×
اقتصادی
شناسه خبر : 130320
تاریخ انتشار : دوشنبه 1401/12/01 ساعت 13:02

اعتبارسنجی پرداخت تسهیلات بانکی در آینده نزدیک تغییر می‌کند

معاون فناوری‌های نوین بانک‌ مرکزی در رابطه با اعتبارسنجی و حوزه اعتبار تاکید کرد: وقتی در رابطه با اعتبار صحبت می‌کنیم به بحث اعتبارسنجی می‌رسیم که در دنیا تاریخی 150 ساله دارد و در کشور از دوازده سال پیش این مسئله آغاز شده است. مهم‌ترین مسئله‌ای که در این حوزه وجود دارد، در دسترس بودن اطلاعات مورد نیاز است و به زودی مدل جدیدی از اعتبارسنجی با در دسترس بودن اطلاعات معرفی می‌شود.

نورنیوز - گروه اقتصاد: مهران محرمیان؛ معاون فناوری‌های نوین بانک‌مرکزی در افتتاحیه نهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت، گفت: امروز در رابطه با خدمات مالی دیجیتال و برنامه‌های آتی بانک‌مرکزی به عنوان تنظیم‌گر صحبت خواهیم کرد. در این باره سوالی مطرح می‌شود که آیا خدمات مالی دیجیتالی می‌تواند به رشد اقتصادی کمک کند؟ بانک‌جهانی در پژوهشی این مسئله را بررسی کرده است و به این نتیجه رسیده که بین توسعه یافتگی مالی دیجیتالی و رشد اقتصادی ارتباط وجود دارد. این آثار مثبت در دنیا در مراحل اولیه و آغاز شکوفایی خود قرار دارد؛ بنابراین کشور‌ها دنیا و از جمله کشور ایران به این حوزه توجه جدی دارند.

او افزود: مکینزی در تعریفی که از خدمات مالی دیجیتالی (DFS) ارائه می‌دهد آورده است که خدماتی هستند که برای توصیف تاثیر فناوری‌های جدید بر فضای کسب‌کار به کار می‌روند. در واقع در زیست‌بوم خدمات مالی دیجیتال با همکاری همه بازیگران ارزشی خلق می‌شود که به توسعه کسب‌کار‌ها منجر خواهد شد.

محرمیان با اشاره به مطالعات مکینزی که در رابطه با اقتصاد‌های نوظهوری مثل هند، چین، برزیل، پاکستان و دیگر موارد انجام شده است، اظهار کرد: این مطالعات نشان می‌دهد که ۱.۶ میلیارد نفر در اقتصاد‌های نوظهور دنیا از دسترسی به خدمات مالی محروم هستند. همچنین ۲۰۰ میلیون بنگاه کوچک و متوسط هیچ دسترسی به خدمات اعتباری ندارند و مجموعا ۲.۱ تریلیون دلار اعتبار تخصیص نیافته در این حوزه وجود دارد. این عدم دسترسی موجب شده که معادل ۴.۲ تریلیون دلار پس‌انداز در این کشور‌ها شکل نگیرد.

معاون فناوری‌های نوین بانک‌مرکزی در ادامه گفت: خدمات مالی دیجیتال می‌تواند به طور میانگین تا ۷۵ درصد به کاهش هزینه‌ها در حوزه افتتاح حساب، ۶۰ درصد در واریز و برداشت و تا ۹۵ درصد در خدمات انتقال وجه منجر شود و فراگیری مالی دیجیتال تا سال ۲۰۲۵ می‌تواند منجر به کاهش ۱۱۰ تریلیون دلاری در خدمات مالی شود. این فراگیری، GDP جهانی را ۳.۷ تریلیون دلار (۶ درصد) افزایش خواهد داد و ۹۵ میلیون شغل جدید در دنیا به وجود می‌آید.

دسترسی بالای ایرانی‌ها به خدمات مالی و بانکی

او افزود: گزارش بانک‌جهانی نشان می‌دهد پوشش خدمات مالی و دسترسی مردم به خدمات بانکی در ایران بیش از ۸۹ درصد است و این برای کشورمان بسیار افتخار آفرین است که این نتیجه زحمات شبکه بانکی در این سال‌ها است.

معاون بانک مرکزی ادامه داد: به طور دقیق ۹۳.۵ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال ایران به خدمات بانکی دسترسی دارند. در حال حاضر ۹۷ درصد خدمات بانکی به صورت غیر حضوری است و در این حوزه نیز جایگاه بسیار خوبی داریم.

بازیگران صنعت خدمات مالی

محرمیان تاکید کرد: سه بازیگر اصلی توسعه خدمات مالی دیجیتالی بانک، نوآوران و رگولاتور‌ها هستند که هر سه مورد در جهت خلق ارزش برای مردم فعالیت می‌کنند و در واقع خلق ارزش برای مردم هدف اصلی خدمات مالی دیجیتال و بازیگران آن است.

او در رابطه با بانک‌های دیجیتال گفت: بانک‌های دیجیتال یا نئوبانک‌ها در ایران به صورت زیرمجموعه یک بانک دیگر فعالیت می‌کنند و در این حوزه به افتتاح حساب و شناسایی مشتری به صورت غیرحضوری تمرکز شده است، اما باید خدماتی که در این حوزه ارائه می‌شود نیز افزایش یابد.

معاون فناوری‌های نوین بانک‌مرکزی در ادامه اظهار کرد: یک بانک دیجیتال باید در تمام فعالیت‌های زندگی همراهمان باشد و در واقع بانک دیجیتال باید ما را بیابد، یعنی در زمانی که مشتری انتظار ارائه یک خدمت را ندارد، خدمات نوآورانه در اختیارش قرار بگیرد. در این حوزه انتظار بر خلق ارزش و ارزش آفرینی دیجیتال است.

محرمیان افزود: بازیگران حوزه زیرساخت، زیست بومی را تشکیل می‌دهند که متاسفانه این زیست‌بوم در حال حاضر به طور کامل شکل نگرفته است. باید ارتباط بانک‌ها و رگولاتور با این زیست‌بوم برقرار شود و بین اجزای این فرآیند اطمینان شکل بگیرد. در بانکداری باز شرکت‌های فین‌تک نقش مهمی دارند و باید به نحوی بانک‌های سنتی ارتقا یابند تا ارتباط آن‌ها با فین‌تک برقرار شود و بانکداری باز در این فرآیند موثر است که باید اقدامات لازم برای ایجاد فضای مناسب توسعه بانکداری باز و استفاده از فین‌تک‌ها فراهم شود.

او گفت: بازیگران بانکداری باز خدمات بانکداری را از بانک‌های سنتی دریافت کرده و در اختیار مشتریان قرار می‌دهند، اما در این حوزه شاهد تخلفاتی هستیم که باید با همکاری همه بخش‌ها جلوی این موارد گرفته شود و با اعمال قوانین نظارتی تخلفات کاهش پیدا کند تا اعتماد به این حوزه نیز شکل بگیرد. در مواردی قاچاق ارز، پولشویی و موارد دیگری در این حوزه مشاهده شده است و برای اعتماد جامعه باید فضایی خالی از تخلف شکل بگیرد تا همه بازیگران سود بیش‌تری ببرند. پیش‌بینی بر این است تا سال ۲۰۲۷ کاربران این حوزه در کشور به بیش از ۱۰ میلیون نفر برسد.

معرفی مدل جدید اعتبارسنجی در آینده نزدیک

محرمیان در رابطه با اعتبارسنجی و حوزه اعتبار تاکید کرد: وقتی در رابطه با اعتبار صحبت می‌کنیم به بحث اعتبارسنجی می‌رسیم که در دنیا تاریخی ۱۵۰ ساله دارد و در کشور از دوازده سال پیش این مسئله آغاز شده است. مهم‌ترین مسئله‌ای که در این حوزه وجود دارد، در دسترس بودن اطلاعات مورد نیاز است و به زودی مدل جدیدی از اعتبارسنجی با در دسترس بودن اطلاعات معرفی می‌شود.

او افزود: تجارت الکترونیک ایران از نظر درصد سهم بازار از BNPL در سال ۲۰۲۱ در جایگاه بسیار خوبی است و فین‌تک‌ها می‌توانند به افزایش جایگاهمان در این حوزه کمک کنند.

برنامه بانک مرکزی برای پول دیجیتال

محرمیان با اشاره به اقدامات بانک‌های مرکزی دنیا در حوزه ارز دیجیتال، اظهار کرد: بیش از ۹۰ بانک‌های مرکزی در دنیا در حوزه ارز دیجیتال برنامه دارند و در اکثر این کشور‌ها این مسئله در مراحل اولیه است.

پول دیجیتال بانک مرکزی ایران نیز در حال حاضر منتشر شده است و در اختیار برخی افراد برای طرح آزمایشی قرار گرفته است و در مراحل بعدی این تعداد افزایش یافته و به مرور استفاده از آن‌ها را گسترش می‌دهیم.

او در ادامه گفت: بازیگران رمزارز دیجیتال در دنیا به یک سطح تعادل نسبی رسیده‌اند و بانک‌های مرکزی دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که محدودیت‌ها را کاهش داده و در ارتباط با این حوزه به طوری رفتار کنند که ریسک‌های این حوزه را کاهش دهد. رمزارز‌ها با هدف‌کاهش ریسک‌های پول فیات و حکمرانی پولی به وجود آمدند، اما در حال حاضر خود رمزارز‌ها دچار ریسک‌هایی می‌شوند که دارایی فعالان این حوزه را به خطر می‌اندازد. آخرین تجربه در این رابطه نیز FTX بود که با ورشکسته شدن آن میلیارد‌ها دلار از دارایی افراد از بین رفت.

معاون فناوری‌های نوین بانک‌مرکزی افزود: در ایران حوزه فینتک حدودا ۵ درصد کل اکوسیستم نوآوری را دارد و ۲۰ درصد آن به سکو‌های تجارت الکترونیک برمی‌گردد. بیش‌ترین نصب نرم‌افزار کشور در حوزه پرداخت است و در رتبه دوم نیز نرم‌افزار‌های بانک‌ها و موسسات مالی هستند. البته از نظر ترافیک نرم. افزار‌های حوزه بورس رشد قابل توجهی داشته‌اند.

محرمیان در پایان گفت: در سال آینده شفاف‌سازی کسب‌و‌کارها، رونق کسب‌و‌کار، بازنگری سازوگار مجوز‌ها و دیگر موارد در حوزه خدمات مالی دیجیتال در دست اقدام است. ۸۴ درصد چک‌هایی که در بازار وجود دارد چک‌های صیادی هستند و به زودی استفاده از این چک‌ها به ۱۰۰ درصد خواهد رسید. چک‌های برگشتی نیز به زیر ۷ درصد رسیده‌اند که تاکنون هیچ‌گاه به این سطح نرسیده بود.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رسوایی یک مقام سابق تل‌آویو در آلمان
80 درصد کاربران از VPN استفاده می‌کنند
کشور در خطر سالخوردگی جمعیت قرار دارد
آیا اوتیسم با مصرف استامینوفن مرتبط است؟
کدام اشغال؟ کدام صلح؟
ترامپ: اسرائیل با شروط من برای آتش‌بس در غزه موافقت کرد
نایب قهرمانی ووشو ایران با 10 مدال رنگارنگ
واریز مرحله دوم وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری
ماهواره‌های ظفر، پایا، کوثر و سلیمانی تا پایان سال پرتاب می‌شوند
900 نفر از حامیان فلسطین در لندن بازداشت شدند
لاپید: نتانیاهو به جای مذاکره، تخریب برج‌های غزه را انتخاب کرده است
رشد چشمگیر قیمت لوازم‌التحریر و افزایش هزینه‌های زندگی در آمریکا
اسپانیا (6) - ترکیه (0) / صدرنشینی با جشنواره ای از گل + جدول گروه E
ترامپ طرحی برای میانجی‌گری بین حماس و رژیم صهیونیستی ارائه کرد
پزشکیان: توصیه‌های رهبری نصب العین مسئولان است
نجات بیماران در آتش‌سوزی بیمارستان لقمان حکیم
نورنما | درس عبرتی که قوی مادر به مرغ دریایی مزاحم داد
دولت رویکردی همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری در پیش گرفته است
تبعات اقتصادی مکانیزم ماشه را بزرگ نمایی نکنیم + فیلم
توسعه روابط راهبردی ایران و عراق کلید ثبات منطقه است
نشانه‌ای دال بر از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای ایران وجود ندارد
سید عمار حکیم با قالیباف دیدار کرد
گزارش تصویری| دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت با رهبر انقلاب
حمله پهپادی ارتش یمن به چندین هدف در جنوب اسرائیل
پزشکیان: گزارش ها حاکی از آغاز دوره خشکسالی در منطقه ما است
کاپادزه: در فینال کافا با چند غایب مهم روبه‌رو هستیم
16 شهریور شش‌تایی‌ترین روز سال برای پرسپولیس
قدردانی ویژه رهبر انقلاب از رئیس‌جمهور و دولت؛ معیشت مردم اولویت اصلی کشور است
جنایت حمله به مدرسه فارابی زیر نگاه منفعل جامعه بین‌الملل انجام شد
ایران و بازار 400 میلیارد دلاری انیمیشن
استقلال تهران رکورد گران‌ترین تیم لیگ برتر ایران را شکست
کاهش چشمگیر 25 درصدی ذخایر آبی سدهای کشور
انتقال نشست مجمع عمومی سازمان ملل از نیویورک به ژنو
زمان افتتاحیه سی و نهمین کنفرانس وحدت اسلامی اعلام شد
قربانی اسیدپاشی ضارب خود را بخشید
هشدار گروسی برای جهانی با 20 تا 25 کشور صاحب سلاح‌های اتمی
انتقاد قلعه‌نویی از برنامه‌ریزی کافا؛ نخواستیم لیگ را تعطیل کنیم
بیش از 1.1 میلیون تن کود یارانه‌ای در پنج ماه اخیر توزیع شد
زمان و مکان 3 مسابقه مهم هفته سوم لیگ برتر اعلام شد
رونمایی از جام قهرمانی کافا در تاشکند
فریبکاری آمریکا در ماجرای مذاکره بار دیگر عیان شد
بازیکنان سرباز، برای حضور در همه تیم‌ها آزاد هستند
اعتراض هزاران آمریکایی در واشنگتن علیه حضور گارد ملی + فیلم
نتانیاهو: گسترش عملیات نظامی در ورودی‌ها و داخل شهر غزه ادامه دارد
نایب قهرمانی کاراته ایران با 22 مدال رنگارنگ
مدارس حضوری و تمام‌وقت، مانند گذشته، فعالیت خواهند داشت
تأسیسات هسته‌ای ایران خط قرمز است؛ نباید ساده‌انگارانه برخورد کرد
به رسمیت شناختن کشور فلسطین «عواقب ویرانگری» به همراه دارد
عراقچی به بریتانیا، فرانسه و آلمان هشدار داد: مسیرتان را اصلاح کنید
900 نفر از زندان اوین بعد از حمله صهیونیست‌ها آزاد شدند
X
آگهی تبلیغاتی