×
سیاسی
شناسه خبر : 137525
تاریخ انتشار : شنبه 1401/12/27 ساعت 15:12
توافق آکوس؛ امنیت‌ساز یا ناقض امنیت جهانی!؟

نورنیوز بررسی کرد؛

توافق آکوس؛ امنیت‌ساز یا ناقض امنیت جهانی!؟

آنچه به عنوان پیمان آکوس در ایالات متحده صورت گرفت نه تنها ناجی صلح و امنیت نخواهد بود، بلکه زمینه‌ساز بحران‌های جدیدی است که می‌تواند تکرار بحران اوکراین در نقطه‌ای دیگر و این‌بار به صورت هسته‌ای را به همراه داشته باشد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: سران سه کشور آمریکا، استرالیا و انگلیس روز دوشنبه گذشته در سن دیه‌گو، در جنوب کالیفرنیا مقابل دوربین‌ها قرار گرفتند و بر تقویت همکاری‌های نظامی در اقیانوس هند و آرام که بخشی از توافق سال ۲۰۲۱ سه کشور تحت عنوان آکوس (مخفف استرالیا، بریتانیا و آمریکا) شهرت یافته است، تأکید کردند.

انگلیس و آمریکا به منظور مقابله با افزایش قدرت نظامی چین و آنچه تهدید پکن در اقیانوس آرام و اقیانوس هند می‌نامند، بودجه‌های ویژه‌ای برای تقویت یگان زیردریایی‌های اتمی خود اختصاص داده‌اند.

هم‌زمان آنها چند زیردریایی اتمی را به یک پایگاه دریایی در سیدنی برای آموزش ملوانان اعزام کرده و همچنین تحویل سه تا پنج زیردریایی اتمی ظرف چند سال آینده را نیز متعهد شده‌اند.

این توافق در حالی صورت گرفت که در سپتامبر ۲۰۲۱، سران کشورهای آمریکا،‌ انگلیس و استرالیا توافقنامه‌ای را با هدف همکاری در حوزه‌های دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضاء کردند.

آنها همچنین اعلام کردند که برنامه «زیردریایی‌های با نیروی پیشران اتمی» برای استرالیا، اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود.

توافق انگلیس و آمریکا با ادعای حمایت از استرالیا در حالی مطرح شده که نگاهی بر ظرفیت‌های واقعی استرالیا نشان می‌دهد که این کشور عملاً هیچ پتانسیلی برای بهره‌گیری از این تسلیحات پیشرفته را ندارد.

به صراحت می‌توان گفت که ساخت این زیر دریایی‌های هسته‌ای و به‌کارگیری آنها، اقدامی در چارچوب اقدامات لندن و واشنگتن است که صرفاً با پرچم و نام استرالیا صورت می‌گیرد. بنابراین این توافق را می‌توان بعدی از رفتارهای این دو کشور در عرصه جهانی دانست که در چند زاویه قابل توجه است.

اگرچه این کشورها مدعی حمایت از استرالیا در برابر چین شده‌اند، اما چنین رویکردی قطعاً یک گام به جلو برای رقابت در زمینه تسلیحات اتمی بوده که نه تنها در حوزه تقابلی غرب با پکن، بلکه در صحنه جهانی به تهدیدی بزرگ برای امنیت جهانی مبدل خواهد شد.

این امر زمانی بیشتر نمود می‌کند که کشورهایی مانند انگلیس، آمریکا و فرانسه صراحتاً از افزایش بودجه هسته‌ای برای ساخت نسل جدید بمب‌های اتمی خبر داده‌اند. به موازات در واکنش به آنها نیز کشورهای چین و روسیه افزایش توان هسته‌ای را به امری راهبردی در برابر تهدیدات غرب عنوان کرده‌اند.

نکته مهم در توافق سه جانبه مذکور کاربرد کلیدواژه «تقویت توان هسته‌ای و نظامی» در برابر تهدیداتی مانند چین است که بیانگر در اولویت بودن نظامی‌گری به جای اصل گفتمان و مذاکره برای غرب است، رویکردی که در سال‌های اخیر از سوی غرب و ناتو به شدت دنبال شد، به‌گونه‌ای که به اعتراف مرکل، صدر اعظم سابق آلمان توافقات گذشته با روسیه صرفاً برای خرید زمان جهت تسلیح و تقویت اوکراین بوده است.

توافق سه جانبه مذکور نشان دهنده تکرار یک بام و دو هوای غرب در مقوله هسته‌ای و امنیت هسته‌ای در عرصه بین‌الملل است.

غرب سال‌هاست با ادعای منع گسترش سلاح‌های اتمی و تهدید امنیت جهان به رغم اعترافات مکرر آژانس مبنی بر ماهیت صلح آمیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران، در روند حقوق هسته‌ای کشورمان کارشکنی کرده و حتی به تعهدات برجامی خود نیز پایبند نبوده است.

نکته پایانی مورد این توافق سه جانبه، نوع واکنش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان‌ملل به عنوان مدعیان امنیت هسته‌ای جهان است.

در حالی که وظیفه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی کمک به دست‌یابی کشورها به دانش صلح آمیز هسته‌ای و همچنین منع گسترش و نابودسازی تسلیحات اتمی است، پیمان آکوس که در واشنگتن نهایی شده ناقض این اصول و مروجی برای تشدید رقابت هسته‌ای در جهان خواهد شد، لذا آژانس در چارچوب وظیفه ذاتی خود موظف به مقابله با این رفتار غیر قانونی است.

اکنون افکار عمومی این سوال را از آژانس دارد که چرا در قبال وضعیت آشکار پرونده آکوس که ناقض تمام قوانین آژانس و سازمان ملل است سکوت کرده است.

به هر تقدیر می‌توان گفت آنچه در لوای حمایت از استرالیا در برابر چین به کمک انگلیس و آمریکا مطرح شده نه تنها ناجی صلح و امنیت نخواهد بود، بلکه زمینه‌ساز بحران‌های جدیدی است که می‌تواند تکرار بحران اوکراین در نقطه‌ای دیگر را به همراه داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
یوسف پزشکیان: اگر دولت شکست بخورد، ایران شکست می‌خورد
پلیس کره‌جنوبی به فدراسیون فوتبال یورش برد؛ تحقیق درباره انتصاب هونگ میونگ بو
پیش‌بینی قیمت دلار فردا 16 مرداد؛ دلار در مسیر کاهش یا بازگشت؟
عملیات گسترده یمن علیه مزدوران سعودی
اوکراین از ابتدای جنگ تاکنون چند میلیارد دلار کمک خارجی گرفته است؟
شرط جدید بازنشستگی اعلام شد/ چه کسانی باید بیشتر کار کنند؟
مرز مهران در صدر پایانه‌های پرتردد جهان قرار گرفت
اتحاد 8 کشور اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی؛ فراخوان فوری به شورای امنیت
خاموش شدن قلم «محک»
قرار مرگ در پارک آبشار؛ پایان خونین زندگی تاجر تهرانی
کاهش چشمگیر سهم ایران از ماینینگ جهانی با اجرای طرح‌های نظارتی
نماینده روسیه: اوکراین با سلاح‌های ناتو عمق خاک روسیه را هدف می‌گیرد
انهدام یک تیم تروریستی در جنوب سیستان و بلوچستان با رصد اطلاعاتی
نوراینفو | چطور سلامت چشم‌هایمان را در محیط کار حفظ کنیم؟
صدابردار پیشکسوت سینما درگذشت
سناریوی ترامپ برای خروج از بحران با حملات نمادین
محاصره در برابر محاصره؛ یمن مسیرهای جایگزین صادرات نفت عربستان را بست
توانیر: جمع‌آوری 194 هزار انشعاب غیرمجاز برق در طرح ملی مهتاب
همکاری روسیه و آمریکا در خارج کردن ایستگاه فضایی بین‌المللی از مدار
سکوت گوترش درباره نقش آمریکا در بمباران هیروشیما
آخرین اخبار از نقل و انتقالات باشگاه نساجی مازندران امروز پنجشنبه 15 مرداد
واکنش قوه قضاییه و خانواده شهید لاریجانی به ادعاهای نماینده مجلس
برنامه قطعی برق قزوین امروز 15 مرداد اعلام شد+ لینک
ابهام در سرنوشت 3 خلبان ایرانی؛ روایت جدید از عملیات حمله به پایگاه العدید
زیان سنگین صنعت هوایی اروپا پس از بحران تنگه هرمز
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 15 مرداد/طلا چقدر جهش کرد؟/ جدول قیمت ها
چالش تازه برای اینفانتینو؛ آیا یک زن رئیس بعدی فیفا خواهد شد؟
21 مزدور موساد و 4 شرور مسلح در کرمان بازداشت شدند
پیش‌بینی پاییز پرباران برای ایران؛ احتمال وقوع النینو
هزینه نجومی یارانه انرژی در ایران
قیمت جدید مرغ اعلام شد؛ احتمال افزایش نرخ از فردا
حمایت دوباره هیئت مدیره فیفا از اینفانتینو
قطعی برق اصفهان امروز 15 مرداد+ لینک
سردار ابن‌الرضا: دست نیروهای مسلح برای پاسخ به هر تهدیدی پُر است
محل حضور شهید لاریجانی چگونه از سوی دشمن شناسایی شد؟
هشدار بغداد درباره استفاده از خاک عراق برای اقدامات نظامی
تحلیل و پیش بینی قیمت دلار آمریکا در هفته آینده/نرخ فعلی دلار در مقایسه با هفته گذشته
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 15 مرداد ؛ دلار چقدر سقوط کرد؟
حادثه تلخ در طاقانک؛ دو مرد در استخر کشاورزی غرق شدند
پشت پرده عجله ترامپ برای هرمز؛چرا زمان،برگ برنده ایران شده است؟
قیمت لیر ترکیه امروز پنجشنبه 15 مرداد
بورس در آستانه یک هفته سرنوشت‌ساز/ عملکرد هفته گذشته و پیش‌بینی هفته آینده
آخرین اخبار نقل‌ و انتقالات صنعت نفت آبادان؛ پنجشنبه 15 مرداد
از تنگه هرمز تا توافق ایران و آمریکا؛ محورهای نشست چهارجانبه در اردن
نورنما | یک زائر متفاوت از ماداگاسکار که همه عاشقش شدن !
صدرنشینی آلمان در حداقل دستمزد اروپا
چرا «سفرهای خانوادگی» باعث کاهش استرس و تقویت روابط عاطفی می‌شود؟
آیا بنزین گران می‌شود؟ واکنش مجلس به نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت سوخت
آخرین وضعیت جاده‌های شمال و مرزهای اربعین؛ تردد روان در مسیرهای پرتردد
ناوگان «طلایی» ترامپ چقدر هزینه دارد؟