×
فرهنگی
شناسه خبر : 136208
تاریخ انتشار : شنبه 1401/12/20 ساعت 11:55
یادی از درگذشتگان موسیقی در سال 1401

یادی از درگذشتگان موسیقی در سال 1401

در چند ماه پایانی سال 1401، جامعه موسیقی در سوگ هنرمندان برجسته‌ای نشست، از شاعران تا نوازندگان که روزگاری جامعه را تحت تأثیر خود قرار دادند، در این مجال یادی از این هنرمندان کردیم.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه:ماه‌های واپسین سال ۱۴۰۱ برای هنرمندان موسیقی کشورمان مصادف با درگذشت برخی از هنرمندان برجسته این عرصه شد.

** استاد حسن ناهید، نوازنده تخصصی نی

از جمله این هنرمندان فقید استاد حسن ناهید، متولد سال ۱۳۲۲ است که در بهمن ماه ۱۴۰۱ و در ۷۹ سالگی درگذشت. وی هنرمند موسیقی سنتی ایرانی در ژانر موسیقی کلاسیک بود و ساز تخصصی‌اش نیز نی بود. وی از اعضای پیشین ارکستر رودکی، گروه پایور، ارکستر گل‌ها و صبا بود. وی در سال ۱۳۹۲ مدرک درجه یک گرفت و در بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در سال ۱۳۸۴ مورد تقدیر قرار گرفت.

** محمدعلی شیرازی؛ شاعر شعر زیرآسمون شهر 

از جمله دیگر هنرمندان عرصه موسیقی یک شاعر و ترانه سرای ایرانی به نام محمدعلی حافظ الکتب معروف به محمدعلی شیرازی متولد ۲۷ اسفند ۱۳۱۹ در شیراز و درگذشت ۲۵ آذر ۱۴۰۱ بود. وی از گذشته تاکنون اشعارش توسط خوانندگان خوانده شد و از جمله در صدا و سیما نیز با صدای خوانندگانی، چون قاسم افشار، امیر تاجیک، همایون شجریان، شهرام شکوهی و ... خوانده شد. ازجمله شعر‌های معروف اخیر او می‌توان به وقف پرنده‌ها، عشق گمشده و شب چراغ، زیرآسمون شهر اشاره کرد.

** سیدابوالحسن مختاباد

سید ابوالحسن مختاباد، نویسنده، منتقد، پژوهشگر موسیقی و روزنامه نگار نیز که در ۲۲ دی ۱۳۴۸ به دنیا آمد، دوم بهمن ماه ۱۴۰۱ در یک مرگ ناگهانی با ایست قلبی از دنیا بدورد گفت. مختاباد فعالیت صنفی در حوزه موسیقی را با انتخاب به عنوان بازرس کانون پژوهشگران خانه موسیقی در سال ۸۱ آغاز کرد و سپس در کنار سردبیری نشریه خبری این نهاد، در دوره‌های بعد به عنوان عضو (۱۳۸۳–۱۳۸۵)، نایب رئیس (۱۳۸۵–۱۳۸۷) و رئیس هیئت مدیره (۱۳۸۷–۱۳۸۹) این کانون انتخاب شد.

او موسیقی را با یادگیری آواز در سال‌های اولیه دهه هفتاد نزد کریم صالح عظیمی آغاز کرد و در ادامه مدتی نزد سید نورالدین رضوی سروستانی ردیف آموخت و نیز شیوه آوازی طاهرزاده به روایت نورعلی خان برومند را نیز نزد حمیدرضا نوربخش فرا گرفت. ضمن آنکه چند مدتی هم نزد کمال‌الدین عباسی ردیف آوازی را فرا گرفت. در این مدت آموزه‌های آوازی و صداسازی را با برادرش سید عبدالحسین مختاباد استمرار داد و سلفژ و تئوری موسیقی را نزد محسن الهامیان و نواختن سه تار را هم برای مدتی کوتاه نزد حمید سکوتی، رضا موسوی‌زاده، پیمان سلطانی و بهداد بابایی آموخت.

** داود جعفری امید؛ پیشکسوت ویلنسل

داود جعفری امید، موسیقیدان و نوازنده پیشکسوت ویلنسل، ۲۰ آذرماه ۱۴۰۱ وفات یافت وی در سال ۱۳۰۸ در تهران متولد شد و پس از پایان تحصیلات ابتدایی وارد دبیرستان رازی شد، اما در سال دوم دبیرستان، با تشویق علی‌محمد خادم میثاق که از دوستان پدرش بود به هنرستان عالی موسیقی راه یافت. او در هنرستان موسیقی ساز ویلنسل را برگزید و نوازندگی این ساز را تحت نظر «میس خوتسیف» آموخت.

از جمله شاگردان او می‌توان به حمید کازرانی، محسن تویسرکانی، مجید اسماعیلی، مهسا قاسمی، نسیم سعد، ژابیز زربخش، آنکیدو دارش و نرسی جعفری امید اشاره کرد. از جمله فعالیت‌های هنری زنده‌یاد داود جعفری امید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: فرماندهی موزیک تیپ رشت، همکاری با وزارت فرهنگ و هنر، همکاری با ارکستر سمفونیک تهران، همکاری با ارکستر‌های مختلف رادیو، تدریس در هنرستان عالی موسیقی، تدریس در هنرستان موسیقی ملی، داوری جشنواره ملی موسیقی جوان.

** علی‌اکبر اسطلخی؛ بتهوون ایران

علی اکبر اسطلخی معروف به علی اکبرپور دارای مدرک درجه یک هنری و موسیقیدان پیشکسوت که اهالی موسیقی او را با نام بتهوون ایران می‌شناختند، ۲۷ دی ماه ۱۴۰۱ در هشتاد و هشت سالگی پس از طی یک بیماری درگذشت. وی در سال ۱۳۱۳ در روستای سیاه اسطلخ (از توابع خشک بیجار رشت) متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را در شهر رشت سپری کرد. اولین استاد او در فراگیری ساز ویولن موسیو یِرواند بود. از سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی در «رادیو بی‌سیم» رشت به اجرای ویولن می‌پرداخت. مجموعه «نغمه‌های زندگی»، «سوئیت‌ها» و «سمفونی‌ها» قطعه‌های گوناگون برای «ویولن»، «فلوت»، «نی»، «پیانو» و... از جمله آثار بی‌کلام اوست که برای ارکستر‌های بزرگ و کوچک نوشته شده‌اند. او با ارکستر‌هایی نظیر «باربد»، «نکیسا» و ارکستر‌های بزرگ رادیو و تلویزیون همکاری داشت. گیشه دمرده (براساس حکایت مشهور گیلکی)، قطعه میرزا کوچک‌خان (با صدای ناصر مسعودی)، سوئیت «دوره‌گرد قصه‌گو»، ترانه ساقی (با صدای مازیار)، تصنیف‌های «شهید وطن» و «بلند آسمان» از آثار او محسوب می‌شوند.

** امیرحسین ندایی، آهنگساز

امیرحسین ندایی مدرس دانشگاه، فیلمساز، مجری تلوزیون و آهنگساز نیز در ۲۲ مهر ماه و در منزلش براثر ایست قلبی در گذشت. وی فعالیت‌های هنری‌اش را از سال ۱۳۶۰ در رشته موسیقی آغاز کرد و سپس در زمینه‌های هنری دیگر مانند نقاشی و سینما به فعالیت پرداخت. ندایی فعالیت‌های فیلم سازی را از سال ۱۳۷۲ در صدا و سیما آغاز کرد. او که دکترای پژوهش هنر از دانشگاه تربیت مدرس داشت، تدریس را در دانشگاه از ۱۳۷۹ در رشته‌های سینما، تئاتر، گرافیک، انیمیشن آغاز کرده بود. برنامه «شب سینما» از سری «شب‌های هنر» در سال ۹۸ با اجرا و کارشناسی «امیرحسین ندایی» روی آنتن می‌رفت.

** اسفندیار قره‌باغی؛ خواننده سرودهای انقلابی

اسفندیار قره‌باغی خواننده و آهنگساز ایرانی متولد اول بهمن ۱۳۲۲ که پیش از انقلاب در اکستر اپرای تهران سولیست باس حضور داشت، نخستین خواننده سرود‌های انقلابی «آمریکا، آمریکا، ننگ به نیرنگ تو» بود که در ۱۷ آذر ۱۴۰۱ بدرود حیات گفت. رهبری گروه کُر تالار وحدت، رهبری گروه کُر صدا و سیما، رئیس مرکز سرود و آهنگ‌های انقلابی، ریاست کمیته آواز کلاسیک خانه موسیقی، مسئول موسیقی رادیو و نایب رئیس کانون هنرمندان ایران از جمله سوابق مسئولیتی او محسوب می‌شد. اسفندیار قره‌باغی در چند فیلم هم به عنوان خواننده، نوازنده یا بازیگر حضور داشته‌است که معروف‌ترین آن‌ها در مقام بازیگر، بازی در فیلم سینمایی صمد و فولادزره‌دیو (۱۳۵۱) در کنار پرویز صیاد بود. همچنین وی سال‌ها در هنرستان هنر‌های زیبای میرک و موسیقی تبریز به تدریس رشته و دروس موسیقی پرداخته بود.

** خلیفه شاهمیر مالداری

خلیفه شاهمیر بلوچ مالداری نیز شانزدهم اسفند ماه در مکران دار فانی را وداع گفت. وی یکی از چهره‌های سرشناس فرهنگ و هنر بلوچ در مکُّران و اطراف چابهار بود. این هنرمند صاحب نام و شناخته شده موسیقی بلوچستان با رپرتوار یا مجموعه کم‌نظیری از ذکر‌های خود به همراه سروز یا سرود یا همان قیچک و تمبورک و همراهی چاپی‌ها و همخوانان، گاه چند شب متوالی برای رهایی بیمار از باد به اجرای مراسم ذکر گواتی می‌پرداخت. این گونه از اجرا‌های آیینی در طی قرن‌ها در جنوب ایران و به خصوص در مناطق ساحلی بسیار متداول بود که به نوعی بادباوری محسوب می‌شد و امروزه دستخوش تغییرات و سوءاستفاده‌های سودجویانه شده است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
حملات هوایی عربستان به شمال و غرب مأرب در یمن
گزارش تصویری | خسارات و تلفات وارد شده به عربستان سعودی در پی درگیری های اخیر با یمن
قیمت نفت ایران از 105 دلار عبور کرد؛ نفت برنت به 107 دلار رسید
گل‌گهر 0 - الجزیره 0 ؛ نخستین امتیاز گل‌گهر در آسیا با تساوی برابر الجزیره
دادگاه مصر عضویت اخوان‌المسلمین در فهرست گروههای تروریست را تمدید کرد
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور
وزارت ارشاد: هیچ خواننده خارج‌نشینی برای کنسرت در ایران درخواست نداده است
پاداش 100 هزار دلاری استقلال با پیروزی مقابل السد
زمان واریز معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + جزئیات نحوه واریز
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ احتمال ادامه ریزش قیمت سکه و طلا
برنامه خاموشی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 25 شهریور + جدول قطع برق مناطق
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکادر روزشصت‌وششم؛کاهش عبورکشتی‌ها،افزایش قیمت نفت وهشدار ایران
ایران - امارات؛ آغاز کار تیم فوتبال امید با هزار امید و آرزو در ناگویا ؛ ساعت بازی ایران
آخرین قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 24 شهریور؛ ریزش سکه و طلا آغاز شد
افزایش تورم و قیمت سوخت؛ ترامپ تنها راه نجات در انتخابات کنگره را از دست داد
پیش بینی قیمت دلار چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ نوسان دلار بین دو مرز حساس
خرید حمایتی مرغ با قیمت 335 هزار تومان؛ دولت به کمک مرغداران آمد
درخواست سازمان ملل برای ورود بازرسان بین‌المللی به غزه
پایان فرار عامل حمله با کوکتل مولوتوف در پونک؛ دستگیری متهم با بازبینی دوربین مداربسته
جشن پرسپولیس با بلیت 2 میلیونی؛ چرا بازیکنان در مراسم هواداران غایب بودند؟
دیدار عراقچی و طالبانی در تهران؛ تأکید بر امنیت مرزهای ایران و عراق
آمار هولناک سیل نپال؛ 1400 کشته و هزاران مفقود
سازمان ملل خواستار دسترسی بازرسان بین‌المللی برای مستندسازی جنایات غزه شد
رئیس‌جمهور پیگیر تأمین دارو از هند؛ واکسن اروپایی آنفلوآنزا وارد نمی‌شود
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال یک‌طرفه شدند
نیویورک تایمز: بی‌میلی ترامپ به جنگ در یمن، عربستان را سرخورده کرد
ثبت سفارش واردات برنج از امروز آغاز شد
صدای انفجار در بهمئی؛ مهمات به‌جامانده از جنگ منهدم می‌شود
روسیه با استقرار تسلیحات در فضا مخالفت کرد
اکران آنلاین «ماهور» با بازی زنده‌یاد همایون ارشادی
فراخوان حزب عهد ایران برای انسجام و همبستگی ملی حداکثری در شرایط محاصره و دفاع میهنی
نورنما | یک لحظه حواس‌پرتی، یک سقوط تلخ!
رئیس اتحادیه نانوایان: یارانه نان باید به مردم یا زنجیره نهایی پرداخت شود
تمام آمبولانس‌های کشور تا پایان سال هوشمند می‌شوند
تکذیب معامله آمریکا و روسیه بر سر ایران و اوکراین
عارف: خطوط قرمز تصمیم‌گیری مشخص است؛ اختلاف سلیقه نباید به بی‌احترامی به مسئولان منجر شود
انتقال 49 زندانی ایرانی از عراق به زندان ایلام
مقاومت تا زمان اشغال حتی یک وجب از خاک لبنان پابرجا خواهد ماند
یک کشتی در تنگه هرمز هدف حمله قرار گرفت
بازسازی برج مراقبت فرودگاه تبریز آغاز شد
وزیر علوم راهی ریاض شد؛ ایران در مجمع جهانی اخلاق هوش مصنوعی
تشکیل پرونده قضایی برای تأخیر پروازها