×
سیاسی
شناسه خبر : 146841
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/01/05 ساعت 08:37
شهریورماه 1402/ سفر وزیر خارجه ایران به ریاض در میانه لشکرکشی جدید آمریکا به خلیج‌فارس

نور نیوز بررسی کرد؛

شهریورماه 1402/ سفر وزیر خارجه ایران به ریاض در میانه لشکرکشی جدید آمریکا به خلیج‌فارس

کاهش وابستگی امنیتی کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس به آمریکا طی سال‌های اخیر ریشه در واقعیت‌های غیرقابل انکار در افول هژمونی واشنگتن در منطقه دارد که مصادیق بارز آن را می‌توان در ناکامی‌های جدی امریکا در جنگ عراق و افغانستان و سوریه مشاهده کرد‌.

نور نیوز-گروه سیاسی- حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در نخستین سفر خود به عربستان سعودی پس از ازسرگیری روابط دیپلماتیک دو کشور در اسفندماه سال گذشته، روز پنج‌شنبه وارد ریاض شد.

سفر امیر عبداللهیان به ریاض با دعوت رسمی فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان سعودی انجام شده است. فرحان، ۲۷ خردادماه در سفر به تهران، ضمن دیدار با مقامات ایرانی دعوت‌نامه سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی را به آیت‌الله رئیسی رئیس‌جمهور کشورمان تسلیم کرد.

حسین امیر عبداللهیان روز جمعه در شهر جده با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی نیز دیدار و گفتگو کرد تا پس از سال‌ها توقف در روابط دو کشور، بالاترین سطح رایزنی وزیر خارجه ایران با مقامات ارشد عربستان سعودی در پایتخت این کشور انجام شود.

در جریان سفر وزیر خارجه ایران به عربستان سعودی علیرضا عنایتی، سفیر جدید ایران در ریاض نیز امیرعبداللهیان را همراهی می‌کند. قرار است در چارچوب توافقات حاصل شده میان تهران و ریاض، سفرای معرفی شده دو کشور فعالیت خود را در پایتخت‌ آغاز کنند.

سفارت ایران در ریاض و سرکنسولگری کشورمان در جده، پس از هفت سال توقف فعالیت، در روزهای ۱۶ و ۱۷ خردادماه با حضور برخی مقامات ایرانی و عربستانی بازگشایی شدند.

سفر امیر عبداللهیان به ریاض که طی آن چهارمین ملاقات وی با همتای سعودی‌اش از زمان آغاز دوباره روابط دیپلماتیک انجام شد ضمن آن‌که تحولی جدی در روابط دوجانبه تهران و ریاض محسوب می‌شود از نقطه نظر تأثیر روابط دو کشور بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی نیز بسیار با اهمیت است

این سفر در حالی انجام می‌شود که ایالات‌متحده آمریکا در اقدامی سؤال‌برانگیز با تقویت حضور نظامی در منطقه خلیج‌فارس بار دیگر تحرکات ناامن‌ساز خود در منطقه را به بهانه ایجاد امنیت در خطوط کشتیرانی تجاری آغاز کرده است.

پنتاگون هم‌زمان با اعزام ناوهای جنگی جدید به همراه سه هزار تفنگدار دریایی به منطقه اعلام کرد؛ مأموریت این نیرو‌ها پاسخ به تلاش‌های اخیر ایران برای تهدید جریان آزاد تجارت در تنگه هرمز و آب‌های اطراف آن است

اگرچه لشکرکشی جدید آمریکا به منطقه با ژست ایران هراسی انجام شده اما بسیار روشن است که تصمیم به انجام این اقدام پس از فاصله گرفتن دولت‌های عربی منطقه از واشنگتن و نزدیک شدن به چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران صورت پذیرفته است. آمریکا با تجدیدنظر در سیاست‌های قبلی خود که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اوج گرفت اکنون تلاش می‌کند تا به تقویت حضور نظامی خود در منطقه ضمن حفظ موازنه در برابر رقبای نوظهور، شرکای سنتی خود در منطقه خلیج‌فارس را برای جلوگیری از توسعه مناسبات و برقراری پیوندهای عمیق با رقبای امریکا تحت‌فشار قرار دهد.

تحولات سال‌های اخیر در سطح منطقه و عرصه بین‌المللی، شرکای سنتی آمریکا در حوزه خلیج‌فارس را با این واقعیت غیرقابل انکار روبرو ساخته که ایالات‌متحده از نفوذ و توانایی گذشته خود به صورت قابل ملاحظه‌ای فاصله گرفته و نظم و نظام گذشته در نظام بین‌المللی که ویژگی اصلی آن محوریت واشنگتن در تحولات جهانی بود در حال فروپاشی سریع است.

بسیار روشن است که کاهش وابستگی امنیتی کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس به آمریکا طی سال‌های اخیر ریشه در واقعیت‌های غیرقابل انکار در افول هژمونی واشنگتن در منطقه دارد که مصادیق بارز آن را می‌توان در ناکامی‌های جدی امریکا در جنگ عراق و افغانستان و سوریه مشاهده کرد‌.

در چنین شرایطی و پس از آن‌که واشنگتن رسماً در مقام توجیه لشکرکشی نظامی جدید خود به منطقه، عامل آن را توسعه تهدیدات ایران اعلام می‌کند، وزیر خارجه عربستان در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای ایرانی خود از عزم ریاض برای گشودن فصل جدید در رابطه با تهران سخن می‌گوید و تأکید می‌کند؛ «به همتای ایرانی‌ام اطمینان خاطر دادم چشم به راه مرحله‌ای جدید در روابط بین دو کشور هستیم.»

«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی همچنین در نشست مطبوعاتی مشترک با حسین امیر عبداللهیان با اشاره به ابعاد دوجانبه و منطقه‌ای سفر امیر عبداللهیان به ریاض گفت: « تأکید ما بر اراده صادقانه و عزم جدی برای تنظیم مفاد توافق‌نامه است که به تقویت ثبات منطقه‌ای منجر خواهد شد.»


نورنیوز
اخبار مرتبط
تاثیرات توافق ایران و عربستان بر اقتصاد لبنان
جمعه 1402/06/17 ساعت 09:50
نورنیوز بررسی کرد؛
تاثیرات توافق ایران و عربستان بر اقتصاد لبنان
ناظران معتقدند توافق تهران-ریاض می­‌تواند به کاهش تنش­‌ها و تحقق ثبات سیاسی و اقتصادی در لبنان کمک کرده و با تشویق سرمایه‌­گذاری­‌های خارجی در کمک به نجات و خارج کردن لبنان از وخامت مستمر نقش داشته باشد.
عربستان: مشتاق آغاز مرحله‌ای جدید از روابط با ایران هستیم
چهارشنبه 1402/06/01 ساعت 10:37
عربستان: مشتاق آغاز مرحله‌ای جدید از روابط با ایران هستیم
شورای وزیران عربستان سعودی اعلام کرد که ریاض مشتاق به آغاز مرحله جدیدی از روابط با جمهوری اسلامی ایران است.
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
یکشنبه 1402/05/29 ساعت 12:35
نور ویدئو؛
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
ارزیابی اقدامات ایران و عربستان در مسیر اجرای سند توافق‌نامه عادی‌سازی روابط، گویای این واقعیت است که تهران و ریاض با درکی راهبردی از ضرورت‌های کاهش تنش و توسعه ثبات و امنیت در منطقه در پیگیری روند آغاز شده بسیار جدی هستند.
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
شنبه 1402/05/28 ساعت 12:36
نورنیوز بررسی کرد؛
شش ماه حرکت برای عبور از هفت سال توقف
ارزیابی اقدامات ایران و عربستان در مسیر اجرای سند توافق‌نامه عادی‌سازی روابط، گویای این واقعیت است که تهران و ریاض با درکی راهبردی از ضرورت‌های کاهش تنش و توسعه ثبات و امنیت در منطقه در پیگیری روند آغاز شده بسیار جدی هستند.
نظرات

آخرین اخبار
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت