×
سیاسی
شناسه خبر : 138900
تاریخ انتشار : جمعه 1402/02/01 ساعت 03:08
بن‌سلمان، توافق تهران-ریاض و ابطال فرمول ضد ایرانی آمریکا

نورنیوز بررسی کرد؛

بن‌سلمان، توافق تهران-ریاض و ابطال فرمول ضد ایرانی آمریکا

سخنان بن‌سلمان درباره جایگاه ایران و دلایل توافق با تهران، بر گرفته از نگاه ایده‌آل‌گرایانه او نسبت به تحولات بین‌المللی نیست، بلکه محصول ابطال گزاره‌ها و پیش‌فرض‌های راهبردی آمریکا در غرب آسیا است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: این روزها در ماورای اخبار و تحلیل‌هایی که در خصوص احیاء روابط تهران-ریاض در غرب منتشر می‌شود، این سوال کلیدی به ذهن استراتژیست‌ها و نظریه‌پردازان حوزه بین‌الملل متبادر شده است که آیا ذهنیت و پیش‌فرض‌های راهبردی بازیگران منطقه علیه ایران تغییر یافته و این تغییر چه نقشی در شکل‌دهی آینده منطقه بر اساس مولفه‌های واقع‌گرایانه دارد؟

به نوشته روزنامه سعودی الشرق الاوسط، «محمد بن‌سلمان» اکنون صراحتا بر این باور است که ممکن نیست بتوان از رهگذر رویارویی مستقیم نظامی با ایران، منازعه با این کشور را حل‌وفصل کرد.

بن‌سلمان می‌گوید که به نظر او وقتی اسرائیل و آمریکا، ایران را به اقدام نظامی تهدید می‌کنند، در واقع در حال از دست دادن اعتبار خود هستند.

مقاله الشرق الاوسط که توسط «بدر الخلیف» نوشته شده، دلایل بن‌سلمان برای توافق اخیر میان عربستان سعودی و ایران را بیان کرده است.

این مقاله می‌گوید: «شاه‌زاده بن‌سلمان بر این باور است که با کشوری مانند ایران که تاریخ و فرهنگی کهن دارد، ممکن نیست که منازعات را از رهگذر رویارویی مستقیم نظامی حل‌وفصل کرد. او متقاعد شده که چنین راه‌حلی، تن دادن به بی‌پروایی و جنجال‌سازی است و در چنین جنگی طرف پیروز وجود ندارد.»

در تحلیل آنچه روزنامه الشرق الاوسط با استناد به مواضع اخیر بن‌سلمان نقل کرده، نکات مهم و قابل تاملی وجود دارد:

نخست؛ احیاء روابط تهران-ریاض، برخلاف آنچه برخی سیاست‌مداران غربی سعی در القاء آن دارند، نه محصول یک رویکرد مقطعی و تاکتیکی است و نه یک تصمیم احساسی از سوی طرفین، بلکه این روند بیش از هر چیز معلول تعارض پیش‌فرض‌های ذهنی و راهبردی مقامات سعودی نسبت به ماهیت و قدرت جمهوری اسلامی ایران در ابعاد داخلی و منطقه‌ای است.

در این معادله، همه اجزاء جایگاه ویژه خود را دارند؛ از انفعال توأم با نارضایتی آمریکا و رژیم صهیونیستی در قبال تحولات منطقه‌ای اخیر تا نقش‌آفرینی خاص چینی‌ها و اصرار آنها بر تثبیت شرایط کنونی.

دوم؛ مقامات دو حزب سنتی آمریکا به صورت خاص پس از 11 سپتامبر 2001 تاکنون، با ترسیم راهبردهای بازدارنده و سلبی در تقابل مطلق با نظام و ملت ایران، در صدد تقویت شبکه «حامی-پیرو» خود در منطقه بر آمدند.

در این سناریو از بوش پسر و اوباما گرفته تا ترامپ و بایدن بر روی این گزاره اصرار داشتند که رویارویی مستمر با ایران، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم منجر به مهار حداکثری ایرانِ قدرت‌مند و در نهایت اصالت‌زدایی از راهبردهای کلان تهران در عرصه روابط بین‌الملل خواهد شد و متحدان منطقه‌ای آمریکا نیز با این القاء دروغین همراه شدند.

نکته سوم به هشدار بسیاری از استراتژیست‌های مطرح آمریکایی در خصوص خطای محاسباتی و راهبردی بزرگ واشینگتن در تقابل با تهران باز می‌گردد. «زبیگنیو برژینسکی» مشاور واقع‌گرای امنیت ملی اسبق آمریکا در واپسین سال‌های زندگی خود به کاخ سفید هشدار داد که حتی در یک نگاه واقع‌گرایانه، غرب چاره‌ای جز پذیرش قدرت ایران و احصاء راه‌های تعامل موثر با تهران نخواهد داشت.

گرچه در میان هیاهوی برخاسته از راهبرد «فشار حداکثری» دولت ترامپ یا راهبرد «فشار هدف‌مند» دولت بایدن، این هشدارها لاپوشانی و حتی توسط رسانه‌های غربی سانسور شد، اما امروز حتی شرکای منطقه‌ای واشینگتن نیز متوجه آثار پذیرش راهبردهای خطرناک کاخ سفید در غرب آسیا و هزینه‌های هنگفت این راهبردهای القایی و گزاره‌های دروغین برای منافع ملی خود شده‌اند.

به عبارت دقیق‌تر؛ سخنان بن‌سلمان بر گرفته از نگاه ایده‌آل‌گرایانه او نسبت به تحولات بین‌المللی نیست، بلکه محصول ابطال گزاره‌ها و پیش‌فرض‌های راهبردی آمریکا در منطقه است، از این رو احیاء روابط تهران-ریاض، نه تنها نقطه عطفی در تحولات غرب آسیا، بلکه نقطه آشکارساز ضعف تحلیل آمریکا در شناخت و تحلیل قدرت و جایگاه منطقه‌ای و جهانی جمهوری اسلامی ایران است.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
آغاز بازگشایی گذرگاه رفح از دوشنبه
پزشکیان: در کنار رسیدگی به تخلفات افراد، اجازه ندهیم حقوق او تضییع شود
2-0 | سیتی بدون رودری هم درخشان است
بزرگداشت استاد محمود فرشچیان در وین؛ شاعر رنگ و عشق در خاطره‌ها ماندگار خواهد ماند
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف
خیبر (2)- پرسپولیس (1) | پرسپولیس در دقیقه 97 تسلیم خیبر شد + خلاصه بازی
1-0 | پیکان هم در برابر آلومینیوم شکست خورد+ خلاصه بازی
کشته و زخمی شدن 210 تن در حملات پاکستان به اسپین‌بولدک افغانستان
واگذاری سایپا رسما کلید خورد
47 بار نقض آتش بس در غزه از سوی رژیم صهیونیستی
عارف: المپیک 2028 فرصت حیثیتی برای کشورمان است
چرا برای پرونده نیشکر هفت‌تپه کیفرخواست جدید صادر شده است؟
برقراری پرواز رشت- آستراخان از فردا
پیروزی پرگل تیم فوتبال نوجوانان مقابل قرقیزستان در بیشکک
زلزله‌ای به بزرگی 6.2 ریشتر جنوب فیلیپین را لرزاند
حمله پهپادی رژیم اسرائیل به جنوب لبنان
مطالبات گندمکاران تسویه شد
واکنش حماس به تشدید حملات صهیونیست ها به کرانه باختری
اخراج ژنرال ارشد چین و 8 مقام نظامی دیگر به‌اتهام فساد
X
آگهی تبلیغاتی