×
سیاسی
شناسه خبر : 140666
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1402/03/11 ساعت 15:40
چه کسانی از تنش مرزی همسایگان سود می‌برند؟

چه کسانی از تنش مرزی همسایگان سود می‌برند؟

راهبرد غرب بر مقابله با هرگونه هم‌گرایی میان کشورهای منطقه استوار است و تلاش برای بروز برخی ناآرامی‌ها در مرزهای افغانستان با ایران، پاکستان و همچنین کشورهای آسیای مرکزی در این چارچوب قابل توجه است.

نورنیوز ـ گروه سیاست: پس از درگیری روز شنبه میان مرزبانان ایران و افغانستان، مواضع و تحرکاتی از سوی برخی در داخل دو کشور به‌ویژه در فضای مجازی مشاهده شد که به جای توجه بر اصل گفتگو، بر گزینه نظامی و حتی قطع روابط تهران و کابل تأکید داشتند.

برخی در داخل ایران با تأکید بر لزوم پاسخ‌گویی قاطع به رفتار طالبان، ضمن سرزنش جمهوری اسلامی به خاطر مدارا در این خصوص، نسخه‌هایی چون قطع روابط با افغانستان، اخراج مهاجران افغانستانی و حتی اجرای گزینه نظامی را تجویز کردند. برخی حتی پا را از این فراتر نهاده و مدعی شدند که عدم پاسخ نظامی ایران به طالبان موجب ابهام‌آفرینی در توان موشکی و پهپادی ایران شده است!

بسیاری از این مواضع و سخنان شبیه ادعاهایی است که در سال ۲۰۰۱ هنگام حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان و به تناوب در سال‌های پس از آن و حتی در سال ۲۰۲۱ هنگام خروج نیروهای غربی از این کشور به عناوین مختلف تکرار شده است.

در افغانستان نیز برخی افراد و جریان‌ها با موضع‌گیری و بعضا هتاکی علیه مقامات ایرانی، سرنوشت آمریکا در افغانستان را به رخ ایران کشیده‌اند. هم‌زمان با این رفتارها در فضای مجازی، مجموعه‌ای از تصاویر و ویدئوهایی با عنوان درگیری مرزی ایران و طالبان و حتی کشتار مرزبانان ایرانی توسط طالبان منتشر شده است که هیچ ارتباطی به درگیری‌های شنبه نداشته و حتی بسیاری از آنها اصلا مربوط به مرزهای ایران و افغانستان نیست.

اهداف پشت پرده این مواضع و رفتارها زمانی آشکارتر می‌شود که رسانه‌های معاند با پوشش گسترده خبری بر خاکستر درگیری‌های مذکور دمیده و بر آن شدند تا آن را به یک جنگ و بحران منطقه‌ای تبدیل کنند، چنانچه با وجود برقراری آرامش در مرزها، همچنان به پخش تصاویر ادعایی و انجام به اصطلاح مصاحبه‌های کارشناسی با محوریت تقابل نظامی میان دو کشور می‌پردازند. نگاهی به روند روابط ایران و افغانستان از گذشته تا به امروز نشان می‌دهد که این نوع رفتارها علیه روابط دو کشور مسبوق به سابقه بوده و در گذشته نیز به بهانه‌های مختلف این سناریو با خبرسازی‌های جعلی تکرار شده است.

اکنون نیز رویکرد غیر اصولی حاکمان کابل درباره حقابه هیرمند بهانه‌ای جدید برای این جریان‌ها شده تا به زعم خویش آتشی را علیه امنیت دو کشور و منطقه شعله‌ور سازند. آمریکایی‌ها گرچه نزدیک به دو سال است که افغانستان را ترک کرده‌اند اما همچنان رویه گذشته خود را ادامه داده و به دنبال استمرار بحران امنیتی و غذایی در افغانستان هستند. از آن سو؛ انحصارطلبی طالبان در حفظ یک‌جانبه قدرت و عدم تشکیل دولت فراگیر علاوه بر ایجاد محدودیت‌های اجتماعی برای مردم افغانستان، به ابزاری کارآمد برای طراحی‌های غرب علیه افغانستان تبدیل شده است. اروپا و آمریکا هر چند در ظاهر مدعی تحقق دموکراسی و آزادی‌های اجتماعی و فرهنگی به‌ویژه برای زنان در افغانستان هستند اما در عمل از وضعیت کنونی این کشور رضایت دارند، چه، اشتباهات حاکمان کابل زمینه‌ سوء استفاده بیشتر آنها را فراهم می‌سازد.

آنها از یک‌سو از اجرای تعهدات غذایی و دارویی خویش به افغانستان در قالب کمک‌های سازمان ملل سر باز می‌زنند و از سوی دیگر از فضای تنش‌آلود و بحران‌زده افغانستان برای تقویت گروه‌های تروریستی بهره می‌گیرند. فراتر از آن؛ راهبرد غرب بر مقابله با هرگونه هم‌گرایی میان کشورهای منطقه استوار است و تلاش برای بروز برخی ناآرامی‌ها در مرزهای افغانستان با ایران، پاکستان و همچنین کشورهای آسیای مرکزی در این چارچوب قابل توجه است.

این در حالی است که فرار غربی‌ها از افغانستان و تحولات جنگ اوکراین نشان داد که نه تنها آمریکا آن ناجی ادعایی نیست، بلکه وضعیت کنونی افغانستان و دیگر بحران‌های غرب آسیا اتفاقاً نتیجه مداخلات غربی‌ها است و حل آنها تنها با هم‌گرایی کشورهای منطقه و بدون دخالت بازیگران غربی میسر است.

به بیان دقیق‌تر؛ غرب با تله‌گذاری در منطقه همچنان به‌دنبال بر هم زدن روند تلاش‌های کشورهای منطقه برای تحقق ثبات و آرامش است تا بتواند به دخالت‌های ویران‌گر خود ادامه دهد. تنش‌های مرزی اخیر میان ایران و افغانستان نیز با مدیریت صحیح و اقدامات نیروهای مرزبانی ایران و تاکیداتی که مقامات دو کشور بر حل مسائل و چالش‌های پیشِ رو داشته‌اند در حال رفع و رجوع است.

از سویی با توجه به فرصت‌طلبی برخی در داخل دو کشور و حمایت گسترده رسانه‌ای بیگانه از آنها در جهت کشاندن ایران و افغانستان و کل منطقه به درگیری و نزاع، به نظر می‌رسد هوشیاری و خودداری از رفتارهای هیجانی از سوی افکار عمومی دو کشور امری ضروری است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هیل: ترامپ از طرح گراهام درباره تحریم‌ روسیه حمایت می‌کند
صعود ایران به جمع 8 تیم برتر والیبال نشسته جهان/ جدال با آمریکا در چین
راز پنهان در پس دهها مرگ خاموش
آسوشیتدپرس: تلفات آمریکا در جنگ با ایران افزایش یافته است
آمار هفتگی زلزله‌های ایران اعلام شد؛ 99 لرزش در سراسر کشور
جهش 3 درصدی قیمت نفت
2 تروریست داعشی با حکم قوه قضاییه اعدام شدند
شوک بزرگ به تکواندو ؛ حذف زودهنگام تیم ملی ایران از جام جهانی
آغاز هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال 2026 از فردا+ جدول
آرمان شهادت شهید خامنه‌ای
قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 23 تیر 1405
دشواری‌های کار در تنگه هرمز
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 23 تیر 1405
دویست و پنجاه سالگی انقلاب آمریکا در ترازو
احتمال اَبَرتورم و پیامدهای آن
سیاست نامه | حاشیه سازی تندروها برای یک آیین وحدت بخش
کشف لاشه یک خرس قهوه‌ای در گلستان؛ علت مرگ در دست بررسی+ فیلم
رئیس‌جمهور برزیل: ترامپ به دنبال دزدی دریایی در تنگه هرمز است
چرا مسیر تشییع رهبر شهید تغییر کرد؟عذرخواهی استاندار تهران از مردم
تشدید حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان؛ انفجارهای شدید منطقه را لرزاند
آغاز اجرای طرح جدید بهزیستی برای سالمندان از مردادماه
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز 23 تیر 1405
صعود مقتدرانه نوجوانان والیبال ایران؛ صدرنشینی با برد مقابل بحرین
برنامه مسابقات ورزشی امروز 23 تیر 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 23 تیر 1405 + وضعیت استانها
محاصره بنادر ایران، منطقه و اقتصاد جهانی را با شرایطی غیرقابل پیش‌بینی روبرو می کند
تجاوز مجدد تروریست‌های آمریکایی به شهرهای ساحلی ایران؛ پاسخ فراگیر و مستمر نیروهای مسلح
موافقت مشروط عربستان در پیوستن به توافق ابراهیم
تعطیلی سفارت آمریکا در امارات
آژیر هشدار در سفارت آمریکا در بغداد
اتهام زنی آمریکا به ایران درباره یمن / روسیه ادعای واشنگتن را رد کرد
حمله موشکی به اربیل عراق
ایران و تنگه هرمز محور نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس
گزارش‌ها از تجاوز عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ترامپ
افزایش 9 درصدی بهای نفت در پی اعلام ازسرگیری محاصره ایران از سوی ترامپ
دیدار مدیر اف‌بی‌آی با وزیر کشور پاکستان
امارات مدعی حمله به دو نفتکش این کشور شد
حادثه دریایی در 40 مایلی شمال شرق سواحل عمان
ادعای ترامپ متجاوز: توانمندی‌های ایران را در تنگه هرمز از بین می‌بریم
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن کاملاً بی‌اساس است
ورود الزیدی به آمریکا و اعلام اهداف سفر وی
فشار سناتورهای دموکرات بر کاخ سفید برای شفاف‌سازی درباره فاجعه میناب
بررسی راهکارهای تسهیل خدمات کنسولی در دیدار مقامات ایران و افغانستان
وزیر خارجه عمان: سیاست انزوای ایران شکست خورده است
نقض مجدد تفاهمات؛ واشنگتن محاصره دریایی ایران را کلید زد
آتش‌سوزی گسترده در ارتفاعات بلوار رسول اعظم(ص) شیراز
استارمر خواستار از سرگیری آتش‌بس ایران و آمریکا شد
بازداشت یک فرد مسلح در نزدیکی ساختمان کنگره آمریکا
توافق ایران و تاجیکستان بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل و ترانزیت
استقلال در حال بررسی میزبانی از بازی‌های آسیایی در بصره