×
فرهنگی
شناسه خبر : 127816
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1401/11/20 ساعت 22:56
اتاقک گلی؛ روایت رنج

فجرنگار؛

اتاقک گلی؛ روایت رنج

روایت عمیق فیلم از یک اتفاق تلخ در حاشیه‌ عملیات مرصاد، ضعف‌های اتاقک گلی را به حاشیه می‌برند تا سرجمع مخاطب از تماشای یک فیلم مهم لذت ببرد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: مواجهه سینمای ایران با مسئله‌ منافقین عمدتاً سیاسی‌ست؛ با نگاهی به کارنامه‌ سیاه این گروهک در سپهر سیاست ایران و تروریسم سازمان‌یافته‌ای که علیه بزرگان انقلاب سروشکل داد. شاخص‌ترین آثار سینمایی کشور با محوریت منافقین چنین حال‌‌وهوایی دارند. از ماجرای نیمروز تا امکان مینا و ضد؛ همه‌ی این فیلم‌ها در پرداختن به وجه تاریخی و امنیتی سازمان منافقین خوب عمل می‌کنند. اما کمترفیلمی را سراغ داریم که شرارت‌های منافقین را از منظری انسانی روایت کند و رنج مردم معمولی، مردمِ دور از سیاست را از جنایت‌های فرقه‌ رجوی به‌تصویر بکشد. «اتاقک گلی» اما در این کار موفق است و ظلم منافقین به عادی‌ترین مردم ایران را به‌تصویر می‌کشد.

داستان اتاقک گلی در روستایی حوالی اسلام‌آباد شکل می‌گیرد، با ماجرای یک عشق پرچالش. شخصیت‌ اول فیلم در موقعیتی ناخواسته و ناگهانی با کسانی مواجه می‌شود که از آن‌سوی مرزهای ایران رسیده‌اند اما فارسی حرف می‌زنند و مدعی‌اند برای کمک به مردم آمده‌اند. درست از همین نقطه است که درام هول‌انگیز اتاقک گلی آغاز می‌شود. شخصیت‌‌های فیلم تقریباً هیچ‌چیزی از سیاست نمی‌دانند و تفاوت بین گروهکی‌ها و نیروهای سپاه را راحت متوجه نمی‌شوند؛ برای همین از آن‌چه می‌بینند حیرت می‌کنند و این حیرت، به‌خوبی در تاروپود فیلم تنیده شده است. اتاقک گلی یک تصویر عریان و غیرکلیشه‌ای از منافقین برای مخاطبش می‌سازد. تصویری از رنج انسان‌ در برابرِ آدم‌هایی که شستشوی مغزیِ فرقه، آن‌ها را مسخ کرده تا به سمت هم‌وطنانشان اسلحه بکشند‌.

اولین فیلم محمد عسکری در مقام کارگردان، بیانی سینمایی دارد. اشیا در جهان بصری فیلم کارکرد دارند و فیلمساز در خلق استعاره‌هایی عمیق با آن‌چه در اختیار داشته موفق عمل کرده. بازی تورج الوند و آناهیتا افشار هم از بازی‌های خوب در فجر۴۱ است که می‌تواند مسیر هردو بازیگر را به موفقیت‌هایی جدی‌ هموار کند. از موسیقی خوب حبیب خزایی‌فر هم نباید گذشت که به حال‌وهوای فیلم بُعد متفاوتی داده‌است.

مشکل بزرگ اتاقک گلی اما در دقایق ابتدایی است. فیلم در یک‌سوم اول عمیقاً شعاری به‌نظر می‌رسد. دیالوگ‌ها قوام‌یافته نیستند و بازیِ نقش‌های فرعی توی ذوق می‌زند. در دوسوم انتهایی و با ورود فیلم به صحنه‌های نفسگیرِ جنگی اما این نقیصه‌ها کم‌رنگ می‌شوند و روایت عمیق فیلم از یک اتفاق تلخ در حاشیه‌ عملیات مرصاد، ضعف‌های اتاقک گلی را به حاشیه می‌برند تا سرجمع مخاطب از تماشای یک فیلم مهم لذت ببرد.

امسال دو فیلم در جشنواره‌ی فجر مستقیماً سراغ منافقین رفته و داستانی در ارتباط با این گروهک منفور را روی پرده‌ آورده‌اند. نقطه‌ی اشتراک هردو فیلم «سرهنگ‌ثریا» و اتاقک گلی در نگاه متفاوت، نرم و انسانیِ آن‌ها به سوژه‌هایشان است. برای این دو فیلم، مردمِ معمولیِ قربانیِ این گروهک مهم بودند و همین نگاه انسان‌دوستانه رمز توفیق نسبی هردو، خاصه اتاقک گلی در جشنواره فیلم فجر است. ما در روایت جنایت‌های دارودسته‌ی رجوی به این داستان‌های واقعی، تلخ و دردناک نیاز داریم‌.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مقام مسئول در مجلس: نظر مشاوران رئیس لزوما اعلام موضع رئیس مجلس نیست
واکنش نخست وزیر پاکستان به تمدید آتش‌بس از سوی ترامپ
رسانه‌های عبری: تمدید آتش‌بس با ایران «هدیه» ترامپ به نتانیاهو و اسرائیل است
در صورت هر گونه اقدام علیه ایران، آماده هجوم به اهداف از پیش تعیین شده هستیم
هشدار جنبش نجباء؛ نبرد آینده متفاوت خواهد بود
اعلام نرخ جدید عوارض واردات گوشت قرمز
نرخ خرید گندم 48 هزار و500 تومان تعیین شد
وزیر آموزش و پرورش: مدارس همچنان غیر حضوری است
ترامپ آتش بس با ایران را تمدید کرد
ایران: حمله به کشتی «توسکا» نقض صریح و اساسی آتش‌بس 8 آوریل است
کشتی‌گیر ترک رکورد زد
حاجی‌بابایی: مذاکره در سایه تهدید امکان‌پذیر نیست
پاسخ موشکی حزب‌الله به نقض آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی
کشف استارلینک در یک واحد تجاری در تهران
ایروانی تاکید کرد: لغو محاصره دریایی شرط آغاز مجدد مذاکرات است
بیرانوند: به‌دلیل علاقه شخصی در تجمعات شبانه شرکت می‌کنم
تاکید ولید جنبلاط بر بازگشت به توافق آتش‌بس با فرمول جدید
قیام علیه استبداد رسانه‌ای جهان، از تونل‌های غزه تا انیمیشن‌های لگویی
مرور وضعیت پرسپولیس در جلسه آنلاین اوسمار و حدادی
تنگه هرمز برگ برنده اصلی ایران در مذاکرات با آمریکا
سفارت ایران در اتریش: اظهارات جدید اتحادیه اروپا رقت‌انگیز است
افزایش بی‌سابقه قیمت برق در آمریکا
سی ان ان: ذخایر موشکی ارتش آمریکا در جنگ علیه ایران کاهش یافته است
سردار موسوی: اگر از کشورهای همسایه به ایران حمله شود باید با تولید نفت خداحافظی کنند
آیا ژاپن به ابزار جدید آمریکا در بحران‌ها تبدیل می‌شود؟
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
شکستن محاصره دریایی آمریکا از سوی 34 نفتکش مرتبط با ایران
ارتش لبنان: خاک لبنان را پس می گیریم
عراقچی: ایران می‌داند چگونه با محدودیت‌ها مقابله و از خود دفاع کند
اذعان ترامپ به نگرانی از متغیر «زمان» به نفع ایران
شرط هیات ایرانی برای رفتن به اسلام آباد چیست؟
راهزنی دریایی دوباره ارتش تروریستی آمریکا در اقیانوس
تأکید پزشکیان بر حکمرانی محلی؛ مساجد محور سازماندهی اجتماعی
جزئیات جدیدی از زمان اجرای مرحله سوم متناسب سازی حقوق بازنشستگان
ماجرای اعدام 8 زن ایرانی چه بود؟
تمرینات تیم فوتبال استقلال تعطیل شد
قیمت نفت برنت صعودی شد
اتحادیه اروپا: برگزاری دور دوم مذاکرات اسلام‌آباد ضروری است
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 1 اردیبهشت 1405
برپایی دومین تمرین تاکتیکی ملی‌پوشان زیر نظر قلعه‌نویی
پنیر سر تله موش رایگان است اما مرگبار!
بقائی: تاکنون تصمیمی برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد گرفته نشده است
پیام رهبر انقلاب به اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
چین: ادعای آمریکا دروغ است
خلافی 350 میلیونی یک پژو 405 در ابهر!
پکن: زیاده خواهی آمریکا علت اصلی بن بست در مذاکرات با ایران است
واکنش بی‌ادبانه ترامپ به جدایی تیم کوک از شرکت اپل
افزایش حقوق در برخی واحدها توافقی شد+ جزئیات
روسیه: اوضاع پیرامون مذاکرات ایران -آمریکا دائما در حال تغییر است
عامل تیراندازی در رومشکان دستگیر شد