×
فرهنگی
شناسه خبر : 146244
تاریخ انتشار :

غریب‌آبادی: باید در حوزه حقوق بشر اسلامی ادبیات سازی کنیم/ با تحمیل حقوق بشر غربی مخالفیم

دبیر ستاد حقوق‌بشر در نشست حمایت و ارتقاء حقوق و کرامت ملت‌های مسلمان: موضوع مهم در حقوق بشر احترام به فرهنگ‌ها و مختصات کشور‌های مختلف است؛ ما مخالف تحمیل حقوق بشر غربی و سبک زندگی غربی هستیم.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: نشست تخصصی «حمایت و ارتقاء حقوق و کرامت ملت‌های مسلمان»، به مناسبت گرامی‎داشت «روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی»، با حضور دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه، ۱۵ مردادماه در پژوهشگاه قوه قضائیه برگزار شد.

«کاظم غریب‌آبادی» دبیر ستاد حقوق بشر و معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه، در سخنانی در نشست حمایت و ارتقاء حقوق و کرامت ملت‌های مسلمان که به مناسبت گرامیداشت روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی از سوی ستاد حقوق بشر و پژوهشگاه قوه قضائیه برگزار شد، ضمن تقدیر از برگزارکنندگان این نشست، گفت: وقتی صحبت از حقوق بشر اسلامی می‌شود باید مبانی، محور‌ها و اصول حقوق بشر اسلامی به عنوان نسخه نجات‌بخش جهان امروز و همچنین مبنای ما در این مسئله مشخص شود.

او با اشاره به اینکه ما در زمینه تبیین مبانی حقوق بشر اسلامی هم در میان کشور‌های اسلامی و هم در عرصه داخلی ضعف‌هایی داریم، اظهار کرد: یکی از این ضعف‌ها میزان ورود ادبیات حقوق بشر اسلامی به عرصه بین‌المللی و هنجارسازی است؛ ما با نقطه عادی که باید به آن برسیم، فاصله داریم؛ همه ادبیات ما در این زمینه فقط اعلامیه مختصر قاهره است که اگرچه پشتوانه علمی و دینی داشت، اما بسط نیافته است.

غریب‌آبادی همچنین به نکته‌اندیشی در اعلامیه قاهره و توجه این سند بین‌المللی به مراقبت از جنین اشاره کرد و گفت: کشور‌های غربی در حالی مدعی حق حیات هستند که اساسا برای جنین حق حیاتی قائل نشده‌اند؛ این یکی از موارد تمایز حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر غربی است؛ دیگر مصداق در این زمینه، احترامی است که اسلام برای جنازه انسان قائل است که در بیانیه قاهره به آن اشاره شده است؛ اسلام برای انسان از قبل از تولد در حالت جنینی تا مرگ ارزش قائل است.

دبیر ستاد حقوق بشر، افزود: حقوق بشر اسلامی به دنبال مخالفت با حقوق بشر نیست؛ بلکه مشخصات دینی و فرهنگی هر جامعه در زمینه حقوق بشر باید در نظر گرفته شود.

غریب‌آبادی در ادامه با اشاره به مداخلات کشور‌های غربی در امور دیگر کشور‌ها به بهانه حقوق بشر، تاکید کرد: ما مجازات‌ها را بر اساس اصول دینی، فرهنگی و الزامات و ضرورت‌های کشور خودمان تعریف می‌کنیم؛ به عنوان مثال، جرم انگاری قاچاق مواد مخدر در کشورمان بر اساس متخصصان خودمان صورت گرفته است و کشور‌های غربی که چالشی در زمینه مواد مخدر ندارند و اساسا نمی‌توانند مشکل قاچاق مواد مخدر ایران را درک کنند، حق تحمیل نظرات خود را ندارند.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه، ادامه داد: ما برخی از اصول حقوق بشر بین‌المللی را جهان‌شمول نمی‌دانیم و با تحمیل آن یا صدور قطعنامه به دلیل عدم تبعیت از آن‌ها مخالفیم.

دبیر ستاد حقوق بشر همچنین با اشاره به اصول حقوق بشر غربی لیبرال مانند فردگرایی، قراردادگرایی و حقوق طبیعی، بیان کرد: آزادی بی قید و شرط یکی از نتایج چنین نگرشی است؛ اگرچه غربی‌ها تلاش دارند این آزادی را مطلق بدانند و معرفی کنند، اما واقعیت این است که آزادی حتی برابر اسناد بین المللی حقوق بشر نیز قیودی دارد.

به گفته غریب آبادی، در حقوق بشر غربی یا لیبرال تنها صحبت از حق است، اما در حقوق بشر اسلامی حق و تکلیف با هم وجود دارند و حق و تکلیف همراه هم معرفی می‌شوند؛ این یکی از تفاوت‌های کلیدی است.

معاون امور بین الملل قوه قضائیه با بیان اینکه بحث دین‌مداری در حقوق بشر اسلامی یکی دیگر از وجوه افتراق آن با حقوق بشر غربی است، عنوان کرد: خدامحوری، اساسی‌ترین محور در جهانبینی و حقوق بشر اسلامی است؛ کرامت انسانی دومین محور این موضوع است.

غریب‌آبادی، گفت: کرامت انسانی از منظر دینی با کرامت انسانی از منظر غرب متفاوت است و مختصات خاص خود را دارد؛ حقوق فطری سومین محور حقوق بشر اسلامی است که خداوند به انسان اعطا می‌کند و قابل سلب نیست.

دبیر ستاد حقوق بشر با اشاره به تفاوت‌های میان حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر غربی، توضیح داد: موضوع مهم در حقوق بشر احترام به فرهنگ‌ها و مختصات کشور‌های مختلف است؛ ما مخالف تحمیل حقوق بشر غربی و سبک زندگی غربی هستیم و به صورت رسا این مخالفت را اعلام کرده و روی موازین خود می‌ایستیم.

غریب‌آبادی ضمن انتقاد از هتک حرمت قرآن کریم به بهانه آزادی بیان ادعایی کشور‌های غربی از جمله سوئد و دانمارک، تأکید کرد: موضعگیری‌های آنان سیاسی است؛ کشور‌های اسلامی از نظر سیاسی در این موضوع خوب پیش رفته‌اند؛ تصویب قطعنامه در شورای حقوق بشر و نشست فوری سازمان همکاری اسلامی اقدام‌های خوبی هستند، اما کافی نیستند و همان طور که دیدیم بازدارنده نبودند؛ کشور‌های اسلامی باید اقدام‌های عملی قاطعی مانند تحریم کالا‌ها را به صورت دسته جمعی اتخاذ کنند.

دبیر ستاد حقوق بشر در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه کشور‌های اسلامی باید با همکاری هم پس از انتخاب موضوع آغاز به ادبیات سازی و هنجارسازی در حوزه حقوق بشر کنند، گفت: کمیسیون مستقل دائمی حقوق بشر سازمان همکاری اسلامی ظرفیت‌های خوبی دارد، که باید از آن به خوبی استفاده کرد.


معاونت امور بین‌الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر
اخبار مرتبط
توضیح دبیر ستاد حقوق بشر ایران درباره تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا
چهارشنبه 1402/05/25 ساعت 16:04
توضیح دبیر ستاد حقوق بشر ایران درباره تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا
کاظم غریب‌آبادی اظهار کرد: هدف اصلی از تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا این است که برخی از اتباع خودمان را که در زندان هستند آزاد کنیم و الحمدالله این امر محقق می‌شود.
ایجاد سازوکار هیأت حقیقت یاب با وجود مسئولیت‌پذیری جمهوری اسلامی ایران اقدامی سیاسی و البته بلاوجه است
چهارشنبه 1402/04/14 ساعت 13:32
غریب‌آبادی در اعضای اجلاس پنجاه و سوم شورای حقوق بشر:
ایجاد سازوکار هیأت حقیقت یاب با وجود مسئولیت‌پذیری جمهوری اسلامی ایران اقدامی سیاسی و البته بلاوجه است
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران ایجاد سازوکار هیأت حقیقت‌یاب برای ایران را اقدامی سیاسی و البته بلاوجه دانست و تصریح کرد که همان کشور‌هایی که خود موجد اغتشاشات در ایران بودند و البته متعاقباً به شرایط مشابهی گرفتار شدند، بانی ایجاد چنین سازوکاری شده‌اند.
جنایت آمریکا علیه ایران با وضع تحریم‌های ظالمانه
یکشنبه 1402/04/04 ساعت 12:29
دبیر ستاد حقوق بشر مطرح کرد؛
جنایت آمریکا علیه ایران با وضع تحریم‌های ظالمانه
کاظم غریب‌آبادی گفت: وضع قوانین و تحریم‌‎ها علیه ایران از جمله دیگر جنایات آمریکا علیه مردم و کشورمان است.
دبیر ستاد حقوق بشر: دو تبعه ایرانی و یک تبعه دانمارکی از زندان آزاد شدند
جمعه 1402/03/12 ساعت 21:39
دبیر ستاد حقوق بشر: دو تبعه ایرانی و یک تبعه دانمارکی از زندان آزاد شدند
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه اعلام کرد: دو تبعه ایرانی و یک تبعه دانمارکی بنا به دلایل انسان‌دوستانه و وضعیت پرونده‌شان از زندان آزاد شدند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خسارت خانه ها و خودروها از سوی دولت پرداخت می‌شود
ژنرال صهیونیست: موشک‌های رهگیر کافی برای مقابله با موشک‌های بالستیک ایران نداریم
موج جدید حمله ایران به اراضی اشغالی +فیلم
آرامش در حوزه سلامت؛ تأمین کامل دارو و تجهیزات پزشکی در کشور
واکنش نایب رئیس باشگاه اینتر به غیبت «مهدی طارمی» در جام باشگاه‌ها
تکذیب هرگونه حادثه در اراضی شهر فرودگاهی امام خمینی(ره)
هشدار دادستانی کل کشور درباره همکاری با رژیم صهیونی
سخنگوی آموزش‌وپرورش از لغو همه آزمون‌های مدارس کشور خبر داد
تجاوز رژیم صهیونیستی به برخی نقاط در شهر تهران؛ خسارت مردم پرداخت می‌شود
لیست جدید شهدای حملات ظالمانه رژیم صهیونیستی +اسامی شهیدان
پزشکیان: اگر تجاوزها تکرار شود، پاسخ‌هایی کوبنده‌تر در انتظار متجاوزان خواهد بود
قطعنامه تاریخی سنای پاکستان: حمله اسرائیل جنایت جنگی است
زمان پیش‌فروش حضوری و غیرحضوری بلیت قطارها اعلام شد+جزییات
نحوه بازگشت اولین گروه حجاج ایرانی اعلام شد
شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ٰنشست اضطراری برگزار می‌کند
پدافند ایران در تبریز با تجاوز هوایی مقابله کرد؛ هیچ انفجاری در شهر رخ نداد
زمان تشییع پیکر شهدای جنایات اخیر اسرائیل اعلام شد+جزییات
نتانیاهو بعد ازحملات موشکی ایران از مخفیگاه خود بیرون آمد!
13 مدال طلا و نقره برای نمایندگان ایران در مسابقات قایقرانی قهرمانی آسیا
واکنش قاطع عراق به حمله رژیم صهیونیستی
دستگیری 2 نفر از اعضای تیم تروریستی موساد +فیلم و جزئیات
آتش سوزی شب گذشته در دو مخزن ذخیره سوخت در تهران/ مخازن آسیبی ندیدند + عکس
سخنگوی دولت: مترو از امشب 24 ساعته برای پناهگاه مردم باز خواهد بود+ فیلم
پیامی تاثیرگذار از یک هوادار برزیلی به پیاتزا، سرمربی تیم ملی والیبال ایران
جلسات علنی مجلس این هفته طبق روال ادامه دارد
فریاد هنرمندان از جنایت رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد
واکنش صریح سازمان شانگهای: حمله به ایران تهدیدی برای صلح جهانی
هیچ منطقه‌ای در اسرائیل دیگر امن نیست + فیلم
آخرین آمار کشته های رژیم صهیونیستی در حملات موشکی ایران+ فیلم
وحشت در عمق زمین؛ جلسه اضطراری صهیونیست‌ها در پناهگاه
فریاد خون‌باری که خاموش نمی‌شود؛ زنان و کودکان قربانی ترور صهیونیستی
چمران: تهران پناهگاه ندارد؛ مترو بهترین گزینه در شرایط اضطراری است +فیلم
حمله ناجوانمردانه به اسطبل‌های کرمانشاه؛ اسب‌های بی‌دفاع قربانی جنون صهیونیستی
واکنش سریع مسئولان اصفهان به حادثه؛ شایعات بی‌اساس تکذیب شد
تل‌آویو در تله آتش؛ بازی دو سر باخت نتانیاهو
آغاز پرداخت مرحله نخست وام 50 میلیونی به بازنشستگان کشوری +تعداد ونحوه پرداخت
چرا اسرائیل به ایران حمله کرد؟
نورنما | معلمی که دانش آموزانش به شهادت رسیدند
خیابان خالد استامبولی تهران به نام «شهید سید حسن نصرالله» مزین شد
آرامش و رونق در بازارهای تهران؛ اصناف به روال عادی بازگشتند
تعطیلی موقت متروی مهرآباد؛ برنامه‌ریزی برای خدمات بهتر
زمان فعالیت بازار بورس عصر امروز مشخص می‌شود
عراقچی: هرگونه تحول نظامی در منطقه خلیج فارس، کل جهان را درگیر می‌کند +فیلم
رئیس هیأت‌مدیره استقلال: اخبار خوشی برای هواداران در راه است
تساوی اینتر میامی و الاهلی در اولین بازی جام باشگاه‌های جهان 2025 + خلاصه بازی
پوستر تیم ملی والیبال ایران در بازی خاص امروز مقابل اوکراین + جزئیات بازی
درس‏‏‌های اخلاق در شرایط بحران
مدار دیپلماسی | تله دیپلماسی/مذاکره یا میدان مین؟
معادله رژیم به هم خورد
امتحانات دانشگاه تهران به تعویق افتاد
X
آگهی تبلیغاتی