×
سیاسی
شناسه خبر : 148012
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/05/30 ساعت 18:42
روایتی از تاریخ نهضت اسلامی عراق در دوران رژیم بعث

در گفتگو با نورنیوز مطرح شد:

روایتی از تاریخ نهضت اسلامی عراق در دوران رژیم بعث

تنها در انتفاضه رجب به گفته رادیو مونت‌کارلو در حدود 15000 نفر در کاظمین، بغداد و کل عراق دستگیر شدند که متعاقب آن شاگردان شهید صدر و جنبش اسلامی عراق وارد میدان شدند و حتی با سخنرانی شهیده بنت‌الهدی صدر در حرم تظاهراتی در کل عراق به راه افتاد و از این جهت جنبش اسلامی قدرت خود را در عراق نشان داد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: تاریخ سیاسی عراق به عنوان یکی از قدیمی‌ترین کشورهای غرب آسیا مشحون از کودتاها، اعدام‌های بی‌رحمانه و قتل‌های مرموز سیاسی است. در این میان نقش علمای شیعه و فعالیت‌های سیاسی آنان همچون شهید سید‌محمدباقر صدر و هوادارانش بسیار پُر رنگ است.

در گفتگو با حجت‌الاسلام محمدرسول محقق بلخی (متولد 1332 مزار شریف) از شاگردان مکتب آیت‌الله سید محمدباقر صدر به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم:

نورنیوز: بفرمایید اولاً چه اتفاقی افتاد که از افغانستان به عراق مهاجرت کردید و ثانیاً چه شکنجه‌هایی را در زندان‌های استخبارات عراق متحمل شدید؟

محقق بلخی: حزب بعث عراق یک حزب ملی‌گرا بود که گرایشات فاشیستی داشت و بسیاری از مؤسسان آن همچون «میشل عفلق» مسیحی بودند که در واقع به دنبال انکار فرهنگ اسلامی و دعوت پیامبر اکرم(ص) بودند. البته میشل عفلق شاگرد «لویی ماسینیون» شرق شناس مشهور فرانسوی است که می‌گوید: «من توانستم حزب بعث را تأسیس کنم و مسلمانان را از مسلمانی بازدارم» لذا سخن از نوعی تفکر است. بنابراین بعثی‌ها در سودان، یمن و سایر ممالک اسلامی طرفدارانی داشتند.

با این حساب حساسیت بسیار زیادی روی شهید صدر، حزب الدعوة و شاگردان ایشان که بعضاً حتی عراقی هم نبودند داشتند. بسیاری از اینها طبق قانون پارلمانی بعث محکوم به اعدام شدند و برخی همچون آیت‌الله آصفی، آیت‌الله تسخیری و مرحوم آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی و دیگران به کویت، ایران و لبنان آمدند و حتی به اردن و عمان فرار کردند. اما تفکر حاکم بر حزب بعث این بود که هر کسی که با شهید صدر در ارتباط باشد باید تحت تعقیب و ترور قرار گیرد.

نورنیوز: در زندان‌های استخبارات رژیم بعث عراق با چه شخصیت‌هایی از شیعه و سنی آشنا شدید و با چه کسانی هم‌بند بودید و رژیم بعث عراق چه برخوردی با شما داشت؟

محقق بلخی: برخورد رژیم با یک روحانی معمولی، فرد دانشگاهی و کسانی که با شهید صدر در عراق مرتبط بودند تفاوت داشت. چون اینها از نظر قانونی محکوم به اعدام بودند و خیلی از اینها نیز اعدام شدند. تنها در انتفاضه رجب به گفته رادیو مونت‌کارلو در حدود 15000 نفر در کاظمین، بغداد و کل عراق دستگیر شدند که متعاقب آن شاگردان شهید صدر و جنبش اسلامی عراق وارد میدان شدند و حتی با سخنرانی شهیده بنت‌الهدی در حرم تظاهراتی در کل عراق به راه افتاد و از این جهت جنبش ‌اسلامی قدرت خود را در عراق نشان داد.

بعثی‌ها روی تمام متدینین حساس بودند از جمله روی کسانی که سازمان‌دهی بیشتری داشتند حساسیت بیشتری از خود نشان می‌دادند. در یکی از نشریات درون سازمانی حزب بعث آمده بود که ما از تشکیلات شهید صدر به این دلیل می‌ترسیم که در داخل بعثی‌ها نفوذ کرده و یک شاخه با شاخه دیگر آن ارتباط ندارد. از این جهت رژیم بعث عراق به شاگردان شهید صدر مانند جانشینان ایشان می‌نگریست. بنابراین خیلی از شاگردان ایشان در لبنان، کویت و جاهای دیگر به شهادت رسیدند.

نورنیوز: چه شد که رژیم بعث عراق شما را به ایران تبعید کرد؟

محقق بلخی: خوب من به درس شهید صدر می‌رفتم و در سال 1358ش که شهید صدر مجلس فاتحه‌ای برای مرحوم شهید مطهری در مسجد خضراء برگزار کردند شرکت کردم و در درس مرحوم شهید صدر هم به شکل مستمر شرکت می‌کردم. حلقه‌های دروس شهید صدر پر از افراد بعثی بود که طلاب را رصد می‌کردند. در بازجوئی‌های من آن چنان که در کتابم هم به آن اشاره کرده‌ام خیلی روی این مسئله تمرکز داشتند که چرا شما پیام انقلابی ایران را برای عرب‌ها ترجمه می‌کردید و یا این که چرا به کلاس‌های درس شهید صدر می‌رفتید. لذا از این جهت حرف زیاد بود چون من خواهی نخواهی با نیروهای انقلابی عراق که بسیاری از آنها شاگردان شهید صدر بودند در ارتباط بودم و بسیاری از دوستان ما نیز در آنجا شهید شدند.

بعضی از اینها نمایندگان و وکلای شهید صدر بودند و کسان دیگر که با هم در زندان بودیم و گاهی اوقات یکدیگر را می‌دیدم اما الحمدالله خدا کمک کرد که من و برادرم با این که ارتباط داشتیم در بازجویی‌ها بسیار خوب مقاومت کردیم و حتی انکار ما که ما عراقی‌ها را نمی‌شناسیم و افغان هستیم و ارتباطی هم با امام خمینی(ره) و شهید صدر نداریم به علاوه این که آنها مدرکی از ما به دست نیاوردند موجب خلاصی ما شد.

من پیام‌های انقلابی ایران را به عربی ترجمه می‌کردم و شبی که در 22 بهمن 1357 انقلاب ایران پیروز شد نذر کردم و جشن گرفتم. به عنوان مثال برخی از پیام‌های آقای رضوانی را به زبان عربی تعریف کرده بودم. جالب اینجاست که برخی از دوستان عراقی ما که شهید شدند نظیر مرحوم «شیخ خضر سودانی» چیزهایی به ما به امانت داده بودند از جمله برخی نوارهای مربوط به جنبش اَمل لبنان زیرا اینها با نیروهای لبنانی همکاری می‌کردند و برخی از اعضای حزب‌الله لبنان نظیر شهید «شیخ راغب حرب» و دیگران از مشاوران شهید صدر بودند. اینها همه پیش من بود ولی آن دوستان ما که زندان بودند و شکنجه شدند حتی اعتراف نکردند که این امانت‌ها پیش فلانی است.

وقتی الحمدالله بازجویی ما در سازمان مرکزی استخبارات رژیم بعث در بغداد تمام شد و من تمامی موارد را انکار کردم، آمدم کنار برادرم و به او به آرامی گفتم که همه چیز را انکار کن و بگو ما ارتباطی با شهید صدر نداشتیم از طلاب مدرسه بودیم و فقط به صورت تصادفی دستگیر شدم.

نورنیوز: شما وقتی به ایران تشریف آوردید چه فعالیت‌هایی داشتید؟

محقق بلخی: وقتی من در سال 1358ش به ایران آمدم برخی از دوستان ما از نزدیکان امام(ره) بودند. اولین کاری که من کردم این بود که کتاب خاطرات زندان خودم را به زبان عربی نوشتم که چاپ شده است. بعد هم ما تا زمانی که پدر و خانواده‌ام از عراق به ایران نیامدند اجازه توزیع این کتاب را ندادیم و پس از آن این کتاب ترجمه شد و دفتر جامعة‎المدرسین این کتاب را در 10000 نسخه چاپ کرد که بسیار استقبال خوبی از آن شد.

ضمن اینکه ما در اینجا فعالیت‌هایی در نشریه عاشورا داشتیم که مسائل مربوط به انقلاب اسلامی و دوره جهاد در افغانستان را منتشر می‌کردیم همچنین برخی مطالب را به زبان عربی ترجمه کردم که توسط دوستانی که نشریه داشتند چاپ می‌شد و حتی مقالاتی را در مجله الجهاد دوستان عراقی که مرکز آن در تهران است نوشتم. از جمله کارهای دیگر من همکاری با مرکز فرهنگی دفتر جامعه مدرسین به ریاست آقای «باقر انصاری» از شاگردان «شهید بهشتی» بود.

نورنیوز: شما در هنگام صدور فتوای ارتداد سلمان رشدی توسط امام خمینی(ره) در افغانستان بودید از فعالیت‌های خود در این دوره بگویید؟

محقق بلخی: بله من در افغانستان بودم. ما نشریه‌ای به اسم شاهد داشتیم که در آن به این مسئله اشاره کردیم و راجع به اینکه انگلیسی‌های ظالم و استعمارگر چگونه یک انسان وابسته را با یک جنگ فرهنگی علیه اسلام به کار گرفته‌اند نوشتیم. مردم غیرت‌مند افغانستان تظاهرات کردند و در این بین کتاب آیات شیطانی را نقد کردند و در نشریه شاهد به این پیام امام(ره) اشاره شده است. حتی برادران اهل تسنن نیز از ما حمایت کردند. جالب اینکه یکی از اولین تظاهرات‌ها بر ضد سلمان رشدی در هند برگزار شد و این مسئله در رسانه‌های کابل نیز منعکس شد.  

گفتگو از علی رحمانی

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار جدید وزارت بهداشت؛ کرونا از آستانه هشدار بالا عبور کرد
پاسخ موشکی یمن به حملات عربستان؛ آرامکو و پایگاه هوایی ملک خالد زیر آتش
خلبان اف-15 سرنگون‌شده بر فراز ایران چگونه شناسایی شد؟
تخلیه بخشی از فرودگاه شوپن ورشو پس از کشف چمدان مشکوک
گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عمان درباره ایران و تنگه هرمز
شکست آمریکا در آژانس اتمی؛ عضویت ایران در کمیته عمومی تأیید شد
تغییر مسیر بودجه نظامی آمریکا؛ کمک‌ها به آمریکای لاتین اختصاص یافت
وزیر ارتباطات: عامل اصلی آسیب‌های فرهنگی، استفاده از فیلترشکن‌هاست
ادعای جنجالی زلنسکی؛ روسیه هواپیمای رئیس‌جمهور اوکراین را هدف گرفت
کویت به توافق ابراهیم می‌پیوندد؟ ادعای جدید سفیر اسرائیل در امارات
هشدار صدراعظم آلمان درباره تهدید روسیه علیه زیرساخت‌های زیرآبی اروپا
استیضاح وزیر جنگ آمریکا کلید خورد؛ اتهام سنگین کنگره به هگست
آغاز رزمایش «عهد خدمت» برای توزیع 30 هزار بسته لوازم‌التحریر در تهران
سردار عظمایی: دلاورمردی رزمندگان در جبهه‌ جنوب وامدار حضور باصلابت مردم است
سخنگوی نیروهای مسلح یمن: عربستان 52 بار یمن را بمباران کرد
تحریم جدید نروژ علیه اسرائیل؛ خرید و فروش با شهرک‌ها ممنوع می‌شود
پزشکیان: بازسازی کشتی‌های آسیب‌دیده در جنگ تسهیل شود
سرمربی اسپانیا تا 2030 تمدید می‌کند؛ دلا فوئنته در خانه از جام جهانی دفاع می‌کند
وزیر بهداشت : تأمین دارو و مواد اولیه با حمایت رئیس‌جمهور پیگیری شد
قالیباف: توطئه آمریکا برای حمله به ایران از اقلیم کردستان شکست خورد
عراقچی: در زمان مناسب میزان واقعی تلفات نیروهای آمریکایی را افشا می‌کنیم
گل‌گهر 0 - الجزیره 0 ؛ نخستین امتیاز گل‌گهر در آسیا با تساوی برابر الجزیره
کمالوندی: صنعت هسته‌ای ایران با حمله نظامی، خرابکاری و ترور از بین نمی‌رود
مخبر: 200 شب است که پاسداران کیان ایران زیر باران بمب و گلوله ایستاده‌اند
هشدار دستیار پوتین به لهستان؛ ورشو در صورت جنگ با روسیه نابود می‌شود
سخنگوی قوه قضاییه خبر داد: شناسایی و انسداد 214 گلوگاه فسادزا در دستگاه‌های دولتی
سردار ابن‌الرضا: بهینه‌سازی انرژی، بخشی از دفاع از ایران در جنگ است
نرخ سود صندوق‌های ارزی اعلام شد+ نحوه پرداخت سود
نورویدئو | وین ؛ جایی که قانون پشت درِ سیاست ماند
رژیم صهیونیستی از دریای سرخ حذف شد
حملات هوایی عربستان به شمال و غرب مأرب در یمن
گزارش تصویری | خسارات و تلفات وارد شده به عربستان سعودی در پی درگیری های اخیر با یمن
قیمت نفت ایران از 105 دلار عبور کرد؛ نفت برنت به 107 دلار رسید
دادگاه مصر عضویت اخوان‌المسلمین در فهرست گروههای تروریست را تمدید کرد
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور
وزارت ارشاد: هیچ خواننده خارج‌نشینی برای کنسرت در ایران درخواست نداده است
پاداش 100 هزار دلاری استقلال با پیروزی مقابل السد
زمان واریز معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + جزئیات نحوه واریز
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ احتمال ادامه ریزش قیمت سکه و طلا
برنامه خاموشی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 25 شهریور + جدول قطع برق مناطق
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکادر روزشصت‌وششم؛کاهش عبورکشتی‌ها،افزایش قیمت نفت وهشدار ایران
ایران - امارات؛ آغاز کار تیم فوتبال امید با هزار امید و آرزو در ناگویا ؛ ساعت بازی ایران