×
اقتصادی
شناسه خبر : 145266
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/04/20 ساعت 14:55
ایران جایگاه نخست تولید رادیوداروهای درمانی را در منطقه دارد

معاون نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی:

ایران جایگاه نخست تولید رادیوداروهای درمانی را در منطقه دارد

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی ایران درباره کسب رتبه اول ایران در حوزه تولید رادیوداروها گفت: در زمینه تولید رادیوداروهای تشخیصی و درمانی توانسته‌ایم به جایگاه بی‌نظیری در سطح منطقه دست یابیم.

نورنیوز - گروه اقتصاد: محمد قنادی در گفتگویی رادیویی اظهار کرد: در تولید رادیوداروها توانسته‌ایم به جایگاه بسیار چشمگیری در سطح منطقه دست یابیم و اکنون از نظر تولید رادیوداروهای درمانی، مقام اول منطقه قرار داریم. در زمینه صادرات رادیوداروهای تشخیصی و درمانی نیز از جایگاه خوبی برخورداریم.

قنادی افزود: در حال تحقیق و پژوهش برای تولید رادیوداروهایی هستیم که در سطح جهانی همزمان توسط کشورهای بزرگ، تولید می‌شود و از این منظر پا به پای مراکز درمانی و کشورهای پیشرفته؛ تولید رادیوداروهای درمانی در سازمان انرژی اتمی ایران در دست اقدام است. البته امیدواریم در مدت زمان بسیار کوتاه تولید شوند.

قنادی تصریح کرد: با توجه به روند فزاینده ابتلا به بیماری سرطان و نیز افزایش شمار افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی، استفاده از فناوری هسته‌ای باید در کانون توجه و اقدام قرار گیرد.

معاون نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی گفت: رادیوداروهای تشخیصی در شناسایی بسیاری از بیماری‌ها نظیر خونریزی‌های مغزی، انواع سرطان‌ها، پوکی استخوان و نیز بیماری‌های قلبی کاربرد داشته و موثر هستند؛ به‌گونه‌ای‌ که سالانه حداقل یک میلیون بیمار ایرانی از رادیوداروهای تشخیصی نظیر تکنسیوم ۹۹-ام استفاده می‌کنند.

قنادی تصریح کرد: خوشبختانه با تلاش و همت بسیار موفق به تولید رادیوداروی درمانی ید ۱۳۱ برای درمان بیماری سرطان تیروئید شده‌ایم.

او با اشاره به تولید سایر رادیوداروهای درمانی اظهار کرد: ما در مسیر گسترش حوزه تولید رادیوداروها؛ موفق به تولید رادیوداروهای دیگری برای کاهش درد استخوان‌های بیماران مبتلا به سرطان که در مراحل آخر بیماری قرار دارند؛ شده‌ایم.

قنادی خاطرنشان کرد: رادیوداروهای تشخیصی و درمانی در ۲ مرکز راکتور تحقیقاتی تهران و نیز مرکز شتاب‌دهنده کرج تولید می‌شوند و به عبارت بهتر؛ مراحل اولیه روند تولید و مصرف رادیوداروهای تشخیصی، ابتدا در مجتمع آب سنگین خنداب، سپس در سایت‌های تهران و کرج و در نهایت در بیمارستان‌ها صورت می پذیرد.

معاون برنام‌ریزی و نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به اینکه فلز اورانیوم، هدیه‌ای از سوی خداوند به انسان‌ها بوده، عنوان کرد: خداوند متعال، فلزی به نام اورانیوم را در طبیعت خلق کرده که در معادن، آب دریا، صخره ها و ... موجود بوده و از همین فلز و شکافت آن برای تولید رادیوداروها استفاده می‌شود.

قنادی با اشاره به ترس مردم از موارد رادیواکتیو در گذشته؛ پیشرفت‌های دانش هسته‌ای و آگاهی مردم از فوائد این موارد، از جمله تولید رادیوداروها را یادآورد شد و اضافه کرد: تعریف ساده از رادیودارو عبارتست از یک داروی رادیواکتیو که دارای ذرات تابش‌های آلفا، بتا و گاما بوده و ذرات هسته‌ای از آن گسیل می‌شوند.

معاون نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی افزود: دارویی که با رادیوایزوتوپ ترکیب شده و یا یکی از اتم‌های دارو با رادیوایزوتوپ جایگزین شود، رادیودارو را به وجود می‌آورد.

این استاد پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای عنوان کرد: یکی از کاربردهای رادیوداروها در تشخیص مشکلات مغزی همانند خونریزی یا تومور مغزی است که در این روش از رادیوداروی FDG ( فلوئورودئوکسی گلوکز) برای انجام تصویربرداری سه بعدی در دستگاه پت استفاده شده و امکان تصویربرداری دقیق‌تر و با وضوح بیشتر فراهم می‌شود. این داروی رادیواکتیو (که در سازمان انرژی اتمی ایران تولید می‌شود) پس از مصرف بیمار، امکان تصویربرداری دقیق‌تر از مغز را فراهم می‌سازد چراکه جایگاه اصلی قند در مغز انسان بوده و این رادیودارو پس از قرارگرفتن در مغز به الحاق رادیوایزوتوپی به نام F۱۸ که گسیل‌کننده ذرات بتای مثبت بوده و باعث گسیل میلیاردها پرتو گاما از آن شده و نهایتا تصویربرداری انجام می‌شود. این روند به‌طور کلی مکانیسم عمل رادیوداروهای تشخیصی است.

او تأکید کرد: خوشبختانه در کشور ما نیز دستگاه‌های پت اسکن وجود دارد که با استفاده از این دستگاه‌ها از رادیوداروهای تولید شده در سازمان انرژی اتمی ایران، نسبت به تشخیص بیماری‌ها اقدام می‌کنند.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران گفت: رادیوداروها در یک دستگاه شتاب‌دهنده ذرات در کرج تولید شده و از اکسیژن ۱۸ اقدام به تولید F۱۸ می‌کنند که این عمل تولید در شرکت مصباح انرژی (خنداب) صورت می‌پذیرد. در طبیعت سه نوع اکسیژن وجود دارد که عبارتند از اکسیژن ۱۶، اکسیژن ۱۷ و اکسیژن ۱۸ که ناچاریم اکسیژن ۱۸ را به‌طریقی از سایر اکسیژن‌ها جدا کنیم . این مورد در خنداب اراک تولید می‌شود. مسیر کاملا مشخصی برای تولید رادیودارو باید طی کرد که نقطه آغاز آن در خنداب، نقطه میانی در کرج و مسیر پایانی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی است.

قنادی در ادامه با اشاره به تولید داروی تکنسیوم ۹۹-ام توضیح داد: تکنسیوم ۹۹-ام در طبیعت وجود ندارد و به صورت مصنوعی از مولیبدن ۹۹ تولید می‌شود. یعنی مولیبدن ۹۹ یک ذره بتای منفی گسیل می‌کند که به تکنسیوم ۹۹-ام تبدیل می‌شود. این رادیودارو با کیت‌های متعددی (ماده شیمیایی که حمل کننده رادیوایزوتوپ در بدن بوده) ترکیب شده و در قسمت‌های مختلف بدن جایگزین می‌شود، به‌نحوی که برای تشخیص انواع و اقسام بیماری‌ سرطان، پوکی استخوان و گرفتگی‌های عروق قلب از این دارو استنفاده می‌کنند.

قنادی ادامه داد:‌ در سطح جهانی ۲۰ میلیون نفر این رادیودارو را برای تشخیص بیماری‌های خود مصرف می‌کنند و در ایران نیز تکنسیوم ۹۹-ام مورد استفاده یک میلیون بیمار در ۲۵۰ مرکز پزشکی هسته‌ای قرار می‌گیرد. این دارو قابلیت تشخیص ۸۵درصد از این بیماری‌ها را دارد.

قنادی تأکید کرد: در سازمان انرژی اتمی ایران تولید رادیوداروی درمانی ید ۱۳۱ مستمر است که در درمان سرطان تیروئید کاربرد دارد.

معاون سازمان انرژی اتمی ایران خاطرنشان کرد: ایران، علاوه بر اینکه رادیوایزوتوپ‌های گوناگون برای صنعت و کشاورزی تولید می‌کند، در حوزه پزشکی نیز واقعا سرآمد است. علاوه بر تولید برق از اورانیوم در نیروگاه اتمی بوشهر، ما در تهران از شکافت اورانیوم؛ برای شکافت رادیوایزوتوپ‌ها استفاده می‌کنیم.

او با اشاره به اینکه وظیفه ما محافظت از نعمت اورانیوم برای تولید انرژی و رادیوایزتوپ‌ها،‌ اظهار کرد: در اثر تابش نوترون به اورانیوم، شکافت به‌وجود آمده که البته باید توجه داشت که پس از شکافت یک اتم آن، حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ رادیوایزوتوپ، به اضافه چندین نوترون و نیز ۲۰۰ میلیون الکترون ولت انرژی از آن به‌وجود می‌آیند که در مقایسه با کربن (که ۶ ولت انرژی هنگام سوختن تولید می‌کند)، میزان انرژی بالاتری محسوب می‌شود.

قنادی افزود: از این نعمت باید برای تولید انرژی و رادیوایزوتوپ‌ها استفاده کرد که به حمدالله با تکیه بر این پتانسیل، در نیروگاه اتمی بوشهر هزار مگاوات برق هسته‌ای در سال تولید می‌شود.

قنادی تصریح کرد: بر اساس سند جامع راهبردی سازمان در افق ۱۴۲۰، انشالله تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای را پیش‌بینی کرده‌ایم.

قنادی بیان کرد: تولید رادیوایزوتوپ‌ها برای صنعت بسیار مهم بوده چراکه صنعت کشور زمانی پویاست که از رادیوایزوتوپ‌ها استفاده کند و بتواند از فناوری هسته‌ای به بهترین نحو، بهره‌مند شود. البته می‌دانیم که از رادیوایزوتوپ‌ها در صنایع بزرگ مانند فولاد، پتروشیمی، پالایشگاه‌ها و حتی صنایع کوچک مانند کاغذسازی می‌توان استفاده کرد.

معاون نظارت راهبردی سازمان انرژی اتمی با اشاره به ضرورت استفاده از فناوری هسته‌ای در حوزه کشاورزی توضیح داد: در حال حاضر ۷۰۰ میلیون نفر در سطح جهان از سوء تغذیه رنج می‌برند و در کشور ما نیز ۳۰ درصد محصولات کشاورزی و مواد غذایی تلف شده که شامل مواد غذایی مورد استفاده برای ۳۰ میلیون نفر است. البته می‌توان با استفاده از فناوری هسته‌ای از این حجم عظیم محصولات کشاورزی و مواد غذایی نگهداری و مواد غذایی مورد نیاز ۳۰ میلیون نفر را تأمین کرد.


ایرنا
اخبار مرتبط
وزارت پزشکان نسخه دستور رئیس‌جمهور را پیچید
یکشنبه 1402/05/15 ساعت 15:12
وزارت پزشکان نسخه دستور رئیس‌جمهور را پیچید
ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی بومی نه‌ تنها 20 درصد افزایش پیدا نکرده، بلکه از هزار و 600 نفر سال گذشته به هزار و 381 نفر کاهش پیدا کرده‌است. کاهشی که کل ظرفیت پذیرش پزشکی را نیز تحت‌ تأثیر قرار داده است.
اسلامی: به قطب تولید رادیودارو تبدیل خواهیم شد
سه‌شنبه 1402/04/13 ساعت 11:39
در نشست با دبیران کل تشکل‌های شاهد و ایثارگر سراسر کشور؛
اسلامی: به قطب تولید رادیودارو تبدیل خواهیم شد
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به لزوم معرفی دستاوردهای سازمان انرژی اتمی در حوزه تولید رادیوداروهای تشخیصی و درمانی و امکان 5 تا 7 برابری کردن ظرفیت تولید آن‌ها گفت: با توجه به ظرفیت‌های ایجاد شده، به زودی به قطب تولید و صادرات رادیودارو تبدیل می‌شویم.
اسلامی: 20 پروژه رادیودارو در دست اجرا داریم
شنبه 1402/01/19 ساعت 23:53
به مناسبت «روز ملی فناوری هسته‌ای»؛
اسلامی: 20 پروژه رادیودارو در دست اجرا داریم
رئیس سازمان انرژی اتمی، ٢٠ فروردین روز ملی فناوری هسته‌ای را روز میثاق مجدد و وفای به عهد دانست و گفت: 20 پروژه رادیودارو در دست اجرا داریم.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس جمهور لهستان: آماده گشودن فصل نوینی در مناسبات تاریخی و فرهنگی با ایران هستیم
مسدود شدن 4 میلیارد دلار کمک‌‌های خارجی آمریکا
سود سهام عدالت تا آخر هفته واریز می شود
عراقچی: تهدید علیه حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ونزوئلا را محکوم می‌کنیم
سقف خرید و نگهداری تتر محدود شد
شیخ نعیم قاسم: راه و روش سید حسن نصرالله جاودان است
بهره‌برداری فاز نهایی‌ انتقال آب سد طالقان به کرج و تهران‌ تا نیمه مهرماه
لاریجانی با نخست وزیر لبنان دیدار کرد
ایران نه منزوی است و نه طالب جنگ
انزوای اسرائیل و ضرورت شکل‌گیری نظم نوین جهانی
چه خبر از آخرین آمار از بازسازی ساختمان‌ها و واحدهای آسیب دیده از جنگ 12 روزه؟
زمین‌لرزه 4.6 ریشتری گلستان را لرزاند
جدیدترین نقشه‌های پیش‌بینی فصلی بارش چه می گوید؟
درخواست نمایندگان مجلس انگلیس برای حمایت لندن از کاروان صمود
تداوم کاهش تورم اجاره مسکن در شهریور
رئال (2) - اتلتیکو مادرید (2)| رئال به دنبال تثبیت صدرنشینی در دربی مادرید + گل دوم رئال
سازمان پزشکان بدون مرز فعالیت‌ خود در غزه را متوقف کرد
صعود مقتدرانه ایتالیا به فینال والیبال قهرمانی جهان
سیاست‌ های خرید تضمینی گندم در حال تغییر است
مادری که نجات بخش شد
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت مادر حدّاد عادل
ثبت سرعت 2.9 گیگا‌بیتی 5G همراه اول در بیرجند
دستور دادستانی برای تعیین تکلیف پارکینگ‌های متخلف تا پایان مهر
نگرانی صنعت پتروشیمی از کاهش تخصیص گاز در زمستان جاری
خیابانی در تهران به نام «فریدون شهبازیان» شد
دادن مجوز واردات برنج و نهاده‌ها به افراد خاص منجر به انحصار می‌شود
سالگرد شکست حصر آبادان؛ آغاز تغییر موازنه و بلوغ مقاومت
استقلال و پرسپولیس در لیگ برتر کشتی حضور خواهند داشت
جهش چشمگیر بورس
مرکز آمار: تورم نقطه‌ای در شهریور 45.3 درصد شد
لیگ بی رمق | 6 گل در 7 بازی هفته پنجم لیگ برتر
کرونا در راس ویروس‌های تنفسی در شهریور ماه
سامانه ارز خدماتی آبان‌ماه فعال می‌شود
دورکاری پنجشنبه‌ها در یزد تا پایان سال
اورژانس اجتماعی کمتر از 300 خودرو دارد
وزیر ارتباطات: اتصال منازل و کسب و کارها به فیبر نوری از 100 درصد عبور کرد
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 5 مهر + جدول
سایپا پیش‌فروش جدید خود را از امروز کلید زد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 5 مهر 1404
بازگشت قیمت نفت به 70 دلار
واکنش مقاومت عراق به تهدیدات نتانیاهو
پزشکیان: درخواست آمریکا غیرقابل قبول است
صعود والیبال بلغارستان به فینال قهرمانی جهان
مخالفت AFC با درخواست هند برای تغییر محل دیدار با سپاهان
وزیر راه و شهرسازی: مکانیسم ماشه چیز جدیدی نداشت
جنیفر لارنس: آنچه در غزه می‌گذرد «نسل‌کشی» است
وزیر خارجه بحرین: ساختار سازمان ملل باید تغییر کند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 5 مهر1404+ جدول
ماینر غیرمجاز گزارش دهید ، 300 میلیون پاداش بگیرید
نورنما | 5مهر سالروز شکست حصر آبادان گرامی باد
X
آگهی تبلیغاتی