×
اقتصادی
شناسه خبر : 120864
تاریخ انتشار : شنبه 1401/09/26 ساعت 20:28
دلیل گرانی خودرو/ قیمت های کاذب به زودی کاهش می‌یابد

وزارت صمت گزارش داد؛

دلیل گرانی خودرو/ قیمت های کاذب به زودی کاهش می‌یابد

با تدابیر همه‌جانبه وزارت صمت از جمله تسهیل واردات خودرو به‌زودی شاهد کاهش قیمت‌های کاذب در بازار خواهیم بود.

نورنیوز - گروه اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت در گزارشی به واکاوی علل نابسامان شدن بازار خودرو طی سال‌های اخیر پرداخت و اعلام کرد: معضل بازار خودروی کشور از سال ۹۷ تاکنون وجود داشته است و دلایل ذیل باعث ایجاد تلاطم در بازار خودرو در چند سال اخیر بوده است.

۱- کاهش تولید خودروسازان داخلی از سال ۹۷ به میزان نصف سال ۱۳۹۶ و عدم اهتمام دولت گذشته برای رفع مشکلات این صنعت، در حالی که دولت سیزدهم در یک سال اخیر عرضه و تولید خودرو را به شدت افزایش داد.

۲- تولید خودرو‌های ناقص و دپوی آن در پارکینگ خودروسازان که به سبب نقص و کامل نبودن امکان عرضه به بازار را نداشتند.

۳- تبدیل خودرو به کالای سرمایه‌ای. در شرایط ناشی از متغیر‌های کلان اقتصادی کشور و شرایط تورمی.

۴- هجوم دلالان به این بازار به سبب قیمت‌گذاری دستوری در محصولات خودروسازان داخلی و تفاوت ایجادشده در بازار و رونق سوداگری.

۵- عدم وجود اهرم‌های لازم برای اخذ مالیات بر درآمد‌های اتفاقی و سود‌های بادآورده ناشی از سوداگری (به علت عدم تصویب آن در مجلس).

عوامل فوق‌الذکر سبب شدند که مسئله خودرو از سال ۹۷ تا پایان سال گذشته به گره کوری تبدیل شود. از پایان سال گذشته با اجرای برنامه‌های تحولی وزارت صمت تاکنون تحویل خودرو در سال جاری بیش از ۵۰ درصد رشد داشت و عملاً جریان تولید در سال جاری تاکنون تثبیت شد.

از سوی دیگر از شهریور سال جاری عملاً تولید خودرو‌های ناقص متوقف شد و خودرو‌های دپو شده در پارکینگ‌ها هم به صفر رسید؛ بنابراین یکی از عوامل و یک عارضه مزمن که بیش از چهار سال بازار خودروی کشور را متلاطم می‌کرد؛ کاملاً درمان شد، اما مسئله بازار خودروی کشور جنبه‌های دیگری نیز دارد.

در پی افزایش تولید و سپس با اجرای طرح موفق فروش از طریق سامانه یکپارچه خودرو؛ محصولات یکی از خودروسازان بعد از چهار سال از قرعه‌کشی خارج شد و عملاً دیگری نیازی به ادامه طرح نبود، چون تنها عرضه یک خودروساز در قرعه‌کشی مانده بود و تاکنون نیمی از ظرفیت تولید محصولات خودروسازان از فرآیند قرعه‌کشی خارج و در بورس کالا عرضه می‌شود.

در چند ماه گذشته، طرح عرضه خودرو در بورس کالا به آزمون گذاشته شد و به‌عنوان یکی از شیوه‌های قیمت‌گذاری و عرضه خودرو به بازار مورد پذیرش قرار گرفت، با اعلام شرایط عرضه توسط وزارت صمت که لازم‌الاجرا بود تا در کنار افزایش تولید خودروسازان و تنظیم‌گری وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرکت بورس کالای ایران، پاسخگوی بخشی از تقاضای مصرف‌کنندگان واقعی باشد.

شروط عرضه خودرو در بورس کالا

عرضه محصولات خودروسازان در بورس کالا در راستای تنظیم بازار با رعایت این شرایط باید صورت پذیرد:

۱- حداقل عرضه هر محصول در هر دوره به تعداد ۲ هزار دستگاه در هر محصول برای دو شرکت بزرگ خودروساز و برای سایر شرکت‌های خصوصی حداقل به میزان ۵۰۰ دستگاه است.

۲- شرکت‌های خودروساز موظف‌اند فهرست خریداران محصولات طی ۴۸ ماه گذشته را پیش از هر عرضه به بورس کالا اعلام نمایند تا تمامی افراد فهرست تجمیع شده مذکور و همچنین خریداران دوره‌های پیش در بورس کالا (که اطلاعات آن‌ها نزد سازمان بورس موجود است) از شمول خرید در هر عرضه جدید خارج شوند.

۳- خودروسازان موظف‌اند تعهدات قانونی ابلاغی (نظیر طرح جوانی جمعیت، اسقاط خودرو و …) را متناظر با عرضه‌ها در بورس کالا انجام دهند.

۴- خودروسازان موظف‌اند برنامه‌ریزی لازم در خصوص عرضه در بورس را مطابق مجوز‌های فروش اعطا شده به گونه‌ای انجام دهند که خدشه‌ای در تعهدات پیشین ایشان ایجاد نشده و یا تعهدات معوق جدید ایجاد نشود.

۵- هرگونه عرضه خودرو فراتر از مجوز اخذ شده و یا مشتقات مالی وابسته به خودرو اعم از گواهی سپرده، معاملات سلف و سلف موازی استاندارد و یا هر نوع اوراق بهادار و یا پشتوانه دارایی (ABS) مبتنی بر خودرو در بورس کالا با توجه به آن‌که بر تعهدات آتی هر خودروساز تأثیر می‌گذارد، مستلزم اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

در این راستا، با توجه به عدم رعایت بند اول این بخشنامه در عرضه یک محصول گروه بهمن در روز دوشنبه ۲۱ آذر، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامه‌ای به مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، خواستار ابطال معاملات این روز و رعایت تمامی شرایط بخشنامه ابلاغی به خودروسازان شد.

همچنین در پی عدم رعایت شرایط رقابت و میانگین قیمت یک محصول دیگر گروه بهمن در روز چهارشنبه ۲۳ آذر، کمیته معاملات شرکت بورس کالای ایران، معاملات این روز را تأیید نکرد؛ لذا نهاد‌های حاکمیتی ناظر و تنظیم‌گر بازار کالای فیزیکی خودرو با رصد دقیق و بررسی نحوه عرضه خودرو در بورس کالا، از تمامی امکانات و اختیارات خود برای مقابله با شکل‌گیری تقاضای کاذب در دوگانه «قیمت بورسی قیمت بازار» و افزایش قیمت‌ها استفاده می‌کنند تا از بروز رفتار‌های انحصاری و شبه انحصاری پس از عرضه خودرو در بورس کالا جلوگیری شود.

رشد ۱۷ درصدی نرخ دلار منجر به رشد ۹ درصدی قیمت خودرو شد

از سوی دیگر، با بررسی روند تغییرات قیمت خودرو و ارز در شش ماه اخیر، همبستگی افزایش قیمت خودرو در بازار به‌واسطه افزایش قیمت ارز قابل مشاهده است.

همچنین روند تغییرات دلار و دو خودروی نمونه ایران‌خودرو و سایپا در شش‌ماهه اخیر نسبت به قیمت آن در تیر سال جاری، بیانگر رشد ۱۷ درصدی دلار در ماه آذر نسبت به ماه تیر بوده، که به تبع آن، قیمت خودرو نهایتاً ۹ درصد رشد داشته است؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود با تدابیر همه‌جانبه وزارت صمت از جمله تسهیل واردات خودرو به‌زودی شاهد کاهش قیمت‌های کاذب در بازار باشیم.


ایبنا
نظرات

آخرین اخبار
رویای لمس دنیای مجازی به واقعیت پیوست
مصرف الکل خطر ابتلا به کدام سرطان‌ها را افزایش می‌دهد؟
فقط 5 دقیقه فعالیت اضافی روزانه، عمرتان را طولانی‌تر می‌کند
کشف یک روایت 5000 ساله
مخفی کردن آرشیو اینترنت از ترس دزدی‌های هوش مصنوعی!
شیوع لوپوس در کودکان چقدر جدی است؟
قطع برق هزار نفر در پرتقال درپی وقوع طوفان
گسترش اعتصاب به سراسر آمریکا
بارزانی: از توافق دمشق و قسد استقبال می‌کنیم
اظهار نگرانی گوترش از وضعیت سازمان ملل؛ در آستانه فروپاشی مالی هستیم
آفریقای جنوبی کاردار اسرائیل را عنصر نامطلوب خواند
مسائل منطقه؛ موضوع گفت‌وگوی سفیر ایران با رئیس پارلمان لبنان
مداخله آمریکا در نحوه فروش نفت ونزوئلا
معاون دادستان کل آمریکا: در پرونده اپستین از ترامپ محافظت نکردیم
فینالیست‌‌های لیگ برتر واترپلو شناخته شدند
جدیدترین خبر از فیلم رسول صدرعاملی
پاسخ ایران به تجاوز دشمن از خلیج فارس تا قلب تل‌آویو امتداد خواهد یافت
اسامی کشتی‌گیران ایران به رنکینگ کرواسی اضافه شد
دستگیری 9 نفر از لیدرهای مسلح اغتشاشات اخیر در کهگیلویه
برزیلی‌ها در حمایت از ایران تظاهرات کردند
احتمال فاش کردن هویت افسران اطلاعاتی آمریکا به روسیه توسط امارات
حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
زمین‌لرزه‌ بخش کاریز را لرزاند
شرایط دریافت وام 300 میلیون تومانی اعلام شد+ جزئیات و نحوه دریافت
مجمع جهانی بیداری اسلامی: تروریستی‌خواندن سپاه، بیانگر عجز و ناتوانی اتحادیه اروپاست
نظرسنجی شبکه 12 اسرائیل؛ برابر حماس پیروز نشدیم!
ترامپ خواستار دستگیری اوباما شد!
رضا نصری: اصرار ایران بر کنار گذاشتن تهدیدها، «امتیاز خواستن پیش از مذاکره» نیست
مسکو: غربی‌ها در سیاست تحریمی علیه مردم ایران بازنگری کنند
رویترز: انتقال زندانیان داعش از سوریه به عراق کند پیش می رود
هشدار افزایش کم‌سابقه دما در آذربایجان شرقی
مقام اماراتی: اجازه اقدام نظامی علیه ایران را نمی‌دهیم
ترامپ: ایران به دنبال توافق با آمریکا است
تحولات خاورمیانه؛ موضوع دیدار و رایزنی بن سلمان با مقامات ارشد آمریکایی
درگذشت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز حین تمرین
در دیدار اعلام نشده لاریجانی با پوتین چه گذشت؟
ترکیه: آنکارا آماده میانجیگری بین ایران و آمریکا است
عکس های منتخب حیات وحش هفته جهان
صنعاء: هرگونه اقدام علیه ایران به شکست خواهد انجامید
برف و باران دوباره مهمان تهران می‌شود
بیانیه هیات دولت در محکومیت تصمیم وزیران خارجه اتحادیه اروپا درباره سپاه پاسداران
نخست وزیر انگلیس: با متحدان خود درباره ایران گفت‌وگو می‌کنیم
طرح اسامی جدید به جای نوری المالکی صحت ندارد
خروش پاکستان برای همبستگی با ایران
فروش بیش از 28 هزار بلیت جشنواره فیلم فجر
بازداشت 85 عامل اصلی میدانی و تخریب‌گر اموال مردم زنجان
تل‌آویو: گذرگاه رفح یکشنبه بازگشایی می‌شود
دانشجویان در صورت غیبت در امتحانات پایان‌ترم ، حذف می‌شوند؟
تمدید مهلت ثبت نام ایرانیان مقیم خارج از کشور برای حج تمتع
اسلامی: درمان، سلامت و امنیت غذایی اولویت‌ سازمان انرژی اتمی ایران است