×
فرهنگی
شناسه خبر : 146417
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/05/18 ساعت 11:54
اژه‌ای: برخی مدیران دستگاه قضا هنوز به این باور نرسیده‌اند که "توجه به افکار عمومی" ضروری است

اژه‌ای: برخی مدیران دستگاه قضا هنوز به این باور نرسیده‌اند که "توجه به افکار عمومی" ضروری است

رئیس قوه قضائیه گفت: برخی مدیران در سطوح مختلف دستگاه قضا هنوز به این باور نرسیده‌اند که مقوله اطلاع‌رسانی و توجه به افکار عمومی، امری لازم و ضروری است؛ لذا همین موضوع نیز بر سختی کار اطلاع‌رسانی در دستگاه قضائی می‌افزاید.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه شب گذشته همزمان با روز خبرنگار، در نشست با خبرنگاران و مدیران رسانه و روابط عمومی‌های قوه قضائیه در سراسر کشور، روز خبرنگار را به همه فعالان عرصه رسانه و خبر به‌ویژه خبرنگاران شاغل در رسانه‌های کشور تبریک و تهنیت گفت و اظهار کرد: بدون تردید خبرنگاران فعال در کشور ما شخصیت‌هایی شریف، دغدغه‌مند و کوشا هستند که سعی دارند با اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در زمینه‌های مختلف، اثرات نافعی را در اجتماع ایجاد کنند و با قول سَدید و حرکت در صراط جهاد تبیین و تزریق روحیه امید در جامعه، رسالت خود را به‌نحو احسن ایفا کنند.

رئیس قوه قضائیه در ادامه ضمن تکریم جایگاه رفیع اصحاب رسانه و تمامی خبرنگاران کشور، از زحمات و تلاش‌های نیرو‌های رسانه و روابط عمومی دستگاه قضا قدردانی به‌عمل آورد و گفت: من در حوزه روابط عمومی و ارتباطات، از تخصص کافی برخوردار نیستم اما تا حدودی به حساسیت، ظرافت و سختی‌های کار شما واقف هستم.

رئیس قوه قضائیه افزود: جامعه خبرنگاران و ابواب جمعی حوزه رسانه، از ابتدای انقلاب و در طول این چند دهه، در امر اطلاع‌رسانی وقایع، بیان حقایق و رفع شبهات، عملکرد موفقی داشته‌اند و در این زمینه متحمل رنج‌ها و زحمات زیادی شدند و حتی در این عرصه شهدایی نیز تقدیم کرده‌اند؛ روز ۱۷ مرداد به‌سبب به شهادت رسیدن شهید صارمی «روز خبرنگار» نام گرفته است، اما واقعیت آن است که همه خبرنگاران ما در مسیر اطلاع‌رسانی وقایع و بیان حقایق، متحمل مشقت‌های بسیاری می‌شوند.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین محسنی اژه‌ای با اشاره به جایگاه رفیع اصحاب رسانه و خبرنگاران اظهار کرد: خبرنگاران و فعالان در حوزه رسانه و و روابط عمومی، در مقام تبیین مسائل و حقایق برای مردم و مخاطبان هستند؛ آنها تمیز‌دهنده واقعیت‌ها از جعلیات هستند و گزاره‌های صحیح و صواب را از مطالب دروغ و شایعات مجزا می‌کنند و جهل را تبدیل به علم می‌سازند لهذا جایگاه آنها رفیع و ارزشمند است.

رئیس قوه قضائیه ضمن اشاره به روایت «أفْضَلُ الاْعْمالِ أحْمَزُها»، به بیان مرارت و سختی‌های فعالیت رسانه‌ای پرداخت و گفت: فعالیت در عرصه رسانه و روابط عمومی با سختی و مشقت همراه است چرا که غالباً در تولید محتوای رسانه‌ای باید دقت، صحت، اتقان و سرعت با هم آمیخته شوند و محتوایی ارزشمند و جامع و اقناع‌کننده به مخاطب تحویل داده شود.

قاضی‌القضات بیان کرد: شما در رسانه عدلیه و روابط عمومی‌های مراکز و مراجع قضایی درصدد انتشار اخبار صحیح و منطبق با واقعیت هستید و در این مسیر اهتمام دارید که مبادا دشمنان و بدخواهان از مطالب منتشره سوء‌استفاده کنند یا اختلاف و نِقار میان یک قوه با قوه دیگر ایجاد شود؛ این‌ها مواردی است که بر سختی کار شما می‌افزاید.

رئیس دستگاه قضا در ادامه با بیان اینکه اهالی رسانه برای تأثیرگذاری پیام و محتوای تولیدی خود باید مجهز به «مخاطب‌شناسی» و «زمان‌شناسی» باشند، تصریح کرد: نحوه و طریقه ارائه و انتشار مطالب در ضریب نفوذ و اثربخشی آن‌ها در اذهان مخاطبان، مؤلفه‌ای تعیین‌کننده است؛ یک فرد رسانه‌ای باید بداند در کجا به ارائه تفصیلی یک مطلب و گزاره مبادرت ورزد و در کجا با ارائه موجز و مختصر، نیاز خبری مخاطب را رفع کند؛ در روایات آمده است که «کلّم الناس علی قدر عقولهم»، این امر بدان معناست که روش بیان و تبلیغ موضوعات، امر بسیار حائز اهمیتی است.

رئیس عدلیه، انتشار به‌موقع اخبار و مطالب را مؤلفه‌ای مهم دانست و گفت: یکی از ظرافت‌های کار خبر و کنشگری در عرصه رسانه، انتشار به‌موقع اخبار و مطالب است؛ در مواردی که شبهه برای افکار عمومی ایجاد شده است، نباید در انتشار صحیح خبر تأخیر و تعلل به‌خرج داد؛ حتی در مواردی نیز ممکن است شبهه‌ای وجود نداشته باشد، اما انتشار خبر با یک ساعت تأخیر، سبب کاهش و یا حتی زوال اثربخشی آن شود.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین محسنی اژه‌ای در ادامه با تبیین و تشریح علل و عواملی که سبب باورپذیری هرچه بیشتر اخبار در اذهان عمومی می‌شود، اظهار داشت: گاهی مطلبی کذب و دروغ رسانه‌ای معاند به‌واسطه ضمائم، زمینه‌سازی‌ها، مقدمه‌چینی‌ها و حتی نحوه انتشار، میان جمعی باورپذیر می‌شود؛ حال آنکه با اندکی مداقه و اِمعان‌نظر، کذب بودن آن مطلب آشکار می‌شود؛ بالعکس، گاهی مطلبی صحیح نیز به‌دلیل عدم اهتمام در نوع پرداختن به آن، برای گروهی از مردم باورپذیر نیست؛ لذا لازم است در موارد مقتضی برای یک خبر، پیوست‌هایی درنظر گرفت و مقدمه‌چینی‌های لازم را انجام داد.

رئیس قوه قضائیه گفت: یکی دیگر از ظرافت‌های کار خبر و کنشگری رسانه‌ای، انتشار اخبار به‌طریقی است که موجبات سوء‌استفاده دشمنان و بدخواهان را فراهم نیاورد؛ در این مسیر، دقت و تأمل در چگونگی انتشار اخبار و استخدام واژگان مناسب در خبر، نکته بسیار حائز اهمیتی است؛ خبرنگاران و اصحاب رسانه باید به مقوله بهره‌برداری‌هایی که ممکن است از خبر آن‌ها صورت گیرد، اهتمام داشته باشند.

حجت‌الاسلام و‌المسلمین محسنی اژه‌ای با اشاره به اهمیت اقناع افکار عمومی تصریح کرد: من همواره از گذشته یکی از مدافعان و حامیان وجود منصب سخنگویی در قوه قضائیه و تأسیس رسانه برای عدلیه بوده‌ام و اعتقاد راسخ دارم که باید اخبار و مطالب را به‌صورت جامع در چارچوب موازین قانونی به سمع و نظر مردم رساند و نسبت به اقناع افکار عمومی اهتمام داشت.

رئیس عدلیه بیان کرد: برخی مدیران در سطوح مختلف دستگاه قضا هنوز به این باور نرسیده‌اند که مقوله اطلاع‌رسانی و توجه به افکار عمومی، امری لازم و ضروری است؛ لذا همین موضوع نیز بر سختی کار اطلاع‌رسانی در دستگاه قضایی می‌افزاید.

رئیس قوه قضائیه در ادامه با مقایسه نوع و شیوه خبررسانی در دستگاه قضا با سایر دستگاه‌ها و تصریح بر وجود محدودیت‌ها و معذوریت‌های قانونی در انتشار برخی اخبار قضایی و حتی کمبود‌های تجهیزاتی و بودجه‌ای در دستگاه قضا برای تخصیص به امر رسانه، گفت: رسانه عدلیه در انتشار اخبار باید به‌صورت کامل از وثاقت و درستی مطالب اطمینان یابد؛ این امر مستلزم صرف زحمت و زمان است؛ حال آنکه ممکن است رسانه‌های دیگر این قبیل قیود را نداشته باشند و به‌صرف شنیده‌های خود، مبادرت به انتشار مطالبی کنند؛ از سویی دیگر، رسانه عدلیه در بسیاری از موارد مجاز به انتشار روایت اول نیست و به‌لحاظ معاذیر قانونی باید به بیان کلیات موضوع بسنده کند؛ همین امر ممکن است از میزان باورپذیری خبر منتشره علی‌رغم صحت داشتن، بکاهد.

رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه رسانه و روابط عمومی قوه قضائیه ضعیف و کم‌کار نیست، اما نیازمند تلاش و جهد بیشتر می‌باشد، گفت: ضرورت دارد در مسیر نیل به اهداف رسانه‌ای قوه قضائیه از ظرفیت‌های سایر رسانه‌ها به‌ویژه رسانه ملی بیش از پیش بهره بگیریم.

رئیس عدلیه بیان کرد: ما در قوه قضائیه داده‌های فراوان و ذی‌قیمتی داریم که در جهت آگاهی‌بخشی عمومی، افزایش سواد حقوقی مردم و پیشگیری از وقوع جرائم، بسیار مفید و نافع هستند؛ ما می‌توانیم با تعیین سازوکار‌هایی این داده‌ها را در اختیار رسانه‌ها، نویسندگان، سینماگران، مورخان و سایر اقشار ذی‌صلاح قرار دهیم؛ شما اصحاب رسانه در عدلیه در این حوزه نیز به ارائه راهکار بپردازید.

رئیس دستگاه قضا در ادامه با تبیین مقوله «انسان رسانه» گفت: شما فعالان رسانه‌ای در قوه قضائیه می‌توانید با ابتکار عمل، سازوکار‌هایی را برای اطلاع‌رسانی به‌شیوه‌های متنوع و افزایش تعاملات با گروه‌های مختلف اجتماعی حتی گروه‌هایی را که احتمالاً پیرامون برخی مسائل شبهه‌هایی دارند، تدوین و عملیاتی سازید.

پیش از سخنان رئیس قوه قضائیه، ابراهیم‌زادگان؛ رئیس مرکز رسانه قوه قضائیه ضمن تقدیر و تشکر از اقدامات جهادی مدیران و نیرو‌های رسانه‌ای دستگاه قضا اظهار کرد: تلاش برای بهبود تصویر رسانه‌ای قوه قضائیه نزد افکار عمومی که از تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی است، به‌صورت جدی در دستور کار مرکز رسانه دستگاه قضا قرار گرفته است.

او با بیان اینکه دشمنان در دوره اخیر پس از ناکامی در پیشبرد انواع و اقسام توطئه‌ها علیه نظام و مردم ایران، به جنگ تمام‌عیار شناختی و ترکیبی متوسل شده‌اند و تمام اهرم‌ها و داشته‌های خود را برای موفقیت در این جنگ، به میدان آورده‌اند، تصریح کرد: ما در سال گذشته در آوردگاه مواجهه با جنگ ترکیبی تمام‌عیار دشمنان قرار داشتیم و در این عرصه نهایت تلاش خود را برای خنثی‌سازی توطئه‌های شوم آن‌ها به‌کار بردیم.

ابراهیم‌زادگان افزود: مرکز رسانه قوه قضائیه در جریان فتنه سال گذشته، با همکاری پزشکی قانونی، سازمان زندان‌ها، دادستانی‌کل، دادگستری‌ها و سایر مجموعه‌های قضائی به ده‌ها مورد پروژه دروغ کشته‌سازی که دشمنان آن‌ها را به‌راه انداخته بودند، به‌صورت مستند پاسخ داد.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود، به ارائه گزارشی از عملکرد شورای فیلم و سریال قوه قضائیه پرداخت و گفت: طی دو سال گذشته روند تولید محتوای رسانه‌ای قوه قضائیه در قالب‌های فیلم، سریال و مجموعه‌های نمایشی، رشد خوب و قابل ملاحظه‌ای داشته است و ما تلاش می‌کنیم این روند را با شتاب بیشتری به پیش ببریم.

ابراهیم‌زادگان عنوان کرد: مرکز رسانه قوه قضائیه در حال انجام اقدامات گسترده‌ای در زمینه تولید محتوای جذاب حقوقی و قضایی با رویکرد آموزشی و آگاهی‌بخشی به آحاد جامعه است.

ستایشی سخنگوی قوه قضائیه نیز طی این جلسه، در رابطه با موضوع «اصلاح تصویر رسانه‌ای قوه قضائیه در فضای افکار عمومی» به بیان مطالبی پرداخت و گفت: ارائه تصویر مطلوب از قوه قضائیه نزد افکار عمومی، تنها وظیفه مجموعه رسانه‌ای دستگاه قضا نیست بلکه امری است که باید توسط همه دستگاه‌های درون و بیرون قوه قضائیه محقق شود.

او با بیان اینکه برای ارائه تصویر مطلوب از عدلیه، همه اجزای قوه قضائیه باید بپذیرند که در جنگ شناختی و ترکیبی جدید، نیازمند شناخت درست از کارکرد‌های بی‌بدیل رسانه‌ای هستند، تصریح کرد: مجموعه اطلاع‌رسانی و روابط عمومی‌های قوه قضائیه، امروز مزاحم و یا زینت‌المجالس دستگاه قضا نیستند بلکه بالعکس فرمانده کف میدان و به‌خط‌کننده سایر اجزای عملیات‌کننده در میدان جنگ هستند.

سخنگوی دستگاه قضا با تأکید بر اینکه برای اصلاح تصویر رسانه‌ای قوه قضائیه در افکار عمومی، سیستم اطلاع‌رسانی این دستگاه نباید از سوی سایر اجزای دستگاه قضا به‌عنوان سیستمی منفک و جزیره‌ای مجزّا از سیستم قضائی تلقی شود، گفت: قوه قضائیه برای تحقق ارائه تصویر مطلوب رسانه‌ای، نیازمند لشکر‌های تک‌نفره از روایت‌سازان بی‌سنگر و افرادی است که با روحیه جهادی و فهم رسانه‌ای دقیق، خوانش درستی از واقعیت را به افکار عمومی منتقل کنند.

یارم‌پور؛ قائم‌مقام رسانه و مدیرکل روابط عمومی قوه قضائیه نیز در این جلسه با تأکید بر این نکته که با توجه به حساسیت‌ها و مقتضیات زمانی هرگونه کم‌کاری و کوتاهی در عرصه خبر و اطلاع‌رسانی دستگاه قضا می‌تواند به یک بحران یا تنش در سطح جامعه تبدیل شود، تصریح کرد: تولید ثانویه و بازآفرینی در رسانه مهم است. باید از اخبار اولیه به گزارش‌ها و روایت‌های بعدی رسید. ما در حوزه رسانه و روابط عمومی قوه قضائیه باید در امر «تبدیل خط خبر به خط هنر» اهتمام ویژه‌ای داشته باشیم.

او اظهار کرد: با توجه به تأکیدات مؤکد ریاست قوه قضائیه در رابطه با استقبال از نقد‌های سازنده از دستگاه قضا، هم‌اکنون بیش از هر زمان دیگری زمینه «استقبال از نقد‌های سازنده» و «جهت‌دهی مطالبات به‌سمت نقد‌های سازنده» در عدلیه مهیاست.

مدیرکل روابط عمومی قوه قضائیه افزود: امروز قوه قضائیه از رسانه به‌عنوان ابزار تهاجم یا تحمیل استفاده نمی‌کند بلکه به‌عنوان ابزار تعامل و ترمیم بهره می‌گیرد، تعادل و توازن میان رسانه با میدان باعث شده است بسیاری از امور از مجرای میدانی اصلاح شود و به رسانه نکشد.

همچنین در این جلسه مدیر روابط عمومی دادستانی‌کل کشور و مدیران روابط عمومی دادگستری‌های البرز، تهران، گلستان و گیلان به‌نمایندگی از سایر افراد حاضر در جلسه، دیدگاه‌ها و نقطه‌نظرات خود را بیان کردند.


مرکز رسانه قوه قضائیه
نظرات

آخرین اخبار
تعهد صنف جایگاه‌های سوخت به حفظ نیروها در شرایط بحرانی
جزئیات سقوط مرگبار کودک ایرانی از طبقه ششم در اتاوا
آینده خلیج فارس بدون آمریکا رقم خواهد خورد
سردار علایی: خلیج فارس مهم‌ترین مؤلفه قدرت ملی ایران است
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 10 اریبهشت 1405+ جدول
وزیر صمت: فولاد خودروسازان تأمین است
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنج شنبه 10 اردیبهشت ؛ توقف دلار روی 180 هزار تومان
اوپک‌پلاس در آستانه تصمیم جدید برای افزایش تولید نفت
جنگ علیه ایران، ضعف‌های ارتش آمریکا را آشکار کرد
حضور گسترده ورزشکاران در مراسم روز خلیج فارس روی پل طبیعت
تنش‌ها در خاورمیانه نفت برنت را به 126 دلار رساند
هزینه واردات نفت پاکستان به 800 میلیون دلار در هفته رسید
چرا قیمت روغن نوسان دارد؟
نوراینفو | روش های بهبود زندگی در هفت روز
نوراینفو | برای کاهش سریع چربی بدن چه بخوریم؟
حمله پهپادی حزب‌الله به الجلیل غربی
رکوردشکنی دوباره قیمت بنزین در آمریکا
چه عواملی باعث نوسان قیمت کالاهای اساسی شده است؟
اقدامات فوری پس از آسیب به دندان‌های شیری و دائمی کودکان
دمای گیلان تا اواسط هفته آینده 8 درجه گرم تر می شود
چرا پنتاگون صورت حساب نجومی جنگ را پنهان می کند؟
عارف : امنیت خلیج فارس خط قرمز و غیرقابل معامله ایران است
ترکیه: توقیف کشتی‌های حامل کمک به غزه دزدی دریایی است
پزشکیان: مسئولیت ناامنی در خلیج فارس با آمریکا و رژیم صهیونیستی است
انتقاد سناتور دموکرات از اولویت‌های مالی آمریکا
چرا دوباره طلا در بازار صعودی شد؟
اهانت سفیر اسرائیل در سازمان ملل به کاروان کمک‌رسانی به غزه
سناریوی عجیب دو موتورسوار برای سرقت موبایل
اندیشکده آمریکایی: جنگ ایران محدودیت قدرت نظامی آمریکا را آشکار کرد
محاکمه سریع و عادلانه عوامل دخیل در ناآرامی‌ها با جدیت ادامه دارد
برگزاری اولین حراج شمش طلا در سال 1405
فارن افرز: حمله آمریکا و اسرائیل به تقویت انسجام داخلی ایران انجامید
بستن تنگه هرمز به اهرم راهبردی قدرتمند ایران تبدیل شده است
قیمت گوشت قرمز امروز 10 اردیبهشت 1405 + جدول
توزیع 91 همت سود سهام عدالت در سال 1404
پیروزی بزرگ النصر برابر الاهلی؛ یک قدم تا قهرمانی لیگ عربستان
21 کشتی ناوگان «الصمود» در مسیر غزه توقیف شدند
مورینیو بازهم به رئال مادرید پاسخ منفی داد
قالیباف درگذشت عبدالحمید نقره‌کار را تسلیت گفت
دستور پزشکیان به چهار استاندار برای تسریع در بازسازی مناطق آسیب‌دیده
ترافیک نیمه‌سنگین تا سنگین در محور کندوان
ترافیک سنگین در محور چالوس و آزادراه پردیس - تهران
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 10 اردیبهشت1405+جدول پخش
برگی در نکوداشت مرد تدبیر و وفا؛ بنده خدا شهید علی لاریجانی
رونمایی نزدیک از توانمندی جدید دریایی
سطح چهارم جنگ
ادای احترام وزیر فرهنگ به شهدای خلیج فارس در هرمزگان
قیمت طلای جهانی امروز پنجشنبه 10 اردیبهشت 1405
ممنوعیت خالی‌فروشی در بازار خودروهای وارداتی
ذهنیت سیاستگذار و مساله اینترنت