×
اقتصادی
شناسه خبر : 146086
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/05/10 ساعت 13:11
خاندوزی: تورم بعد از یک دوره 14 ماهه، به کانال 30 درصد برگشته است

خاندوزی: تورم بعد از یک دوره 14 ماهه، به کانال 30 درصد برگشته است

سخنگوی اقتصادی دولت گفت: طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران و آمار شاخص بهای مصرف‌کننده در تیرماه، تورم بعد از یک دوره 14 ماهه مجدداً به کانال 30 درصد برگشته است.

نورنیوز - گروه اقتصاد: «سید احسان خاندوزی» سخنگوی اقتصادی دولت صبح امروز در نشست خبری با خبرنگاران طی سخنانی بیان کرد: طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران و آمار شاخص بهای مصرف‌کننده در تیرماه، تورم بعد از یک دوره ۱۴ماهه مجدد به کانال ۳۰ درصد برگشته است؛ نرخ تورم ماهانه تیرماه با عدد ۱.۹۵ درصد کم‌ترین تورم در نوزده ماه اخیر است. تورم نقطه به نقطه با کاهش ۳.۲ درصد نسبت به خرداد به ۳۹.۴ درصد کاهش یافته است.

او افزود: چیزی که برای اکثریت مردم و سفره خانوار قابل اهمیت است، تورم اقلام خوراکی است که با کاهش ۰.۶ درصدی شاهد ثبات در این حوزه بودیم و نسبت به خردادماه ۱ درصد کاهش داشته است، این‌ها به‌معنای مطلوب بودن و ایده‌آل بودن قیمت‌ها و تورم نیست اما نشانگر این است که تدابیر تغییر مسیر و روند تورم در اقتصاد مؤثر بوده است.

سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: هم‌چنین انضباط پولی و کاهش تدریجی نرخ نقدینگی را داشته‌ایم و خردادماه امسال نرخ رشد ۱۲ماهه نقدینگی به زیر ۳۰ درصد کاهش یافت و تلاش دولت در ماه‌های گذشته این بود با انضباط‌بخشی به بودجه و ثانیاً با انضباط‌بخشی به شبکه بانکی، رشد نقدینگی را کنترل کند. پایان سال ۱۴۰۱ خالص بدهی دولت به بانک مرکزی ۱۲۵ درصد کاهش داشت و به‌معنای موفقیت انضباط بودجه‌ای دولت است.

بر اساس این گزارش، با توجه به اعلام بانک مرکزی مبنی بر تعطیلی بانک ها در روز چهارشنبه و پنج شنبه، بازار سرمایه نیز در روز چهارشنبه تعطیل است.

بانک مرکزی اعلام کرد پیرو موافقت هیأت دولت با تعطیلی روزهای‌چهارشنبه و پنج‌شنبه ۱۱ و ۱۲ مرداد ماه در کشور به دلیل گرما، تمامی شعبات بانکی نیز در این دو روز تعطیل شدند. شبکه بانکی موظف شد شعبات کشیک منتخب خود را دایر و به اطلاع عموم برساند.

او عنوان کرد: بخش عمده‌ای از رشد پایه پولی ناشی از تدابیر منجر به اضافه برداشت شبکه بانکی شده که در دستور اصلاح است. عامل دوم ثبات نرخ ارز در ماه‌های اخیر و تاثیر تعدیل انتظارات تورمی در سطح جامعه به‌دنبال داشته است؛ انتظارات تورمی ابتدا در بازار ارز و سپس در سایر بازارها می‌توانسته تأثیر مخربی داشته باشد که از ابتدای امسال شاهد تعدیل این انتظارات نیز هستیم. علت سوم تعدیل نرخ‌ها در سطح بین‌الملل و کاهش تورم در سطح جهانی است و چهار ماهه‌ی اول امسال شاهد ثبات نسبی بوده‌ایم و اثر تورم ۱۲ ماهه سیاست حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز تخلیه شده است. مجموعه‌ای این اقدامت می‌توان به علل بهبود وضعیت تورم گزارش داد.

سخنگوی اقتصادی دولت خاطر نشان کرد: در ماه‌های اخیر شاخص تورم تولیدکننده کاهش یافته و این متغیر در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ به قله تاریخی ۱۰۳ درصد رسیده بود که اردیبهشت امسال به عدد ۳۳ درصد کاهش یافته است.

خاندوزی در ادامه سخنان خود در پاسخ به سوالی گفت: ما با مشکل تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و یا افت سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران مواجه بودیم و اکثر سال‌های دهه ۱۳۹۰ و سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ بنیه تولیدی کشور ضعیف شده بود. طبق آمار بانکی مرکزی میانگین سرمایه‌گذاری سالانه در بخش ساختمان در سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ منفی ۴ درصد کاهش بوده است. در بخش ماشین‌آلات ۴ درصد کاهش سرمایه‌گذاری وجود داشته و این روند در سال ۱۴۰۰ اصلاح شده و در این دو بخش، سال گذشته ۱۵.۴ رشد سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایرانی ثبت شده است.

او اظهار کرد: در چهار ماهه امسال با ۲۱۶ هزار میلیارد تومان وصولی درآمدها از محل مالیات همراه بودیم که ۵۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد درآمد وصولی بوده و بخش مهمی از این ناشی از افزایش مودیان مالیاتی بوده است. ۴۶۰ هزار میلیارد تومان پرداخت هزینه‌های جاری در چهارماهه اول سال بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۴ درصد رشد داشته است. البته رشد پرداخت‌های عمرانی بیشتر از پرداخت‌های عمرانی بوده و این عدد ۱۰۴ درصد رشد داشته است.

سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوالی درباره وام ازدواج و وجود برخی مشکل‌ها تصریح کرد: در ماه‌های ابتدایی امسال گزارشات و نارضایتی‌هایی مبنی بر اختلال سامانه وام ازدواج وجود داشت؛ بانک مرکزی اردیبهشت‌ماه اعلام کرد ظرفیت‌های خود را افزایش می‌دهد تا مشکلات رفع شود. البته خود بانک مرکزی هم بسته نظارتی‌ای را اواخر خردادماه تدوین کرد و طبق تأکید رئیس‌جمهور، بانک مرکزی مکلف شد تا پایان شهریورماه این صف را به سرانجام برساند.

خاندوزی افزود: حدود ۴۰۰ هزار نفر در صف متقاضیان باقی‌مانده بودند که این عدد به حدود ۳۴۰ هزار نفر کاهش یافته و تا چند روز گذشته ۵۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ازدواج پرداخته شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷ درصد رشد داشته و امیدواریم این صف تا شهریورماه پایان یابد و در مدت زمان انتظار این عزیزان نیز تسریع شود.

او در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص بازار سرمایه اظهار کرد: بنده دیروز هم اعلام کردم که با توجه به اینکه شاخص‌های بنیادی بازار و چشم‌انداز شرکت‌ها و صنایع بورسی مناسب نیست، اگر فقط صنایع تولیدی را در نظر بگیریم پایان سال حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان سود خالص صنایع بورسی را خواهیم داشت؛ برخی نگرانی‌ها درباره مصوبات بودجه ۱۴۰۱ و برخی تصمیمات شده بود و برای رفع این نااطمینانی‌ها و افزایش امید و اعتماد در فعالان بازار، رئیس‌جمهور دستور دادند و شخص آقای مخبر پیگیری کردند تا برخی پیشنهادهای برخی وزارتخانه‌ها درباره برق و خوراک آن‌ها (عمدتا خوراک مایع) لغو شد. امیدواریم این تصمیمات کمک کند تا شاهد بهبود این بازار در کشور باشیم.

سخنگوی اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی بر ادعای یکی از مسئولان دولت سابق درباره انتشار اوراق در دولت سیزدهم، تصریح کرد: مقایسه ارقام مطلق و اسمی برای سال‌های مختلف مقایسه نادرستی است و این مقایسه جای تعجب دارد. دولت در زمان شروع به فعالیت خود با شرایطی مواجه بود که پنج‌ماهه اول سال ۱۴۰۰ حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان انتشار اوراق صورت گرفته بود؛ در حالی که این عدد بیش از ظرفیت کل سال در پنج‌ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ بود و دولت سیزدهم در ۷ ماه بعدی با حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان انتشار اوراق، مدیریت کرد. تقریبا تمامی اوراقی که منتشر می‌شود صرف بازپرداخت استقراض دولت قبل  می‌شود، سال ۱۴۰۱ بیش از ۸۰ درصد اوراق منتشرشده صرف بازپرداخت استقراض دولت سابق شد.

خاندوزی بیان کرد: در سال ۱۳۹۷، دو درصد GDP دولت قبل انتشار اوراق در سال ۱۳۹۸، ۳ درصد و در سال ۱۳۹۹ به قله‌ای بی‌سابقه رسید که ۵ درصد GDP انتشار اوراق داشته که این مورد در دولت سیزدهم کاهشی بوده است؛ این نسبت در سال ۱۴۰۰ به ۲.۸ درصد و در سال ۱۴۰۱ به ۲.۱ کاهش یافته است. دولت سیزدهم فعالیت خود را در شرایطی آغاز کرد که ارزش تشکیل سرمایه در پایان سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۶ معادل ۱۸ درصد کاهش یافته بود و اقتصاد ایران در حوزه تشکیل سرمایه در ۴ سال نه‌تنها بزرگ‌تر نشد بلکه کوچک‌تر هم شده بود.

سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه سخنان خود درباره اقدامات دولت سرمایه‌گذاری خارجی عنوان کرد: در حوزه داخلی و خارجی اقدامات متعددی انجام داده‌ایم؛ اساسنامه سازمان سرمایه‌گذاری تناسبی با شرایط فعلی کشور نداشت و اصلاح اساسنامه آن انجام می‌گیرد که گام اصلاح نهادی برای سرمایه‌گذاری خارجی است. هم‌چنین لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور در دستورکار دولت بود که تعیین تکلیف شد و امیدواریم در مجلس هم به نتیجه برسد؛ این لایحه می‌تواند بخشی از ظرفیت‌های ایرانیان خارج از کشور را دخیل کند.

خاندوزی عنوان کرد: مراکز خدمات سرمایه‌گذاری در استان‌ها وجود دارد که این مراکز پیشنهادات سرمایه‌گذاری قطعی‌شده را آماده کرده‌اند و طرح و مکان آن طرح مشخص شده و مجوزهای زیرساخت‌ها آماده است تا با ورود سرمایه‌گذار بتواند کار خود را شروع کند؛ این‌ها مجوزهای بی‌نام سرمایه‌گذاری است. تا پایان تیرماه از ابتدای دولت، ۴۵۶ طرح سرمایه‌گذاری خارجی که ۱۰۰ طرح آن مربوط به چهار ماهه‌ی امسال است، این طرح‌ها به تصویب رسیده و تأکید وزارت اقتصاد بر این بوده که سخت‌گیری‌های اولیه به نحوی انجام بگیرد که حتما منجر به شروع پروژه شود. ۷ میلیارد سرمایه‌گذاری خارجی مصوب در هیات‌ها داریم که ۱.۸ میلیارد دلار از آن متعلق به چهارماهه‌ ابتدایی امسال است.

او در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص تأمین ارز واردات خود نیز بیان کرد: تأمین ارز واردات خودرو توسط بانک مرکزی صورت می‌گیرد ولی جزء جدیدی برای واردات خودروهای کارکرده اضافه شد و آیین‌نامه واردات خودرو مشمول خودروهای نو و کارکرده بازنگری شد که به‌زودی ابلاغ می‌شود. تأمین ارز آن نیز در مذاکرات وزارت صمت و بانک مرکزی در حال انجام است.


تسنیم
اخبار مرتبط
وزیر اقتصاد: قیمت‌گذاری نان به صورت منطقه‌ای انجام می‌شود
چهارشنبه 1402/06/29 ساعت 12:30
وزیر اقتصاد: قیمت‌گذاری نان به صورت منطقه‌ای انجام می‌شود
وزیر اقتصاد در پاسخ به سوالی در خصوص فروش نان به قیمت‌های مختلف در درگاه‌های اینترنتی گفت: قیمت‌گذاری نان به صورت منطقه‌ای انجام می‌شود.
وزیر اقتصاد: بانک‌های دولتی از زیان‌دهی خارج شدن
چهارشنبه 1402/06/01 ساعت 12:49
وزیر اقتصاد: بانک‌های دولتی از زیان‌دهی خارج شدن
وزیر اقتصاد گفت: برای اولین‌ بار پس از سال‌ها بانک‌های دولتی به غیر از بانک سپه از زیان‌دهی خارج شدند.
خاندوزی: اولین تأییدیه مربوط به بانک آف‌شور در حال صدور است
شنبه 1402/05/28 ساعت 17:41
خاندوزی: اولین تأییدیه مربوط به بانک آف‌شور در حال صدور است
وزیر اقتصاد ضمن تشریح جزئیات دستورالعمل متنوع‌سازی روش‌های ورود سرمایه به کشور، گفت: اولین تأییدیه مربوط به بانک «آف شور» توسط بانک مرکزی در حال صدور است.
تعطیلی بانک‌ها 11 و 12 مرداد در سراسر کشور
سه‌شنبه 1402/05/10 ساعت 12:05
سخنگوی بانک مرکزی خبر داد؛
تعطیلی بانک‌ها 11 و 12 مرداد در سراسر کشور
بانک مرکزی از تعطیلی بانک‌ها در تاریخ 11 و 12 مرداد در سراسر کشور خبر داد.
روزهای چهارشنبه و پنجشنبه این هفته در سراسر کشور تعطیل شد
سه‌شنبه 1402/05/10 ساعت 11:58
با اعلام سخنگوی دولت؛
روزهای چهارشنبه و پنجشنبه این هفته در سراسر کشور تعطیل شد
سخنگوی دولت از تصمیم دولت برای تعطیلی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (11 و 12 مرداد) به علت گرمای بی‌سابقه هوا در سراسر کشور خبر داد.
نظرات

آخرین اخبار
تام باراک نماینده ویژه آمریکا در سوریه و عراق شد
پزشکیان: بدون همبستگی و تحمل سختی نمی‌توان از چالش‌های بزرگ عبور کرد
سازمان ملل ورشکست شد!
ویزا ندادند! سفر تیم ملی آفریقای جنوبی متوقف شد
مشکلات آزادراه تهران–شمال ظرف دو هفته تعیین‌تکلیف شود
رکورد بالاترین سرعت ثبت‌شده در تاریخ رقابت‌های موتو جی‌پی شکسته شد
حاجی دلیگانی : اعتبار کالابرگ باید متناسب با تورم افزایش یابد
لیست شوم پرسپولیس/ 5 ستاره محبوب در خطر اخراج
چه کسی پشت پرده زرادخانه مشترک واشنگتن- تل آویو ایستاده است؟
جنگ علیه ایران، موتور رشد صنایع چین را کند کرد
پیرصالحی: به دلیل افزایش هزینه‌های تأمین، ناچار به اصلاح قیمت‌ها هستیم
عبدالله‌خانی: رخدادهای 90 شب گذشته یک «جنبش اجتماعی و ملی» است
«غبار میمون» و «کروکودیل» در کمین جوانان
ثبت شرکت مستقل در روسیه بدون شریک بومی ممکن است
ترامپ قواعد سخت تری برای توافق روی میز ایران گذاشت
استقلال در بلاتکلیفی/ چشم امید آبی ها به باز شدن پنجره خرید بازیکنان
واکنش خبرساز قالیباف به حضور یک بانو در هیئت رئیسه مجلس
ایران قهرمان آسیا شد/ کشتی نوجوانان تاج طلا را بازپس گرفت
انتشار یک ترابایت از اطلاعات پایگاه‌های داده مرکز هولوکاست
نتایج اولیه دعوت به مصاحبه دکترای بدون آزمون دانشگاه آزاد اعلام شد
ایراد مجلس به منابع کالابرگ/ ابهام در حساب‌ها، مغایرت با قانون
آرمان الهی با شکست ژاپن مدال طلا گرفت
هشدار بلاروس به ارمنستان: خروج از اوراسیا خطرناک است
فرانسه: اشغال لبنان غیرقابل توجیه است
53 درصد آمریکایی‌ها از افزایش هزینه‌ها در دولت ترامپ می‌گویند
نتانیاهو: اشغال الشقیف بخشی از سیاست اسرائیل است!
آخرین وضعیت ترافیکی در محورهای مازندران
حاجی‌بابایی: ما محاصره را محاصره می‌کنیم/ فعال‌سازی فوری کریدورهای شمالی و زمینی
قتل پدر توسط پسر 17 ساله / اعتراف عجیب متهم
وام بازنشستگان شارژ شد/ افزایش تسهیلات به 360 هزار فقره
تیم منتخب لیگ قهرمانان بدون سهمیه غالب قهرمان
اوکراین اتهام حمله به نیروگاه زاپوریژیا را رد کرد
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 10 خرداد 1405 +جدول
جزئیات تازه از سریال «دزدی عاشقانه»؛ پروژه جدید نمایش خانگی
شرط هند برای فروش فناوری نظامی چیست؟
پخش یک سریال با حال و هوای قیام 15 خرداد+ فیلم
آغاز پویش بین‌المللی تلاوت قرآن به نیابت از رهبر شهید انقلاب
رکورد صرفه‌جویی گاز شکسته شد
اتهام سنگین سناتور وارن به ترامپ
بلیت 85 میلیونی بازی ایران-بلژیک
نگرانی صهیونیست‌ها از گسترش حملات پهپادی
رشد چشمگیر بازار فرابورس در هفته نخست خرداد
پرونده ارزی یک شرکت فولادی زیر ذره بین سازمان بازرسی
دولت به دنبال افزایش مبلغ کالابرگ است
بازگشت 3 سکوی آسیب دیده پارس جنوبی به مدار تولید
بختیاری‌زاده، سکاندار آبی ها می ماند
یک رکورد تازه برای چک های الکترونیک+جزئیات
جهش قدرتمند بورس در دومین روز هفته
خردادماه داغ با حراج شمش طلا+جزئیات
شیوع ابولا در کنگو سرعت گرفت