×
سیاسی
شناسه خبر : 138613
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1402/01/24 ساعت 16:30
ایران و عربستان؛ از آغاز مناسبات دیپلماتیک تا هم‌گرایی اقتصادی

نورنیوز بررسی کرد؛

ایران و عربستان؛ از آغاز مناسبات دیپلماتیک تا هم‌گرایی اقتصادی

توافق ایران و عربستان در چین که نشان از عزم و اراده‌ی تمام آسیایی برای رسیدن به اهدافی بزرگ و راهبردی بدون دخالت خارجی داشت، در حالی صورت گرفت که غرب کوشید آن را توافقی موقت و صرفا روی کاغذ القاء کند!

نورنیوز ـ گروه سیاست: صحنه جهانی این روزها شاهد تحولاتی است که پرده از بسیاری حقایق و فریب‌کاری‌های مدعیان آزادی، حقوق بشر، دموکراسی و گفتگو بر می‌دارد.

نگاهی واقع‌بینانه بر معادلات جهانی نشان‌گر دو روند متفاوت است که در دو نقطه‌ی محوری جهان یعنی اروپا و آسیا در جریان است.

در اروپای مدعی دموکراسی، تمدن و صلح‌طلبی، هر روز بر آتش سرکوب و جنگ افزوده می‌شود. از یک‌سو بسیاری از کشورهای اروپایی مانند فرانسه و انگلیس صحنه سرکوب خشن و گسترده تظاهرات ضد دولتی است و از سوی دیگر مقامات اروپا به‌جای گزینه سیاسی، همچنان بر طبل جنگ در اوکراین می‌کوبند.

عضویت فنلاند در ناتو و ارسال میلیاردها دلار تسلیحات به کی‌یف در کنار افشای رسوایی حضور نیروهای ویژه غربی به‌ویژه انگلیسی و آمریکایی در اوکراین در کنار رد طرح 12 ماده‌ای چین برای پایان جنگ از جمله رفتارهای جنگ‌طلبانه اروپایی‌ها است.

از این روند که یادآور دوران قرون وسطی و جنگ‌های داخلی اروپا و حتی دو جنگ جهانی است به صراحت می‌توان به عنوان «عصر بربریت جدید» یاد کرد.

در همین حال اما؛ در حوزه آسیایی روند تحولات مسیری دیگر برگزیده و از غرب تا شرق آسیا موج هم‌گرایی، تعامل و گفتمان در مسیر رفع سوء تفاهم‌ها و میانجی‌گری‌های سازنده مبتنی بر اصل عدم مداخله بازیگران غربی و بیگانه فراگیر شده است.

حضور مقامات عربی در سوریه، سفر اسد به امارات، سفر فیصل مقداد به عربستان و الجزایر و بیانیه عربستان مبنی بر رضایت از احیاء روابط با دمشق و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، سفر هیات عربستانی و عمانی به یمن پس از 8 سال جنگ، رایزنی‌های گسترده میان کشورهای منطقه نظیر برگزاری نشست چهارجانبه مسکو با حضور ایران، سوریه، روسیه، ترکیه برای حل اختلافات آنکارا و دمشق، برگزاری نشست همسایگان افغانستان در سمرقند و... نمونه‌هایی از این روند هستند.

در این میان؛ یکی از مهم‌ترین و اثرگذارترین موضوعات، به ثمر رسیدن دو سال مذاکرات ایران و عربستان با تلاش و میزبانی عمان و عراق بود که در 19 اسفند 1401 با میزبانی و ایفای نقش ارزنده چین و با دیدار دبیران شورای عالی امنیت ملی دو کشور در پکن رقم خورد.

این توافق که نشان از عزم و اراده‌ی تمام آسیایی برای رسیدن به اهدافی بزرگ و راهبردی بدون دخالت خارجی داشت، در حالی صورت گرفت که غرب با سراسیمه‌گی به موضع‌گیری در قبال آن پرداخت و کوشید آن را توافقی موقت و صرفا روی کاغذ القاء کند!

رسانه‌های غربی از جمله فارسی‌زبانان معاند، عامدانه این توافق را صرفا امنیتی نشان داده و حتی با ادعاهایی چون تاثیر این توافق بر پایان نزاع ایران و عربستان بر سر یمن، کوشیدند پرونده سیاه غرب در تحمیل بحران انسانی و جنگ به یمن را سفیدسازی کرده و آن را به جنگ شیعه و سنی تقلیل دهند.

این در حالی است که اراده ایران و عربستان برای یافتن منابع جدید اقتصادی و تعاملات نوین در چارچوب نظم جدید جهانی به دور از یک‌جانبه‌گرایی غربی، بیان‌گر خواست طرفین برای نقش‌آفرینی در اقتصاد چند‌جانبه‌گرایانه جهانی است.

در همین راستا؛ سفر آتی «سید احسان خاندوزی» وزیر اقتصاد به عربستان و نگاه مثبت سعودی به سرمایه‌گذاری در ایران علاوه بر اینکه بیان‌گر دیدگاه مثبت طرفین به تعمیق همه‌جانبه روابط در ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است، نشانه‌ای بر نگاه تعاملی طرفین جهت تحقق تحولی بنیادین در اقتصاد منطقه‌محور و نقش‌آفرینی در اقتصاد بین‌المللی است.

این فرایند در کنار تعاملات سیاسی و امنیتی می‌تواند به تثبیت بیشتر ثبات پایدار منطقه با محوریت هم‌گرایی منطقه‌ای بدون نیاز به مداخلات خارجی منجر شود که تسریع کننده خروج بیگانگان و پایان دادن به دخالت‌های مخرب آنها در امور منطقه خواهد بود.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
تاثیرات توافق ایران و عربستان بر اقتصاد لبنان
جمعه 1402/06/17 ساعت 09:50
نورنیوز بررسی کرد؛
تاثیرات توافق ایران و عربستان بر اقتصاد لبنان
ناظران معتقدند توافق تهران-ریاض می­‌تواند به کاهش تنش­‌ها و تحقق ثبات سیاسی و اقتصادی در لبنان کمک کرده و با تشویق سرمایه‌­گذاری­‌های خارجی در کمک به نجات و خارج کردن لبنان از وخامت مستمر نقش داشته باشد.
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
دوشنبه 1402/04/05 ساعت 14:15
نور ویدئو؛
آیا تفاهم ایران و عربستان می‌تواند رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف» باشد؟
تفاهم ایران و عربستان فقط یک تجدید یک «عهد» و پیمان قدیمی و بازگشت به نقطه قبل نیست؛ با توجه به فراز‌وفرود رابطه دو کشور قدرتمند منطقه‌ای در یک دهه گذشته، آغاز یک «عهد» و دوره جدید است. دوره‌ای که می‌توان با پیاده‌کردن رونوشتی تازه از «پیمان ایلاف»، مناسبات اقتصادی نوینی را جایگزین مدل‌های سنتی و غربی کرد.
روابط ایران و عربستان به سود ملت‌های منطقه است
جمعه 1401/12/19 ساعت 19:28
واکنش سید حسن نصرالله به بازگشت روابط تهران و ریاض؛
روابط ایران و عربستان به سود ملت‌های منطقه است
دبیرکل حزب الله لبنان به توافق ایران و عربستان واکنش نشان داد.
افزایش امیدواری‌ها نسبت به از سر گیری روابط تهران-ریاض
شنبه 1401/02/03 ساعت 09:43
اختصاصی نورنیوز؛
افزایش امیدواری‌ها نسبت به از سر گیری روابط تهران-ریاض
پنجمین دور گفتگو میان نمایندگان عالی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در بغداد پایتخت عراق برگزار شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سرنوشت مرگبار دو قاتل بعد از بخشیده شدن
مسکو: اسنپ‌بک فاقد اعتبار و قطعنامه 2231 همچنان معتبر است
اعلام اسامی داوران دیدار استقلال و المحرق بحرین
توئیت عبری رهبر معظم انقلاب: نظام خبیث صهیونی منزوی‌ترین و منفورترین دولت دنیاست
ادعای وزیر خارجه آلمان علیه ایران در سازمان ملل
تکذیب شایعه دستور شورای عالی امنیت ملی برای تعیین جانشین مقامات
نورنما | 6 مهر سالروز شهادت سید حسن نصرالله
آلمان برای مقابله با تهدید پهپادها آماده می‌شود
نورنما | واقعیتی تلخ در طنز امیرحسین قیاسی...
سفیر سابق آمریکا: اسرائیل به دنبال تجزیه ایران و ترکیه است
ادامه بهانه جویی تیم هندی؛ درخواست بازی بی طرف !
سخنگوی سپاه: هدف دشمن در هر دو جنگ‌ تحمیلی تجزیه ایران بود
استقرار تیپ نظامی ناتو در مرز با روسیه
کشته و زخمی شدن 89 نفر زیر دست و پا در هند
امید به صعود تیم ملی ایران در جام جهانی 2026
عراقچی: دنبال توافق عادلانه هستیم
هشدار به صهیونیست‌ها: ایرانی‌ها پشت خط هستند
ترامپ به دنبال ارسال نیروی نظامی به پورتلند
عامل مجازی گروهک‌های تروریستی در کرمان دستگیر شد
زلنسکی: از اسرائیل سامانه پاتریوت دریافت کردیم
سید الحوثی: حسن نصرالله کابوس صهیونیست‌ها بود
رشد صددرصدی اعتبارات بخش گردشگری
هشدار مجدد عراقچی نسبت به پیامدهای فعال‌سازی مکانیزم ماشه
لاوروف: بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران و استفاده از مکانیسم پس‌گشت غیرقانونی است
ابزار خوشحالی پاشینیان از صلح ارمنستان ـ آذربایجان
المیادین آخرین تصویر از شهید سیدحسن نصرالله را منتشر کرد
کوثری: ایران برنامه‌های موشکی و هسته‌ای را کنار نمی‌گذارد
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی های هفته پنجم
پیکان برابر چادرملو متوقف شد
پزشکیان: سفر به نیویورک فرصتی برای تبیین مواضع ایران در سطح جهانی بود
واردات خودرو در 6 ماه اول سال برابر صفر
جمهوری اسلامی ایران همواره حامی لبنان مقتدر و عزتمند است
شرح وظایف جدید در شرایط بن‌بست دیپلماسی
حال سعید پیردوست رو به بهبود است
آژیر خطر برای ترامپ؛ رشد چشمگیر نارضایتی در پایگاه جمهوری‌خواهان
شیخ نعیم قاسم: راه و روش سید حسن نصرالله جاودان است/هرگز خلع‌سلاح مقاومت را نمی‌پذیریم
جاده چالوس یکطرفه شد
دکتر پزشکیان در بازگشت از نیویورک وارد تهران شد
رئیس جمهور لهستان: آماده گشودن فصل نوینی در مناسبات تاریخی و فرهنگی با ایران هستیم
مسدود شدن 4 میلیارد دلار کمک‌‌های خارجی آمریکا
سود سهام عدالت تا آخر هفته واریز می شود
عراقچی: تهدید علیه حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ونزوئلا را محکوم می‌کنیم
سقف خرید و نگهداری تتر محدود شد
بهره‌برداری فاز نهایی‌ انتقال آب سد طالقان به کرج و تهران‌ تا نیمه مهرماه
لاریجانی با نخست وزیر لبنان دیدار کرد
ایران نه منزوی است و نه طالب جنگ
انزوای اسرائیل و ضرورت شکل‌گیری نظم نوین جهانی
چه خبر از آخرین آمار از بازسازی ساختمان‌ها و واحدهای آسیب دیده از جنگ 12 روزه؟
زمین‌لرزه 4.6 ریشتری گلستان را لرزاند
جدیدترین نقشه‌های پیش‌بینی فصلی بارش چه می گوید؟
X
آگهی تبلیغاتی