×
اقتصادی
شناسه خبر : 143534
تاریخ انتشار : جمعه 1402/04/02 ساعت 17:42

نورنیوز بررسی کرد؛

ابعاد و شاخص‌های الگوی «ایلاف ایرانی» در روابط اقتصادی ایران و ونزوئلا

ابتکار «ایلاف ایرانی» به دنبال ایجاد شبکه‌ای از مراودات و ارتباطات تجاری است که می‌خواهد در نخستین گام با شناسایی نیازهای اقتصادی کشورهای پیرامونی و منتخب به استیلای الگوی وارداتی و استعماری «نفت در برابر غذا» در غرب آسیا پایان دهد.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: شبستان یک کلیسای قدیمی در مرکز شهر کاراکاس، جایی که از آن به عنوان آخرین استراحت‌گاه «سیمون بولیوار» و سایر قهرمانان سیاسی و نظامی آمریکای لاتین یاد می‌شود، قرار است میزبان تندیسی از سردار شهید «قاسم سلیمانی» باشد.

یک حرکت نمادین و نشانی از رویکرد ضدآمریکایی ونزوئلا و ایران که روزگاری بر اساس منطق هم‌پیمانی در برابر «دشمن مشترک» یعنی آمریکا با هم دست دوستی دادند و حالا قرار است فصل تازه مراودات‌شان را بر اساس «منافع مشترک» تعریف کنند.

هفته پیش بود که رئیس‌جمهور در رأس هیأتی بلندپایه تور پنج‌روزه‌اش به آمریکای لاتین را با سفر به ونزوئلا آغاز کرد.

فارغ از ابعاد سیاسی و امنیتی عزیمت به منطقه‌‌ای که از آن به‌عنوان «حیاط‌ خلوت» و حوزه نفوذ سنتی آمریکا یاد می‌شود، آرایش تیم همراه بالاترین مقام اجرایی کشور حاوی نشانه‌هایی جدی از دوران گذار روابط دو کشور از حوزه سیاسی و امنیتی به عرصه اقتصادی بود.

اگر یک‌ روز اقتصاد، رتبه دوم اولویت تعاملات تهران-کاراکاس بود، این بار مسئولان عالی‌رتبه دو وزارت‌خانه نفت و دفاع همراه رئیس جمهور عازم ونزوئلا شدند تا ابعاد جدید این رابطه فرامنطقه‌ای را یادآور شوند و به‌سمت همکاری اقتصادی و تجاری تا مرز ۲۰ میلیارد دلار حرکت کنند.

ایران و ونزوئلا سال گذشته یک سند همکاری ۲۰ ساله را برای مشارکت در پروژه‌های نفتی و دفاعی امضا کردند و حالا بناست با قراردادهایی نظیر معاهده ۱۱۰ میلیون یورویی کاراکاس با «شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران»، پالایشگاهی در این کشور تعمیر شود.

کشورمان همچنین قرار است بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت ونزوئلا را بازسازی کند، کشوری که به دارا ‌بودن بیشترین ذخایر نفتی معروف است، اما به‌دلیل تحریم‌های آمریکا و فرسودگی پالایشگاه‌ها قادر به تأمین بنزین مورد نیاز داخلی‌اش نیست.

این قراردادها که هفته گذشته از سوی ناظران بین‌المللی مورد توجه قرار گرفت، تنها نوک کوه یخی است که بخش بزرگ‌تر آن به پروژه‌های متعددی که در مناسبات همه‌جانبه میان دو کشور پیش‌بینی شده، اختصاص دارد.

اما تمرکز ویژه رسانه‌های بین‌المللی به این رفت‌وآمدهایی که حالا رنگ‌وبوی اقتصادی به خود گرفته چیست و چرا برخی تحلیل‌گران این سفر و دستاوردهایش را با تفاهم منطقه‌ای ایران و معاهدات ریز  و درشت کشورمان با چین می‌سنجند؟

چرا ونزوئلا؟

پاسخ به این سوال را باید در دو مولفه جست‌وجو کرد؛ نخست اینکه ونزوئلا یک «انتخاب تصادفی» برای ایران نیست و دوم اینکه دو کشور درک کرده‌اند «منافع مشترک» گاه هم‌سنگ و چه‌بسا بیشتر از «دشمن مشترک» می‌تواند تأمین‌کننده اهداف و منویات‌شان در نظم جدید جهانی باشد.

ونزوئلا به‌دلیل ویژگی‌های متنوع منطقه‌ای از دویست سال پیش مورد توجه قدرت‌هاست. نخستین قدرتی که کوشید سلطه‌اش را در این سرزمین حفظ کند، ایالات متحده امریکا بود که می‌خواست در خلال منازعات استعماری اروپا، «آمریکای غیرانگلیسی» یا همان «آمریکای لاتین» را محدوده «خارج از مرکز» و تحت انقیاد خود تعریف کند.

بیداری کشورهای این حوزه و ظهور حکومت‌های چپ‌گرا در این منطقه اگرچه در سال‌های بعد از سلطه آمریکا است، اما آنها را گرفتار مجازات‌های تنبیهی و تحریمی همسایه شمالی کرد که اثرات خود را در بحران‌های اقتصادی کشورهای مغضوب نشان می‌داد.

با این حال وسعت ۲۰ میلیون کیلومتری از شمال مکزیک تا جنوب شیلی و آرژانتین و جمعیت ۷۰۰ میلیون نفری این منطقه، پرآب‌ترین رودخانه‌ها، سرسبزترین جنگل‌ها و معادن سرشار طلا، مس، نقره و... جذابیت‌ آمریکای لاتین را برای قدرت‌های قدیمی و بلوک‌های جدید حفظ کرده است.

این موارد ایجاب می‌کند رابطه کشورمان با کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا نه تنها در حوزه سیاسی و امنیتی «خاص» و «حسنه» بماند، بلکه با توجه به بازار صادراتی گسترده و منابع طبیعی غنی ونزوئلا و با اتکاء به بنیان‌های راهبردی برگرفته از نظام فکری و سیاسی دو کشور، وارد فاز اقتصادی شود.

امروزه تحول مفهوم «امنیت» و افزوده‌شدن متغیرهای اقتصادی به این حوزه، سبب شده روندهای سیاست خارجی و اولویت‌بندی‌ها تغییر کند، زیرا امروز «امنیت» فقط به‌معنای دفع تهدیدات نیست، بلکه جذب فرصت‌هایی است که مانند گذاره قبلی در جغرافیای منطقه‌ای و پیرامونی یک کشور تعریف نمی‌شود و اتفاقاً رابطه ایران و ونزوئلا شاهدمثال خوبی برای آن محسوب می‌شود.

در نظم جدید جهانی، آنچه سطح و عمق روابط جدید را تعیین و جانمایی می‌کند، نیازهای متقابل اقتصادی است و در این چارچوب، دو کشوری نهایت انتفاع را می‌برند که ابتدا وابستگی‌های تجاری یکدیگر را به‌خوبی شناسایی و ارزیابی کرده و در گام دوم دست پُری برای تأمین نیازهای هم داشته باشند.

تعهد ایران برای ترمیم و بازسازی ساختارهای نفتی، علمی و بهداشتی ونزوئلا هم حاکی از این نیازسنجی است و هم می‌تواند به‌عنوان یک نمونه برای درک الگوی ابتکاری «ایلاف ایرانی» باشد.

 ایده «ایلاف ایرانی» چیست؟

ابتکار «ایلاف ایرانی» ایده‌ای است که باید از آن به عنوان رونوشتی مدرن از «پیمان ایلاف» یاد کرد. این ابتکار، سال‌ها پیش از بعثت پیامبر اسلام(ص) قوم قریش را به یکی از محورهای بازرگانی حجاز تبدیل کرد که خیلی زود دامنه مراودات تجاری‌اش را به شام، عراق و یمن گستراند.

معمار این طرح، «هاشم بن عبدمناف» جد چهارم حضرت محمد (ص) بود که با فراستی ویژه دریافت که می‌توان به‌جای غارت‌گریِ آموخته‌شده اعراب برای سود و منفعت و به‌عبارت ادبیات سیاسی امروز «تخاصم و تهدید»، با تأمین امنیت کاروان‌های تجاری الگوی «الفت» و به‌اصطلاح سود مشترک را پیاده کرد.

این ایده‌ به‌دلیل کارآیی اقتصادی‌اش خیلی زود عملیاتی شد و به مکه ارزش ژئواکونومیک بخشید.

ابتکار «ایلاف ایرانی» بر اساس این راهبرد و رهیافت، به دنبال ایجاد شبکه‌ای از مراودات و ارتباطات تجاری است که می‌خواهد در نخستین گام با شناسایی نیازهای اقتصادی کشورهای پیرامونی و منتخب، به استیلای الگوی وارداتی و استعماری «نفت در برابر غذا» در غرب آسیا پایان دهد.

این سامانه می‌کوشد با رهایی از الگوی عنکبوتی استعماری که با اقتصاد وابسته به «نفت» و «دلار» شریان مالی کشورها را مسدود و مسموم می‌کند، «صنعت» و صادرات محصولات صنعتی و فن‌آورانه را جایگزین نفت کرده و در ازای آن از کشورهای همسایه و هم‌سو کالاهای مورد نیاز ازجمله مواد غذایی وارد کند.

بر اساس این طرح، روابط تجاری ایران و ونزوئلا می‌تواند با امعان‌نظر به ظرفیت کشاورزی و تأمین نهاده‌های غذایی و معدنی آن کشور، با پروژه‌های دریایی اعم از ساخت کشتی و سازه‌های دریایی و ساحلی پیوند بخورد و فرصت‌های بالقوه‌ اقتصادی میان ایران و ونزوئلا را بالفعل کند.

به بیان دیگر، سامانه ایلافی با اهرم‌کردن تجارت و کشت فراسرزمینی در ونزوئلا، صنعت کشتی‌سازی و سازه‌های دریایی ایران را به بازار ونزوئلا وصل خواهد کرد که در نتیجه آن هم تراز تجاری و هم شاخص ارزش مبادلاتی میان اقتصاد تهران-کاراکاس ارتقاء می‌یابد و در گام‌های بعدی با تقویت سامانه همکاری، یک شبکه ارزش ژئواکونومیک شکل می‌دهد که شاید رویای عیان «نیکولاس مادورو» مبنی بر «شکست‌ناپذیری» را به تحقق نزدیک کند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
ایلاف ایرانی
سه‌شنبه 1402/06/14 ساعت 20:47
رادیونور؛
ایلاف ایرانی
رونمایی از ایده «ایلاف ایرانی» به عنوان راهکاری برای رهایی از عارضه‌هایی که اقتصاد کشور را در چنبره خود گرفتار کرده، پرسش‌های جدی و متعددی ایجاد کرده است. ایده‌ای که معتقد است می‌تواند قطار توسعه کشور را به ریلی خارج از «فروش نفت خام» و «واردات کالاهای ساخته و نیمه‌ساخته» هدایت کند و علاوه بر خلق ثروت و مزیت، از یک طرف پیوندهای سیاسی کشور را با همسایگان و هم‌پیمانان تقویت کرده و از سوی دیگر رفته‌رفته کشورمان را به یک بازیگر جدی در معادلات و مبادلات اقتصادی در عرصه بین‌الملل تبدیل کند. «رادیونور» ابتدا به مسائل ریز و درشتی که شاکله و ساختار حکمرانی اقتصادی کشور را به خود مبتلا کرده می‌پردازد و سپس به پرسش‌هایی که درباره «ایلاف ایرانی» مطرح است پاسخ می‌دهد تا درنهایت به این سوال اساسی‌تر جواب بدهد که این الگو در کشور ما عملیاتی است یا نه؟
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:15
نور ویدئو؛
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
تفاهم ایران و عربستان فقط یک تجدید یک «عهد» و پیمان قدیمی و بازگشت به نقطه قبل نیست؛ با توجه به فراز‌وفرود رابطه دو کشور قدرتمند منطقه‌ای در یک دهه گذشته، آغاز یک «عهد» و دوره جدید است. دوره‌ای که می‌توان با پیاده‌کردن رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف»، مناسبات اقتصادی نوینی را جایگزین مدل‌های سنتی و غربی کرد.
دبیرکل کانون صرافان: تنش‌های روسیه، نرخ دلار در ایران را بالا برد
یکشنبه 1402/04/04 ساعت 17:36
دبیرکل کانون صرافان: تنش‌های روسیه، نرخ دلار در ایران را بالا برد
دبیرکل کانون صرافان اظهار کرد: روسیه یکی از هم پیمان‌های ایران و از شرکای کشورمان است و از لحاظ جو روانی تأثیراتی که می‌تواند در منطقه و بحران‌های منطقه ایجاد کند، به‌طور قطع می‌تواند در افزایش نرخ دلار موثر باشد.
فرصت‌های جدید اقتصادی در سایه احیاء روابط با کشورهای منطقه
پنج‌شنبه 1402/04/01 ساعت 20:38
نورنیوز بررسی کرد؛
فرصت‌های جدید اقتصادی در سایه احیاء روابط با کشورهای منطقه
«درون‌زایی» و «برون‌گرایی» که از آن به‌عنوان دو موتور پیش‌ران «اقتصاد مقاومتی» یاد می‌شود، امروز می‌تواند در مقیاس منطقه‌ای به‌عنوان نقشه راه غرب آسیا و شاکله نظم جدید اقتصادی آن باشد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
زمان واریز اعتبار «کالابرگ» به حساب دهک‌های4 تا 7 اعلام شد
اسرائیل به دنبال راه اندازی سازمان جدیدی برای جنگ رسانه‌ای جهانی
جزییات جدید از دستگیری راننده 206 چالوس+فیلم
توافق با ایران؟ دورنما تیره و تار است
خروج رسمی ماشاریپوف از فهرست استقلال
سرمایه‌داری ملی و بابک زنجانی
علت اختلال اینترنت در آسیا و اروپا چیست؟
تداوم نقض آتش بس؛ حملات توپخانه‌ای عربستان علیه غیرنظامیان یمن
دهک‌بندی اشتباه وزارت کار؛ کارگران قربانی تراکنش‌های کارفرمایان
انفجار گاز در سرآسیاب ملارد 14 مصدوم داشت
آهنگ دوستی دو ملت ایران و ارمنستان در تخت جمشید طنین انداز شد
واریز بیش از 744 میلیارد تومان سود به حساب یک میلیون و 294 هزار سهام‌دار
خواهران منصوریان و دریایی طلایی شدند
تغییرات ظرفیت پزشکی و دندانپزشکی در دفترچه کنکور 1404 منتشر شد+ جزئیات
شکست تحریم‌های آمریکایی
مداردیپلماسی | شانگهای نماد دیپلماسی متوازن ایران در دوران پساجنگ
رسانه عبری خبر داد؛ امارات تهدید به خروج از توافقنامه ابراهیم کرد
برگزاری دادگاه 4 متهم شبکه جاسوسی موساد و منافقین در کرج
قالیباف: شیوه فعلی اجرای کالابرگ کارایی خود را از دست داده است
دیپلماسی به شرط حفظ حق حاکمیت ملی
رزمایش بریکس؛ مهندسی قدرت و صلح دریایی
آب و هوای امروز یکشنبه 16 شهریور +هواشناسی استان‌ها
آژانس فضایی ناسا تصویری از غروب ساردینیا را به مناسبت ماه‌گرفتگی پیش رو منتشر کرد
سفیر برزیل در روسیه: اقدامات نیروی دریایی آمریکا در نزدیکی ونزوئلا غیرقابل توجیه است
جزییات کشف مجموعه‌ای ارزشمند از اشیای تاریخی در «کمرزرین» اصفهان
وزیر کشور: امروز راهی جز توسعه حمل و نقل عمومی نداریم
بدرقه ملی پوشان کشتی به مسابقات زاگرب
هشدارمقام حزب‌الله نسبت به سونامی انسانی در لبنان
رفیع‌زاده: سامانه های سازمانی باید به پایگاههای اطلاعاتی متصل شود
اسلواکی نیروی نظامی به اوکراین اعزام نمی کند
دور سوم مذاکرات فنی ایران و آژانس در وین برگزار شد
عکس های منتخب ایران ؛ شنبه 16 شهریور 1404
ریزش پل در کربلا/تعداد مصدومان
برگزیدگان هشتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز معرفی شدند
شهربانو منصوریان برای ششمین‌بار قهرمان جهان شد
زمان پرداخت سود سهام عدالت اعلام شد+فیلم
نورنما | لحظه تشکیل یک جزیره در میان آب‌های بی‌انتهای اقیانوس
ترکیه ادعای رسانه‌ رژیم صهیونیستی درباره تلاش آنکارا برای ترور وزیر امنیت داخلی را رد کرد
مدیرکل آموزش‌وپرورش تهران: خانواده‌ها زمان ثبت‌نام وجه پرداخت نکنند+فیلم
مودی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت نمی‌کند
سبد غذایی؛ قافله عقب مانده درآمد
مدافع سابق تیم ملی ایتالیا در راه تهران؟
استقرار 10 «اف-35» آمریکا در کارائیب برای حمله محتمل به ونزوئلا
عراقچی: هر وقت آمریکا آمادگی مذاکره عادلانه و با احترام داشته باشد مذاکره را آغاز می‌کنیم
نحوه پرداخت خسارت وسایل منازل آسیب‌دیده در دفاع مقدس 12 روزه اعلام شد+فیلم
پرتغال(5) - ارمنستان (0) |پرتغال همچنان با ستاره 40 ساله خود می‌درخشد + خلاصه بازی
انگلیس(2) - آندورا(0) | شروعی آهسته و بی‌روح در رقابت‌های انتخابی جام جهانی + خلاصه بازی
استوری منیر الحدادی که با قرارداد 2 ساله به استقلال پیوست
دفتر اطلاع‌رسانی دولتی در غزه، فعالیت‌های نظامی » در برج‌های مسکونی را تکذیب کرد
مادورو: ونزوئلا آماده مبارزه مسلحانه در صورت حمله است
X
آگهی تبلیغاتی