نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: عبدالرسول پورعباس در برنامه تلویزیونی با تشریح روند برگزاری کنکور ۱۴۰۲ و آمادگی سازمان سنجش برای برگزاری کنکور گفت: حساسیت آزمون سراسری یکی از وقایع پیچیده جامعه است. دلایل مختلف از جمله آینده شغلی، خواستههای خانواده و هدایت تحصیلی در حساسیت آن تأثیر دارند. امسال برای اولین بار در زمستان است و نگرانیهای سرمایشی وجود دارد که چگونه حوزهها را گرم نگه داریم که داوطلبان راحت آزمون دهند.
وی افزود: آزمون دی ماه و آزمون تیرماه برای پذیرش در مهرماه ۱۴۰۲ است. بیشترین نمره ملاک عمل خواهد بود. داوطلبان میتوانند یا هر دو یا یکی از آنها را شرکت کنند. نمره هر دو آزمون تا دو سال معتبر است. هر نمره بالاتر ملاک عمل است. همه آزمونها هم شبیه هم هستند و مزیتی نسبت بهم ندارند.
**۹۷۸ هزار نفر ثبت نام کردهاند که طبق معمول بیشترین گروه علوم تجربی هستند
پورعباس اظهار کرد: ۹۷۸ هزار نفر ثبت نام کردهاند که طبق معمول بیشترین گروه علوم تجربی هستند. بعد از آن علوم انسانی هستند و در علوم ریاضی ۶۰ درصد پسران و ۴۰ درصد دختران هستند. بعد از آن زبان و هنر هستند. نسبت به پارسال انتظار داشتیم که کمتر شرکت کنند. ۴۱۷ شهرسان، ۵۸۵ حوزه اصلی و ۲۵ حوزه در تهران و ۲ هزار و ۴۱ حوزه فرعی در آزمون درگیر هستند.
وی گفت: در این مسیر دولت تمام امکانات خود را بسیج کرده است و وزارتخانههای پشتیبانی میکنند و از روز چهارشنبه سیستمهای گرمایشی را فعال میکنند در حوزهها و شورای تأمین ابلاغهای مورد نیاز را اجرا میکنند تا داوطلبان در گرمای مطلوب آزمون دهند.
رئیس سازمان سنجش یادآور شد: حلقههای امنیتی زیادی را تعریف کردیم و آگاه هم هستیم که اینترنت با زندگی مردم گره خورده است. پیش بینی کردیم و از دولت خواستیم که امکان ارسال و دریافت فایل وجود نداشته باشد که مصوب شد در اینترنت همراه در حوزههای شبکههای پیام رسان محدودیت داریم. این محدودیت در شهرهای محل حوزه امتحانی است.
وی افزود: این موضوع خواسته مردم هم است و از این بابت و به شکل نقطهای محدودیت اعمال میشود. درباره اینترنت ثابت محدودیتی وجود ندارد.
معاون وزیر علوم درباره قوانین کنکور و تغییرات آن گفت: یک مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و یک مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره کنکور وجود دارد. همیشه میگفتیم که آزمون سه ساعته با ۱۲ سال تلاش داوطلبان گره میخورد. بنابراین امر بدی نیست که دوبار در سال برگزار شود.
**ما موظف هستیم که ۸۵ درصد ظرفیت را بدون آزمون پذیرش کنیم
پورعباس اظهار کرد: ما موظف هستیم که ۸۵ درصد ظرفیت را بدون آزمون پذیرش کنیم. یک ظرفیت ۱۵ درصدی میماند که حدود ۱۳۵ هزار نفر را شامل میشود. ۲ هزار و ۶۰۰ نفر ظرفیت پزشکی و بیش از ۲ هزار نفر ظرفیت داروسازی و دندانپزشکی است. در واقع ۱۲ هزار ظرفیت در بخش پزشکی و مهندسی وجود دارد که در واقع آن ۱۵ درصد در رشته مطلوب و نقطه مطلوب در آن رقابت میکنند و تا وقتی که که این رقابت وجود دارد کنکور باید وجود داشته باشد.
وی افزود: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی همه سرنوشت داوطلب به کنکور گره نمیخورد و سوابق تحصیلی هم تاثیر دارد. سال اول ۴۰ درصد، سال دوم ۵۰ دصد و سال سوم این تاثیر به ۶۰ درصد هم میرسد. روند حرکت ما رو به کم رنگ کردن آزمون سراسری و پر رنگ کردن سوابق تحصیلات دبیرستانی است. برای آینده پیش رو ۱۵ درصد ظرفیت ترکیبی از این دو نمره سوابق تحصیلی و کنکور است و هر چقدر آزمون تکرار شود آرامش بیشتری برای داوطلب ایجاد میشود.
رئیس سازمان سنجش یادآور شد: هر آزمونی که میگیریم تمام فرآیند مستقل از هم است. برای آزمون تیرماه، در فروردین ماه ۱۴۰۲ ثبت نام میکنند. افرادی که اکنون ثبت نام کردهاند تنها نیاز است که کدملی خود را وارد کنند و نیازی به وارد کردن اطلاعات جدید ندارند. اما افرادی که جدید ثبت نام کنند باید تمام اطلاعات را وارد کنند.
وی درباره آزمونهای الکترونیک و چند بار برگزار شدن آزمون در سالهای آینده گفت: طبق قانون آزمون سراسری برای هر فرد دوبار در سال است. فرایند اجرایی کار در آینده به آزمونهای الکترونیک اختصاص دارد. در آزمونهای الکترونیک ممکن است در چارچوب استانداردهای رسمی فرد سالی چند بار آزمون آزمایشی بدهد ولی دو مورد ملاک ورود به دانشگاه است.
**در بهمن ماه اولین آزمونهای الکترونیک را به صورت آزمایشی برگزار میکنیم
پورعباس اظهار کرد: در بهمن ماه اولین آزمونهای الکترونیک را به صورت آزمایشی برگزار میکنیم. در آینده روشهای متفاوتی میتوانیم طراحی کنیم و به تصویب مراجع ذی صلاح برسد. در کنکور ۱۴۰۲ در سال آینده آزمونها الکترونیکی نیست. اما قول داده بودم که در سال ۱۴۰۳ آزمونها الکترونیک شود که امیدواریم به آزمونهای رسمی برسیم.
وی افزود: برای برگزار آزمونهای الکترونیک سه مرحله داریم. اولین مرحله ایجاد بانک سوال است که کاملاً الکترونیکی است و نرم افزارهای آن ایجاد و به صورت پایلوت اجرایی شده است. در این مرحله مخزن سوال تولید میشود، مخزن سوال پس از استانداردسازی و ممیزی سوالات شکل میگیرد. در بانک سوال آزمون سازی با بودجه بندی مشخص صورت میگیرد و از طریق بسترهای مشخص یا به صورت کامپیوترپایه یا موبایل پایه و یا صفحات هوشمند پایه است که سوالات نهایی میشود.
رئیس سازمان سنجش گفت: مرحله بعد این است که داوطلب ثبت نام میکنند و پشت دستگاه در حوزه مینشینند و سوال میآید و پاسخ میدهد و نتیجه را می بیند و در امنیت و آسایش بیشتر و حذف فعالیتهای دستی بسر میبرد. در آزمون سامفا این آزمون الکترونیک به صورت پایلوت اجرایی شده است. به همین منظور نرم افزار بومی را برای آزمونهای الکترونیک طراحی شده است.
**امکان حذف کنکور تا ابد وجود ندارد
وی گفت: حذف کنکور که تا ابد وجود ندارد. چون کنکور مسابقهای است که برای یک صندلی دارد اتفاق میافتد. اکنون برای ۸۵ درصد رشتهها کنکور حذف شده است که رشتههای خوبی مانند مهندسی و کشاورزی و پیراپزشکی هستند. اما رشتهای مانند مهندسی برق دانشگاه تهران همچنان مطلوبیت دارد و برای رسیدن به آن صندلی هنوز نیاز به ممیزی وجود دارد.
معاون وزیر علوم با اشاره به دیگر تغییر کنکور ۱۴۰۲ گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اثر دروس عمومی را از کنکور برداشتند و به دوران دبیرستان بردند. ۴۰ درصد نمرهای که از آموزش و پرروش میگیریم به دروس عمومی اختصاص دارد و بخشی از آن هم دروس تخصصی است.
وی افزود: دیگر تفاوت چشمگیری که نسبت به گذشته داریم این است که در آزمون علوم تجربی داوطلبان چهار دفترچه اختصاصی دارند. ضمن اینکه در همه گروهها تعداد چند سوال از هر دفترچه کم شده و زمان پاسخگویی هم به نسبت بیشتر شده است.
پورعباس با اشاره به آزمونهای ترمیم معدل گفت: ۱۰ درس تاثیر قطعی دارد و آموزش و پرورش در دی ماه آزمون ترمیم معدل را برگزار کرد. این اولین تجربه آموزش و پرورش بود و ما هم به آنها کمک کردیم تا امنیت آزمونهای آنها بالا رود. انتظار به حق جامعه این است که امتحانات کشوری آموزش و پرورش هم در استانداردهای قابل قبولی برگزار شود. این اولین تجربه هم ارزیابی میشود.
وی درباره حذف برخی دروس و نکات از کتب درسی گفت: حذف دروس یک فرآیند همه ساله است و در یک مقطع زمانی که با هماهنگی آموزش و پرورش بخشهایی حذف شده را اعلام میکنیم که سوال نمیآید. این حذفیات هر ساله است و جدید نیست. علت آن بازنگری کتب درسی است و بر مبنای آخرین نسخه و ویرایش کتب درسی سوال طرح میشود.
**سوالات کنکور مفهومی طراحی میشود و بر کتب درسی سه سال آخر دبیرستان متکی است
رئیس سازمان سنجش درباره نوع سوالات کنکور گفت: سوالات کنکور مفهومی طراحی میشود و بر کتب درسی سه سال آخر دبیرستان متکی است. در واقع سوالات تلفیقی و مفهومی است. مقلا از یک مفهوم در ریاضیات که در سه سال خوانده میشود سوال طراحی میشود. سوالات بودجه بندی میشود و به ترتیب ساده، نسبتاً ساده، متوسط، سخت و نسبتاً سخت هستند. داوطلبان برای تسلط به این دروس از کتب کمک درسی استفاده میکنند و از کلاس بهره میگیرند. اما اگر داوطلب کامل کتابها را بخواند موفق میشود.
وی گفت: زیر گروهها هم در کنکور ۱۴۰۲ حذف شدهاند و تنها یک نمره و یک رتبه کل به داوطلب میدهیم که بر مبنای آن انتخاب رشته و گزینش نهایی صورت میگیرد. یک بار انتخاب رشته صورت میگیرد و نتایج شهریورماه اعلام میشود. اثر قطعی ۴۰ درصدی هم تفاوت دیگر امسال است.
پورعباس خاطرنشان کرد: داوطلبانی که سال دوازدهم هستند باید در خردادماه سابقه تحصیلی ایجاد کنند و اگر سابقه تحصیلی نداشته باشند نمره صفر برای آنها منظور میشود بنابراین توصیه ما این است که حتماً سابقه تحصیلی داشته باشند و برخی مشاوره میدهند که در شهریورماه سابقه تحصیلی ایجاد کنند که نظر ما در سنجش متفاوت است.
وی درباره امنیت آزمون و ارسال سوالات به حوزههای امتحانی گفت: فرآیند ارسال سوالات کنکور به حوزهها واقعاً فرایند پیچیدهای است. ما باید این اطمینان را به مردم بدهیم که این بار امانت را به سلامت میرسانیم. در سیستم بستهای سوال طراحی میشود، هر دفترچهای شخصی سازی شده است و چیدمان خاصی طراحی میشود. بسته بندی سوالات به ترتیب از یک صندلی تا در یک کلاس، در یک مدرسه، در یک منطقه و در یک شهر و در یک استان پیش میرود.
رئیس سازمان سنجش تاکید کرد: تا ۸ صبح آزمون و بر روی صندلی داوطلب هیچکس جز داوطلبی که بسته سوال را باز میکند به آن دسترسی ندارد. تمامی این فرآیند به صورتی دیجیتال رصد میشود و ارسال سوال تحت الحفظ به کمک نیروی انتظامی صورت میگیرد و ایستگاههای الکترونیکی برای رصد مسیر وجود دارد.
**ابلاغ از سوی وزیر علوم برای روسای دانشگاههای معین جهت برگزاری کنکور
وی گفت: امسال ابلاغی از سوی وزیر علوم برای روسای دانشگاههای معین داده شد. ضمن اینکه از شورای امنیت کشور مصوبه گرفتیم و دستورالعملی را ابلاغ کردند و وظایفی را برای امنیت آزمون مشخص کردند. تمام عوامل آزمون شناسنامه دار شدهاند و در تمام تصمیم سازی شورای تامین هر استان کل استان درگیر هستند.
معاون وزیر علوم اظهار کرد: شبکههای تقلب را کاملاً تحت رصد داریم. سال گذشته ۱۳ شبکه را شب قبل از آزمون شناسایی کردیم. سال گذشته ۸۰۰ سیستم آشکارساز یا سیگنال یاب با بورد ۲ متر داشتیم که امسال این تعداد به ۲ هزار و ۸۰۰ سیستم با بورد ۴ متر رسیده است.
کشف تجهیزات تقلب حتی خاموش و استفاده نشده هم باشد محرومیت در پی دارد
وی گفت: تجهیزات تقلب بعضاً تجهیزات فوق جاسوسی هستند و داوطلبان بدانند که کشف این تجهیزات حتی خاموش و استفاده نشده هم باشد محرومیت در پی دارد و اگر تجهیزات روشن باشد که تا ۱۰ سال محرومیت از آزمون را در پی دارد. این اطمینان را میدهیم که در ۱۴۰۱ یک مورد نداشتیم که بتواند حتی یک صندلی معمولی را با تقلب بدست آورد.
پورعباس اظهار داشت: در تمام مدت آزمون قضات کشیک حضور دارند و در برخورد با متخلف و متقلب بلافاصله حکم صادر میکنند و شبکههایی که دستگیر میشوند هم مورد رسیدگی قضایی قرار میگیرند. در نهایت همه دست به دست هم دادهاند که آزمون سالم و ایمن را برگزار کنیم.
**در اینترنت همراه در حوزههای شبکههای پیام رسان محدودیت داریم
رئیس سازمان سنجش یادآور شد: حلقههای امنیتی زیادی را تعریف کردیم و آگاه هم هستیم که اینترنت با زندگی مردم گره خورده است. پیش بینی کردیم و از دولت خواستیم که امکان ارسال و دریافت فایل وجود نداشته باشد که مصوب شد در اینترنت همراه در حوزههای شبکههای پیام رسان محدودیت داریم. این محدودیت در شهرهای محل حوزه امتحانی است.
وی افزود: این موضوع خواسته مردم هم است و از این بابت و به شکل نقطهای محدودیت اعمال میشود. درباره اینترنت ثابت محدودیتی وجود ندارد.
پورعباس درباره پذیرش بدون کنکور استعدادهای درخشان گفت: داوطلبان استعداد درخشان بر اساس قوانین از امتیازاتی برخوردارند که براساس مدالهایی که در المپیادها کسب میکنند در رشته خود یا رشته مرتبط با خودشان میتوانند وارد دانشگاه شوند که این موضوع سازوکار مخصوص خود را دارد. البته برخی از آنها هم از طریق کنکور پذیرش میشوند.
**سهمیههای کنکور هنوز به جمع بندی نرسیده است
وی درباره سهمیههای کنکور گفت: سهمیههای کنکور یکی از مقولاتی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح است اما هنوز به جمع بندی نرسیده و با سال گذشته تفاوت ندارد. سهمیههای مناطق یک و دو و سه داریم، سهمیه ۵ درصد ایثارگران و سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگران، جانبازان بالای ۲۵ درصد و خانواده شهدا. برخی از سهمیهها هم موردی است مانند زلزله و سیل که داوطلبان آن مناطق به دلیل شرایط زندگی میتوانند از این سهمیهها استفاده کنند.
رئیس سازمان سنجش به داوطلبان توصیه کرد در روزهای نزدیک به کنکور از نظر فکری خودشان را آزاد کنند و با روحیه در آرامش باشند و تاکید کرد: همیشه سوال اول را ممکن است همه بلد نباشند، بدانند که دنیا تمام نشده است و نفر اول کنکور هم تعدادی سوال را ممکن است جواب نداده باشد. ضمن اینکه پدر و مادرها هم به بچهها فشار نیاورند.
نورنیوز