نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: متن بیانیه ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز جهانی زن به شرح زیر است:
روز جهانی زن، باید مبین تعهد دولتها، جوامع و اندیشمندان به تقویت نقش زنان در زندگی اجتماعی و صیانت از گوهر انسانی آنان باشد. با این وجود، ظلم فزاینده در سطح جهان بر زنان و دختران و تعرض به حقوق بشر آنان همچنان نگران کننده است.
امروزه، جهان با برخی نگرانیهای مرتبط با بحرانهای ملی و بین المللی مهمی مواجه است که زنان و دختران را به طور آشکار تحت تأثیر عوارض فیزیکی و روحی - روانی بحران قرار میدهد:
- وضعیت زنان در منازعات مسلحانه و قربانی شدن آنها، ضرورت مدیریت بحرانها با توسل به اصول انسانی و همفکری چندجانبه منطقهای و بینالمللی، فارغ از جهت گیری سیاسی، را متذکر میشود. در این رابطه، بایستی به وضعیت اسفناک زنان در فلسطین اشغالی و یمن توجه ویژهای شود.
- از طرف دیگر، سیاستها و اقدامات قهری یکجانبه و مخرب مانند تحریم ها، ثبات و امنیت جوامع انسانی و ساختار مدنی را تضعیف کرده و مانع تحقق بهره مندی زنان از حقوق بشر خود در حوزههای مختلف بویژه حق توسعه، حق دسترسی به بهداشت و سلامت، حق غذا، حق آموزش و از همه مهمتر، حق حیات میگردد. از اینرو، اقدام آمریکا در وضع و اعمال تحریمهای یکجانبه و اقدام سایر کشورها در اجرای این تحریمهای غیر انسانی، جنایت علیه بشریت است و مستوجب مسئولیت بین المللی آنان است. اینکه آمریکا و کشورهای غربی ندای ظاهری حمایت از حقوق بشر زنان سر میدهند، اما خود مرتکب نقض حقوق آنان به شدیدترین وجه میشوند، موضوعی است که از دید جامعه بین المللی پنهان نیست.
- در آمریکا، اروپا و برخی نقاط جهان، اقدامات رفتاری منفی علیه حقوق زنان وجود داشته و دارد. این پدیده نگران کننده، بسیاری از دستاوردهای زنان را که در طول سالها به سختی به دست آمده اند، به ویژه در زمینه سلامت، حق امنیت شخصی و اجتماعی، مشارکت اجتماعی و سیاسی، ممنوعیت سقط و عقیم سازی اجباری، ممنوعیت قاچاق و استثمار جنسی، ممنوعیت خشونت خانگی و زن کشی در معرض خطر جدی قرار میدهد.
- خشونت مبتنی بر جنسیت یکی از شایعترین موارد نقض حقوق بشر زنان در جهان است. این پدیده، بویژه آمار بالای زن کشی و تجاوز جنسی به زنان در آمریکا، کانادا و اروپا، مایه نگرانی جدی است. لذا، ارتقاء حقوق و مشارکت کامل زنان، یک اصل اساسی مردم سالاری و در راستای رعایت و حفاظت از شأن و کرامت انسانی است.
جمهوری اسلامی ایران توجه ویژهای به حمایت و ارتقاء حقوق زنان و جایگاه آنان مبذول داشته و در مسیر اعتلای کرامت، شرافت و شخصیت اجتماعی و انسانی زنان، به پیشرفتهای قابل توجهی نائل گردیده است و اقدامات گستردهای را درخصوص ارتقاء وضعیت بهداشتی، آموزشی، ایجاد اشتغال، تأمین امنیت زنان، مبارزه با خشونت علیه آنان و افزایش حضور اجتماعی زنان از طریق حضور در مناصب تصمیمگیری به انجام رسانده است.
زنان به عنوان نیمی از سرمایه انسانی کشور، نقش بسیار مهمی در تحقق سیاستهای کلی نظام، از جمله اقتصاد مقاومتی، سلامت و امنیت غذایی، علمی و فناوری و نیز در تحقق سبک زندگی ایرانی - اسلامی و الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت، دارند. بدون مشارکت و همراهی زنان، تحقق این سیاستها و اهداف کاملا دشوار است. از اینرو، ستاد حقوق بشر تمامی دستگاههای اجرائی را به توجه ویژه به نقش اثرگذار زنان در جامعه و تقویت این نقش، نیازهای آنان و تلاش ویژه در جهت رفع آنها فرامی خواند.
مدیریت ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت امور بینالملل قوه قضاییه و ستاد حقوق بشر