شناسه خبر : 143514
تاریخ انتشار : 1402/04/01 20:38
فرصت‌های جدید اقتصادی در سایه احیاء روابط با کشورهای منطقه

نورنیوز بررسی کرد؛

فرصت‌های جدید اقتصادی در سایه احیاء روابط با کشورهای منطقه

«درون‌زایی» و «برون‌گرایی» که از آن به‌عنوان دو موتور پیش‌ران «اقتصاد مقاومتی» یاد می‌شود، امروز می‌تواند در مقیاس منطقه‌ای به‌عنوان نقشه راه غرب آسیا و شاکله نظم جدید اقتصادی آن باشد.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: درست 100 روز پس از آنکه تفاهم ایران و عربستان دنیا را غافل‌گیر کرد، هواپیمای حامل «فیصل بن‌فرحان» وزیر خارجه عربستان در فرودگاه مهرآباد بر زمین نشست تا دو کشور مهم و تاثیرگذار در معادلات منطقه‌ای و جهان اسلام، وارد فصل جدیدی از مناسبات دو‌جانبه شوند.

هرچند حضور بن‌فرحان در ایران به‌عنوان بالاترین مقام عربستان سعودی بعد از توافق یاد شده ابعاد قابل‌‌توجهی داشت، اما یادآوری این نکته ضروری است که او نخستین وزیر خارجه این کشور بود که بعد از قریب دو دهه به ایران آمد تا نماد و نمودی باشد از اینکه برخلاف تصور ابتدایی، روابط دو کشور همسایه صرفا به هفت سال گذشته بازنگشته، بلکه در حال خلق نقاط‌ عطفی است که هم مراودات ایران و عربستان را تغییر خواهد داد و هم دایره تأثیراتش خیلی زود از جغرافیای سیاسی دو کشور فراتر خواهد رفت.

نقطه آغاز

19 اسفندماه سال گذشته و ساعتی پس از آنکه در پی یک هفته مذاکره فشرده دریابان «علی شمخانی» دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی کشورمان و «العیبانی» مشاور امنیت ملی عربستان از توافق ایران و پادشاهی سعودی با میانجی‌گری چین رونمایی شد، محافل سیاسی و رسانه‌ای غربی بعد از بهت اولیه با دیده تردید به اراده واقعی دستانی نگریستند که در پکن به‌گرمی فشرده شدند.

دوربین‌های غربی-عبری که منتظر میوه‌دادن «توافق ابراهیم» یعنی عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و انزوای ایران بودند، ناگهان خود را با آغوشی مواجه دیدند که به روی تهران گشوده شد و معادلات را به هم ریخت.

به همین دلیل ابتدا تفاهم ایران و عربستان را یک «نمایش امضاء» و «صلحی سرد» خواندند و تلاش کردند این قرار تازه را صرفاً به یک برنامه زمان‌بندی برای بازگشایی سفارت‌خانه‌ها و احیاء روابط قبلی تنزل دهند.

این گزاره به دنبال القاء این نکته به مخاطب بود که: «دو رقیب قدرتمند منطقه‌ای در بهترین حالت به زمانی در گذشته بازگشته‌اند که روابط‌شان به‌حالت تعلیق درآمده و منجمد شده بود.»

اما حالا و با گذشت سه ماه از آن روز، تحلیل‌گرانی که تحولات غرب آسیا را دنبال می‌کنند، در دل مناسبات احیاء شده‌، نشانه‌های نظمی تازه می‌بینند که در آن دو کشور نه در آستانه «عادی‌سازی» روابط‌‌‌‌‌‌‌‌شان بلکه در شُرُف «اسکلت‌بندی» جدید برای منطقه‌ای هستند که دیگر نمی‌خواهد زمین یک «بازی بزرگ» برای قدرت‌های خارجی باشد و می‌کوشد با عبور از بحران‌های نظامی و درگیری‌های نیابتی، پایه‌ها و پیوندهایی به‌سوی امنیتی پایدار بیافریند.

از این پیمان و برنامه تا آن پیوندهای عمیق و ریشه‌دارِ مطلوب اما، فاصله قابل توجهی وجود دارد، آن هم در شرایطی که برخی کشورها امنیت غرب آسیا را در تضاد کامل با منافع‌شان می‌بییند و نمی‌توانند روی صندلی تماشاگر نشسته و بر باد رفتن سود و سرمایه چندین و چندساله‌شان را تماشا کنند.

همچنین این انتظار که تقابل‌های دیرینه و تخاصم‌های گذشته از سوی تمام سطوح و لایه‌های درگیر در دو سوی ماجرا یک شبه به فراموشی سپرده شود، به واقعیت نزدیک نیست و طرفین باید با جدیت بیشتر برای حاکم‌نشدن قانون اول نیوتن بر روابطشان که می‌گوید: «اجسام میل دارند به حالت اول خود بازگردند» تلاش کنند.

با این همه، نقشه راهی وجود دارد که از گذشته تاکنون، کارکرد داشته و توانسته زیر سنگین‌ترین سایه‌های سوءتفاهم و بدبینی، حداکثر منافع طرفین را تأمین کند. این نسخه قدیمی، ایجاد پیوستگی خارج از چارچوب‌های رسمی است که از سوی بدوی‌ترین تا بزرگ‌ترین و به‌روزترین جوامع آزمون شده است.

اگر یک روز در جوامع ابتدایی دختری را به‌عنوان «خون‌بس» به عقد احدی از یک قوم و قبیله طرف دعوا در می‌آوردند تا یک «خویشاوندی» هم پایان کشتارهای خونین باشد و هم تضمینی برای عدم تکرار آن، امروز این الگو در شکل وسیع‌تر و مترقی‌تر آن میان دو یا چند کشور، به انعقاد تفاهم‌نامه‌هایی ذیل پیمان اصلی منجر می‌شود، معاهده‌هایی که به‌صورت نانوشته به‌عنوان «بیمه‌نامه» قرارداد اصلی، دوام و نتیجه قول­قرارها را تضمین و پشتیبانی می‌کند.

نقطه اتصال

ناگفته پیداست تفاهم جدید میان ایران و کشورهای عرب منطقه که از زمستان گذشته به‌صورت جدی کلید خورد، از قواعد حاکم بر معاهده‌های تاریخی و جهانی مستثنی نیست، جهانی که در آن قدر ‌و ‌قیمت یک توافق سیاسی و بین‌المللی با ایجاد ظرفیت و فرصت در زمینه‌های غیرسیاسی به‌ویژه اقتصادی آن سنجیده می‌شود، زیرا هر توافق، ‌رشته نخی است که استحکام ریسمان و پیمان اصلی را بیشتر کرده و به همان میزان گسستنش را دشوار می‌کند.

به‌عبارت ساده‌تر، امروز روابط سیاسی و روابط اقتصادی میان کشورها دو خط موازی نیست که در بهترین حالت هم‌پا و همسوی هم پیش برود، بلکه به مثابه تاروپودی در هم تنیده است که قوام و قیمت یک معاهده را پیش‌بینی و ارزش‌گذاری می‌کند.

به همین دلیل دولت‌ها همواره می‌کوشند به‌موازات تلاش برای احیاء و آفرینش مراودات بین‌المللی، تشکل‌ها و تشکیلات اقتصادی‌شان را هم به یکدیگر متصل کرده و قرابت‌های سیاسی را با وصلت‌های اقتصادی مستحکم کنند.

تجربه تاریخی نشان داده هرچه این نقاط اتصال اقتصادی بیشتر و قوی‌تر باشد، کشورها برای حفظ و توسعه منافعشان، مدارا و مفاهمه بیشتری در ارتباط با یکدیگر در پیش می‌گیرند.  

نقطه عطف

بعد از اتمام سفر وزیر خارجه عربستان به ایران این سوال به‌صورت جدی مطرح شد که آیا چرخش سیاسی در روابط دو کشور قدرتمند منطقه به چرخش‌های اقتصادی تسری می‌یابد؟ به عبارت واضح‌تر همان‌طور که مناسبات جدید ایران و عربستان، اتمسفر سیاسی غرب آسیا را تحت‌الشعاع قرار داد، معاهده‌های تجاری می‌تواند نظم اقتصادی بدیعی در منطقه سامان دهد؟

پاسخ به این پرسش، نیازمند اراده‌هایی در پایتخت‌های سیاسی و نهادهای تصمیم‌گیری ایران و عربستان و متعاقب آن کشورهای همسایه و اقماری است.

خوش‌بختانه چنین تفاهم‌هایی نه تنها در چارچوب تعیین‌شده برای آینده کشور از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به‌عنوان عالی‌ترین مقام سیاست‌گذار در روابط خارجی قابل تحقق است، بلکه مرجع ضمیر اشارات آشکار و بیانات صریح ایشان نیز هست.

مقام معظم رهبری در سال‌های گذشته و با طرح راهبرد «اقتصاد مقاومتی» به‌ دفعات نسخه شفابخش اقتصاد کشور را در دو مولفه «درون‌زایی» و «برون‌گرایی» معرفی کرده‌اند که ترجمه ساده‌اش بازآرایی نیروها و ظرفیت‌های داخلی کشور برای تأمین منافع ملی و نیازهای جهان پیرامونی است.

راهبرد اقتصاد مقاومتی باید انتفاع مالی و پولی کشور را از انحصار صادرات مواد خام و نیمه‌خام و قیدوبند دلار یا هر ارز دیگر خارج کرده و «صادرات صنعتی» را در ویترین بازرگانی و تجاری خود جانمایی نماید و آن را در معرض دید و خرید کشورهای منتخب قرار دهد.

نظم «ایلافی»

«درون‌زایی» و «برون‌گرایی» که از آن به‌عنوان دو موتور پیش‌ران «اقتصاد مقاومتی» یاد می‌شود، امروز می‌تواند در مقیاس منطقه‌ای به‌عنوان نقشه راه غرب آسیا و شاکله نظم جدید اقتصادی آن باشد.

از آنجا که این سکوی جدید برای سامان‌دادن به فرآیند تولید در کشور و همکاری‌های هوشمند اقتصادی با کشورهای هدف در اتاق‌های فکر واشینگتن و لندن برنامه‌نویسی نشده، قوای حرکتی‌اش از ابتدا روی دو بال نظمِ تحمیلی نظام سرمایه‌داری یعنی «نفت» و «دلار» تنظیم نشده است.

به همین دلیل می‌تواند مبادلات تجاری دو یا چند‌جانبه را در یک شبکه ارزش ژئواکونومیک بهبود بخشیده و یادآور نظم اقتصادی معماری‌شده «هاشم بن عبدمناف» جد والامقام پیامبر اسلام در جزیرة العرب باشد، نظمی که توانست قریش را از درد گرسنگی و هراس ناامنی نجات دهد و لقب «هاشم» به‌معنای «خردکننده نان برای گرسنگان» را برای ایشان به ارمغان آورد و برند «ایلاف» را در کلام الهی به‌جاودانگی پیوند زد.  

منظومه جدید که می‌تواند با ابتکار ایران وارد سپهر ژئواکونومیک جمهوری اسلامی ایران و شرکای تجاری‌اش شود، مجموعه سکوها و سامانه‌هایی است که قصد دارد معادلات ژئواکونومیک تحمیل‌ شده سرمایه‌داری را جا‌به‌جا کرده و چشم‌انداز روزگار طلایی راه ابریشم را در چشم‌انداز ایرانیان و همسایگانش زنده کند که خلاصه‌اش می‌شود عبور از «نفت در برابر غذا» و رسیدن به عهد جدید ایلافی «صنعت در برابر غذا»، ابتکاری برای رونق سفره‌های مردمانی که از هندوکش تا مدیترانه و از اوراسیا و قفقاز تا کرانه‌های دریای سرخ، هم‌پیمان می‌شوند.

این راهبرد می‌تواند یک‌بار برای همیشه به سلطه و سنگینی نظم‌های اقتصادی و سیاسی فرامنطقه‌ای و تحمیلی که منافع هیچ‌کدام از کشورهای غرب آسیا را تأمین نکرده، پایان بدهد و به بالارفتن ضریب امنیتی منطقه‌ای کمک کند.

ناگفته پیداست پیش‌نیاز خلق چنین نظم هوشمندی در منطقه، فارغ از شعارهایی که طی سال‌های گذشته ذیل راهبرد مترقی اقتصاد مقاومتی مطرح شده، درک ضرورت و لزوم ایجاد یک چرخش اقتصادی در ارکان حاکمیتی و اجرایی کشور است.

خوشبختانه سلسله رویدادهایی چون آغاز گفت‌و‌گوی غیر مستقیم با آمریکا و اروپا در موضوعات مختلف به‌ویژه پرونده‌های مربوط به آزادسازی منابع ارزی بلوکه‌شده ایران در سایر کشورها، مذاکرات رفع تحریم‌ها، عادی‌شدن روابط با عربستان و... حاکی از این است که این بایسته‌ها تا حدودی درک شده است.

با این همه باید توجه داشت نظم نوین، علاوه بر منطق و مدار جدید، نیازمند بازیگران جدید نیز هست که خارج از محدوده دولت‌مردان و نیروهای رسمی حکمرانی که متاسفانه تاکنون نتوانسته‌اند در اقتصاد کشور بر مبنای راهبرد اقتصاد مقاومتی تحرک ایجاد کنند، ارزش قابل ملاحظه‌ای بیافزایند.

واضح است که ورود تمام‌عیار و قدرتمند «بخش خصوصی» به این عرصه می‌تواند زیرپوست معاهدات رسمی به‌صورت متمرکز، منافع اقتصادی کشور را دنبال کرده و بخشی از زنجیره تأمین آن باشد و در جایی با در پیش‌گرفتن مسیر «‌انعطاف راهبردی» مسیرهای همکاری را بازنگه دارد و در جای دیگر در حکم مهر نامرئی و ضمانت‌نامه‌ای غیررسمی اما معتبر باشد که نمی‌گذارد کاغذها به‌راحتی پاره شود.


نورنیوز
نظرات

شباب الاهلی با پاس گل و پنالتی آزمون قهرمان شد

زلزله 4.5 ریشتری در زیراب مازندران

تکذیب کشف چاقو در ورودی حرم مطهر رضوی

بنزین گران نمی شود/ضروردت واردات خودرو

عکس های منتخب جهان،13 دسامبر 2024

احتمال ریزش سنگ از کوه در جاده‌های هراز و چالوس

آغاز خدمات سفارت آذربایجان در ایران از 25 آذر

هشدار حشد شعبی درباره توطئه‌ علیه استان الانبار

پادکست | نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

هشدار درباره فیشینگ با ترفند سود سهام عدالت

آلودگی و سرمای هوا؛ مدارس تهران تعطیل نشد/ مدارس کدام شهرها غیرحضوری شد؟

بازگشت خاموشی به پایتخت؛ برنامه‌ محدودیت‌ برقی را از سامانه برق من ببینید

اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز

اتحادیه اروپا خواستار توقف غنی سازی اورانیوم توسط ایران شد

توصیه پزشکیان به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف انرژی

خروجی‌در بسیاری از رشته‌ها بیش از نیاز داخلی است

فرانسوا بایرو، نخست وزیر جدید فرانسه شد

جریان پرواز گوی آتشین در آسمان چه بود؟

عملیات مشترک ارتش یمن و مقاومت عراق علیه اهدافی در جنوب فلسطین اشغالی

آجیل و میوه شب یلدا چند؟

پسر 14 ساله در رودخانه تجن غرق شد

اعلام نتایج قرعه‌کشی جام‌جهانی 2026

مرغ و گوشت ارزان شد

راز 2 ساله قتل پیرمرد فاش شد

ورود مجلس به اجرای قانون هوای پاک

ریاکاری غرب؛ اشک تمساح برای یمن در سایه جنایت و کشتار درغزه

فرانسوا بایرو نخست‌وزیر جدید فرانسه شد

نورنما | صید ماهی 1.5 متری در کارون +فیلم

سرنگونی 3 پهپاد رژیم صهیونیستی توسط حماس

سازمان گزارشگران بدون مرز: 54 خبرنگار در سال 2024 کشته شدند

حمله روسیه به تاسیسات انرژی اوکراین در پاسخ به حمله به یک فرودگاه

والیبالیست‌های نوجوان ایران مقابل هند مغلوب شدند

آزادی برادر خالد مشعل از زندان آمریکا بعد از 20 سال

چرا سکه گران شد؟

مهاجرانی: مردم در پویش «دو درجه کمتر» شرکت کنند

نور ویدئو | مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی +فیلم

تمدید فرصت دریافت سود سهام عدالت برای جاماندگان

آیت‌الله خاتمی: جامع‌ترین تحلیل درباره سوریه را رهبر معظم انقلاب اعلام کردند

تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی علیه رژیم صهونیستی

«تام و جری»با داستانی تازه بازمی‌گردند

آنژه از عملکرد مهاجم آلمانی در لیگ اروپا انتقاد کرد

صدور بخشنامه‌ای جدید در دولت برای بررسی احکام خلاف شرع

18 نفر در نطنز با گاز مونوکسیدکربن مسموم شدند

نورنما | میراث جهانی چغازنبیل ، شوش +فیلم

اشغال جبل الشیخ سوریه توسط وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تایید شد

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

X
آگهی تبلیغاتی