نورنیوز ـ گروه بینالملل: نگاهی بر رویکرد و مواضع مقامات غربی طی هفتههای اخیر بهویژه همزمان با کنفرانس امنیتی مونیخ و نشست بروکسل نشان از آن دارد که ایالات متحده و اروپا تعامل آزاد و همگرایی در جهان به خصوص در مورد سه کشور ایران، روسیه و چین را بر هم زننده سیاستهای انحصارطلبانه خود دانسته و از گام برداشتن کشورها در مسیر جهان چندقطبی هراس دارند.
چنانچه مقامات غربی در کنفرانس امنیتی مونیخ به شدت بر اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه تأکید داشتند، «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تازگی اعلام کرد که دهمین بسته تحریمی علیه روسیه ارائه شده که در روزهای آینده به تصویب کمیسیون اروپا خواهد رسید.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز در سفر اخیر خود به کییف از افزایش فشارها بر روسیه و کمک تسلیحاتی بیشتر به اوکراین خبر داد.
از طرفی دیگر انهدام بالن 12 دلاری چینی با موشکهای 400 هزار دلاری و جنجالهای خبری گسترده پس از آن را نیز میتوان به عنوان بعد دیگری از طراحی غرب برای مقابله با واهمه خود در نظر گرفت.
مقامات غربی بهویژه در نشستهای مونیخ و بروکسل به بهانه این اتفاق برای پکن در مورد روابط با روسیه خط و نشان کشیدند.
در این راستا جوزف بورل روز دوشنبه در بروکسل هشدار داد که تحویل تسلیحات به روسیه از سوی چین «خط قرمز» اتحادیه اروپا است.
«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا نیز در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ هشدار داد که چین در حال بررسی ارسال تسلیحات به روسیه است. «کامالا هریس» معاون رئیس جمهور آمریکا نیز بیطرفی چین در جنگ اوکراین را زیر سوال برده و از تعمیق روابط پکن و مسکو ابراز نگرانی کرد.
گرچه غرب در ظاهر رویکردی واحد و مقتدرانه در برابر موضوع چندجانبهگرایی گرفته است، اما برخی کشورهای اروپایی بر خلاف ادعای وحدت رویه غرب، مواضعی مغایر با این رویکرد گرفتند.
اعتراف «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا درباره شکست سیاست تحریمی علیه روسیه و مخالفت تلویحی «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه با رویکرد آمریکا و انگلیس در قبال روسیه را میتوان نشانهای بر چند پارگی در مواضع کشورهای اروپایی دانست.
از سوی دیگر تحرکات چینهراسانه و اعمال فشارهای گسترده بر این کشور با محوریت دوری از روسیه، راه به جایی نبرد و «وانگ یی» رئیس کمیسیون روابط خارجی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین پس از حضور در اجلاس مونیخ به مسکو سفر کرد و بر تحکیم روابط با چین تأکید نمود.
او همچنین در دیدار روز چهارشنبه خود با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه گفت: چین و روسیه از نظر راهبردی مصمم و متعهد به جهان چندقطبی هستند.
«ژانگ جون» نماینده دائم چین در سازمان ملل نیز به خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک گفت: چین از پیشنویس قطعنامه روسیه در شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی حمله تروریستی به خط لوله نورد استریم روسیه حمایت میکند.
در این میان اقدامات غیر قانونی و غیر دیپلماتیکی در حاشیه نشستهای مونیخ و بروکسل علیه ایران نیز شکل گرفت تا بعد سوم طراحی غرب علیه معادله چندجانبهگرایی کشورها را تکمیل شود. برجستهسازی عناصر ضدانقلاب با حمایت حداکثری غرب و همچنین رسانههای معاند از جمله آنها بود.
البته فضاسازی رسانهای اتحادیه اروپا برای درج نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی راه به جایی نبرد و با منع قانونی کارشناسان حقوقی و مخالفت مقامات اروپایی روبهرو شد.
از این رو در اظهارتی که به تعبیر کارشناسان برگرفته از آگاهی غرب از ناتوانی در برابر اراده ملت ایران بهویژه پس از راهپیمایی گسترده 22 بهمن است، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه عنوان کرد: «همچنان بر این باور هستیم که در خصوص برنامه هستهای، موثرترین و پایدارترین راه برای رسیدگی به این چالش از طریق دیپلماسی است.»
با در نظر گرفتن وقایع اخیر میتوان چنین عنوان کرد که طراحی و تحرکات غرب علیه معادله چندجانبهگرایی در جهان بهویژه در مورد ایران، روسیه و چین با شکست روبهرو شده و غرب گرچه سعی دارد با فضاسازیهای رسانهای حقیقت امر را از دید جهانیان مخفی نگه دارد، اما اعتراف مقامات غربی به ناکامی در طرحها و ادعاهایشان عملاً نشان از ناتوانی آنها برای مقابله با نظم نوین جهانی دارد.
نورنیوز