×
فرهنگی
شناسه خبر : 127459
تاریخ انتشار : شنبه 1401/11/15 ساعت 15:19
نگاهی به فیلم «کت چرمی»؛ مرد بازنده 2

فجرنگار؛

نگاهی به فیلم «کت چرمی»؛ مرد بازنده 2

کت چرمی در امتداد مسیر «مرد بازنده» و قبل‎تر از آن «لاتاری» و در کنار فیلم‌هایی مثل «شنای پروانه» مسیر جدیدی در سینمای اجتماعی ایران باز کرده‌اند. مسیری که آشکارا از تلخی‌های بی‌پایان و بن‌بست‌نمایی فاصله می‌گیرد و از پایان‌بندی‌های امیدبخش و روشن واهمه ندارد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: مخاطبی که «مرد بازنده» را دیده‌باشد عملاً در «کت چرمی» نکته‌ تازه یا غافلگیرکننده‌ای پیدا نمی‌کند. فیلم اول «حسین میرزامحمدی» در مقام کارگردان، بیش از هرچیز شبیه تازه‌ترین فیلم «محمدحسین مهدویان» است، همان کسی که نامش به عنوان «مشاور کارگردان» در تیتراژ «کت چرمی» دیده می‌شود. فیلم با همان حال‌وهوای آشنایی که مهدویان از «زخم کاری» به این سو دنبال می‌کند ساخته شده. ماجرای «کت چرمی» از جهات بسیاری برای مخاطب آشناست. یک کارمند دولتِ بریده از سیستم دارد که با انگیزه‌های شخصی و انسانی، پرونده‌ای را دنبال می‌کند و از طرف دیگر یک مأمور امنیتی قدرتمند، مثل سایه دنبال اوست و لابد نمادی از اینکه سیستم، کارمند قدیمی‌ را در بن‌بست رها نمی‌کند.

قصه‌ «کت چرمی» از یک چالش به‌ظاهر کوچک در اداره‌ بهزیستی آغاز و رفته‌رفته بزرگ می‌شود اما این بزرگ‌شدن بیش از آن‌که حاصل چفت‌وبست‌های فیلمنامه باشد، برخاسته از فضاسازی کارگردان و تلاش او برای مهم‌شدن مسئله است. شخصیت‌پردازی‌های کت چرمی لنگ می‌زنند و شخصیت منفی اصلی فیلم اساساً هیچ‌وقت روی پرده برای مخاطب خلق نمی‌شود؛ یک اسم و یک سایه است که لابه‌لای دیالوگ‌های فیلم تردد می‌کند. نه تعین دارد و نه انگیزه‌ی مشخصی برای تخلف‌هایش. خلافکار اقتصادی فیلم اساساً شکل نمی‌گیرد و کم‌رمق است. از سوی دیگر اما «کت چرمی» در ارائه‌ تصویری باورپذیر و کلیشه‌شکن از آسیب‌های اجتماعی موفق است. قصه‌ «ثریا» و مادرش یک تلنگر جدی به مخاطب می‌زند و تأثربرانگیز است. گذشته از این موضوع، «کت چرمی» برخلاف برخی فیلم‌های اجتماعی سینمای ایران، دنبال کاسبی کردن با مشکلات اجتماعی نیست و مرز میان «مسئله‌مندی» و «سیاه‌نمایی» را متوجه می‌شود. برای همین به ورطه‌ نمایش‌های شبه‌ روشنفکری نمی‌افتد و دغدغه‌مندی‌اش را تا انتها و با یک پایان خوب حفظ می‌کند. «کت چرمی» هرقدر در مواجهه با مفاسد اقتصادی الکن است، در واکاوی مسائل اجتماعی حرف برای گفتن دارد.

«جواد عزتی» مهم‌ترین بازیگر کت چرمی است اما بهترین بازیگر فیلم «سارا حاتمی‌» است؛ دختر نوجوانی که با «زخم کاری» دیده شد و در نخستین تجربه سینمایی‌اش نمایشی درخشان دارد. «پانته‌آ پناهی‌ها» هم نمایش قابل قبولی دارد اما عزتی در کت چرمی به تکرار افتاده و نقش‌آفرینی‌اش برای مخاطب تازگی ندارد، درست مثل «صابر ابر» و «بهزاد خلج» که هیچ‌کدام نمایش بدی ندارند، اما تکراری‌اند و همین تکرار، به نقطه ضعف فیلم تبدیل می‌شود.

کت چرمی در امتداد مسیر «مرد بازنده» و قبل‎تر از آن «لاتاری» و در کنار فیلم‌هایی مثل «شنای پروانه» مسیر جدیدی در سینمای اجتماعی ایران باز کرده‌اند. مسیری که آشکارا از تلخی‌های بی‌پایان و بن‌بست‌نمایی فاصله می‌گیرد و از پایان‌بندی‌های امیدبخش و روشن واهمه ندارد. کت چرمی با کمی خلاقیت می‌توانست فیلم مهم‌تری باشد اما در وضع موجود، یک فیلم متوسط است. فیلمی سرگرم‌کننده و تاحدی تأمل‌برانگیز که عمیق نمی‌شود و احتمالاً به ماندگاری نمی‌رسد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
«غریب»؛ یک فیلم خوبِ ناقص
دوشنبه 1401/11/24 ساعت 11:56
فجرنگار؛
«غریب»؛ یک فیلم خوبِ ناقص
«غریب» فرصت تبدیل‌شدن به یک اثر ماندگار و درخشان را با سهل‌انگاری در فیلمنامه، از دست داده اما با این وجود نباید از قوت‌های قابل توجه این فیلم به سادگی گذشت.
شماره 10؛ رستگاری در اردوگاه
چهارشنبه 1401/11/19 ساعت 13:46
فجرنگار؛
شماره 10؛ رستگاری در اردوگاه
«شماره 10» اولین محصول سینمای ایران با محوریت اسرا نیست اما احتمالا جدی‌ترینِ آن‌هاست.
«یادگار جنوب»؛ یک عاشقانه عجیب
سه‌شنبه 1401/11/18 ساعت 13:19
فجرنگار؛
«یادگار جنوب»؛ یک عاشقانه عجیب
«یادگار جنوب» یک عشق را روایت می‌کند. عشقی عحیب و جنون‌آمیز که هر لحظه و هر جنبه‌اش، آبستن یک حادثه است. روایت غیرخطی فیلم از این ماجرای عاشقانه اما ابعاد متفاوتی به آن می‌دهد.
درباره فیلم آه سرد؛ بی‌حسی موضعی!
یکشنبه 1401/11/16 ساعت 20:44
فجرنگار؛
درباره فیلم آه سرد؛ بی‌حسی موضعی!
آه سرد دهن‌کجی به مخاطب است. نه تنها تلاشی برای ایجاد کشش و جذابیت نمی‌کند بلکه اصرار دارد به هر شکل ممکن حوصله و میل بینندگانش را سرکوب کند و آنها را آزار دهد.
ایستاده در ایده؛ درباره فیلم «سرهنگ ثریا»
یکشنبه 1401/11/16 ساعت 01:37
فجرنگار؛
ایستاده در ایده؛ درباره فیلم «سرهنگ ثریا»
«سرهنگ‌ ثریا» در ایده گیر افتاده و از یک جرقه‌ خوب فراتر نرفته. برای همین سخت می‌شود آن را در میان خوب‌های جشنواره‌ی امسال قرار داد.
بررسی سه اثر از سه نسل فیلم‌ساز در سومین روز جشنواره فیلم فجر
شنبه 1401/11/15 ساعت 10:52
جشنواره چهل‌ویکم در یک قاب؛
بررسی سه اثر از سه نسل فیلم‌ساز در سومین روز جشنواره فیلم فجر
در سومین روز برگزاری جشنواره فیلم فجر، مانند روال معمول سه فیلم برای اهالی رسانه و منتقدان در پردیس سینمایی ملت به نمایش در آمد که هریک داستانی را روایت کردند که دیدنی بود.
بوی خوش زندگی
پنج‌شنبه 1401/11/13 ساعت 12:08
فجرنگار؛
بوی خوش زندگی
هادی مقدم‌دوست قبل از آن‌که کارگردان باشد فیلمنامه‌نویس است و کارنامه‌ی پربار فیلمنامه‌هایش نشان می‌دهد او قصه‌گفتن و جهان‌ساختن را خوب بلد است. عطرآلود هم بزرگترین قوتش را از ذهن خلاق مقدم‌دوست می‌گیرد که بلد است کاراکترهایش را در ذهن تماشاگر ماندنی کند.
نظرات

آخرین اخبار
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404+ جدول
رئیس‌جمهور سابق کره‌جنوبی به حبس ابد محکوم شد
پیش بینی وضعیت آب و هوا البرز فردا جمعه یکم اسفند 1404
هشتمین رئیس‌جمهور موقت پرو در 10 سال گذشته انتخاب شد
تبریک قالیباف به روسای مجالس کشورهای اسلامی به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان
رکوردشکنی واردات نفت آسیا
ترافیک سنگین در هراز و آزادراه تهران-کرج-قزوین
کریم بنزما: با روزه گرفتن، بهتر بازی می‌کنم
شامگاه امشب؛ عطارد در اوج درخشش رویت‌پذیر است
گروسی از پیشرفت ملموس در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا خبر داد
پزشکیان: رسالت ما گره‌گشایی از مشکلات مردم است
علت مرگ بازیگر هالیوود مشخص شد
جزئیات کشف 15 کیلو شمش طلا به ارزش 400 میلیارد تومان
مخالفت اتریش در پیوستن به شورای صلح غزه
رشد 40 درصدی تولید نفت ونزوئلا در سال 2026
زلنسکی: توافق بر سر نظارت بر آتش‌بس نزدیک است
سفر وزیر خارجه آمریکا به فلسطین اشغالی در هفته آینده
تصادف خونین در کمربندی بندر دیر بوشهر جان 4 نفر را گرفت
عراقچی: مذاکرات ژنو پیشرفت داشت/ وارد متن یک توافق احتمالی خواهیم شد
ارزش سهام عدالت دوباره تغییر کرد / سهامداران حتما بخوانند
آمریکا ناتو را برای پایان ماموریت در عراق تحت فشار گذاشت
رونمایی کره‌شمالی از موشک‌اندازهای جدید هسته‌ای
سرشبکه‌های اصلی حوادث تروریستی دی‌ماه در اندیمشک دستگیر شدند
60 لیتر سهمیه بنزین امشب در کارت سوخت شارژ می شود
واردات گوشی به کشور 15 درصد کاهش یافت
قطع گاز 55 هزار ویلای پُرمصرف در مازندران
رژیم و راهکار جدید کاهش انسولین برای دیابتی‌ها
هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت
مصاف چادرملو اردکان در خانه با گل‌گهر سیرجان صدرنشین
جایگزین محمد صلاح در لیورپول مشخص شد
هشدار بانک مرکزی به بانک‌های ناتراز
پیام عراقچی به وزیر خارجه موریتانی
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
صدور 2500 کارت سوخت در یک روز
طلای جهانی دوباره صعودی شد ؛ اونس به مرز 5 هزار دلار رسید
انفجار کپسول گاز در کراچی پاکستان جان 13 نفر را گرفت
زلزله 4.3 ریشتری صبح پنجشنبه عسلویه را لرزاند
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب
قیمت گوشت قرمز امروز 30 بهمن 1404 + جدول
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا
فرصت تصمیم!
اتحادیه اروپا بودجه دفاعی جبهه شرقی را تقویت می‌کند
پزشکیان: پاسخگویی به مردم بودجه نمی‌خواهد، اراده می‌خواهد
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
ژاپن استفاده از پاوربانک در هواپیما را محدود می‌کند
هشدار سازمان ملل: آتش‌بس غزه در نقطه‌ای سرنوشت‌ساز قرار دارد
کشته شدن نظامی رژیم صهیونیستی در غزه بر اثر آتش خودی