×
سیاسی
شناسه خبر : 148267
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/06/05 ساعت 15:09
سلفی عربی با فوتبال/ بخش اول

نورنیوز بررسی کرد؛

سلفی عربی با فوتبال/ بخش اول

یک روز امیر قطر روی دوش لیونل مسی عبای عربی یا همان بِشِت می‌­اندازد و عکس یادگاری می‌گیرد، روز دیگر شالی که «جورجیانا» همسر غیررسمی رونالدو در عربستان روی سرش انداخته خبرساز می‌­شود و چند روز بعد ویدئوی خوش‌­آمدگویی «الهلالی»­ها به نیمار به‌طور گسترده منتشر می‌­شود. اما سوال اینجاست شیخ­‌نشین­ها از فوتبال چه می‌­خواهند؟ «نورنیوز» در دو یادداشت این موضوع را بررسی می­‌کند...

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: روزی که کریستیانوی بزرگ اعلام کرد قصد دارد «لیگ جزیره» را ترک کند و با یک قرارداد نجومی به یکی از تیم‌­های باشگاهی «شبه‌­جزیره» عربستان بپیوندد، رسانه‌­های جهان نوشتند که «فوتبال، روح خود را فروخت»، اما حالا و بعد از گذشت چندماه، ناظران ورزشی معتقدند سعودی­‌ها نه به‌­دنبال «روح فوتبال» و نه رونالدوی افسانه‌­ای بودند، بلکه آنها «نفوذ» خریدند.

امروز فوتبال فقط محبوب‌­ترین سرگرمی جهان نیست، بلکه در روند دگردیسی خود با رخنه تدریجی و لایه‌­ای میان نسل‌­های مختلف به «زبان مشترکِ» طبقه کارگر جوامع و کشورهایی تبدیل شده است که هیچ پیوند اجتماعی یا فرهنگی­ نداشتند.

فوتبال در دوران جدید، علاوه بر اینکه کنار تلویزیون، فیلم و موسیقی یک‌­ پای ثابت فرهنگ به شمار می‌­آید، به‌­عنوان یک ظرفیت ارتباطی با دیگران نیز تعریف می‌­شود. به‌­همین دلیل دولت‌­ها و صاحبان سرمایه، همواره از فوتبال به‌­عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف غیرِ ورزشی خود اعم از اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی سود جسته‌­اند.

به­‌عبارت ساده‌­تر؛ برخلاف باور عمومی و ابتدایی، فوتبال از ابتدا بازی پنهانی بود که در زمین سرمایه‌داران جریان داشت و هیچ‌­وقت متعلق به مردم نبوده و نیست. اما آنچه باعث شد این حقیقت از پشت‌­پرده بیرون بیاید و علنی‌­تر شود، ظهور بازیگران جدید این میدان از غرب آسیاست که مدل سنتی یعنی تمرکز استعدادها در انگلستان، ایتالیا، اسپانیا، برزیل و آرژانتین را تغییر داده است.

حال سوال اینجاست که آیا تازه‌­واردان باشگاه سرمایه‌­داری فوتبال می‌­توانند مدلی که از ابتدای دهه 1990 در جهانِ مستطیل سبز حاکم بود را تغییر داده و به قطب تازه این ورزش محبوب تبدیل شوند؟

پاسخ اروپایی‌­ها به‌­ویژه کشورهایی که نزدیک 3 دهه سهام‌دار اصلی فوتبال بودند به این سوال منفی است. این کشورها معتقدند پول­‌پاشی سعودی‌­ها تنها می‌­تواند یک دوره طلایی بازنشستگی برای ستاره‌هایی رقم بزند که دوران اوج خود را سپری کرده و حال نه مهارت­شان در زمین چمن، بلکه نام خود را به دلارهای نفتی فروخته‌­اند.

غربی­‌ها همچنین عربستان را متهم می‌­کنند که ولخرجی­‌های نجومی‌­اش، برای ترمیم سیمای آسیب‌­دیده این کشور در زمینه حقوق بشر بعد از ترور «جمال خاشقجی» روزنامه‌­نگار منتقد سعودی‌هاست.

برخی تحلیل‌­گران اروپایی می‌­گویند: عربستان میلیون‌­ها دلار خرج می‌­کند تا گذشته نه‌­چندان دورِ کشوری که متهم به سلاخی یک روزنامه‌­نگار ساکن آمریکاست، از حافظه­‌ها پاک شود و به­‌جای کشوری که تا همین چند وقت پیش زن‌ها در آن حق نداشتند رانندگی کنند، نقاب یک سرزمینِ ورزش‌دوست را روی چهره­‌اش بزند.

اتهاماتی که البته عربستان تمامی آنها را رد می‌­کند و تأکید دارد هدفش از سرمایه‌­گذاری­‌های ورزشی، رها­کردن اقتصاد کشورش از چنبرۀ فروش نفت است.

سال 2021 و دو سال بعد از کشمکش‌­های جهانی بر سر قتل «جمال خاشقجی» در کنسول‌گری عربستان در ترکیه بود که خبر رسید سعودی‌­ها از محل «صندوق سرمایه‌­گذاری عمومی عربستان» در ازای پرداخت 391 میلیون دلار، باشگاه نیوکاسل‌­یونایتد را خریده‌­اند.

برخی زمزمه‌­ها حاکی از این بود که این صندوق از طریق یک شرکت سهامی آمریکایی، درصدی از سهام باشگاه چلسی را نیز در اختیار دارد.

عربستان در ادامه جاه‌­طلبی ورزشی‌­اش میزبانی مسابقات فرمول یک و مسابقات بوکس قهرمانی جهان را به‌­عهده گرفت و مسابقات گلف را نیز برگزار کرد. این کشور هم‌زمان میلیون‌­ها دلار صرف یک شرکت ساخت اتومبیل‌­های مسابقات فرمول یک کرده و رقمی مشابه را نیز برای بازی‌­های ویدئویی در نظر گرفته است.

بمب خبری اما خرید ستاره پرتغالیِ تیم منچستر یونایتد برای باشگاه «النصر» با رقم افسانه‌­ای 380 یورو در دقیقه بود. این نقل­‌و­انتقال بعد از آن انجام شد که عربستان سعودی مالکیت چهار باشگاه «الاتحاد»، «الاهلی»، «النصر» و «الهلال» را به یکی از بزرگ‌­ترین صندوق‌­های ثروت ملی در جهان یعنی همان «صندوق سرمایه‌­گذاری عمومی عربستان» واگذار کرد.

از محل همین صندوق بود که رونالدو برای «النصر»، «کریم بنزما» برای «الاتحاد» و «نیمار» برای الهلال خریداری شد. حتی «لیونل مسی» ستاره افسانه‌­ای آرژانتینی نیز از این ثروت نفتی بی­‌بهره نماند و در ازای دریافت 25 میلیون دلار در شبکه­‌های اجتماعی، سفر به عربستان را به­‌عنوان یک کشور مجلل تبلیغ می­‌کند. به‌­تازگی نیز از «محمد صلاح» به‌­عنوان یکی از جواهرهایی رونمایی شده که سعودی‌­ها قصد خریدش را دارند.  

بر اساس آمار، عربستان سعودی 6 میلیارد دلار صرف این بریزوبپاش­‌های ورزشی کرده و این عدد 4 برابر ارقامی است که در 6 سال گذشته هزینه شده است.

این کشور می­‌گوید سرمایه­‌گذاری‌­ها در راستای چشم‌­انداز مطلوبش در سال 2030 است و می­‌کوشد از این رهگذر ضمن تنوع­ بخشیدن به اقتصاد، سرمایه­‌گذاری خارجی و اشتغال را افزایش دهد و برای مردم کشورش که عمدتاً گرفتار چاقی و اضافه وزن هستند، تناسب اندام به ارمغان بیاورد، ادعایی که بسیاری از جمله اروپایی‌­ها با دیده تردید به آن می‌­نگرند و پیش‌­بینی می‌­کنند عربستان با وجود همه سرمایه‌­گزاری‌ها در نهایت به یک کشور «خریدار فوتبال» تبدیل می‌­شود نه هیچ‌ ­چیز دیگر.

برخی نیز می­‌گویند ممکن است «دوپینگ فوتبالی» راه میان‌بری باشد تا سعودی­‌ها با آن چهره خود را بهبود بخشیده و با تقویت وجهه بین­‌المللی­، به یک بازیگر قدرتمند در سیاست خارجی تبدیل شوند.

در نخستین روزهایی که خرید ستاره‌­های فوتبال از سوی سعودی‌­ها حسابی سروصدا کرد، همه تلاش تحلیل­‌گران معطوف به یافتن پاسخ برای این سوال بود که «عربستان، فوتبال را به کجا می‌­برد؟»

حالا بعد از گذشت چند ماه از اجرای سیاست جنجالی عربستان برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های سیاسی فوتبال، سوال اساسی‌­تر این است که «فوتبال، عربستان را به کدام سو خواهد برد؟

ادامه دارد...

  


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند
هشدار هواشناسی اردبیل: بارش برف و باران با وزش باد شدید و کاهش دما
بازداشت 65 عامل اقدامات تروریستی و تخریبگر در هرمزگان
آسوشیتدپرس مدعی شد: ایران یکشنبه و دوشنبه در تنگه هرمز رزمایش برگزار می‌کند
قیمت جدید گندم تا هفته آینده اعلام می‌شود
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه
گفتگوهای تلفنی وزیر امور خارجه ایران با وزرای خارجه منطقه
نتایج نهایی آزمون استخدامی برخی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعلام شد
جزئیاتی از زمان اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی
عارف: اسامی همه جانباختگان حوادث اخیر اعلام می‌شود/مذاکره فقط با تضمین واقعی
جدول لیگ برتر پس از پایان هفته هجدهم
برف و کولاک در راه ایران + نقشه
تاکید پاکستان بر اهمیت دیپلماسی و صلح
آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کاوش البرز 2 کشته بر جا گذاشت
ارتش اسرائیل آمار 70 هزار شهید غزه را پذیرفت
سردار وحیدی: دشمن نه می‌تواند ملت ایران را بترساند، نه فریب دهد
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ادامه دارد
هشدار هواشناسی درباره افزایش موج در جنوب کشور
آوردن این همه دارایی به تیررس ایران؛ اطمینان‌خاطر ترامپ از کجاست؟
خیز حسن یزدانی برای اولین طلای وزن 97 کیلوگرم
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست