×
فرهنگی
شناسه خبر : 145006
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/04/14 ساعت 22:09
برگزاری هفته فرهنگی ایران در مسکو نقطه عطفی در دیپلماسی فرهنگی

در گفت وگو با نورنیوز مطرح شد:

برگزاری هفته فرهنگی ایران در مسکو نقطه عطفی در دیپلماسی فرهنگی

حنیف غفاری مشاور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی: دشمنان روایت‌گری‌های مسموم، معکوس و هدف‌مندی را علیه تمدن و فرهنگ غنی اسلامی-ایرانی صورت داده‌اند زیرا به وضوح می‌دانند اگر این فرهنگ به صورت واقعی و ملموس به جهانیان عرضه شود، جایی برای ایران‌هراسی تصنعی باقی نخواهد ماند.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ: برگزاری موفقیت‌آمیز هفته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه و استقبال گسترده هنرمندان، موسیقی‌دانان، اهالی فرهنگ و خبرنگاران روسی از این رویداد، مورد توجه بسیاری از صاحب‌نظران حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی، خصوصا دیپلماسی عمومی و فرهنگی کشورمان قرار گرفته است.

در این خصوص گفت‌وگویی با دکتر «حنیف غفاری» مشاور رسانه‌ای رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که در مسکو حضور دارد، صورت دادیم که از نظر می‌گذرد:

نورنیوز: این روزها در ارتباط با برگزاری هفته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه، بیش از پیش شاهد به کارگیری و استخدام واژه‌ «دیپلماسی فرهنگی» هستیم. این کلیدواژه را با توجه به مختصات جهان امروز و زمانی که در آن به سر می‌بریم، چگونه تحلیل می‌کنید؟

غفاری: به طور کلی در یک نگاه کلان و در بعد ذهنی و انتزاعی، فرهنگ یک رهیافت کلان در عرصه روابط بین‌الملل محسوب می‌شود و دولت‌ها مولود فرهنگ‌ها هستند. رئالیست‌ها و نئورئالیست‌ها در حوزه روابط بین‌الملل، فرهنگ را تابعی از دولت‌ها و اراده آنها دانسته و به صورت غیر اعلامی اما محسوس، به نوعی فرهنگ دستوری و خط‌کشی شده معتقد هستند. در برخی موارد نیز میان مقولاتی مانند فرهنگ، عرف و هنجار شاهد خلط مرزهای مفهومی و مصداقی بوده‌ایم به‌گونه‌ای که عرف جاری در یک جامعه به مثابه فرهنگ عمومی آن به دیگر کشورها معرفی شده است.

در نظام جمهوری اسلامی ایران اما، فرهنگ تابعی از متغیرهای ثابت یا تصادفی نیست. ما فرهنگ را مبنا و مصدری برای فهم و ادراک دیگران از خود تلقی می‌کنیم. اتفاقا ما در پدیده‌های گذشته و جاری در حوزه روابط بین‌الملل، زمانی موفق شده‌ایم که درک جوامع گوناگون نسبت به خود را اصلاح کرده یا شکل داده‌ایم.

اساسا نمی‌توان نظام جمهوری اسلامی ایران را منهای قدرت فرهنگی تصور کرد زیرا گفتمان انقلاب اسلامی فرهنگ‌محور است. اکنون 44 سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران سپری شده و ما به درستی مشغول تنظیم ساختار دیپلماسی فرهنگی خود با نگاهی تکلیف‌گرا و نتیجه‌محور هستیم. در اینجا ما به انجام تکلیف خود اکتفا نمی‌کنیم، بلکه این تکلیف‌گرایی را معطوف به نتیجه‌گرایی و نیل به منافع ملی خود تعریف می‌کنیم.

شاید این قیاس برای مخاطبان جالب باشد اما دیپلماسی فرهنگی نه یک میان رشته است و نه یک ترکیب نامتجانس! دیپلماسی فرهنگی حتی از ترکیبی مانند اقتصاد سیاسی نیز پیچیده‌تر است زیرا استخدام عناصر و مولفه‌های قدرت نرم و فرهنگی یک کشور در عرصه دیپلماسی با استناد به یک فرمول ثابت و یکسان امکان‌پذیر نیست.

دیپلماسی فرهنگی تابعی از هوشمندی در درک زمان و مکان و به کارگیری بهترین فرمول و تاکتیک برای رسیدن به اهداف کلان و خرد کشور است. همان‌گونه که مشاهده می‌کنیم دیپلماسی فرهنگی تلفیقی از ریاضیات و علوم سیاسی نیست، بلکه ترکیبی از قدرت چیستی‌شناسی پدیده‌ها و تطبیق مصادیق و مفاهیم در حداقلی‌ترین زمان ممکن است. حتی در تشریح دیپلماسی فرهنگی در عصر حاضر باید نگاه فرسایشی و بلندمدت محض به عرصه قرهنگ را با نوعی نگاه عمل‌گرایانه و پویا جایگزین کرد.

قطعا مولفه‌های فرهنگی در بلندمدت تثبیت می‌شوند اما این هنر یک کشور است که چگونه و با چه سرعتی خلق یا بازتعریف آن را صورت دهد. ما در دیپلماسی فرهنگی از همان ابتدا به سراغ «تثبیت الگوها» نمی‌رویم، بلکه بسیاری از پدیده‌ها را خود می‌سازیم و خلق می‌کنیم.
 

نورنیوز: با توجه به مقدمه جامعی که ذکر کردید، رویکرد کنونی کشور در عرصه دیپلماسی فرهنگی را چگونه تفسیر می‌کنید؟ در این خصوص آیا نقاط قوت و ضعفی وجود دارد؟

غفاری: در دوران تحولی جدید که با محوریت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و معطوف به نگاه اصولی و عملیاتی دولت محترم نسبت به مقوله دیپلماسی عمومی شکل گرفته است، قطعا دیپلماسی فرهنگی از انزوا خارج شده و در حال جایابی صحیح خود در منطقه راهبردی و سیاست خارجی کشور است.

طبیعی است که هنوز این جایابی به صورت کامل صورت نگرفته و در مواردی نیز کند پیش می‌رود. با همه این اوصاف، ریل‌گذاری صورت گرفته و عزم سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی جهت ترویج این دیپلماسی پویا و انعکاس آن در نما و حتی زیربنای سیاست خارجی کشور ستودنی است. مسیر زیادی را در این خصوص پیش رو داریم اما ریل‌گذاری صحیحی در این خصوص صورت گرفته و نمادها و آثار دیپلماسی فرهنگی در حال نمایان شدن است.

برگزاری موثر هفته فرهنگی ایران در روسیه و اقبال تحسین برانگیز و حتی در مواردی غیر قابل انتظار شهروندان، اهالی هنر و رسانه‌های روسی را نسبت به این رویداد فرهنگی می‌توان مشاهده کرد. اینکه موسیقی ایرانی و صنایع سنتی و خلاق و نوین ما به این شکل مورد تحسین و اقبال قرار می‌گیرد نشان می‌دهد که ظرفیت بزرگی در حال احیاست.

دیپلماسی فرهنگی اکنون یک منظومه عملیاتی است نه فقط یک واژه و مفهوم زیبا! قطعا در آینده مناسبات جهانی جایی برای سخن گفتن از ظرفیت‌های بالقوه ما در عرصه دیپلماسی فرهنگی وجود ندارد مگر اینکه ما فرهنگ غنی خود را به ملت‌های دنیا عرضه کنیم. این وظیفه البته دشوار است زیرا ما در خلاء و از نقطه صفر وارد میدان نشده‌ایم. دشمنان روایت‌گری‌های مسموم، معکوس و هدف‌مندی را علیه تمدن و فرهنگ غنی اسلامی-ایرانی صورت داده‌اند زیرا به وضوح می‌دانند اگر این فرهنگ به صورت واقعی و ملموس به جهانیان عرضه شود، جایی برای ایران‌هراسی تصنعی باقی نخواهد ماند.

نورنیوز: هفته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دو شهر مسکو و سن پترزبورگ چگونه در حال برگزاری است؟ چه نکات قابل توجهی در این خصوص وجود دارد؟

غفاری: به استقبال فوق‌العاده مخاطبان گوناگون روسی در این خصوص اشاره کردیم، موضوعی که نشان می‌دهد فرهنگ و هنر ایرانی تا چه اندازه می‌تواند به خمیرمایه و نمادی برای ارائه تصویر واقعی از کشور عزیزمان به جهانیان تبدیل شود.

گرچه هفته‌های فرهنگی زیادی در طول حضور دولت‌ها و در سال‌های مختلف از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خارج از کشور برگزار شده است، اما برگزاری هوش‌مندانه، عزت‌مندانه و گسترده هفته فرهنگی ایران در روسیه نشان می‌دهد که نگاه تحولی در عرصه فرهنگ و دیپلماسی فرهنگی در حال ثمردهی است. از این رو برگزاری هفته فرهنگی ایران در روسیه را نه تنها نقطه عطفی در مناسبات تمدنی، تاریخی و فرهنگی دو کشور، بلکه باید نقطه عطفی در عرصه دیپلماسی فرهنگی کشور تلقی کرد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
شینباوم: راست افراطی آمریکا در امور مکزیک دخالت می‌کند
بلومبرگ: هشدار مقامات روسی درباره هزینه‌های سنگین جنگ اوکراین
هشدار تند سفارت ایران در وین به آمریکا: به ماجراجویی پایان دهید
انتشار اثر جدیدی از محسن چاوشی + صدا
بررسی منصفانه هر موضوع ملّی، بدون حضور مسئولان ذی‌ربط ناقص می‌مانَد
تماس‌های فشرده ترامپ؛ حمله به ضاحیه فعلاً متوقف شد
سردار قاآنی: شرارت جدید صهیونیست‌ها باب‌المندب را مثل تنگه هرمز خواهد کرد
برخورد قطار با عابران در سوادکوه شمالی؛ یک کشته و یک مصدوم
لاپید: اسرائیل زیر قیمومیت آمریکاست؛ ترامپ حمله به بیروت را متوقف کرد
اختلاف نتانیاهو و احزاب حریدی بر سر زمان انتخابات کنست ادامه دارد
رایزنی رئیس اطلاعات ترکیه با حماس درباره مرحله دوم آتش‌بس غزه
جوان‌ترین‌های تاریخ تیم ملی در جام جهانی کدامند؟
ادعای ترامپ درباره توقف حملات متقابل اسرائیل و حزب الله
اظهارات متناقض ترامپ درباره تنگه هرمز، نفت و مذاکرات با ایران
سامانه گنبد آهنین هدف حمله حزب الله قرار گرفت
میرور: 3 ماه رجزخوانی آمریکا با یک اعتراف ترامپ فرو ریخت
پایان دوره ووچیچ در صربستان؛ رئیس‌جمهور فعلی از رقابت 2027 کنار می‌رود
حضور سفیر ترکیه در کمپ تیم‌های ملی کشتی
شهادت 2 نیروی سپاه قم در انفجار پرتابه‌های باقی‌مانده از جنگ
روسیه: نباید جنگ در خلیج فارس شعله‌ور شود
کشته شدن نظامی انگلیسی در حادثه آموزشی در شمال عراق
وزیر آموزش‌وپرورش خبر داد : احتمال آغاز امتحان نهایی از نیمه تیر
گزارش فرمانده نیروی قدس در مجلس از عملیات‌های موفق محور مقاومت
ولایتی: ایران و جبهه مقاومت تا پایان در کنار مردم لبنان می‌مانند
حضور مشاور و دستیار رهبری در دفتر حزب الله لبنان در تهران
عکس های منتخب جهان، 1 ژوئن 2026
چین در کانون تغییرات بازار نفت ایران
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره نقض آتش‌بس توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی
عراق پروازهای خود به بیروت را به دلیل شرایط امنیتی متوقف کرد
آمریکا در مسیر بستن کامل راه صادرات تراشه به چین
گفت‌وگوی تهران و دوحه
رایزنی تلفنی عراقچی با مقامات ارشد پاکستان درباره آتش‌بس
چرخش بزرگ در سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا
پیش بینی قیمت دلار سه شنبه 12 خرداد 1405
ترامپ: درباره ایران سکوت می‌کنم!
پیش بینی قیمت طلا و سکه سه شنبه 12 خرداد 1405
رسانه‌های اسرائیلی: حمله به ضاحیه به تعویق افتاد
ستاره‌ها سفیران بهزیستی می‌شوند
آغاز مأموریت نماینده جدید سازمان ملل در ایران با دیدار وزیر خارجه
عصر سلطه‌گری آمریکا رو به پایان است
نورویدیو | بازی زمان ؛ چرا ایران زیر بار دیپلماسی تعلیق نمی رود ؟
محسن رضایی: صبر ایران حدی دارد
برخورد سخت با متخلفان برق؛ ماینرهای غیرمجاز و دستکاری کنتورها زیر ذره‌بین
رایزنی تلفنی عراقچی و فیدان درباره تحولات منطقه و لبنان
گفت‌وگوی تهران و پاریس با موضوع لبنان
ایران عبور از خط قرمزها در لبنان و غزه را به معنای جنگ مستقیم با خود فرض می‌کند
دو نظامی اسرائیلی در حمله پهپادی حزب‌الله در جنوب لبنان کشته شدند
طولانی‌ترین بخش آزادراه تهران ـ شمال در انتظار تأمین اعتبار و مجوزهای نهایی
مصر و پاکستان خواستار تقویت مذاکرات ایران و آمریکا شدند
خرید تضمینی گندم به 2.16 میلیون تن رسید