نورنیوز ـ گروه بینالملل: طی روزهای اخیر در پی اظهارات تند «جو بایدن» علیه «شی جین پینگ»، تقابل واشینگتن و پکن بار دیگر شدت گرفته است.
نکته قابل تامل در این خصوص، اظهارات بایدن در خصوص بالنهای چینی و ادعای کنترل این بالنها است، ادعایی که حتی نزدیکترین افراد به رئیس جمهور آمریکا نیز در عالم واقعیت به آن باور ندارند.
ماجرای شناسایی و سرنگونی بالن چینی بر فراز سواحل شمالی آمریکا، موجب بروز دغدغههای امنیتی تازهای در پنتاگون شده است.
این بالن ابتدا در جزایر آلیوتی واقع در اقیانوس آرام مشاهده و پس از گذر از کانادا وارد آمریکا شده بود و حرکت مستمر این بالن بر فراز ایالت مونتانا ـ محل نگهداری و ساخت تسلیحات هستهای در آمریکا ـ حساسیتها را دوچندان ساخت.
کارشناسان آمریکایی بر این باورند که مسیر حرکت بالن نشان میدهد که به احتمال زیاد هدف آن جمعآوری اطلاعات امنیتی بوده است، چرا که بر فراز سایتها و مراکز حساس عبور کرده است.
قطعا این مسئله، در انتخابات ریاست جمهوری 2024 تبدیل به یکی از موضوعات جنجالی میان نامزدهای نهایی انتخابات خواهد شد، چنانچه برخی جمهوریخواهان در زمان انتشار اخبار مربوط به پرواز بالنهای چینی بر فراز آمریکا، خواستار استعفای بایدن به دلیل تاخیر در صدور فرمان شلیک به آن شده بودند.
در مقابل، دموکراتها با استناد به اطلاعات افشا شده در خصوص فعالیت آزادانه و بیحدوحصر بالنهای جاسوسی در دوران ریاست جمهوری ترامپ و عدم توانایی رصد آنها توسط وزارت دفاع آمریکا، انتقادات اخیر جمهوریخواهان علیه بایدن را نوعی شانتاژ سیاسی و تبلیغاتی قلمداد کردند.
اصل این منازعه اما نشان میدهد که چینیها هر دو حزب سنتی آمریکا را مقهور توان ساختهاند.
از آن سو؛ سخنان بایدن نشان میدهد که پرونده بالنهای چینی، هنوز در حوزه امنیتی و پنهان، محل اصلی مناقشه میان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه است و در آیندهای نزدیک و خصوصا در رقابتهای انتخاباتی شاهد طرح جدیتر آن خواهیم بود.
به عبارت بهتر؛ کشف و ساقط شدن بالن چینی بر فراز ایالات شمالی آمریکا، نقطه آشکارساز نوعی منازعه تمام عیار امنیتی میان واشینگتن و پکن بود، به ویژه آنکه بدون شک، بالن چینی نخستین بالن اعزامی به آسمان آمریکا از سوی پکن نبوده و در آینده نیز نخواهد بود.
این منازعه امنیتی درست در زمانی تشدید شده است که به واسطه تنشهای مزمنی که میان آمریکا و متحدانش در تقابل با چین در منطقه تایوان، تبت، هنگ کنگ و دریای چین جنوبی به وجود آمده، احتمال وقوع حادثهای مانند جنگ اوکراین میان چین و تایوان تشدید شده است.
در چنین شرایطی پکن تلاش کرده است فشارهای همهجانبه واشینگتن در منطقه شرق آسیا را با کشاندن دامنه نبرد امنیتی به داخل خاک آمریکا پاسخ دهد.
آنچه مسلم است اینکه چنین مناقشهای مدتدار بوده و نمیتوان از آن زیر عنوان یک «تنش مقطعی» یا منازعه محدود زمانی میان جریانات قدرت در آمریکا یاد کرد.
نورنیوز