×
سیاسی
شناسه خبر : 140393
تاریخ انتشار : شنبه 1402/03/06 ساعت 13:02

جانشین وزیر دفاع مطرح کرد؛

بهره‌گیری از دفاع سایبری و هوش مصنوعی در محصولات دفاعی

جانشین وزیر دفاع با بیان اینکه ما بر روی همه محصولات خود دفاع سایبری را فعال کرده‌ایم تا در مقابله با حملات سایبری دشمن مقاومت کرده و آن را خنثی کند، گفت: نکته بعدی نیز، استفاده از هوش مصنوعی است.

نورنیوز - گروه امنیتی و دفاعی: سردار سیدمهدی فرحی جانشین وزیر دفاع و پشتیانی نیروهای مسلح شب گذشته (جمعه ۵ خردادماه) در برنامه تلویزیونی صف اول که از شبکه خبر پخش شد، گفت: ما چهل سال قبل در نقطه صفر موشکی قرار داشتیم و فقط یک موشک بازسازی شده اسکاد را برای دفاع از مردم به کشور آورده بودیم.

او افزود: در فاصله ۴۰ ساله که در عین حال تحریم‌های سنگین علیه کشور ما اعمال شده بود، توانستیم به موفقیت‌های بسیاری دست پیداکنیم که موشک خرمشهر ۴ یکی از آن‌هاست. البته باید یاد و خاطره شهید حسن تهرانی مقدم که پدر صنعت موشکی ایران است را گرامی بداریم که خدمات و فعالیت‌های ارزنده‌ای را برای این صنعت انجام داد.

جانشین وزیر دفاع با اشاره به موشک «خرمشهر ۴» عنوان کرد: امروز ما به نسل چهارم موشک خرمشهر رسیده‌ایم که به بومی‌بودن، جوانان پرافتخارمان و قابلیت‌های آن افتخار می‌کنیم.

او ادامه داد: موشک «خرمشهر ۴» برد ۲ هزار کیلومتری داشته و وزن سرجنگی آن ۱۵۰۰ کیلوگرم است. طول سرجنگی آن حدود ۴ متر است و هدایت آن در فاز میانی انجام می‌شود.

سردار فرحی با اشاره به نحوه حرکت نسل چهارم موشک خرمشهر عنوان کرد: این موشک پس از رهاشدن از سکوی پرتاب مطابق با برنامه به سوی بالا حرکت می‌کند که در ارتفاع مشخص با سرعت مشخص بدنه از کلاهک جدا شده و فقط سرجنگی آن باقی می‌ماند.

او اضافه کرد: این موشک پس از طی مراحل فوق وارد فاز میانی می‌شود که برد اصلی موشک در آنجا تنظیم می‌شود.

رئیس اسبق سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با بیان اینکه سر جنگی موشک در ارتفاع چندکیلومتری خارج از جو قرار گرفته و در این مدت موتورهای پشت این سرجنگی دو فرآیند انجام می‌دهند، گفت: اولین قدم برطرف‌کردن اغتشاشات ناشی از جدایش موتور از سرجنگی است و گام دوم، استفاده از موتورهای دیگری است که به سرجنگی کمک می‌کنند تا به سوی هدف تعیین‌شده برود.

او ادامه داد: هنگامی که فاز میانی به مرور در حال پایان است، باید تمام خطاها به سمت صفر برود. یعنی موتورها باید به نحوی در این فاصله طولانی ۲ هزار کیلومتری کار کرده باشند که همه خطاها را به سمت صفر برده و سر جنگی را به پایداری کامل برسانند.

سردار فرحی با اشاره به مراحل بعدی حرکت موشک «خرمشهر ۴» گفت: هنگامی که حرکت موشک در فاز میانی رو به پایان است، سرجنگی آماده ورود به جو غلیظ می‌شود. در این مرحله، شاهد کاهش تدریجی سرعت موشک از ۱۶ ماخ در فاز میانی به ۸ ماخ است. سرعت ۸ ماخ برای یک موشک مانند خرمشهر ۴ یعنی مقابله با آن برای سامانه‌های پدافندی تقریباً یک کار محال است.

او افزود: هنگام ورود سرجنگی به جو غلیظ، برای ایجاد شرایط پایدار موتورهای دیگری فعال می‌شوند که سرجنگی را مانند یک مته و چرخ دوار در یک مدار دایره‌ای شکل گردش می‌دهند تا پایداری خود را در حرکت به سوی هدف حفظ کند و انحرافی در مسیر حرکت موشک ایجاد نشود.

جانشین وزیر دفاع با اشاره به مراحل مختلف حرکت موشک «خرمشهر ۴» گفت: ما در این موشک سه فاز مختلف را داریم. فاز اول، ارتفاع، سرعت و برد اصلی را تعیین می‌کند. فاز دوم، مرحله میانی است که ۲ هزار کیلومتر را برای پایداری و کنترل اغتشاشات مدیریت می‌کند.

او ادامه داد: فاز سوم، ورود موشک به جو غلیظ است که در این مرحله، موتورهای دیگری فعال هستند تا بتوانند با چرخش بسیار بالا جلوی انحراف را گرفته و این موشک را به سوی هدف از پیش تعیین شده هدایت کرده و به نقطه بزنند.

سردار فرحی با اشاره به سرعت موشک «خرمشهر ۴» و مقاومت آن در برابر جنگ الکترونیک دشمن تصریح کرد: سرعت این موشک ۸ ماخ است و هنگام حرکت به سوی هدف در حال چرخش است. در این حین، سامانه هدایت آن کاملاً قطع بوده و به همین دلیل، هیچ عملیات جنگ الکترونیکی روی آن مؤثر نیست. یعنی موشک در این مرحله یک قطعه مکانیکی کامل است.

او افزود: همه هنر موشک خرمشهر ما دارا بودن سیستم هدایت و کنترل در فاز میانی است که هم اغتشاشات را کنترل می‌کند و هم موشک را به سوی هدف نهایی سوق می‌دهد. بنابراین، موشک هنگام ورود به جو غلیظ عملاً یک موشک هدایت‌شده از قبل است و برای حفظ این هدایت با چرخشی که به سرجنگی موشک داده می‌شود آن را تا رسیدن به هدف کنترل می‌کنند.

جانشین وزیر دفاع با بیان اینکه موشک «خرمشهر ۴»، نخستین موشکی است که در فاز میانی هدایت می‌شود، خاطرنشان کرد: موشک‌های قبلی ما از این ویژگی برخوردار نبودند و پس از ورود به جو غلیظ آن را تنظیم می‌کردیم تا به سوی هدف به حرکت کند. در واقع، سامانه هدایت و کنترل موشک نیز پس از ورود به جو غلیظ فعال بود که امکان داشت تا از طریق جنگ الکترونیک به آن آسیب وارد شده و به آن خطا بدهد.

سردار فرحی درباره تفاوت‌های موشک خرمشهر ۴ با نسل‌های قبلی آن، تصریح کرد: موشک خرمشهر یک پلتفرم و یا سکوی ثابت طراحی شده است که با گذشت زمان فناوری‌های جدید را بر روی آن ایجاد کرده‌ایم. یکی از این تغییرات در خصوص سکوی موشک است که کامل‌تر شده و سرعت آن نسبت به قبل ۳ برابر شده است.

او افزود: موشک خرمشهر ۴ نسبت به نسل‌های قبل دقت بیشتری دارد و ماندگاری سوخت در داخل این موشک سوخت مایع است، ۳ سال است.

جانشین وزیر دفاع در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه اعلام شده بود که این امکان وجود دارد تا سوخت در موشک «خرمشهر ۴» تا ۱۰ سال ذخیره شود، بیان کرد: تا پیش از این، ماندگاری سوخت مایع یک یا دو روز بود چون سوخت مایع خوردگی زیادی دارد و پس از یک یا دو روز باعث سوراخ شدن مخزن موشک می‌شد.

او ادامه داد: به همین دلیل، ما برای افزایش مدت زمان ذخیره سوخت مایع در مخزن موشک‌ها، هم آلیاژها و هم ترکیب سوخت را تغییر دادیم و اکنون این ادعا را داریم که این سوخت ماندگاری ۱۰ ساله دارد یعنی مانند موشک‌های سوخت جامد ما که با قطعیت می‌گویم ۱۰ سال ماندگاری دارد و در انبارهای ما می‌تواند ذخیره شود. اکنون موشک‌های سوخت مایع ما نیز به چه عمری رسیده‌اند ولی برای اطمینان از موضوع زمان ماندگاری سوخت مایع در مخزن موشک را ۳ سال اعلام می‌کنیم.

سردار فرحی، افزایش سرعت به‌کارگیری نسل چهارم موشک خرمشهر را دیگر مزیت آن دانست و افزود: موشک خرمشهر ۴ برای پرتاب نیاز به سکوی ثابت نداشته و از روی سر کوی متحرک پرتاب می‌شود. زمان آماده‌سازی و عملیاتی شدن این موشک قبلاً زیاد بود اما اکنون به زیر ۱۵ دقیقه رسیده است.

او ادامه داد: ما برروی سرجنگی موشک خرمشهر ۴ فعالیت‌های بسیاری انجام دادیم. اولاً سطح مقطع راداری آن را بسیار کاهش داده‌ایم تا رادارهای دشمن نتواند آن را تشخیص دهد.

رئیس اسبق سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع در پاسخ به چرایی عدم وجود بالک بر روی موشک «خرمشهر ۴» عنوان کرد: عدم وجود بالک یکی دیگر از ویژگی‌های نسل چهارم موشک خرمشهر است. هدف از این کار، کاهش اصطکاک و اعوجاج و افزایش دقت آن است.

وی افزود: ما با دو موتور کوچک (تراست وکتور) که در داخل بدنه در کنار موتور اصلی قرار دادیم عملاً جهت‌های موشک را به جای بالک از آن طریق تعیین می‌کنیم. بنابراین؛ قابلیت مانورپذیری موشک را بسیار بیشتر کردیم.

سردار فرحی با بیان اینکه سرعت موشک «خرمشهر ۴»، ۱۶ ماخ یا ۱۸ هزار کیلومتر بر ساعت است، خاطرنشان کرد: سرعت این موشک هنگام ورود به جو، ۸ ماخ بوده و دقت آن نیز بر اساس برد ۲ هزار کیلومتر حدود ۳۰ متر است.

او ادامه داد: وقتی سرعت موشک افزایش یافته است، این فاصله در مدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه از فاصله شلیک تا برخورد زمان می‌برد.

جانشین وزیر دفاع با اشاره به سایر ویژگی‌های نسل چهارم موشک خرمشهر بیان کرد: ما در این موشک چند کار مهم انجام دادیم. اولاً، سطح مقطع راداری را به حداقل رساندیم. دوم، سرعت آن به قدری بالاست که حتی اگر آن را تشخیص بدهند نیز مقابله با آن برای دشمن بسیار مشکل است.

او ادامه داد: جنس بدنه موشک «خرمشهر ۴» به گونه‌ای است که اگر سطح مقطع آن بیشتر باشد، تشخیص آن بسیار مشکل است. همچنین، سامانه هدایت و کنترل هنگام ورود موشک به جو به طور کلی از مدار خارج است و حین ورود به جو هیچ پالس الکتریکی و الکترونیکی وجود ندارد تا جنگ الکترونیک دشمن روی آن اثر بگذارد و فرامین را منحرف کند.

سردار فرحی با بیان اینکه دو نکته مهم را در نسل چهارم موشک خرمشهر به عنوان محصول جدید اعمال کرده‌ایم، عنوان کرد: ما بر روی همه محصولات خود از جمله این محصول دفاع سایبری را فعال کرده‌ایم تا در مقابله با حملات سایبری دشمن مقاومت کرده و آن را خنثی کند.

او افزود: نکته بعدی نیز، استفاده از هوش مصنوعی است که بتواند با مانورپذیری‌های لازم مسیر انحرافی داده و عملاً از کمین تهدید دشمن خارج شود.

جانشین وزیر دفاع درباره چرایی نامگذاری موشک «خرمشهر ۴» به نام خیبر گفت: خیبر یک اتفاق تاریخی برای ما مسلمانان به خصوص شیعیان است که حضرت علی (ع) با اقتدار و دست خیبرشکن خود قلعه خیبر را جابجا کردند. ما به این امید که این موشک بتواند قلعه‌های دشمن را در هم بشکند نام آن را خیبر گذاشته‌ایم.

او ادامه داد: البته همه این محصولات با هدف بازدارندگی طراحی و تولید می‌شوند. لذا، قدرت بازدارندگی ما با این محصولات افزایش پیدامی‌کند.

سردار فرحی با اشاره به سایر ویژگی‌های موشک «خرمشهر ۴» عنوان کرد: در این موشک، ترکیب جالبی از سوخت مایع را طراحی کردیم که ایمپالس (انرژی ضربه) بسیار خوبی را ایجاد می‌کند. علاوه بر این، هرچه نسبت قطر به طول موشک بیشتر باشد موشک پایدارتر خواهد بود و در «خرمشهر ۴» این موضوع رعایت شده و موتور موشک در مخزن موشک جای گرفته است و طول موشک را کاهش داده است.

جانشین وزیر دفاع در پاسخ به سوالی درباره اینکه نسل چهارم موشک چه جایگاهی در بین همه موشک‌های ساخت ایران دارد، گفت: این موشک برترین و قابل‌ترین موشکی است که تاکنون جمهوری اسلامی ساخته است، چه سوخت مایع و چه سوخت جامد. البته در حوزه سوخت جامد دستاوردهای فوق‌العاده‌ای به‌دست آمده است.

سردار فرحی در ادامه سخنانش با بیان اینکه توانمندی و قابلیت فناورانه تولید موشک‌هایی با برد بیش از ۲ هزار کیلومتر را داریم، تصریح کرد: اما ما تابع سیاست‌های کلان کشور هستیم و آنچه رهبر انقلاب و شورای عالی امنیت ملی اعلام کردند این است که ما در برد ۲ هزار کیلومتر متوقف شویم. اما در صورت لزوم توان دستیابی به بردهای بلندتر را داریم ولی تاکنون چنین کاری انجام نداده‌ایم و برنامه‌ای هم برای آن نداریم.

رئیس اسبق سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع گفت: ما ۱۰ سال است که موضوع برد را حل کرده‌ایم و روی پنج سرفصل متمرکز شده‌ایم. اول، باید کمیت موشک را به حداکثر برسانیم اکنون تعداد موشک‌های ما به‌قدری شده است که زاغه برای نگهداری آن در اختیار نداریم. ما از ظرفیت‌های یک شبکه بزرگ در کشور استفاده می‌کنیم و امروز بیش از ۸ هزار شرکت مختلف به ما خدمات می‌دهند.

او ادامه داد: دوم، افزایش کیفیت موشک‌هاست که این موضوع به‌طور مرتب در حال ارتقاست. سوم، موضوع قیمت است که ما کاری کنیم تا تولیدات ما به حداقل قیمت برسد یعنی باید بتوانیم با روش‌های بهتر و قیمت ارزان‌تر موشک تولید کنیم. البته ما ادعا می‌کنیم قیمت محصولات ما نسبت به نمونه متعارف جهانی یک دهم است. اکنون قیمت نمونه‌های خارجی از دو تا هفت میلیون دلار متغیر هستند.

سردار فرحی، زمان تحویل را یکی‌دیگر از مؤلفه‌های مهم در حوزه موشکی دانست و افزود: تحویل به موقع یک محصول به نیرو در مقطع مشخص با تعداد مشخص یکی از مؤلفه‌های مهم در حوزه موشکی است. اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم عملاً موجب بهم‌ریختگی در برنامه آن نیرو می‌شویم.

او ادامه داد: بنابراین؛ اینکه بتوانیم فرآیند تولید، برنامه‌ریزی و انضباط کاری را به سمت و سویی ببریم که محصولات مورد نیاز یک نیرو را متناسب با نیاز آن نیرو و در موعد تعریف شده، تحویل دهیم، یک قدم بزرگ است که در حال کار بر روی آن هستیم.

جانشین وزیر دفاع با بیان اینکه باید محصولات ما تنوع داشته باشند، تاکید کرد: تنوع محصول ما باید برای مشتریان ما مرتباً خوشحالی بیاورد یا به قول خارجی‌ها آن‌ها را سورپرایز کند. البته تنوع دو مؤلفه دارد؛ اول، ایجاد فناوری‌های جدید بر روی محصولات موجود و دوم، تحویل محصول جدید به مشتریان است.

او افزود: این کارها در سایه وجود جوانان، نخبه، علاقه‌مند و شایسته و همچنین، ارتباط با مجموعه دانشگاه‌ها محقق می‌شود. ما به عنوان وزارت دفاع امروزه با همه دانشگاه‌های سطح یک کشور ارتباط داریم و کمتر دانشگاهی وجود دارد که رنگ و بوی وزارت دفاع در آن نباشد.

سردار فرحی در خصوص توانایی موشک‌های ما برای هدف قراردادن اهداف دریایی گفت: در سرجنگی موشک‌های بالستیک امکان استفاده از سیکرهای راداری و اپتیکی برای انهدام اهداف متحرک وجود دارد.

او ادامه داد: با استفاده از هوش مصنوعی، قدرت مانورپذیری و استفاده از سیکرهای اپتیکی و راداری به‌خصوص در موشک‌های سوخت جامد و بعضاً استفاده از سیکرهای دوگانه، دقت افزایش یافته و امکان انهدام اهداف متحرک فراهم شده است.

رئیس اسبق سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع با بیان اینکه گام به گام در حال حرکت به‌سوی رادارگریزی بیشتر هستیم، تصریح کرد: ما به‌زودی به مرحله‌ای خواهیم رسید که هیچ مانعی همچون گنبد آهنین، فلاخن داوود و… نمی‌تواند از رسیدن موشک‌های ما به هر نقطه‌ای جلوگیری کند. در این راستا، ۶ پروژه مختلف طراحی کرده‌ایم که یکی از آن‌ها کاهش سطح مقطع راداری است.

سردار فرحی در پاسخ به سوالی درباره دستاوردهای دفاعی در حوزه فضایی گفت: پرتابگر بهینه سیمرغ ما به‌زودی اقدام خواهد کرد و پرتابگر ذوالجناح نیز در چنین شرایطی قرار دارد. هر دو ماهواره طی دو یا سه ماه آینده پرتاب خواهند شد. ماهواره‌برهای سریر و سروش از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ به عرصه خواهند آمد.

او در پاسخ به سوالی دیگری درباره پایگاه فضایی چابهار عنوان کرد: با دستور آقای رئیسی و حمایت وزارت ارتباطات این پایگاه با حمایت سه‌جانبه وزارت دفاع، نیروی هوافضای سپاه پاسداران و وزارت ارتباطات در حال عملیاتی‌شدن است و در یک برنامه دو ساله مورد اولین بهره‌برداری از سکوی پرتاب چابهار انجام شود.

جانشین وزیر دفاع در پایان گفت: ما به زودی تحویل‌دهی موشک‌های راهبردی سوخت جامد را به نیروی هوافضای سپاه پاسداران خواهیم داشت.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نبیه بری: اوضاع داخلی لبنان تحت کنترل است
ضرورت توجه بیشتر به ریشه‌ ناامنی‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان
رزمایش مشترک کره جنوبی و آمریکا آغاز شد؛ کره شمالی هشدار داد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(71) «بروجن»
آیا توبه تتلو پذیرفته می‌شود؟
اقتصاد اسرائیل زیر ضرب جنگ 12 روزه
زلنسکی در واشنگتن؛ دیدارهای حساس یا چانه‌زنی‌های مبهم
دلایل و زمینه‌‌های مشروعیت سلاح حزب‌الله
سپهر حیدری کشور را ترک کرد
وزیر نیرو: با کاهش دما؛ پیک مصرف را پشت سر گذاشتیم
هشدار مراقبتی به مردم؛ افزایش شدید شاخص پرتو فرابنفش در دو روز آینده
زلنسکی وارد واشنگتن شد/ترامپ: روز بزرگی در کاخ سفید است
مشاهده خرس سیاه آسیایی در منطقه‌ای از بشاگرد هرمزگان+فیلم
خراسان رضوی شنبه تعطیل شد
افشاگری100 اقتصاددان برجسته بین المللی؛آمارهای آمریکا قابل اعتماد نیستند!
روایت همسر دانشمند هسته‌ای از جاسوسی منافقین که منجر به عملیات ترور می‌شود! +فیلم
قتل هولناک در ملارد؛ اعتراف قاتل به شلیک مرگبار
فوتبال ایران منتظر رونمایی از استراتژی هاشمیان در پرسپولیس+ برنامه سایر بازی های امروز
چرا زمان برگزاری سیزدهمین آزمون استخدامی تغییر کرد؟
بقایی: احتمالاً دور بعدی گفت‌وگو با آژانس در روزهای آینده انجام می‌شود
دیدار تراکتور - استقلال حساس ترین نبرد هفته نخست لیگ برتر
سرناسازگاری اسرائیل با میانجی‌گران
انتشار نماهنگ «نگارگر روضه‌ رضوان» همراه سخنان رهبر معظم انقلاب + فیلم
تیم تپانچه ایران روی سکوی سوم آسیا ایستاد
نماینده ارامنه جنوب کشور هشدار داد؛ قفقاز گلوگاه حیاتی ماست
پوستر باشگاه پرسپولیس به بهانه دیدار امشب با شمس آذر منتشر شد
واژگونی قایق در نیجریه؛ 40 نفر مفقود شدند
پزشکیان: راهی پیدا کنیم تا بی‌عدالتی از بین برود + فیلم
برنامه مسابقات ورزشی امروز دوشنبه 27 مرداد + پخش زنده
نشست العلمین؛ طرح تازه رژیم اسرائیل برای تبادل اسرا و خلع سلاح حماس
امنیت غذایی در خطر؛ مطالبه صریح از وزارت جهاد کشاورزی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 27 مرداد 1404 + وضعیت استان‌ها
ماجرای جنجالی صدور قبوض نجومی برق در روستاها چه بود؟
اروپا نگران است؛ آیا صحنه برخورد «ترامپ» با «زلنسکی» تکرار می شود؟
شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو حذف شد+ جزئیات
پیکر استاد محمود فرشچیان وارد اصفهان شد+ زمان مراسم
صلح بزرگ ترامپ یا امتیاز بزرگ پوتین؟
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
انتظار 4 ساله برای دریافت خودروی کارخانه‌ای همچنان ادامه دارد
آتش‌سوزی گسترده در سوله هزارمتری آرد در شیراز
مکرون: فکر نمی کنم پوتین دنبال صلح باشد
انهدام گسترده پهپادهای اوکراینی بر فراز مناطق روسیه
X
آگهی تبلیغاتی