×
سیاسی
شناسه خبر : 145044
تاریخ انتشار : جمعه 1402/04/16 ساعت 16:34
تهران-باکو در مسیر روابطی پایدار و پویا

نورنیوز بررسی کرد؛

تهران-باکو در مسیر روابطی پایدار و پویا

سفر وزیر امور خارجه به باکو و دیدار او با رئیس جمهور آذربایجان را می‌توان ادامه تعاملات سازنده دو کشور پس از سفر سال گذشته دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت ایران به باکو دانست که بیان‌گر اراده دو کشور برای ارتقاء روابط به دور از تاثیرپذیری از مولفه‌های بیرونی است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه سفر به باکو جهت حضور در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان دیدار و گفتگو کرد.

 مناسبات جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان بر بستر مجموعه‌ای از نقاط اشتراک فرهنگی، تاریخی، مذهبی و همچنین ظرفیت‌های اقتصادی و سیاسی بسیار مهمی که برگرفته از موقعیت جغرافیایی دو کشور است شکل گرفته و دارای زیر ساخت قدرتمندی است.

بسیار روشن است که انرژی هم‌گرایی و توسعه همه.جانبه مناسبات میان دو طرف به شرط از میان رفتن تاثیر مولفه‌های ثانویه، بسیار بیشتر از واگرایی یا حتی کندی در روابط است.

جمهوری اسلامی ایران در چارچوب پیگیری راهبرد محوری و ثابت در سیاست خارجی خود همواره منطق گفت‌وگو و تعامل را در روابط با همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان مدّنظر قرار داده و با وجود فراز و فرودهایی که در برخی مقاطع  بر روابط با همسایگان عارض شده همه تلاش خود را برای خارج نشدن از ریل مفاهمه در روابط منطقه‌ای و همسایگی به‌کار برده است.

از آنجا که به‌دلایل ذکر شده، جمهوری آذربایجان همواره جایگاه مهمی در روابط خارجی و سیاست همسایگی ایران داشته است، هیچ‌گاه تلاش همه‌جانبه برای حفظ و ارتقاء روابط با باکو از دایره اولویت‌های دیپلماسی ایران خارج نشده است.

سفر تیرماه سال گذشته دریابان علی شمخانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به باکو و دیدار و گفتگوی او با الهام علی‌اف رئیس جمهور و سایر مقامات عالی این کشور را باید نقطه عطف بسیار مهمی در روابط دوجانبه میان ایران و آذربایجان در نظر گرفت.

این سفر در شرایطی انجام شد که پس از تحولات جنگ قره‌باغ و ایجاد برخی سوء تفاهم‌ها میان دو کشور، مناسبات میان تهران و باکو با فتنه‌انگیزی طرف‌های ثالث در شرایط قابل قبولی نبود.

در سفر شمخانی به باکو و در جریان ملاقات خصوصی دو ساعته او با علی‌اف، مجموعه ملاحظات، دغدغه‌ها و رویکردهای امنیتی، سیاسی واقتصادی دو کشور در ابعاد دوجانبه و منطقه‌ای مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت و در این چارچوب توافق‌های راه‌گشایی برای رفع موانع موجود و سرعت دادن به توسعه مناسبات دوجانبه و تسریع در اجرای طرح‌های جاری صورت گرفت.

در ادامه همین مسیر نیز بارها مقامات عالی نظامی، سیاسی و اقتصادی دو کشور با انجام سفرهای متقابل و رایزنی‌های مستمر تلاش‌های موثری را برای پیگیری توافقات انجام شده معمول داشتند که نتایج مناسبی را نیز به‌دنبال داشت.

در این چارچوب فضای رسانه‌ای دو کشور نسبت به یکدیگر نیز که تحت تاثیر سوء تفاهم‌های ایجاد شده تا حدودی تیره شده بود به وضعیت نسبتا آرام بازگشت که از عزم طرفین برای مدیریت چالش‌های ناخواسته حکایت می‌کرد.

پس از حمله یک فرد مسلح به سفارت‌خانه جمهوری آذربایجان در تهران در زمستان گذشته که با انگیزه‌های شخصی صورت گرفت و باعث جان‌باختن یک کارمند آن شد، روابط دو کشور مجددا وارد مرحله جدیدی از تنش شد و اقدامات سیاسی متقابل از سوی دو کشور علیه دفاتر و اتباع یکدیگر را به‌دنبال داشت.

ملاقات اخیر امیر عبداللهیان و علی‌اف در شرایط کنونی را باید تلاشی مجدد از سوی تهران و باکو برای عبور از شرایط ناخواسته ایجاد شده تلقی کرد.

وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با علی‌اف بر تداوم بررسی مشترک قضایی و انتظامی دو کشور درباره حمله انجام شده علیه سفارت جمهوری آذربایجان و مجازات عامل آن تأکید و ابراز امیدواری کرد به‌ زودی فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران احیاء شود.

 الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان نیز ضمن تاکید بر گسترش مناسبات دو کشور در چارچوب مناسبات دوجانبه و جنبش عدم تعهد، ابراز امیدواری کرد که مجرمان اقدام علیه سفارت آذربایجان در تهران به مجازات مناسب محکوم شوند.

به هر تقدیر آنچه در سفر وزیر امور خارجه به باکو و دیدار او با رئیس جمهور آذربایجان روی داد را می‌توان ادامه تعاملات سازنده دو کشور پس از سفر سال گذشته دبیر شورای عالی امنیت ملی وقت ایران به باکو  دانست که بیان‌گر اراده سطح بالای دو کشور برای ارتقاء روابط به دور از تاثیرپذیری از مولفه‌های بیرونی است، روندی که در کنار روابط دوجانبه، اقدامی در مسیر بهره‌گیری از ظرفیت‌های منطقه‌ای برای پایان دادن به بحران قفقاز و مقابله با تحرکات بدخواهان است که منافع خود را در ایجاد شکاف میان کشورهای منطقه و توسعه ناامنی دنبال می‌کنند.

خوشبختانه امروز همه کشورهای منطقه به این باور رسیده‌اند که امنیت وارداتی نمی‌تواند تامین کننده منافع بلندمدت آنان باشد و تنها راه دست‌یابی به ثبات و امنیت پایدار، همکاری مسئولانه کشورهای منطقه با یکدیگر است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند
سرلشکر حاتمی: تا آخرین قطره خون از عزت و شرف ایران اسلامی پاسداری می‌کنیم
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404
فراوانی کالا‌های اساسی در فروشگاه‌ها
ورود سامانه بارشی به کشور از فردا
قیمت نفت اوپک 115 دلار شد
برنامه بازی‌های امشب لیگ قهرمانان اروپا
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران: روند بازار طلا و سکه نزولی است
تفاوت نیازهای حمایتی روانی و اجتماعی زنان در دوران جنگ
جزییات پرداخت خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ
11 کشته و زخمی در آتش‌ گرفتن اتوبوسی در سوئیس
مترو تهران در روز تشییع شهدای رمضان رایگان شد
حمله پهپادی به تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در بغداد
چرا واشنگتن از ادعاهای اولیه در  مورد تنگه هرمز عقب نشست؟
التهاب بازارهای انرژی و ریزش بورس در جهان
زنان باردار از اخبار منفی دوری کنند
روال عادی تجارت و واردات کالای اساسی
یک کشتی کانتینری در سواحل امارات مورد اصابت قرار گرفت
ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت شبانه روزی
دختر تکواندوکار 9‌ ساله، اولین شهیده ورزشکار زنجان شد
اقتصادنگار | جنگ شد، قحطی نیامد
انهدام پهپاد متجاوز در آسمان کرمان توسط پدافند هوایی ارتش
ادامه موج 37 عملیات وعده صادق4/ اصابت مکرر موشک های ایرانی به نقاط مختلف در سرزمین اشغالی
هرتزوگ: جنگ با ایران نیاز به نتیجه نهایی دارد
افزایش آلودگی‌های زیست‌محیطی ایران نسبت به جنگ 12 روزه
آلمان در جنگ ایران؛ بی‌طرفی یا همراهی پنهان؟
13 نظامی آمریکایی در 291 عملیات مقاومت اسلامی عراق کشته شدند
فریادهای نماینده کنست رژیم صهیونیستی بر سر نتانیاهو و دولتش: این جنگ را پایان دهید
جفری ساکس: حملات اسرائیل و آمریکا به تهران هدفمند نیست، بلکه یک بمباران کامل است
منابع آمریکایی: دولت ترامپ در برآورد واکنش ایران دچار اشتباه شد
گفتگوی تلفنی وزیر امور خارجه با دبیرکل سازمان ملل متحد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و روسیه
اسپانیا، صدراعظم آلمان را به نوکری ترامپ متهم کرد
آلمانی‌ها برای هر باک بنزین 9 یورو بیشتر پرداخت می‌کنند
سناتور آمریکایی اعتراف کرد: به هیچ یک از اهدافمان علیه ایران نخواهیم رسید!
حضور عارف در ایست‌های بازرسی بسیج
مرد دوم کاخ سفید، معاون اول ترامپ کجاست؟
ورود اعضای تیم فوتبال بانوان به مالزی با استقبال سفیر
اطلاعیه سازمان تأمین اجتماعی درباره زمان‌ پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران
شبکه خبر: شهادت کارمندان یک بانک در تهران در حمله شبانه آمریکایی صهیونی
مارک کارنی: کانادا در تهاجم به ایران مشارکت نخواهیم کرد
یحیی سریع: ملت ایران به رهبری مومن، حکیم و شجاع اقتدا کردند