×
فرهنگی
شناسه خبر : 131672
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/02/04 ساعت 09:39
اسفندماه 1402/ اهمیت فرهنگ‌سازی مجازی در جنگ شناختی

نورنیوز بررسی کرد؛

اسفندماه 1402/ اهمیت فرهنگ‌سازی مجازی در جنگ شناختی

فرهنگ‌سازی و ایفای نقش درست متولیان و آحاد جامعه می‌تواند بستری را در فضای مجازی فراهم کند تا پس از این کمتر مجبور به محدودسازی این فضا برای مقابله با جنگ شناختی دشمن باشیم.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: ظهور فناوری‌‎های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آمده است، بسیاری از کارکردها و مولفه‌های زیست اجتماعی را متحول کرده است.

نسل امروز در جوامع مختلف دارای دو تابعیت «حقیقی» و «مجازی» یا به اصطلاح «دو تابعیتی» است.

ویژگی «بی‌مکانی» و «بی‌زمانی» در فضای مجازی فرصتی برای نسل امروز فراهم کرده که با کمترین هزینه بتوانند در هر لحظه از جایی به‌جای دیگر بروند و با یک جست‌وجو در کسری از ثانیه به جواب سؤال خود برسند.

با این حال این فضا مانند همه امور دیگر در کنار مزایایی که دارد، آسیب‌هایی نیز به همراه داشته که می‌تواند گریبان‌گیر فرد، خانواده و به‌طور گسترده‌تر در جامعه شود.

امروز پس از چهار مرحله جنگ سرد، سخت، نیمه سخت و نرم، کشورها وارد پنجمین مرحله جنگ سلطه با عنوان «جنگ شناختی» شده‌اند، جنگی که همان ویژگی بی‌مکانی و بی‌زمانی فضای مجازی یکی از مهم‌ترین ابزارهای آن برای هدف گرفتن تابعیت مجازی افراد برای ایجاد الگوی مورد نظر در واقعیت است.

یکی از بازرترین نمونه‌های این جنگ در ناآرامی‌های اخیر ایران صورت گرفت. در طول اعتراضات و اغتشاشات پاییز امسال، رسانه‌های بیگانه با تولید و انتشار انبوه اخبار و گزارش‌های جهت‌دار، هرگونه منفذ برای بازتاب واقعیت‌های حاکم بر فضای سیاسی و اجتماعی ایران را مسدود کردند.

انتشار مطالب و تصاویر در بسیاری از سکو‌های پیام‌رسان و شبکه‌های اجتماعی خارجی، به‌گونه‌ای بود که بروز جنگی داخلی در کشور را به مخاطب القاء می‌کرد، حال آنکه مخاطب با خروج از این فضا و قدم گذاشتن در خیابان، به دوگانگی تصویر مجازی با واقعیت پی ‌می‌برد.

به همین سبب برخی از سکو‌ها به خصوص آنهایی که با وجود تعامل و نامه‌نگاری‌های متعدد از سوی نهادهای متولی، رویکردی خلاف با قوانین کشور را در پیش‌ گرفته بودند، با محدودیت روبه‌رو شدند.

چنین محدودیت‌هایی صرفا مختص به دولت فعلی نبوده و بسته به شرایط در ادوار مختلف، محدودیت‌هایی در دولت‌های قبلی نیز اعمال شده است. از سوی دیگر این محدودیت‌ها نه فقط در ایران بلکه به فراخور شرایط، همواره در کشورهای دیگر نیز اعمال شده و می‌شوند.

برای مثال تاکنون برای همه کاربران اینستاگرامی و توئیتری پیش آمده که متحوای منتشر شده از سوی آنها به دلایل مختلف از این شبکه‌ها حذف شده است. یا در مثالی دیگر، سال گذشته کمیته قضایی سنای آمریکا لایحه‌ای را تأیید کرد که توسط آن برنامه کاربردی «تیک‌تاک» در این کشور با محدودیت روبه‌رو شد.

در اروپا علاوه بر اینکه هر کشور قوانین خاص خودش را دارد، اتحادیه اروپا نیز سازمانی با نام اختصاری «BEREC » راه‌اندازی کرده که بر روی شبکه‌های اینترنت داخلی هر کشور در اروپا نظارت می‌کند.

در بسیاری از کشورهای آسیایی نیز نظارت و محدودیت در بستر اینترنت و فضای مجازی وجود دارد. برای مثال در عربستان، رژیم آل‌سعود سیستم فیلترینگ پیشرفته‌ای را اعمال می‌کند که به‌وسیله آن بخش خدمات اینترنتی توسط پادشاهی در ریاض اداره می‌شود.

جالب آنکه به گفته حجاجی که به سرزمین وحی مشرف شده‌اند، بسیار از وب‌سایت‌های ایرانی در این کشور فیلتر است.

در چین نیز یک پروژه دولتی به اسم دیوار آتش بزرگ چین یا فایروال (Great Firewall) به دولت چین این امکان را می‌دهد تا چارچوب قانون‌گذاری و کنترل اینترنت را به دست بگیرد. شهروندان چینی برای استفاده از توییتر، واتس‌آپ، گوگل و... نیز با محدودیت‌هایی رو به هستند.

با این حال واضح است که این نوع محدودیت‌ها چندان خوشایند کاربران نیست و این‌گونه راهکارها باید به عنوان آخرین گزینه مورد استفاده قرار ‌گیرند.

با این تفاسیر اما؛ وظیفه حاکمیت و مردم برای فرهنگ‌سازی و ایجاد آمادگی در برابر جنگ شناختی دشمن چیست؟

تقویت و بهینه‌سازی سکو‌های بومی را می‌توان به عنوان یک گزینه کلیدی در این زمینه دانست. به گفته وزیر ارتباطات حدود 15 میلیون نفر در «بله»، 21 میلیون نفر در «ایتا» و 35 میلیون نفر در «روبیکا» فعالیت دارند.

در واقع؛ هم اکنون بیش از نیمی از جامعه در حال استفاده از سکوهای بومی هستند که ارائه خدمات و تسهیلات مناسب به آنها طبعاً رضایت آنها را جلب کرده و رونق این سکوها موجب علاقه‌مندی سایر افراد برای کوچ به آنها می‌شود.

از سویی؛ دستگاه‌های حاکمیتی و رسانه‌ها نقش بسیار موثر در این جنگ شناختی ایفا می‌کنند. عمده‌ترین کارکرد رسانه‌ها، باید تولید پیام‌های غیرمستقیم و ایجاد و ترویج جریان‌های خبری شفاف و اثرگذار باشد.

از سوی دیگر اما؛ آحاد جامعه نیز وظایف و مسئولیت‌هایی را در این حوزه بر عهده دارند.

رفتارهای غیراخلاقی و غیرحرفه‌ای افراد در فضای مجازی علاوه بر نهادینه شدن این امور در دنیای مجازی، موجب تسری آنها به دنیای واقعی نیز می‌شود.

همانند دنیای حقیقی، افراد در جامعه مجازی نیز باید بکوشند تا نقش خود را در قبال شناخت، راست‌گویی، پرهیز از آزار دیگران، انجام عمل درست، احترام به حریم خصوصی دیگران، انصاف، مسئولیت‌های اجتماعی و... به درستی ایفا کنند.

در این میان البته؛ دشمنان همواره تلاش می‌کنند با سوءاستفاده از مولفه‌های بی‌زمانی و بی‌مکانی فضای مجازی مانند آنچه در ناآرامی‌های اخیر شاهد آن بودیم، حقیقت را وارونه نمایش داده و با نفوذ به افکار عمومی آنچه را که در سر دارند در دنیای حقیقی به عمل برسانند.

این درحالی است که فرهنگ‌سازی و ایفای نقش درست مسئولین و مردم می‌تواند توطئه‌های دشمن را در این فضا خثنی کند.

حضور کم‌نظیر و ده‌ها میلیونی اقشار مختلف مردم به‌ویژه جوانان و نوجوانان دهه هشتادی و نودی در راهپیمایی ۲۲ بهمن‌ماه نشان داد که در صورت وجود آگاهی، معاندین نمی‌توانند بر ادراک اکثریت جامعه تأثیر منفی بگذارند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
بهمن ماه 1402/ شگفتانه؛ در جنگ شناختی نیز مانند عملیات بدر و خیبر شکست خوردیم!
سه‌شنبه 1403/01/28 ساعت 10:45
نورنیوز بررسی کرد؛
بهمن ماه 1402/ شگفتانه؛ در جنگ شناختی نیز مانند عملیات بدر و خیبر شکست خوردیم!
برخی نخبگان سیاسی و تحلیل‌گران داخلی، گرچه با نیت خیر اما با اتکاء به برخی داده‌ها و گزاره‌های غیر دقیق، ملت ایران را در برابر جنگ تمام عیار ترکیبی دشمن، شکست خورده معرفی کرده و برای دشمن مغلوب، موفقیت‌نمایی می‌کنند.
ابعاد جدید فشار هوشمند علیه ایران؛ از پهپاد تا کمیته حقیقت‌یاب!
سه‌شنبه 1401/12/23 ساعت 13:07
نور ویدئو؛
ابعاد جدید فشار هوشمند علیه ایران؛ از پهپاد تا کمیته حقیقت‌یاب!
غرب با تکنیک رسانه‌ای دروغ بزرگ، به‌دنبال جوسازی‌های بین‌المللی علیه ایران به عنوان کشوری مستحق فشار بوده و با بزرگ‌نماییِ آنچه در مدارس ایران روی داده ابعاد جدیدی از تحرکات بین‌المللی علیه ایران در قالب فشار حداکثری را آغاز کرده است.
جنگ شناختی، بستر اصلی افزایش آنتروپی در محیط داخلی و خارجی ایران
شنبه 1401/12/20 ساعت 23:26
نور ویدئو؛
جنگ شناختی، بستر اصلی افزایش آنتروپی در محیط داخلی و خارجی ایران
هرگونه اقدام فعال یا مقابله‌ای برای بی‌اثر سازی فرآیند افزایش آنتروپی در محیط داخلی و خارجی ایران، بدون در نظر گرفتن ضرورت‌های مبتنی بر خنثی‌سازی تأثیرات جنگ شناختی نمی‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در به شکست کشاندن راهبرد دشمن داشته باشد.
اهمیت فرهنگ‌سازی مجازی در جنگ شناختی
چهارشنبه 1401/12/10 ساعت 16:00
نور ویدئو؛
اهمیت فرهنگ‌سازی مجازی در جنگ شناختی
فرهنگ‌سازی و ایفای نقش درست متولیان و آحاد جامعه می‌تواند بستری را در فضای مجازی فراهم کند تا پس از این کمتر مجبور به محدودسازی این فضا برای مقابله با جنگ شناختی دشمن باشیم.
افتتاح نمایشگاه سینما، تلویزیون و رسانه دیجیتال
سه‌شنبه 1401/12/09 ساعت 13:54
همزمان با اجلاس فناوری رسانه در شهر آفتاب اتفاق افتاد؛
افتتاح نمایشگاه سینما، تلویزیون و رسانه دیجیتال
نمایشگاه بین‌المللی شهر آفتاب در جنوب تهران، میزبان نخستین نمایشگاه سینما، تلویزیون و رسانه دیجیتال شد.
نظرات

آخرین اخبار
گزارش تصویری| مزارع برنج از آسمان
شایعات و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره مراسم تشییع و تدفین امام شهید، فاقد اعتبار است
حملات هوایی جدید اسرائیل به جنوب لبنان
زاینده‌رود به شهر رسید؛ هشدار جدی غرق‌شدگی در اصفهان
نورویدئو | غدیر ، عید پیمان برداری و عهد ارادت به خاندان رسالت ،مبارک باد
پزشکیان: عید غدیر، فصل باران حقیقت بر شوره‌زار مسیر تاریخ است
سالیوان: توافق با ایران شبیه برجام است اما با هزینه مضاعف
قاتل فراری و همدستش در دام قانون گرفتار شدند
عراقچی: هرگونه اقدام خصمانه با پاسخی فوری و قاطع روبرو خواهد شد
واکنش نتانیاهو به گفتگوی تلفنی پرتنش با ترامپ
اسلامی از رکورد تولید برق در نیروگاه بوشهر خبر داد
تنگه هرمز «سلاح راهبردی» ایران در برابر آمریکا
اکران رایگان و آنلاین فیلم‌تئاترهای کانون از 16 خرداد
تاج: ویزای مکزیک صادر شد ولی آمریکا مانده
ناتو در دریای بالتیک رزمایش‌های دریایی برگزار می‌کند
شارژ اعتبار دومین مرحله خرید «کارت امید مادر» در بستر کالابرگ
نورویدئو | امام ،انقلاب با مردم ،برای مردم
هشدار روسیه: در صورت تهدید خاکمان، گزینه هسته‌ای محتمل است
عارف: بازگشایی اینترنت تنها بخشی از مأموریت ستاد فضای مجازی است
تاکید پزشکیان بر لزوم بازنگری در رویه‌ها و مقررات با هدف تسهیل تجارت خارجی
رکورد مخاطب در سینماهای کشور شکسته شد +آمار و مبلغ فروش
اروپا خواهان آتش‌بس فوری کامل و بی‌ قیدوشرط» در موضوع اوکراین شد
مهلت 48 ساعته دولت عراق برای تعیین تکلیف گروه‌های مسلح
پرداخت مطالبات گندمکاران به 16 همت رسید
وزیر نیرو هشدار داد: قطع برق در انتظار مشترکان پرمصرف
درگیری‌های گسترده در انگلیس پس از انتشار ویدئوی جنجالی
کویت دو دیپلمات ایرانی را «عنصر نامطلوب» خواند
اخراج خبرنگار باسابقه CBS پس از 37 سال+ علت ماجرا
پشت‌پرده خبر کمیته حصر سلاح در عراق و تکذیب آن چه بود؟
باد شدید عصرگاهی در تهران؛ هشدار هواشناسی صادر شد
قیمت نقره امروز چهارشنبه 13 خرداد 1405 + جدول
مارادونا چگونه جان باخت؟/ جزئیات تازه از پرونده مرگ اسطوره
گل‌محمدی سرمربی دهوک عراق شد
پیش‌بینی SCORE 90 از ترکیب ایران مقابل بلژیک و مصر
ژنرال‌های اسرائیلی خواهان پایان جبهه‌های جنگ شدند
چرا خودروهای وارداتی‌ها چند برابر قیمت جهانی فروخته می‌شوند؟
جاده چالوس و آزاد راه تهران_شمال دو طرفه شد
جزئیات واریز کالابرگ خرداد؛ واریز با همان مبلغ قبلی
پاسخ صریح AFC به اعتراض سپاهان/مقصر معلوم شد!
چرا قیمت بلیت کنسرت‌ افزایش یافت؟
پیش‌فروش بلیت قطارهای خرداد ماه آغاز شد
النجباء: با یک دستور، سلاح را زمین می‌گذاریم
جزئیات پاسخ شدید ایران به تجاوز شب گذشته آمریکا؛ پایگاههای آمریکا درمنطقه آماج حملات موشکی
ترامپ پشت «ضاحیه» سنگر گرفت
راز جدید مرد یخی 5300 ساله؛ اوتسی هنوز میزبان موجودات زنده است
افشای پیشنهاد کامرون به جانسون برای جلوگیری از برگزیت
حملات جدید حزب‌الله به مواضع اسرائیل
گره ویزای جام جهانی باز شد؛ معافیت ویژه مکزیک برای تیم ملی ایران
صدای انفجار در شمال اصفهان؛ منشأ «انفجار کنترل‌شده» اعلام شد
ادعای جدید ترامپ: علاقه زیادی به دیدار با رهبری ایران دارم!