×
سیاسی
شناسه خبر : 144944
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/01/02 ساعت 08:16
تیر 1402 | عضویت رسمی در پیمان شانگهای؛ غلبه راهبرد بر تاکتیک +فیلم

نورنیوز بررسی کرد؛

تیر 1402 | عضویت رسمی در پیمان شانگهای؛ غلبه راهبرد بر تاکتیک +فیلم

این هنر مجموعه دستگاه‌های تصمیم‌ساز و مجری سیاست خارجی کشور است که در عین حفظ خطوط قرمز خود، با تمرکز ‌بر اصل تأمین منافع ملی و تکیه ‌بر راهبرد دیپلماسی منطقه‌ای و تعامل با همسایگان بتواند منظومه‌ای را تعریف کند که نیازها و خواسته‌های خود را در مقاطع گوناگون برطرف سازد.

نورنیوز ـ گروه سیاست: عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در پیمان همکاری‌های شانگهای، نقطه آشکارساز سیاست خارجی پویا، چندوجهی و متوازن کشورمان در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود.

سیاست خارجی متوازن، به معنای محاسبه دقیق وزن راهبردی بازیگران و تعیین نسبت آنها با منافع ملی ایران است. 

از ضروریات این نگاه کلان این است که از ظرفیت راهبردی بازیگرانی مانند چین و روسیه و اعضای سازمان همکاری‌های شانگهای، اوراسیا، حوزه بریکس و دیگر محافل و مجامعی که مانند ما در معرض جنگ ترکیبی غرب قرار دارند، استفاده کنیم.

نگاه به شرق به معنی هم‌افزایی راهبردی میان ایران، روسیه و چین در برابر تهدیدات مشترک غرب، بر خلاف آنچه غربی‌ها سعی در القاء آن دارند، مفهومی کاملا متضاد با مفاهیمی مانند وابستگی به شرق بوده و اتفاقا برگرفته از قدرت بازیگری بین‌المللی کشورمان در قالب سیاست خارجی متوازن است.

بر اساس منطقی که در این نوع نگاه راهبردی نهفته است، تقویت نقاط اشتراک و هم‌افزایی با کشورها، منافع ملی طرفین را تأمین می‌کند، حال آنکه در نقطه مقابل اساسا کشورهای غربی حاضر به تعیین نقاط مشترک و هم‌افزایی در جهت انتفاع طرفینی نیستند و همواره نگاهی از بالا به پایین دارند.  

به‌عنوان‌مثال، یک تهدید راهبردی مشترک به نام آمریکا؛ ایران، روسیه و چین را حول یک محور گرد هم آورده است. در سیاست خارجی آمریکا نیز این سه کشور تهدیدات ثابت هستند و از این حیث، امکان برقراری ارتباطات راهبردی میان تهران، مسکو و پکن یک اصل راهبردی در راستای تأمین منافع ملی است.

این قاعده در خصوص پیمان‌های شانگهای و بریکس یعنی جایی که روسیه و چین بازیگران محوری آن محسوب می‌شوند نیز صادق است. 

اکنون، عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای به طور طبیعی منجر به نارضایتی و وحشت طرف غربی شده و تبلور خشم و شانتاژ رسانه‌های غربی و ضد انقلاب نیز در همین راستا قابل تفسیر است. 

بدون شک آنچه در جریان اعلام رسمی عضویت ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای رخ داد، نقطه عطفی در سیاست خارجی متوازن جمهوری اسلامی محسوب می‌شود که با اصل قرار دادن تامین منافع ملی توانسته فضا را برای انتفاع حداکثری در این خصوص فراهم آورد.

نکته مهم دیگر به اصالت نگاه راهبردی و لزوم ایجاد هم‌پیمانی‌های راهبردی در حوزه سیاست خارجی کشورمان باز می‌گردد. 

در حوزه روابط بین‌الملل، هر کشوری نیازمند رصد تهدیدها و فرصت‌های خود و پیدا کردن شرکایی است که در کوتاه و بلندمدت بتواند در قالب توافق‌ها و تفاهم‌های راهبردی با آن‌ها هم‌افزایی داشته باشد و این زمینه اکنون بعد از چین با روسیه نیز فراهم ‌شده است. 

به عبارت بهتر؛ گرچه منافع ملی هر کشور تعریف و مختصات خاص خود را دارد و هر کشوری در نظام بین‌الملل قطعا با دیگر کشورها دارای افتراق و نقاط اختلاف است، اما در کنار ایجاد و تقویت مولفه‌های قدرت‌زا و اقتدارآفرین، بی‌تردید بخش قابل توجهی از منافع ملی را باید در چارچوب بازی هنرمندانه در همین میدان جستجو و تأمین کرد. 

بنابراین در ذیل یک نگاه کلان راهبردی، این هنر مجموعه دستگاه‌های تصمیم‌ساز و مجری سیاست خارجی کشور است که در عین حفظ خطوط قرمز خود، با تمرکز ‌بر اصل تأمین منافع ملی و تکیه ‌بر راهبرد دیپلماسی منطقه‌ای و تعامل با همسایگان بتواند منظومه‌ای را تعریف کند که نیازها و خواسته‌های خود را در مقاطع گوناگون برطرف سازد.

این اتفاق به خوبی در روند عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری‌های شانگهای رخ داده و می‌تواند به الگویی عملیاتی در راستای شکل دادن همکاری‌های راهبردی دیگر در حوزه روابط بین‌الملل تبدیل شود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
عضویت رسمی در پیمان شانگهای؛ غلبه راهبرد بر تاکتیک
شنبه 1402/04/17 ساعت 13:30
نور ویدئو؛
عضویت رسمی در پیمان شانگهای؛ غلبه راهبرد بر تاکتیک
این هنر مجموعه دستگاه‌های تصمیم‌ساز و مجری سیاست خارجی کشور است که در عین حفظ خطوط قرمز خود، با تمرکز ‌بر اصل تأمین منافع ملی و تکیه ‌بر راهبرد دیپلماسی منطقه‌ای و تعامل با همسایگان بتواند منظومه‌ای را تعریف کند که نیازها و خواسته‌های خود را در مقاطع گوناگون برطرف سازد.
روسای جمهور چین و روسیه بر افزایش تسویه حساب‌ها با ارزهای ملی تأکید کردند
شنبه 1402/04/17 ساعت 12:04
در نشست سازمان همکاری‌ شانگهای؛
روسای جمهور چین و روسیه بر افزایش تسویه حساب‌ها با ارزهای ملی تأکید کردند
«شی جین پینگ» و «ولادیمیر پوتین» بر افزایش استفاده از ارزهای ملی در تسویه حساب‌های متقابل تأکید کردند، زیرا کشورهای بیشتری از دلار آمریکا دور می‌شوند.
رئیسی: مزایای عضویت ایران در شانگهای ماندگار است
سه‌شنبه 1402/04/13 ساعت 13:17
رئیسی: مزایای عضویت ایران در شانگهای ماندگار است
رئیس جمهوری اسلامی ایران در بیست و سومین اجلاس شانگهای گفت: قطعا مزایای عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای در تاریخ ماندگار خواهد شد.
رئیس جمهور چین: از ایران به عنوان عضو رسمی شانگهای استقبال می‌کنیم
سه‌شنبه 1402/04/13 ساعت 12:44
رئیس جمهور چین: از ایران به عنوان عضو رسمی شانگهای استقبال می‌کنیم
رئیس‌جمهور چین امروز در بیست و سومین نشست سران سازمان شانگهای به صورت ویدوئوکنفرانسی با میزبانی دهلی‌نو گفت: از ایران به عنوان عضو رسمی استقبال خواهیم کرد و به این کشور تبریک می‌گوییم.
حضور در سازمان شانگهای، عضویت ایران را به یکی از تحولات مهم تاریخ این سازمان تبدیل می‌کند
جمعه 1401/06/25 ساعت 18:51
آیت‌الله رئیسی در بیست و دومین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای:
حضور در سازمان شانگهای، عضویت ایران را به یکی از تحولات مهم تاریخ این سازمان تبدیل می‌کند
رئیس جمهور "تعامل و پیوستگی حداکثری" با کشورهای منطقه از جمله اعضای سازمان شانگهای و حضور موثر در ترتیبات منطقه‌ای و بین‌المللی را در کانون سیاست خارجی ایران دانست و گفت: با حضور فعال و موثر ایران در فعالیت‌های سازمان شانگهای، این عضویت به عنوان یکی از تحولات مهم در تاریخ این سازمان ثبت خواهد شد.
نظرات

آخرین اخبار
موزه هنرهای معاصر تهران میزبان نمایشگاه «هنر و جنگ» می شود
کشف 8000 فشنگ جنگی در شهرستان شوش
دلافوئنته: یامال را برای مراحل حذفی نگه می‌داریم
ناوشکن آمریکایی در اقیانوس آرام آتش گرفت
تحریم سه صرافی ایرانی از سوی آمریکا
معلمان و کارگران ستون فقرات عرصه فرهنگ و اقتصاد هستند
تعرفه واردات خودرو از اتحادیه اروپا 25 درصد شد
دستگیری قاتل در پیشوا در کمتر از یک ساعت
حمله به مدرسه میناب، یک جنایت جنگی از پیش طراحی شده
حملات بی سابقه حزب‌الله به اهداف نظامی رژیم صهیونیستی
نگرانی سازمان جهانی بهداشت از فروپاشی نظام سلامت در غزه
معاون صدراعظم آلمان: به توصیه‌های ترامپ نیازی نداریم
صعود فوتسالیست های دائم‌پناه مشهد به لیگ برتر
رونمایی چین از جدیدترین ابررایانه خود
فلسطین، اینفانتینو را سنگ روی یخ کرد
محکومیت حمله به راهبه در قدس از سوی رهبران مسیحی
زمین؛ عجیب‌ترین سیاره منظومه شمسی!
پایان مرگبار یک درگیری ملکی در لنگرود
پاسخ برلین به تهدید نظامی ترامپ
پایان دور رفت فینال سوپرلیگ گلف با برد ملی‌حفاری اهواز
نورنما | میم مثل معلم مثل میهن
تمرینات ریکاوری ملی‌پوشان برگزار شد
پزشکیان: شرکت‌های پیمانکاری جمع شوند
بازسازی فوری صنایع آسیب‌دیده کلید خورد
عارف: موحد نماد روحیه پهلوانی بود
رئیس فدراسیون فوتبال ایران:فیفا از امریکا هراس دارد
آبادانی ایران بدون تلاش کارگران میسر نیست
بارش باران و وزش باد در ارتفاعات تهران
بیانیه حماس درباره تداوم بحران انسانی در غزه
پافشاری فرانسه بر از سرگیری مذاکرات بازگشایی تنگه هرمز
وقوع انفجار در حرم حضرت زینب(س) در دمشق
جنگ ایران صادرات نظامی آمریکا را متوقف کرد
لندن، صحنه بزرگ‌ترین حراج مدرن
افزایش تعداد موافقان برکناری نتانیاهو
گفت‌وگوی عراقچی و فیدان درباره مذاکرات
تالاب های عراق زنده شدند
تصادف مرگبار قطار در اندونزی
تحویل پیشنهاد تازه ایران به آمریکا توسط پاکستان
تمدید قرارداد فلیک با بارسلونا تا 2028
ائتلافی که وجود ندارد؛ اعتراف تلخ واشنگتن به ناتوانی
رای دهندگان آمریکایی به شدت از ترامپ ناامید هستند
رشد بی‌سابقه قیمت بنزین در آمریکا
فرمانده ارتش: با پشتوانه ملت مقابل تهدیدات دشمن می‌ایستیم
تشدید حملات پهپادی و موشکی حزب‌الله به مواضع صهیونیست‌ها
سپاه پاسداران :بمب پیشرفته امریکایی در پیشوا خنثی شد
رایزنی دنیامالی با وزرای ورزش ازبکستان و قرقیزستان
محسنی اژه ای: به همت کارگران ،دشمن آرزوی فروپاشی اقتصادی کشور را به گور می برد
ارائه متن تازه‌ترین طرح مذاکراتی ایران به میانجی پاکستانی
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با همتایان منطقه‌ای
بیکاری در فلسطین رکورد زد