×
فرهنگی
شناسه خبر : 127552
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/11/16 ساعت 20:44
درباره فیلم آه سرد؛ بی‌حسی موضعی!

فجرنگار؛

درباره فیلم آه سرد؛ بی‌حسی موضعی!

آه سرد دهن‌کجی به مخاطب است. نه تنها تلاشی برای ایجاد کشش و جذابیت نمی‌کند بلکه اصرار دارد به هر شکل ممکن حوصله و میل بینندگانش را سرکوب کند و آنها را آزار دهد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: آه سرد دهن‌کجی به مخاطب است. نه تنها تلاشی برای ایجاد کشش و جذابیت نمی‌کند بلکه اصرار دارد به هر شکل ممکن حوصله و میل بینندگانش را سرکوب کند و آنها را آزار دهد. از این منظر، همه اجزای فیلم در هماهنگی با هم جذابیت‌زدایی می‌کنند.

فیلم در ناکجاآبادی سپری می‌شود که نه تعین زمانی دارد و نه تعین مکانی. می‌تواند در سوئیس و سوئد روایت شود، یا حتی در سیبری، می‌تواند در ۵۰ سال قبل رخ دهد، یا ۵۰ سال بعد. تنها نشانه ایرانی بودن آدم‌هایش، فارسی حرف زدن‌شان است، که تازه شکل گفتگوها و بی‌معنایی و بیهودگی حاکم بر جملات همین نیمچه تعین زبانی‌شان را هم از خاطر می‌برد. در جایی از فیلم، ضمن گفتگوی پسرک سرباز با شخصیت اصلی می‌شنویم: -می‌شه یه سوال بپرسم؟ -نه! –باشه. (چند ثانیه بعد) –بپرس. –ولش کن!)

فیلم پر است از نماهای مفصل و مطول از طبیعت برف‌آلود و حرکت ماشین در جاده‌ای در دامنه کوه‌ها و صورت سرد و کرخت آدم‌ها که کم حرف می‌زنند و بیشتر در خودشان فرو رفته‌اند. جدا از وجه کارت‌پستالی تصاویر که بعضاً شیک و تماشایی از آب درآمده‌اند (یک‌جور زیبایی منهای اثرگذاری که در مدیوم سینما؛ یعنی تصویر متحرک قصه‌گو فاقد کارکرد و بلکه ضداثر است) این تمهید تکراری ریتم آه سرد را گرفته و فیلم را از نفس انداخته است. واضح است که جور فقدان قصه و روایت ایستای اثر را هم نمی‌تواند بکشد.

آه سرد قصه ندارد. حتی به اندازه نیم خط و به اندازه اقتضای یک فیلم کوتاه داستانی. روایت فیلم مطلقاً پیش نمی‌رود. مسئله کشتن یا قتل و مواجهه پسر با پدر قاتل درنمی‌گیرد. بیش از همه برای اینکه شخصیت‌ها فاقد پرداخت و تشخص هستند. قابل درک و دریافت نیستند و نمی‌شود بهشان نزدیک شد. میزان ناراحتی‌ای که از چهره و سیمای پسر در طول فیلم منتقل می‌شود، به قدری ناچیز است که می‌توانیم فرض کنیم از گم شدن توپ فوتبالش دلگیر و غمگین است.

در هنر به طور کلی و سینما به طور خاص، برای اینکه ایده، مضمون یا نکته‌ای به مخاطب منتقل شود، در وهله اول باید سرگرم کند. مخاطب باید با شخصیت‌ یا شخصیت‌هایی در ماجرا یا ماجراهایی سهیم و همراه شود تا بتواند و بشود به متن و بطن اثر نزدیک شده و با آن پیوندی برقرار کند. فخرفروشی و نادیده گرفتن مخاطب کج‌سلیقگی و بی‌هنری است. مردم را دوست داشته باشیم و بیاد بیاوریم که سینما از آغاز شکل‌گیری‌اش در رابطه پرشور با مخاطب ساخته شد و رشد کرد. آه سرد علیه سینما و مخاطب است. و بی‌آینده و تباه.


نورنیوز
اخبار مرتبط
«جنگل پرتقال»؛ عقیم و ارتجاعی‌
چهارشنبه 1401/11/26 ساعت 09:55
فجرنگار؛
«جنگل پرتقال»؛ عقیم و ارتجاعی‌
جنگل پرتقال بیش از آنکه مشکل کارگردانی و اجرا داشته باشد از ضعف قصه و درام در متن رنج می‌برد و گفتن ندارد که با فیلمنامه بد نمی‌توان فیلم خوب ساخت.
«سینما متروپل»؛ فیلم آبادان
یکشنبه 1401/11/23 ساعت 16:11
فجرنگار؛
«سینما متروپل»؛ فیلم آبادان
مضمون سینما متروپل برای سینمای دفاع‌مقدسیِ ما جدید نیست اما زاویه‌ پرداختش به‌نسبت جدید به‌نظر می‌رسد.
اتاقک گلی؛ روایت رنج
پنج‌شنبه 1401/11/20 ساعت 22:56
فجرنگار؛
اتاقک گلی؛ روایت رنج
روایت عمیق فیلم از یک اتفاق تلخ در حاشیه‌ عملیات مرصاد، ضعف‌های اتاقک گلی را به حاشیه می‌برند تا سرجمع مخاطب از تماشای یک فیلم مهم لذت ببرد.
«یادگار جنوب»؛ یک عاشقانه عجیب
سه‌شنبه 1401/11/18 ساعت 13:19
فجرنگار؛
«یادگار جنوب»؛ یک عاشقانه عجیب
«یادگار جنوب» یک عشق را روایت می‌کند. عشقی عحیب و جنون‌آمیز که هر لحظه و هر جنبه‌اش، آبستن یک حادثه است. روایت غیرخطی فیلم از این ماجرای عاشقانه اما ابعاد متفاوتی به آن می‌دهد.
ایستاده در ایده؛ درباره فیلم «سرهنگ ثریا»
یکشنبه 1401/11/16 ساعت 01:37
فجرنگار؛
ایستاده در ایده؛ درباره فیلم «سرهنگ ثریا»
«سرهنگ‌ ثریا» در ایده گیر افتاده و از یک جرقه‌ خوب فراتر نرفته. برای همین سخت می‌شود آن را در میان خوب‌های جشنواره‌ی امسال قرار داد.
نگاهی به فیلم «کت چرمی»؛ مرد بازنده 2
شنبه 1401/11/15 ساعت 15:19
فجرنگار؛
نگاهی به فیلم «کت چرمی»؛ مرد بازنده 2
کت چرمی در امتداد مسیر «مرد بازنده» و قبل‎تر از آن «لاتاری» و در کنار فیلم‌هایی مثل «شنای پروانه» مسیر جدیدی در سینمای اجتماعی ایران باز کرده‌اند. مسیری که آشکارا از تلخی‌های بی‌پایان و بن‌بست‌نمایی فاصله می‌گیرد و از پایان‌بندی‌های امیدبخش و روشن واهمه ندارد.
بوی خوش زندگی
پنج‌شنبه 1401/11/13 ساعت 12:08
فجرنگار؛
بوی خوش زندگی
هادی مقدم‌دوست قبل از آن‌که کارگردان باشد فیلمنامه‌نویس است و کارنامه‌ی پربار فیلمنامه‌هایش نشان می‌دهد او قصه‌گفتن و جهان‌ساختن را خوب بلد است. عطرآلود هم بزرگترین قوتش را از ذهن خلاق مقدم‌دوست می‌گیرد که بلد است کاراکترهایش را در ذهن تماشاگر ماندنی کند.
نظرات

آخرین اخبار
چند گزینه برای محل تدفین رهبر شهید در دست بررسی است
بانک مرکزی: تخصیص ارز به بخش صنعت دوباره افزایش یافت
کادر فنی تیم ملی هندبال با حضور نناد کلاییچ تکمیل شد
عضو دفتر سیاسی انصارالله: توافق بیروت و تل‌آویو علیه مقاومت است
رئیس سازمان بازرسی: 214 گلوگاه فساد شناسایی شده است
هشدار پلیس: 44 درصد جان‌باختگان تصادفات تهران موتورسوار هستند
روایت سفیر روسیه از احداث نیروگاه هسته‌ای جدید «هرمز»
سخنگوی دولت: توسعه تجارت با همسایگان از مرزهای کارآمد آغاز می‌شود
اردوغان: صهیونیسم بر نسل‌کشی، اشغالگری و توسعه‌طلبی استوار است
اسموتریچ: شهرک‌سازی در غزه، کرانه باختری و جنوب لبنان گسترش می‌یابد
استقرار بیمارستان صحرایی برای مراسم وداع رهبر شهید در مصلای تهران
اسکوچیچ سرمربی پرسپولیس شد
زلزله 6 ریشتری هندوکش افغانستان را لرزاند
زمان و جزئیات مراسم تشییع زنده‌یاد سیمین‌دخت وحیدی اعلام شد
عراقچی: ایران بزرگ‌ترین قربانی سلاح‌های شیمیایی است
فرصت ویرایش حوزه آزمون دستیاری پزشکی از 7 تیر آغاز می‌شود
آموزش‌وپرورش تهران هزار مدرسه را برای اسکان زائران آماده کرد
ادعای الحدث درباره برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا در دوحه
بازتاب تساوی ایران و مصر در رسانه‌های عربی چه بود؟
معاریو: لبنان و اسرائیل خط ارتباطی مستقیم نظامی ایجاد کرده‌اند
المالکی و سفیر ایران درباره امنیت منطقه رایزنی کردند
برخورد هواپیما به یک آسمان‌خراش در چین با یک کشته و 13 زخمی+ فیلم
رئیس پارلمان لبنان: توافق با تل‌آویو یک فتنه است
تنگه هرمز در وضعیت هشدار؛ انگلیس از افزایش تهدید امنیتی خبر داد
جنایت هولناک در اندرزگو؛ همه‌چیز از یک تماس با پلیس شروع شد
نشست سران قوا برگزار شد
بازی بعدی ایران در سینماها؛ به شرط صعود پخش می شود
آتش‌سوزی شناور حامل خودرو در آبهای قشم صحت ندارد
شیخ نعیم قاسم: توافق چارچوبی لبنان و اسرائیل باطل و بی‌اعتبار است
هندبال ساحلی ایران پورتوریکو را پس از ماراتن پنالتی شکست داد
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت نوزدهم
هشدار تند امام جمعه بغداد درباره بازگشت استبداد به عراق
توافقی‌که بوی اشغال، خلع سلاح و تجزیه می‌دهد
بازگشت اعضای تیم ملی فوتبال به تیخوانا با استقبال هواداران مکزیکی
ساعت بازگشایی درهای مصلی تهران برای وداع با رهبر شهید چه زمانی است؟
ایران تا ساعت 6 صبح منتظر سرنوشت؛ همه سناریوهای صعود به مرحله حذفی جام جهانی 2026
پایداری برق سایت‌های ارتباطی باید تضمین شود
طناب نجاتی که به دار قدرت تبدیل شد
چین 56 شرکت آمریکایی را تحریم کرد
اروپا به تهدید تعرفه‌ای ترامپ پاسخ قاطع می دهیم
بازی GTA 6 پیش از عرضه جنجالی شد؛ ممنوعیت فروش در 8 کشور جهان
زمان انتخاب واحد ترم تابستان دانشگاه آزاد اعلام شد
طرح مرکز پژوهش‌های مجلس برای آینده امنیتی خلیج فارس
اختلال دوباره در خدمات بانک‌های ملی و صادرات ؛امتداد آثار حمله سایبری
هشدار سازمان غذا و دارو درباره مکمل ورزشی «ON»
شب دیوانه‌وار جام جهانی؛ بلژیک پنج‌تایی کرد، فرانسه رقصید، کیپ‌ورد تاریخ ساخت
شب جنجالی جام جهانی 2026؛ ایران در انتظار صعود، بلژیک پنج‌تایی کرد و فرانسه درخشید
جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
عاملان حمله تروریستی بانه مجازات خواهند شد
نورویدئو | جنگ رمضان چه چیزی را در منطقه تغییر داد؟