×
اقتصادی
شناسه خبر : 125308
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/10/25 ساعت 12:37
پالایشگاه فراسرزمینی؛ توسعه بازار نفتی و خدمات مهندسی در دوران تحریم‌

نورنیوز بررسی کرد؛

پالایشگاه فراسرزمینی؛ توسعه بازار نفتی و خدمات مهندسی در دوران تحریم‌

پس از آنکه وزیر نفت از راه‌اندازی نخستین پالایشگاه فراسرزمینی به نام ال‌پالیتو در ونزوئلا خبر داد، برخی با طرح اینکه «چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است» از این اقدام انتقاد کردند، اما آیا به‌راستی پالایشگاه فراسرزمینی برای ایران سودی ندارد؟

نورنیوز ـ گروه اقتصاد: به دنبال راه‌اندازی پالایشگاه فراسرزمینی ایران در ونزوئلا، «جواد اوجی»، وزیر نفت دراین باره گفت: در این پایشگاه روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت خامِ میدان‌های ونزوئلا پالایش خواهد شد.

اما هدف از ساخت پالایشگاه‌های فراسرزمینی چیست و چرا ایران درست بیخ گوش آمریکا و در حیاط خلوت این کشور دست به سرمایه‌گذاری زده است؟

وزیر نفت در تعریف پالایشگاه‌داری فراسرزمینیِ مدنظر دولت سیزدهم گفته است؛ این امر نوع جدیدی از تعاملات بین‌المللی است که در آن ایران با صادرات خدمات فنی مهندسیِ مورد نیاز پالایشگاه‌های نیمه‌فعال، آنها را نو‌سازی و باز‌سازی خواهد کرد و در عوض در آن سهام‌دار خواهد شد و برای باز‌سازی بهینه‌ترِ این پالایشگاه‌های فراسرزمینی، امکان استفاده از نفت خام ایران نیز فراهم خواهد شد.

به نظر می‌رسد این حرکت گام بلندی در توسعه صنعت نفت و انرژی کشورمان است و ساخت این پالایشگاه و پذیرش آن توسط دولت ونزوئلا نشان می‌دهد که تحولات مثبتی در صنعت پالایش کشور رخ داده است.

نکته‌ای که در این خصوص قابل توجه است، هوشمندی برنامه‌‌ریزان برای مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا است، چه، ایران بر خلاف تصور دولتمردان آمریکایی در پشت مرزهای خود برای فروش نفت در جا نمی‌زند و تحریم‌های این کشورها نمی‌تواند ایران را از توسعه برنامه‌های خود منصرف کند.

ایران در این برنامه با پیش‌بینی ساخت منابع و تأسیسات فراسرزمینی می‌تواند سطح تولید و فروش انرژی را افزایش دهد به ویژه آنکه پالایشگاه‌های فراسرزمینی باعث تضمین فروش نفت ایران به کشورهای بیشتر و بازارسازی خواهد شد.

این مهم تنها برای فروش انرژی در نظر گرفته نشده، بلکه ساخت پالایشگاه‌های فراسرزمینی موجب خواهد شد تا ایران بتواند صدور خدمات فنی و مهندسی مربوط به ساخت پالایشگاه را در برنامه‌های توسعه‌ای خود قرار داده و در حقیقت دانش متخصصان ایرانی به این کشورها صادر شود.

این رویکرد سال‌هاست که در برنامه‌های کشورهای پیشرفته دنبال ‌شده و به عنوان یک مولفه اثرگذار برای گسترش بازارهای هدف و تجارت فرامنطقه‌ای محسوب می‌شود و طبعاً در مورد ایران نیز منجر به افزایش توان داخلی از یک سو و صادرات تخصص ایرانی به دیگر کشورها از سوی خواهد شد.

باید در نظر داشت؛ کارشناسان اقتصادی همواره تاکید دارند که برای توسعه اقتصاد کشور و افزایش اتکاء به نیروهای داخل، برنامه‌ریزان باید از مرحله درون‌نگری عبور کرده و منافع اقتصادی حاصل از صادرات انرژی را در اقصی نقاط دنیا جستجو کنند و چنین اقدامی می‌تواند در راستای این توصیه اقتصادی باشد.

در عین حال در این روش ایران به دلیل سهامداری و سرمایه‌گذاری انجام شده از طریق صادرات خدمات فنی مهندسی، در فرآورده‌های تولیدی در خروجی پالایشگاه‌های فراسرزمینی نیز شریک خواهد بود و از این طریق علاوه‌بر تأمین نیاز بنزینی کشور از محل سود سرمایه‌گذاری انجام شده، امکان صادرات بخش مازاد بنزین و کسب درآمد ارزی از محل صادرات فرآورده نیز فراهم خواهد شد.

از سوی دیگر؛ صدور خدمات فنی و مهندسی نه تنها منجر به ارزآوری برای کشور می‌شود بلکه چراغ کارگاه‌ها و بنگاه‌های تولیدکننده قطعات داخلی را نیز روشن نگاه داشته و بر اشتغال‌زایی و افزایش تولید ناخالص ملی می‌افزاید.

جالب آنجاست که پالایشگاه مذکور، یکی از قدیمی‌ترین پالایشگاه‌های ونزوئلا بوده که با کمتر از نصف ظرفیت خود فعالیت می‌کرد، اما در حال حاضر و با تغییراتی که مهندسان ایرانی در این پالایشگاه ایجاد کرده‌اند ظرفیت آن به ۷۰ هزار بشکه افزایش یافته و متخصصان ایرانی تاکید دارند که در نهایت این رقم را به ۱۴۰ هزار بشکه در روز می‌رسانند.

اکنون این پالایشگاه فراسرزمینی نه تنها به طرف مقابل بلکه به دیگر کشورهای خواهان این نوع خدمات مهندسی این پیام را ارسال کرده که شرکت‎های توانمند ایرانی به خوبی می‌توانند از عهده این مسئولیت برآیند.

به هر شکل، گرچه پس از تحریم ونزوئلا توسط آمریکا، گذشت زمان و عدم تعمیرات اساسی موجب فرسودگی و از کار افتادگی این پالایشگاه شده بود اما ایران با احیاء این پالایشگاه نفتی، آن را به بخشی از بازار نفتی خود تبدیل کرد.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
رویترز: ایران بدون احیای برجام به بالاترین حد صادرات نفت رسید
یکشنبه 1401/10/25 ساعت 15:10
رویترز: ایران بدون احیای برجام به بالاترین حد صادرات نفت رسید
صادرات نفت ایران در 2 ماه آخر سال 2022 به بالاترین حد خود رسیده و با وجود تحریم‌های ایالات متحده، ایران سال 2023 را با صادرات محموله‌های نفتی بیشتر به چین و ونزوئلا آغاز می‌کند.
اَبَر پروژه انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران جانی دوباره می‌گیرد
چهارشنبه 1401/10/21 ساعت 23:11
نورنیوز بررسی کرد؛
اَبَر پروژه انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران جانی دوباره می‌گیرد
پروژه آب‌رسانی غدیر که طی 10 سال گذشته به کُندی پیش می‌رفت، با دستورات رئیس‌جمهور سرعت گرفته و بخش عمده‌ای از این طرح اکنون آماده بهره‌برداری است. رئیس‌جمهور برای افتتاح فاز اول پروژه آب‌رسانی قرار است به یزد سفر ‌کند.
جایگاه «عقلانیت راهبردی» در روابط ایران و چین
دوشنبه 1401/10/05 ساعت 22:05
نور ویدئو؛
جایگاه «عقلانیت راهبردی» در روابط ایران و چین
گرچه به‌دلایل مختلف انتشار بیانیه مشترک چین و سعودی با گنجاندن بندی غیر دوستانه درباره ایران کاملا غیر قابل قبول و فرصت‌طلبانه تلقی شده و محکوم است، اما با توجه به سوابق و روند روابط پکن و ریاض، نمی‌توان از آن به‌عنوان یک شگفتی، غافلگیری و یا رخدادی دفعی و غیر مترقبه یاد کرد.
تولید روزانه نفت وارد کانال 3 میلیون بشکه شد
چهارشنبه 1401/09/30 ساعت 13:37
تولید روزانه نفت وارد کانال 3 میلیون بشکه شد
وزیر نفت خبر داد که تولید روزانه نفت در کشور وارد کانال 3 میلیون بشکه شد.
نظرات

آخرین اخبار
ادعای هگست درباره بحران ناو آبراهام لینکلن
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و یونان
سازمان ملل: راه‌حل مساله تنگه هرمز، دیپلماسی است
الحوثی: قرآن عامل افشای حقیقت صهیونیسم است
واکنش سفارت ایران در کنیا به سیاست‌های ترامپ در منطقه
ناو هواپیمابر جورج واشنگتن جایگزین آبراهام لینکلن در خاورمیانه می‌شود
سرعت باد در زابل به 115 کیلومتر بر ساعت رسید
مخبر: پایدارترین‌ راه نظم جدید منطقه، اجرای سازکار اقتصادی-امنیتی هرمز مستقل از آمریکاست
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا جمعه 23 مرداد ماه اعلام شد+جدول
هشدار یمن به عربستان
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و اتریش
کارت سفر بزودی رونمایی می‌شود/ زمان+ جزییات
بیانیه حقوق بشری علیه ایران مصداق واضح فرافکنی منافقانه است
تمدید مهلت معرفی مشمولان سربازی تا پایان آبان‌ماه
خسارت سنگین به ناوگان پهپادهای ریپر آمریکا در جنگ ایران
168 روزانتظار برای بازگشت هیجان به فوتبال ایران؛ مدعیان آماده یک فصل داغ
ترافیک در سه جاده اصلی خراسان رضوی سنگین اما روان است
تمدید ماموریت امنیتی اتحادیه اروپا در رفح و کرانه باختری
واریز 110 همت دیگر از مطالبات گندم‌کاران آغاز شد
حماس: ترور رئیس پلیس غزه ادامه سیاست ایجاد هرج‌ومرج در این منطقه است
زاخارووا: اوکراین تهدید پهپادی را به سطح جهانی گسترش داده است
انفجار در بندر روتردام قربانی گرفت
ادعای معاندین در مورد ارتکاب جنایت علیه یک نیروی حافظ امنیت صحت ندارد
قاتلان 4 شهروند کرمانی پس از 3 سال دستگیر شدند +جزئیات جنایت
رزمایش مشترک ترکیه،عربستان و پاکستان در چارچوب توافق مکه
پالیتیکو: جنگ ایران می‌تواند باتلاقی خطرناک‌تر از عراق برای آمریکا باشد
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 22 مرداد؛سکه به 190 میلیون تومان رسید
تصادف مرگبار در جاده آذرشهر
وزارت دفاع: مشکل تأمین مواد ناریه معادن را حل می‌کنیم
هشدار سازمان ملل درباره تشدید بحران انسانی در یمن
انفجار در کارخانه تولید مهمات ایتالیا
سبقت قیمت گازوئیل اروپا از سوخت هواپیما در بحران عرضه
جنگ آمار در هرمز؛ چرا مراجع رسمی روایت نفتی ترامپ را زیر سئوال می برند؟
شارژ پهپادها در آسمان با پرتو لیزر
آدرس جدید دسترسی به برخی خدمات بانک ملی ایران اعلام شد+ لینک
ساعات قطعی برق تهران فردا جمعه 23 مرداد مشخص شد+ لینک
حضور قالیباف و عراقچی در سوگ شهادت امام رضا(ع) در مشهد
حمله پهپادی یمن به پالایشگاه آرامکو
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 23 مرداد/ طلا سقوط می کند؟
95 تن محصول فاسد در آستارا امحا شد
رکوردشکنی وزنه‌برداری نوجوانان ایران در آسیا
هشدار ایران به سوریه درباره درگیری با حزب‌الله
قشم زیر سایه آلودگی نفتی؛ منشأ حادثه در حال بررسی است
سیا تهدید ایران علیه ترامپ را چندان معتبر نمی‌دانست
پیرصالحی: ذخایر دارویی، ناجی تأمین نیازها در جنگ شد
تجلیل سردار رادان از سه شهید شاخص نیروهای مسلح
کنایه سفارت ایران به ماجرای جابه‌جایی مخفیانه ترامپ
موج جدید درگیری‌ها در یمن
16.5 درصد مشترکان تهران، 40 درصد برق استان را مصرف می‌کنند
مشهد آماده موج بازگشت زائران