته می‌­شد؛ نخست اینکه یکی از صاحبان ذخایر و صادرکنندگان اصلی انرژی از جمله نفت و گاز در جهان است؛ دوم اینکه پایگاه نظامی ایالت متحده آمریکا در غرب آسیاست. اما به محض اینکه نامش به­‌عنوان میزبان جام جهانی مطرح شد، تیر انتقادات حقوق‌­بشری به سوی دوحه نشانه رفت.

رسانه­‌های اروپایی به‌­ویژه بریتانیایی عنوان کردند در یکی دو سال منتهی به جام جهانی 6500 کارگر مهاجر از کشورهای هند، پاکستان، نپال، بنگلادش و سریلانکا درخلال آماده‌­سازی زیرساخت­‌های مرتبط با جام جهانی جان باخته‌­اند. اعداد و ادعایی که هم قطری­‌ها آن را رد کردند و هم ناظران، آن را بخشی از اعلام نارضایتی پدرخوانده سابق این کشور تلقی نمودند.

البته جدال قطر و انگلیس تنها در سطح رسانه باقی نماند. زمانی که قطر اجازه نداد تیم فوتبال انگلیس و سایر تیم‌­های اروپایی در حمایت از هم‌جنس‌­گراها با بازوبندهای رنگین‌­کمانی وارد زمین بازی‌­های جام جهانی 2022 شوند، انگلیس هرگونه تبلیغ محیطی و میدانی وابسته به این کشور را در لندن ممنوع اعلام کرد.

دوحه نیز در واکنش اعلام کرد سرمایه‌­گذاری‌­هایش را به شهرهای دیگر بریتانیا غیر از لندن منتقل خواهد کرد. این تهدید با توجه به سهم ده درصدی قطری­‌ها از املاک، هتل‌­ها، فروشگاه و ساختمان‌­های مجلل انگلیس، برای بریتانیا گران تمام شد و نشان داد قطر دیگر نه روی نقشه بلکه در واقعیت نیز بند نافش را از این کشور اروپایی بریده است.

با این اوصاف برخی مسائل که در خلال جام جهانی پیش آمد، می‌­توانست مانند یک سیاه‌چاله، هم سرمایه 200 میلیارد دلاری و هم اعتبار و وجهه‌­ای که قطر به دنبال آن بود را ببلعد؛ دوحه اما با مهارتی قابل توجه، هم مهمانان اروپایی و آمریکایی‌­اش را به­‌شکلی مدیریت و راضی کرد و هم از شعائر مذهبی خود کوتاه نیامد که نمونه آن پخش قرآن در مراسم افتتاحیه، ایجاد محدوده خاص برای استفاده‌­کنندگان از نوشیدنی‌­های الکلی و پخش اذان در اماکن محل مسابقات بود.

دستاوردهای جام جهانی برای قطر

بر اساس آمار اعلام­‌شده از سوی قطری‌­ها، این کشور کمتر از 20 میلیارد دلار از جام جهانی درآمد کسب کرده است، چیزی کمتر از ده درصد رقمی که برای بزرگ‌ترین رویداد فوتبالی جهان هزینه کرده بود. اما لبخند عمیق رضایت بر لبان «لعیب» نشان از این داشت که دوحه به آنچه از این سرمایه‌­گذاری بزرگ می­‌خواست، دست یافته است.

درست از زمانی که سوت نخستین بازی جام جهانی در ورزشگاه «البیت» نواخته شد، قطر دیگر یک کشور ذره‌­ای نبود که برای پیدا کردنش روی کره جغرافیایی باید ذره‌­بین به دست گرفت. کشوری که وسعتش به­‌اندازه دو استان تهران و البرز است و در خوش‌بینانه‌­ترین وضعیت دو برابر شهر کرج جمعیت دارد که البته 90 درصد آن نیز مهاجران خارجی هستند.

همین مساحت کوچک و جمعیت اندک بود که در خلال حمله صدام حسین به کویت، تلویحا به خاندان آل­‌ثانی هشدار می‌­داد که در صورت حمله نظامی همسایه‌­های بزرگ­‌تر به کشورشان، در چه وضعیت ناخوشایندی گرفتار خواهند شد.

محاصره این کشور از سوی ائتلاف عربی در سال­‌های نه چندان دور نیز نشان داد، دوحه نمی‌­تواند حتی روی تعصب نژادی اعراب منطقه هم حساب کند. توجه امرای قطر به ظرفیت‌­های جدید بازیگری در جهان امروز برای تولید قدرت نرم،  موجب شد که در بازه یک‌­ماهه جام جهانی 2022 که تیم ملی کشورهای نام‌­آشنا و توسعه­‌یافته جهان دنبال توپ می‌­دویدند و در پی فتح جام بودند، قطر بتواند در قابی جدید و تاثیرگذار و خارج از صف‌بندی‌های سیاسی سنتی در جهان روی سکو برود و با صرف 200 میلیارد دلار، گران‌­ترین سلفی تاریخ را با فوتبال بگیرد.     


نورنیوز
کلید واژگان
فوتبالقطرجام جهانی
نظرات

با پاس گل و پنالتی آزمون قهرمان شد

زلزله 4.5 ریشتری در زیراب مازندران

تکذیب کشف چاقو در ورودی حرم مطهر رضوی

بنزین گران نمی شود/ضروردت واردات خودرو

عکس های منتخب جهان،13 دسامبر 2024

احتمال ریزش سنگ از کوه در جاده‌های هراز و چالوس

آغاز خدمات سفارت آذربایجان در ایران از 25 آذر

هشدار حشد شعبی درباره توطئه‌ علیه استان الانبار

پادکست | نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

هشدار درباره فیشینگ با ترفند سود سهام عدالت

آلودگی و سرمای هوا؛ مدارس تهران تعطیل نشد/ مدارس کدام شهرها غیرحضوری شد؟

بازگشت خاموشی به پایتخت؛ برنامه‌ محدودیت‌ برقی را از سامانه برق من ببینید

اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز

اتحادیه اروپا خواستار توقف غنی سازی اورانیوم توسط ایران شد

توصیه پزشکیان به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف انرژی

خروجی‌در بسیاری از رشته‌ها بیش از نیاز داخلی است

فرانسوا بایرو، نخست وزیر جدید فرانسه شد

جریان پرواز گوی آتشین در آسمان چه بود؟

عملیات مشترک ارتش یمن و مقاومت عراق علیه اهدافی در جنوب فلسطین اشغالی

آجیل و میوه شب یلدا چند؟

پسر 14 ساله در رودخانه تجن غرق شد

اعلام نتایج قرعه‌کشی جام‌جهانی 2026

مرغ و گوشت ارزان شد

راز 2 ساله قتل پیرمرد فاش شد

ورود مجلس به اجرای قانون هوای پاک

ریاکاری غرب؛ اشک تمساح برای یمن در سایه جنایت و کشتار درغزه

فرانسوا بایرو نخست‌وزیر جدید فرانسه شد

نورنما | صید ماهی 1.5 متری در کارون +فیلم

سرنگونی 3 پهپاد رژیم صهیونیستی توسط حماس

سازمان گزارشگران بدون مرز: 54 خبرنگار در سال 2024 کشته شدند

حمله روسیه به تاسیسات انرژی اوکراین در پاسخ به حمله به یک فرودگاه

والیبالیست‌های نوجوان ایران مقابل هند مغلوب شدند

آزادی برادر خالد مشعل از زندان آمریکا بعد از 20 سال

چرا سکه گران شد؟

مهاجرانی: مردم در پویش «دو درجه کمتر» شرکت کنند

نور ویدئو | مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی +فیلم

تمدید فرصت دریافت سود سهام عدالت برای جاماندگان

آیت‌الله خاتمی: جامع‌ترین تحلیل درباره سوریه را رهبر معظم انقلاب اعلام کردند

تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی علیه رژیم صهونیستی

«تام و جری»با داستانی تازه بازمی‌گردند

آنژه از عملکرد مهاجم آلمانی در لیگ اروپا انتقاد کرد

صدور بخشنامه‌ای جدید در دولت برای بررسی احکام خلاف شرع

18 نفر در نطنز با گاز مونوکسیدکربن مسموم شدند

نورنما | میراث جهانی چغازنبیل ، شوش +فیلم

اشغال جبل الشیخ سوریه توسط وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تایید شد

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

X
آگهی تبلیغاتی