×
اقتصادی
شناسه خبر : 122844
تاریخ انتشار : شنبه 1401/10/17 ساعت 12:08
چرا دولت به تنخواه بانک مرکزی دست نبرد؟

چرا دولت به تنخواه بانک مرکزی دست نبرد؟

دولت سیزدهم اعلام کرده که در اقدامی بی‌سابقه در حال حاضر تنخواه گردان خزانه صفر است؛ اما این موضوع چه معنا و مفهومی دارد؟

نورنیوز - گروه اقتصاد: بیش از یک سال است که دولت سیزدهم شروع به کار کرده و تیم اقتصادی کابینه جدید از ابتدا بر این باور بود که باید دور استقراض از بانک مرکزی را خط کشید. اقدامی که در دولت‌های گذشته رعایت نشده بود و به واسطه آن شاهد رشد نقدینگی و تورم افسارگسیخته در اقتصاد بودیم. در واقع یکی از بستر‌هایی که در سال‌های گذشته موجب افزایش حجم پایه پولی و نقدینگی در اقتصاد ایران می‌شد،۳ درصد تنخواه بودجه‌ای بود که طبق قانون، دولت مجاز است از بانک مرکزی دریافت کند.

حالا در روز‌هایی که خبر از مهار رشد تورم در دولت سیزدهم مطرح است، اتفاق بی‌سابقه دیگری نیز به گوش می‌رسد که دولت در این مدتی که بر سر کار بوده از تنخواه بانک مرکزی استفاده نکرده است. اما این اقدام به چه معناست؟

دولت سیزدهم در حالی می‌توانست ۶۰ هزار میلیارد تومان تنخواه در سال جاری از بانک مرکزی دریافت کند که در ۸ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱، فقط ۷۸۰۰ میلیارد تومان تنخواه دریافت کرد و بر اساس گزارش وزیر اقتصاد در صحن علنی مجلس، در پایان آذر ماه این مبلغ را هم تسویه کرد و حجم مانده تنخواه بودجه در اول دی ماه امسال به صفر رسیده است.

آنطور که مسئولان گفته اند، دولت سیزدهم به صورت داوطلبانه به جای استفاده از تنخواه، از رسوب درآمد‌های خود و شرکت‌های دولتی استفاده کرده است.

براساس قانون، دولت می‌تواند معادل ۳ درصد و در شرایط ویژه تا ۶ درصد از بودجه عمومی کشور را از بانک مرکزی ریال دریافت و تا پایان سال تسویه کند. این تنخواه بودجه معمولا به دلیل اینکه درآمد‌های دولت در اوایل سال با تاخیر وصول می‌شود، اما هزینه‌های دولت از همان روز اول سال باید تامین و پرداخت شود، در قانون در نظر گرفته شده است.

این اقدام موجب می‌شود هر سال بیش از سال گذشته از ناحیه دولت، پایه پولی و نقدینگی به اقتصاد تزریق شود که نتیجه آن تزریق نقدینگی به اقتصاد بدون توجه به ظرفیت‌های آن است. به عبارت دیگر این رابطه مالی یک رابطه مالی تورم‌زاست که در دولت‌های قبلی خیلی به ان توجه نمی‌شد، اما دولت سیزدهم به خوبی آن را رعایت کرد.

تجربه کشور‌های دیگر اینگونه است که برای اصلاح رابطه دولت و بانک مرکزی و البته با هدف کنترل تورم، گاهی پرداخت تنخواه بودجه ممنوع می‌شود؛ اما در قوانین ایران، دولت همچنان مجاز به دریافت این تنخواه است.

با این وجود، دولت سیزدهم به صورت داوطلبانه و بدون الزام قانونی، از ابتدای امسال تلاش کرد استفاده از تنخواه بودجه را به حداقل برساند و به جای استفاده از تنخواه بودجه، از رسوب درآمد‌های خود و شرکت‌های دولتی استفاده کند.

این مهم یعنی بین کسب درآمد و هزینه‌کرد معمولا یک فاصله زمانی وجود دارد و با توجه به حجم بالای درآمد دولت و شرکت‌های دولتی حجم رسوب درآمد هزینه نشده، عدد قابل توجهی می‌شود که دولت سیزدهم از این رسوب درآمدی به جای استفاده از منابع بانک مرکزی استفاده می‌کند.

کسری بودجه نداریم

در همین باره، محسن برزوزاده؛ مدیرکل خزانه وزارت اقتصاد تاکید کرد: تنخواه گردان خزانه که به گفته مسئولان بانک مرکزی باعث افزایش سطح عمومی قیمت‌ها می‌شود؛ صفر است و کسی در حال حاضر نمی‌تواند بگوید دولت کسری اعتبار یا همان کسری بودجه دارد یا خیر. چراکه براساس استاندارد شماره ۲ حسابداری بخش عمومی، ما باید صورت مقایسه‌ای بودجه و عملکرد را حساب کنیم؛ یعنی بودجه نقد است و گزارشگری تعهدی. این صورت بودجه و عملکرد در پایان شهریور ماه تهیه می‌شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر اگر موجودی خزانه را ببینید، دریافت و پرداخت نقدی است یعنی توزیع منابع در جریان است و اگر درآمد‌هایی که تحقق پیدا کرده و هزینه‌هایی که الان مصرف نشده و مخارج‌هایی که انجام نشده را از درامد‌ها کم کنیم یعنی رسوب نقدینگی را کم کنیم؛ به طور قطع مازاد درآمد خواهیم داشت.

به گفته برزوزاده، کسی نمی‌تواند بگوید در دولت کسری بودجه داریم بلکه می‌توانیم بگوییم کسری نقدینگی داریم که این دو با هم متفاوت است.

استفاده نکردن از تنخواه بانک مرکزی از سوی دولت، نه تنها موجب انضباط بخشی به مدیریت منابع مالی و سیاست‌های مالی دولت شده بلکه توانسته از نوسانات شدید در رشد پایه پولی و نقدینگی در این یک سال گذشته نیز کم کند.

این مهم همچنین منجر به اصلاح رابطه مالی دولت و بانک مرکزی می‌شود و به گفته کارشناسان این اصلاح، می‌تواند زمینه‌ای برای افزایش استقلال بانک مرکزی در سیاست گذاری پولی و به کارگیری ابزار‌های پولی برای کنترل نرخ تورم را نیز رقم بزند.


ایبنا
نظرات

آخرین اخبار
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است
جزئیات قطعی موقت برق در برخی مناطق تهران اعلام شد
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است
اعلام وضعیت هشدار در عربستان/ فعال شدن آژیر خطر در استان «الخرج»
اتحادیه اروپا از مشارکت در هر ماموریت احتمالی در تنگه هرمز خودداری کرد
مجری مطرح فاکس‌نیوز شبکه حامی ترامپ: آیا ترامپ از عواقب سنگین جنگ با ایران آگاه بود؟
سناتور آمریکایی: کنگره به جنگ با ایران پایان دهد
وزیر کشور: دریابان تنگسیری در راه اعتلای نام ایران ثابت‌قدم بود
مسدود شدن صفحه سردار قاآنی پس از انتشار نخستین پیام در شبکه ایکس
شوک نفتی تنگه هرمز در غرب تازه شروع به حرکت کرد
حمله جدید آمریکا به مقر حشد شعبی در دو استان عراق
حمله به دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه عراق
حزب‌الله: در 24 ساعت گذشته 43 حمله علیه نیروهای اسرائیلی انجام دادیم
قیمت نفت آمریکا با انفجار نفتکش کویت 3 دلار گران شد
هزینه واردات سوخت اتحادیه اروپا به 13 میلیارد یورو رسید
پیام تسلیت آیت الله آملی لاریجانی در پی شهادت دریابان تنگسیری
فرانسه خواستار نشست اضطراری شورای امنیت درباره لبنان شد
وقوع یک حادثه دریایی در نزدیکی دبی
پایگاه هوایی آمریکا در عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفت
ریزش سنگین 1.3 تریلیون دلاری بازارهای سهام آمریکا در یک روز
پیام فرمانده نیروی قدس سپاه به مقاومت اسلامی یمن
ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
جزئیات سی و یکمین روز عملیات وعده صادق 4
حمله هوایی به شمال استان بابل عراق/ منطقه «جرف‌النصر» هدف قرار گرفت
گفت‌وگوی فیدان و گوترش درخصوص تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ ایران
سازمان هواپیمایی:حمله به هواپیمای ایرانی حامل دارو جنایت جنگی است
عراقچی: ایران به عربستان سعودی احترام می‌گذارد و آن را کشوری برادر می‌داند
واکنش سفارت ایران در وین به اظهارات مارک روبیو
رشد 4,5 دلاری قیمت نفت آمریکا در یک روز
ماجرای هدف قرار گرفتن مرکز فرماندهی مخفی آمریکا در امارات
قالیباف: غلط می‌کند کسی ملت ما را تهدید کند
آوانوس سیمونیان؛ اولین شهید مسیحی جنگ رمضان در اصفهان
انهدام تیم تروریستی وابسته به منافقین
کمک‌های بشردوستانه عتبه امام حسین(ع) به تهران رسید
کاخ سفید: دیپلماسی اولویت ماست!
هواشناسی؛ این استان‌ها منتظر بارش رحمت الهی باشند
ایران «پایداری» را به یک دستاورد سیاسی و معنوی تبدیل کرده است
شوک نامتقارن جنگ علیه ایران به اقتصاد جهانی
قدردانی الیاس حضرتی از عملکرد رسانه‌ها در شرایط جنگی
انتقاد رئیس‌جمهور کره جنوبی از عواقب جنگ؛ خواب از چشمانم ربوده شده
تصویب طرح اعدام اسرای فلسطینی توسط کنست
مقاومت آماده مقابله و دفع تهدیدات است
قلعه‌نویی: نتیجه در بازی دوستانه برای ما ملاک نیست.
روایت گاردین از بمباران مدرسه‌ میناب: «هیچ چیز باقی نمانده»