نورنیوز ـ گروه بینالملل: «ینس استولتنبرگ» در روزهای آخر حضور خود در مسند دبیرکلی ناتو با پروندهای پیچیده به نام عضویت سوئد و فنلاند در ناتو مواجه شده است.
چندی پیش، او و همراهانش در پیمان آتلانتیک شمالی روند عضویت هر دو کشور حوزه اسکاندیناوی در شمال اروپا را با وجود هشدارهای روسیه به جریان انداختند.
مقامات ناتو بر این باور هستند که اکنون در بحبوحه جنگ اوکراین بهترین فرصت برای «گسترش ناتو به شمال» به جای گسترش ناتو به شرق است زیرا اگر سوئد و فنلاند عضو پیمان آتلانتیک شمالی شوند، با احتساب دو کشور دانمارک و نروژ، کل اسکاندیناوی و حتی حوزه نوردیک تبدیل به زمین بازی همهجانبه غرب علیه مسکو خواهد شد.
مخالفت جدی کشورهای ترکیه و مجارستان با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو اما، مسیر نهایی شدن این پازل را مسدود ساخته است.
در این میان، گارد ترکیه و مجارستان در قبال سوئد، نسبت به فنلاند بستهتر است. در چنین شرایطی مقامات ارشد ناتو معتقدند باید ادغام همزمان سوئد و فنلاند در ناتو بهعنوان گزینهای ایدهآل را فراموش کرده و بر اساس نوعی ترتیب زمانی، ابتدا فنلاند و سپس سوئد را به عضویت ناتو در آورد.
ایندیپندنت در یکی از گزارشهای خود تاکید دارد که برخی مقامات کشورهای غربیِ عضو ناتو معتقدند سوئد و فنلاند باید همزمان در این سازمان ادغام شوند، چرا که روند الحاق آنها بهصورت همزمان آسانتر انجام میشود.
با این حال، «ینس استولتنبرگ» سهشنبه در بروکسل، مقر ناتو، تاکید کرد که این موضوع در درجه دوم اهمیت قرار دارد و موضوع اصلی موافقت هرچه سریعتر تمامی کشورهای عضو با ورود این کشورها به ناتو است.
استولتنبرگ به خبرنگاران گفت: «مطمئنم که هر دو کشور بهزودی عضوی از ما خواهند بود.»
«اولاف کریسترسون» نخستوزیر سوئد، پیشتر اعلام کرده بود به دلایل بدیهی همکاریهای گسترده دفاعی بین کشورش و فنلاند، ادغام مشترک و همزمان آنها در ناتو در ارجحیت است. به گفته او این موضوع خواسته دو کشور است که البته در انتظار تایید ترکیه و مجارستان هستند.
از سویی اما؛ مقامات سوئدی و فنلاندی هرگز در برابر دوربینها به نگرانی اصلی خود و دولت متبوعشان اشارهای نمیکنند!
از سوی دیگر؛ برخی گمانهزنیها در اسکاندیناوی میگوید ممکن است در صورت انعقاد صلحی موقت میان مسکو و کییف و حتی کاهش سطح تنشهای میدانی در جنگ اوکراین، از شدت موافقت شهروندان سوئدی و فنلاندی با عضویت در ناتو کاسته شود.
در چنین شرایطی، کشوری که زودتر به ناتو میپیوندد (فنلاند)، دیگر فرصتی برای بازگشت از تصمیم عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی نخواهد داشت اما قدرت مانور بازیگری که دیرتر به این منظومه امنیتی میپیوندد (سوئد) در این خصوص به مراتب بیشتر خواهد بود.
فراتر از آن، فنلاندیها به خوبی میدانند که برخی از اعضای دولت ائتلافی سوئد نیز دید مثبتی نسبت به عضویت در ناتو ندارند و همین مسئله، آنها را نگران «دبه سوئدیها» کرده است!
در چنین موقعیتی ینس استولتنبرگ، نخست وزیر اسبق نروژ و دبیرکل کنونی ناتو که دغدغه عضویت کامل کشورهای اسکاندیناوی در ناتو را مدتهاست در سر میپروراند نیز نسبت به از دست رفتن این موقعیت شدیدا نگران است.
نظرسنجی اخیر روزنامه سوئدی «داگنز نیهتر» نشان میدهد که 79 درصد از سوئدیها معتقدند مقامات کشورشان نباید به بهای تسلیم شدن در برابر خواستههای ترکیه جهت موافقت با عضویت کشورشان در ناتو به این پیمان بپیوندند و تنها 10 درصد معتقدند باید به هر قیمتی سریعا به ناتو پیوست.
این در حالی است که در فنلاند، تعجیل بیشتری از سوی شهروندان در خصوص پیوستن به ناتو وجود دارد که البته نگرانی مقامات هلسینکی را برانگیخته است. البته بعید است دبیرکل ناتو به سادگی قدرت حل و قصل این معادله دومجهولی را داشته باشد.
نورنیوز