نورنیوز ـ گروه بینالملل: این روزها رسانههای اروپایی در حال بازتاب مذاکرات جنجالی آنتونی بلینکن و مقامات آتن در جریان سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به پایتخت یونان هستند.
وزارت دفاع یونان اعلام کرده؛ آتن با وجود درخواستهای مکرر از سمت ایالاتمتحده، سامانههای موشکی دفاع هوایی اس ۳۰۰ را به اوکراین عرضه نخواهد کرد، زیرا این امر دفاع یونان را تضعیف میکند.
واشینگتن از مدتها پیش خواستار ارسال سامانههای اس ۳۰۰ به اوکراین بود و حتی به یونانیها پیشنهاد داده بود که سامانههای دفاعی مذکور را با سامانههای پیشرفته دفاعی ساخت آمریکا جایگزین سازد.
در دهه ۱۹۹۰، یونان تعداد قابل توجهی تسلیحات ساخت شوروی و روسیه، از جمله سامانههای دفاع هوایی اس ۳۰۰ و تور و همچنین موشکهای مختلف ضدتانک و خودروهای جنگی پیادهنظام را به دست آورد.
بلینکن در سفر اخیر خود به یونان تلاش کرد تا مخالفت مقامات یونانی با این درخواست را به موافقت مطلق یا لااقل ضمنی تبدیل کند اما در این خصوص ناکام ماند.
نکته آنکه؛ یونانیها اکنون در یک نبرد بالقوه با ترکیه قرار دارند و چالشهای طرفین در خصوص جزایر ادعایی وارد فاز غیرقابل پیشبینی و خطرناکی شده، چنانچه آتن هواپیماهای ترکیه را به پرواز بر فراز جزایر یونانی نزدیک به مرز ترکیه متهم کرده و اختلافات منجر به گشتزنیهای مکرر شده است.
آنکارا نیز حضور نیروهای یونان در این جزایر را برخلاف معاهدات صلح امضا شده پس از جنگ جهانی اول و دوم میداند و آن را محکوم میکند.
چندی پیش، اردوغان پس از متهم کردن دولت یونان به رهبری کارزاری علیه فروش تسلیحات آمریکایی به ترکیه، گفتوگوها با این کشور را قطع کرد.
واشینگتن نیز در سال ۲۰۱۹ آنکارا را به دلیل خرید سامانه موشکی دفاع هوایی اس ۴۰۰ روسیه تحریم کرد.
این خرید باعث شد تا ایالاتمتحده، ترکیه را از برنامه فروش هواپیماهای جنگنده اف ۳۵ که آنکارا مشتری اصلی آن بود حذف کند.
در چنین شرایطی یونانیها معتقدند قدرت خطرپذیری آنکارا در برابر آتن نسبت به قبل افزایش یافته و در چنین شرایطی تضعیف قدرت دفاعی یونان آن هم به واسطه فروش سامانه اس ۳۰۰ به اوکراین نوعی خودزنی پرهزینه در برابر تهدیدات پیشِ روی آتن است.
رد درخواست بلینکن توسط مقامات یونانی و رسانهای کردن عامدانه آن از سوی مقامات وزارت خارجه و دفاع یونان نشان میدهد که آتن شدیداً از سوی کاخ سفید بابت نوعی نقشآفرینی مخرب در کییف زیر فشار قرار گرفته است.
به عبارت بهتر؛ آمریکا قصد دارد هزینه ارسال تسلیحات مخرب و دخالت مستقیم در جنگ اوکراین را بر دوش دیگر اعضای ناتو بیندازد.
این موضوع، قطعاً بازیگرانی که با پیشنهاد آمریکا همراهی میکنند را به هدف متحرک و ثابت روسیه در آیندهای نزدیک و حتی دور تبدیل خواهد کرد! در چنین شرایطی تصمیم دولت یونان مبنی بر عدم همراهی با دستور خطرناک مقامات آمریکایی، از نقطهنظر امنیتی-نظامی درست بوده است.
مخالفت مقامات یونانی با اصرار فزاینده بلینکن و دیگر مقامات آمریکایی مبنی بر فروش سامانههای اس ۳۰۰ به اوکراین اما پرده از حقیقتی دیگر به نام «کاهش قدرت بازی آمریکا در ناتو» بر داشت.
به عبارت دقیقتر؛ گرچه ساختار امنیتی و نظامی ناتو کماکان متکی بر نقشآفرینی محوری واشینگتن است، اما کاخ سفید و پنتاگون قدرت بازیسازی خود در این منظومه نظامی را از دست دادهاند، زیرا بسیاری از اعضای ناتو عملاً بیش از این قدرت همراهی با تصمیمات پرهزینه آمریکا در نظام بینالملل را ندارند.
اگر این موضوع قبلاً در ملاقاتهای پنهان سران اروپایی ناتو و آمریکاییها بهعنوان یک خواسته یا گلایه طرح میشد، اکنون این مسئله آشکارا ابراز و البته عمده رسانهای میشود، موضوعی که قطعاً خبر خوبی برای آمریکاییها نیست.
نورنیوز