×
سیاسی
شناسه خبر : 148267
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/06/05 ساعت 15:09
سلفی عربی با فوتبال/ بخش اول

نورنیوز بررسی کرد؛

سلفی عربی با فوتبال/ بخش اول

یک روز امیر قطر روی دوش لیونل مسی عبای عربی یا همان بِشِت می‌­اندازد و عکس یادگاری می‌گیرد، روز دیگر شالی که «جورجیانا» همسر غیررسمی رونالدو در عربستان روی سرش انداخته خبرساز می‌­شود و چند روز بعد ویدئوی خوش‌­آمدگویی «الهلالی»­ها به نیمار به‌طور گسترده منتشر می‌­شود. اما سوال اینجاست شیخ­‌نشین­ها از فوتبال چه می‌­خواهند؟ «نورنیوز» در دو یادداشت این موضوع را بررسی می­‌کند...

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: روزی که کریستیانوی بزرگ اعلام کرد قصد دارد «لیگ جزیره» را ترک کند و با یک قرارداد نجومی به یکی از تیم‌­های باشگاهی «شبه‌­جزیره» عربستان بپیوندد، رسانه‌­های جهان نوشتند که «فوتبال، روح خود را فروخت»، اما حالا و بعد از گذشت چندماه، ناظران ورزشی معتقدند سعودی­‌ها نه به‌­دنبال «روح فوتبال» و نه رونالدوی افسانه‌­ای بودند، بلکه آنها «نفوذ» خریدند.

امروز فوتبال فقط محبوب‌­ترین سرگرمی جهان نیست، بلکه در روند دگردیسی خود با رخنه تدریجی و لایه‌­ای میان نسل‌­های مختلف به «زبان مشترکِ» طبقه کارگر جوامع و کشورهایی تبدیل شده است که هیچ پیوند اجتماعی یا فرهنگی­ نداشتند.

فوتبال در دوران جدید، علاوه بر اینکه کنار تلویزیون، فیلم و موسیقی یک‌­ پای ثابت فرهنگ به شمار می‌­آید، به‌­عنوان یک ظرفیت ارتباطی با دیگران نیز تعریف می‌­شود. به‌­همین دلیل دولت‌­ها و صاحبان سرمایه، همواره از فوتبال به‌­عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف غیرِ ورزشی خود اعم از اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی سود جسته‌­اند.

به­‌عبارت ساده‌­تر؛ برخلاف باور عمومی و ابتدایی، فوتبال از ابتدا بازی پنهانی بود که در زمین سرمایه‌داران جریان داشت و هیچ‌­وقت متعلق به مردم نبوده و نیست. اما آنچه باعث شد این حقیقت از پشت‌­پرده بیرون بیاید و علنی‌­تر شود، ظهور بازیگران جدید این میدان از غرب آسیاست که مدل سنتی یعنی تمرکز استعدادها در انگلستان، ایتالیا، اسپانیا، برزیل و آرژانتین را تغییر داده است.

حال سوال اینجاست که آیا تازه‌­واردان باشگاه سرمایه‌­داری فوتبال می‌­توانند مدلی که از ابتدای دهه 1990 در جهانِ مستطیل سبز حاکم بود را تغییر داده و به قطب تازه این ورزش محبوب تبدیل شوند؟

پاسخ اروپایی‌­ها به‌­ویژه کشورهایی که نزدیک 3 دهه سهام‌دار اصلی فوتبال بودند به این سوال منفی است. این کشورها معتقدند پول­‌پاشی سعودی‌­ها تنها می‌­تواند یک دوره طلایی بازنشستگی برای ستاره‌هایی رقم بزند که دوران اوج خود را سپری کرده و حال نه مهارت­شان در زمین چمن، بلکه نام خود را به دلارهای نفتی فروخته‌­اند.

غربی­‌ها همچنین عربستان را متهم می‌­کنند که ولخرجی­‌های نجومی‌­اش، برای ترمیم سیمای آسیب‌­دیده این کشور در زمینه حقوق بشر بعد از ترور «جمال خاشقجی» روزنامه‌­نگار منتقد سعودی‌هاست.

برخی تحلیل‌­گران اروپایی می‌­گویند: عربستان میلیون‌­ها دلار خرج می‌­کند تا گذشته نه‌­چندان دورِ کشوری که متهم به سلاخی یک روزنامه‌­نگار ساکن آمریکاست، از حافظه­‌ها پاک شود و به­‌جای کشوری که تا همین چند وقت پیش زن‌ها در آن حق نداشتند رانندگی کنند، نقاب یک سرزمینِ ورزش‌دوست را روی چهره­‌اش بزند.

اتهاماتی که البته عربستان تمامی آنها را رد می‌­کند و تأکید دارد هدفش از سرمایه‌­گذاری­‌های ورزشی، رها­کردن اقتصاد کشورش از چنبرۀ فروش نفت است.

سال 2021 و دو سال بعد از کشمکش‌­های جهانی بر سر قتل «جمال خاشقجی» در کنسول‌گری عربستان در ترکیه بود که خبر رسید سعودی‌­ها از محل «صندوق سرمایه‌­گذاری عمومی عربستان» در ازای پرداخت 391 میلیون دلار، باشگاه نیوکاسل‌­یونایتد را خریده‌­اند.

برخی زمزمه‌­ها حاکی از این بود که این صندوق از طریق یک شرکت سهامی آمریکایی، درصدی از سهام باشگاه چلسی را نیز در اختیار دارد.

عربستان در ادامه جاه‌­طلبی ورزشی‌­اش میزبانی مسابقات فرمول یک و مسابقات بوکس قهرمانی جهان را به‌­عهده گرفت و مسابقات گلف را نیز برگزار کرد. این کشور هم‌زمان میلیون‌­ها دلار صرف یک شرکت ساخت اتومبیل‌­های مسابقات فرمول یک کرده و رقمی مشابه را نیز برای بازی‌­های ویدئویی در نظر گرفته است.

بمب خبری اما خرید ستاره پرتغالیِ تیم منچستر یونایتد برای باشگاه «النصر» با رقم افسانه‌­ای 380 یورو در دقیقه بود. این نقل­‌و­انتقال بعد از آن انجام شد که عربستان سعودی مالکیت چهار باشگاه «الاتحاد»، «الاهلی»، «النصر» و «الهلال» را به یکی از بزرگ‌­ترین صندوق‌­های ثروت ملی در جهان یعنی همان «صندوق سرمایه‌­گذاری عمومی عربستان» واگذار کرد.

از محل همین صندوق بود که رونالدو برای «النصر»، «کریم بنزما» برای «الاتحاد» و «نیمار» برای الهلال خریداری شد. حتی «لیونل مسی» ستاره افسانه‌­ای آرژانتینی نیز از این ثروت نفتی بی­‌بهره نماند و در ازای دریافت 25 میلیون دلار در شبکه­‌های اجتماعی، سفر به عربستان را به­‌عنوان یک کشور مجلل تبلیغ می­‌کند. به‌­تازگی نیز از «محمد صلاح» به‌­عنوان یکی از جواهرهایی رونمایی شده که سعودی‌­ها قصد خریدش را دارند.  

بر اساس آمار، عربستان سعودی 6 میلیارد دلار صرف این بریزوبپاش­‌های ورزشی کرده و این عدد 4 برابر ارقامی است که در 6 سال گذشته هزینه شده است.

این کشور می­‌گوید سرمایه­‌گذاری‌­ها در راستای چشم‌­انداز مطلوبش در سال 2030 است و می­‌کوشد از این رهگذر ضمن تنوع­ بخشیدن به اقتصاد، سرمایه­‌گذاری خارجی و اشتغال را افزایش دهد و برای مردم کشورش که عمدتاً گرفتار چاقی و اضافه وزن هستند، تناسب اندام به ارمغان بیاورد، ادعایی که بسیاری از جمله اروپایی‌­ها با دیده تردید به آن می‌­نگرند و پیش‌­بینی می‌­کنند عربستان با وجود همه سرمایه‌­گزاری‌ها در نهایت به یک کشور «خریدار فوتبال» تبدیل می‌­شود نه هیچ‌ ­چیز دیگر.

برخی نیز می­‌گویند ممکن است «دوپینگ فوتبالی» راه میان‌بری باشد تا سعودی­‌ها با آن چهره خود را بهبود بخشیده و با تقویت وجهه بین­‌المللی­، به یک بازیگر قدرتمند در سیاست خارجی تبدیل شوند.

در نخستین روزهایی که خرید ستاره‌­های فوتبال از سوی سعودی‌­ها حسابی سروصدا کرد، همه تلاش تحلیل­‌گران معطوف به یافتن پاسخ برای این سوال بود که «عربستان، فوتبال را به کجا می‌­برد؟»

حالا بعد از گذشت چند ماه از اجرای سیاست جنجالی عربستان برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های سیاسی فوتبال، سوال اساسی‌­تر این است که «فوتبال، عربستان را به کدام سو خواهد برد؟

ادامه دارد...

  


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ویتامینی که کمبود آن خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد
نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی بار دیگر قطر را دشمنی خطرناک توصیف کرد
دستگیری عامل انتشار تصاویر پرتاب موشک‌های ایرانی
کشف انبار نان خشک در اراک
فرمان آماده‌باش در یمن؛ صنعا از مرحله جدید تقابل با عربستان خبر داد
یمن خط قرمز دریایی کشید؛ هشدار صنعا به کشتی‌های سعودی
رهبر انقلاب: صیانت از وحدت و پرهیز از تفرقه وظیفه همگانی است
پزشکیان: تداوم اقتدار ایران مدیون نجابت مردم است
رئیس فیفا زیر آتش انتقادات؛ فیگو خواستار کنار رفتن اینفانتینو شد
پایان جولان باند حرفه‌ای سارقان احشام در مازندران
پادکست | ناگفته هایی از جلسه دریاسالار شهید علی شمخانی با فرماندهان در روز نهم اسفند
جامعه مدرسین: آمریکا بر هیچ عهد و پیمانی متعهد نیست
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 15 مرداد + جدول به تفکیک شهرستان
مهران رکورد جهان را شکست؛ 266 هزار تردد در یک روز
تشویق به مذاکره درباره تنگه هرمز از سوی سازمان ملل
زمین‌لرزه 5.5 ریشتری جزیره هالماهرا اندونزی را لرزاند
رومانی برای مقابله با کمبود برق، نیروگاه 70 ساله‌اش را روشن کرد!
ماجرا و جزییات نصب سنگ مزار اکبر عبدی چه بود؟
بریکس به دنبال ارتقای خدمات آماری در عصر دیجیتال
تحلیل «فارن افرز» از نامیرایی محور مقاومت
بیش از 15 دستورکار در نشست اوراسیا؛ از بازار مشترک مالی تا توسعه تجارت
رایزنی ایران و عراق برای گسترش همکاری‌های دانشگاهی و پژوهشی
اتحادیه لیگ‌های اروپایی علیه اینفانتینو
محدودیت تردد در محور حاجی‌آباد – بندرعباس
وزیر صمت راهی قرقیزستان شد
آیین بزرگداشت شهید خلبان مجید کاظمی در شیراز برگزار شد
یک کشتی دیگر در ساحل یمن هدف قرار گرفت
مهار کامل آتش‌سوزی در ارتفاعات سرکش گیلانغرب
بازگشت «آژانس دوستی»؛ فصل دوم سریال نوستالژیک به تولید نزدیک شد
رایزنی مصر و عراق برای احداث خط لوله نفت به دریای سرخ
غریب‌آبادی:پیام‌هایی از آمریکا مبنی بر آمادگی برای بازگشت به تعهدات دریافت کرده ایم
شرط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز اعلام شد
دستگیری باند سرقت پراید با اعتراف به 30 فقره سرقت
واکنش«بی‌بی» به نشست امان؛ مخالفت با تشکیل کشور فلسطین
اعتصاب گسترده در استان‌های جنوبی یمن در اعتراض به وضعیت امنیتی و اقتصادی
سقوط صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح در 8 ماه گذشته
بیانیه پایانی نشست امان؛ کشورهای عربی و اسلامی خواستار توقف تجاوزات اسرائیل شدند
آخرین جزئیات از مذاکرات ایران و عمان؛ توافق بر سر مسیر تردد در تنگه هرمز
گام بزرگ دولت در توسعه گردشگری؛ اعتبار تسهیلات بومگردی 2 برابر شد
حشدالشعبی هرگونه درگیری در سامراء را رد کرد
اوکراین به دنبال یک فاجعه انسانی در مقیاس بزرگ
تعیین تکلیف امتحانات نهایی معوق؛ ویژه دانش‌آموزان 4 استان و غایبین موجه
آغاز موج بازگشت زائران اربعین؛ 24 کشته و 154 مصدوم در سوانح رانندگی
واکنش «ونس» به ریاست‌جمهوری یک مسلمان
پزشکیان: مشروطه نماد بیداری، قانون‌گرایی و مردم‌سالاری ملت ایران است
قیمت جدید بنزین سوپر مشخص شد؛ تغییر نرخ در بورس انرژی
عصبانیت ترامپ از پیروزی «عبدل السید»
بهره‌برداری از نخستین مرکز پرتودرمانی استان بوشهر
اعتراف «ونس» به از دست رفتن 230 میلیارد دلار پول مردم در کلاهبرداری
رویترز ادعای ترامپ را رد کرد؛ تنگه هرمز هنوز باز نشده است