×
بین الملل
شناسه خبر : 127848
تاریخ انتشار : شنبه 1403/01/25 ساعت 07:48
بهمن ماه 1402/ اروپای مستقل، واژه‌ای صرفا روی کاغذ!

نورنیوز بررسی کرد؛

بهمن ماه 1402/ اروپای مستقل، واژه‌ای صرفا روی کاغذ!

ناتوانی اروپا در اجرای اینستکس که هرگز ثمری به همراه نداشت و در نهایت در سکوت خبری منحل شد، مهر تأیید دیگری بر آن است که کشورهای عضو این اتحادیه طرفی مستقل و قابل اعتماد نخواهند بود.

نورنیوز - گروه بین‌الملل: طی روزهای گذشته، خبری با محوریت تعطیل شدن سازوکار «ابزار حمایت از مبادلات تجاری» (اینستکس) منتشر شد.

در این خبر عنوان شده بود که در پایان فوریه سال جاری میلادی، هیئت مدیره اینستکس به پایان فعالیت و انحلال آن رأی دادند. اتحادیه اروپا همواره بر این ادعا بوده که قدرتی تأثیرگذار در معادلات جهانی داشته و دارای استقلال سیاسی، اقتصادی و نظامی است.

اروپایی‌ها با چنین ادعایی در مقاطع مختلف به اعمال تحریم و محدودیت‌های اقتصادی علیه سایر کشورها پرداخته و به زعم خود معادله روابط کشورها را تعیین کرده‌اند.

زمانی که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور سابق آمریکا به‌صورت یک‌جانبه و غیر قانونی از برجام خارج شد، اروپایی‌ها مدعی ایجاد ساختار مالی شدند که زمینه‌ساز تأمین منافع اقتصادی اروپا و ایران بر اساس برجام می‌شد.

در آگوست ۲۰۱۸، سران وقت اروپایی متعهد شده بودند که در شرایط بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا، کانال‌های مالی موثر با ایران را حفظ کرده و همچنین امکان صادرات پایدار نفت و گاز برای ایران را نیز میسر می‌سازند. اینستکس در ژانویه ۲۰۱۹ توسط بریتانیا، فرانسه و آلمان تأسیس شد. این سازوکار بعداً دولت‌های بلژیک، دانمارک، هلند، فنلاند، اسپانیا، سوئد و نروژ را نیز به عضویت پذیرفت.

این اقدام که به ظاهر بیانگر استقلال سیاسی و اقتصادی اروپا بود، در حالی صورت گرفت که هیچ یک از اهداف ادعایی آن عملاً اجرا نشد.

در عین حال اولین فرآیند آن نیز به قدری خُرد و در مبلغ محدودی صورت گرفت که بیشتر سندی بر ناتوانی اروپا در این ادعای اقتصادی بود.

با اینکه اروپایی‌ها در آن زمان فضاسازی رسانه‌ای گسترده‌ای برای نمایش اقتصاد برتر خود و استقلال در معادلات جهانی صورت دادند، بسیاری در ایران تأکید داشتند که این طرح بیشتر یک ژست اقتصادی و سیاسی برای نمایش پایبندی اروپا به برجام بوده و در نهایت نیز حاصلی به همراه نخواهد داشت.

حالا اما، در ابتدای سال 2023 که بانیان این ساختار در سایه سکوت خبری به انحلال آن پرداختند، می‌توان اینگونه عنوان کرد که در طول دوران حیات آن نیز اروپا عملاً نتوانست ادعاهای اقتصادی خود را اجرایی سازد.

نگاهی به تحولات جنگ اوکراین نیز ابعاد دیگری از غیر مستقل بودن اقتصاد و سیاست‌های اروپا را آشکار می‌سازد.

اروپایی‌ها در سال‌های اخیر توانسته بودند تا در تعامل با روسیه و کاهش تنش‌های سیاسی و امنیتی، منافع اقتصادی بسیاری از جمله دریافت نفت و گاز ارزان آن را در کنار تأمین نیازهای غذایی از مسکو، محقق سازند. با این وجود، اروپا متأثر از فشارهای آمریکا، بر کوس جنگ اوکراین علیه روسیه کوبید.

با وجود هشدارهای مقامات اروپایی نسبت به تضعیف امنیتی و اقتصادی در صورت ادامه جنگ اوکراین که تاکنون منجر به تخلیه انبارهای تسلیحاتی و بحران غذا و انرژی در بخش‌های زیادی از قاره سبز شده، فشار آمریکا علاوه بر وابستگی کشورهای عضو اتحادیه به این کشور، باعث اجبار اروپا به ادامه جنگ شده است.  

اروپا در حالی خام وعده‌های آمریکایی‌ها شد که واشنگتن حتی به ابتدایی‌ترین وعده خود درباره تأمین آسان و ارزان انرژی عمل نکرده است.

نشریه پولتیکو در این رابطه گزارش داد: «مقامات اروپایی تأکید می‌کنند که آمریکا بیشترین سود را از جنگ اوکراین می‌برد زیرا گاز بیشتری با قیمتی بالاتر آنها می‌فروشد.»

در همین راستا «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن انتقاد از سیاست‌های آمریکا اذعان کرد: «دوستان آمریکایی ما تصمیماتی می‌گیرند که بر وضع اقتصادی ما اثرگذار است.»

در مجموع آنچه این روزها در عرصه اقتصادی و سیاسی اروپا مشاهده می‌شود، استقلال ظاهری اتحادیه اروپا آن هم صرفاً روی کاغذ است.

واژه استقلال اروپا ماهیت حقیقی نداشته و از این رو آنها در فضای رسانه‌ای به دنبال نمایش چهره‌ای مستقل از خود هستند.

این وضعیت خود سندی بر حقانیت مواضع ایران است که در کنار لغو تحریم‌ها و راستی‌آزمایی آن خواستار دریافت ضمانت عینی از طرف‌های غربی برای عدم تکرار بدعهدی‌های گذشته است.

اروپا بارها در عمل نشان داده که طرفی مستقل و قابل اعتمادی نیست. ناتوانی اروپا در اجرای اینستکس که هرگز ثمری به همراه نداشت و در نهایت در سکوت خبری منحل شد، خود مهر تأییدی بر این واقعیت است.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تنگه هرمز در تسلط کامل نیروی دریایی سپاه/ عبور 26 فروند کشتی با مجوز ایران
جزئیات بازداشت دروازه‌بان پیشین فوتبال ایران هنگام فرار از کشور
مشاور رهبری: خرازی و امیرعبداللهیان در مکتب امام خمینی(ره) تربیت شدند
حاجی‌میرزایی: شهیدان وزارت خارجه به دنبال توسعه پیوندها بودند
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 30 اردیبهشت 1405 + جدول
شکایت رسمی پرسپولیس از سرمربی سابق آبی ها
هشدار وزیر نیرو درباره کاهش 37 درصدی بارش‌ها در تهران
صدور پیام تسلیت فرمانده کل سپاه برای شهادت سردار فرزندی
ادعای آمریکا:یک نفتکش مرتبط با ایران در اقیانوس هند توقیف شد
اعتراف عجیب برنده نوبل ادبیات به استفاده از هوش مصنوعی
یارانه دهک‌های 4 تا 9 واریز شد
جزئیات جدید درباره کنکور 1405و زمان برگزاری
هشدار درباره مصرف برخی روغن‌های پخت‌وپز
ایران سالانه 70 همت هزینه اعتیاد می‌کند
مسئولیت‌پذیری، توجه به عدالت، دیپلماسی فعال ومردمی بودن از ویژگی های شهید رئیسی بود
بازار سهام با بسته حمایتی دوباره جان گرفت
احمد مهرانفر با یک کمدی جدید برگشت
عراقچی احتمالا راهی نیویورک می‌شود
نورنما | آتش سوزی در کالیفرنیا
فرمانده ارشد صهیونیست‌ها در لبنان زخمی شد
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 30 اردیبهشت 1405 +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهار شنبه 30 اردیبهشت /دلار 2 هزار تومان رشد کرد+ جدول
جزئیات تامین لوازم خانگی برای خانواده‌های آسیب‌دیده از جنگ
قیمت‌های جدید 1096 قلم دارو اعلام شد
وزیر ارشاد: 30 سال آینده؛ ایران وارد دوره سالمندی می‌شود
روسیه: آمریکا و اسرائیل مسئول تشدید تهدیدات هسته‌ای در غرب آسیا هستند
دولت اسپانیا رسماً از خاویر باردم حمایت کرد
قائم‌پناه: ایران جنگ‌طلب نیست اما در مقابل هر تجاوزی می‌ایستد
جاده چالوس امروز ساعت 14 بازگشایی می‌شود
هشدار سپاه: تجاوز به ایران تکرار شود جنگ را به فراتر از منطقه می‌کشانیم
امارات و اسرائیل صندوق مشترک تسلیحاتی راه‌اندازی کردند
انتقاد شدید کارلسون از آمریکا به دلیل کمک‌های نظامی به اسرائیل
تکواندوکاران ایران در بخش تیمی پومسه ناکام ماندند
امتحانات پایان‌ترم پیام نور حضوری شد
کرملین: سفر پوتین و ترامپ قابل مقایسه نیست
مرحله دوم پرداخت مطالبات مراکز درمانی و داروخانه ها آغاز شد
آخرین وضعیت جسمی علی پروین ؛ زخم پا بهبود پیدا کرد
تیم ملی کنگو با قرنطینه به جام جهانی 2026 می‌آید
کره جنوبی بازداشت فعالانش توسط اسرائیل را محکوم کرد
افتتاح سفارت سومالی لند در سرزمین فلسطین اشغالی
تاکید رئیس جمهور موقت ونزوئلا بر ضرورت پایان دادن به تحریم های آمریکا
قیمت شیر خام اعلام شد
مشاوران جنگ‌طلب را نادیده بگیر و به توافق با ایران بیاندیش
قالیباف: شهید رییسی راه حل مشکلات کشور را عمل به اندیشه های امامین انقلاب می دانست
روسیه و چین 20 سند همکاری امضا کردند
مرمت بناهای تاریخی اصفهان در دستور کار دولت و یونسکو
راه تازه واردات مواد اولیه پتروشیمی و پلیمری به کشور باز شد
نشانه های نادر زوال عقل که شاید ندانید
اژه‌ای: شهید رئیسی جانفدایی برای ایران را معنا کرد
آمریکا سطح استقرار نیروهای خود در اروپا را به سال 2021 بازگرداند