×
سیاسی
شناسه خبر : 120591
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

نادیده گرفتن جنایات غربی‌ها و جنایت نامیدن خطای شرقی‌ها!

باید برای قضاوت در مورد بار منفی اقدام اخیر چین و اثرات آن، این حرکت غیر دوستانه پکن را با خباثت، دشمنی و جنایت تاریخی غربی‌ها به‌ویژه آمریکا در قبال مردم ایران مقایسه کنیم و در خصوص آینده روابط با این کشور به قضاوت بنشینیم.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: «شی جین‌ پینگ» رئیس جمهور چین طی روزهای ۱۶ تا ۱۸ آذرماه به عربستان سعودی سفر کرد و در سه محور سعودی-چینی، عربی-چینی و کشورهای خلیج فارس-چین ضمن گفتگو و رایزنی با مقامات مختلف تعدادی تفاهم‌نامه و توافق‌نامه را امضاء کرد.

این سفر به‌ویژه به‌دلیل وجود برخی بندهای غیر قابل انتظار در مورد ایران در بیانیه‌های مشترکی که با عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس منتشر شد حواشی و واکنش‌های زیادی در داخل و خارج از  کشور به دنبال داشت.

فارغ از چیستی و ابعاد مختلف این سفر که در ادامه بدان خواهیم پرداخت، آنچه پیرامون این سفر و اتفاقات آن در فضای رسانه‌ای جریان غرب‌گرا شکل گرفت، همچون گذشته بر مدار شماتت نظام و القاء ناکامی دولت در حوزه سیاست خارجی قرار داشت و متاسفانه تحلیل موضوع بدون در نظر گرفتن اصول حاکم بر روابط بین‌الملل و همچنین عدم توجه به ضرورت‌هایی مبتنی بر تامین منافع ملی، صرفا با رویکرد سیاسی و جناحی رقم خورد.

فارغ از رویکردی که کارشناسان غربی و رسانه‌های معاند فارسی‌زبان در این خصوص اتخاذ کردند که طبعا در چارچوب تکلیف و ماموریت ضد ایرانی آنها تعریف می‌شود، ادبیات به‌کار رفته و تحلیل‌های ارائه شده از سوی برخی سیاسیون و رسانه‌های داخلی و ادبیات به کار رفته از سوی آنها بسیار تعجب‌آور بود.

در این خصوص توجه به چند نکته ضروری است:

اول اینکه؛ روابط جمهوری اسلامی ایران با چین همواره بر پایه همکاری و منافع مشترک بوده و به دلایلی که ذکر آن از حوصله این یادداشت خارج است، هیچ‌گاه مناسبات دو کشور به سطح همکاری‌های راهبردی نرسیده است. بر این اساس القاء عامدانه این گزاره نادرست که ایران از شریک راهبردی خود رودست خورده، رفتاری دور از حقیقت و انصاف است. 

دوم اینکه؛ در روابط بین‌الملل و در چارچوب سطوحی که در همکاری میان کشورها تعیین می‌شود هر یک از طرف‌ها صرفا بر اساس تامین منافع ملی خود سیاست‌گذاری و عمل می‌کنند و روابط میان تهران و پکن نیز از این دایره خارج نیست. شناخت و پذیرش این اصول کمک می‌کند که ارزیابی‌ها در خصوص صدور بیانیه مشترک از سوی چین و کشورهای حوزه خلیج فارس که بندهای ضد ایرانی نیز در آن لحاظ شده بود واقعی‌تر شده و از مدار قضاوت‌های احساسی خارج شود.

در این میان واکنش سریع و قاطع دستگاه سیاست خارجی کشورمان به مفاد ضد ایرانی بیانیه مشترک چین با کشورهای حوزه خلیج فارس نیز نشان دهنده تعهد وثیق دولت به اصل تامین منافع ملی در روابط خارجی است و تحت هیچ شرایطی از آن کوتاه نخواهد آمد.

به صورت طبیعی انتظار می‌رود شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌های کشور فارغ از گرایش‌های جناحی نسبت به مسایلی که با امنیت و منافع ملی کشور مرتبط است مواضعی مشترک و منسجم داشته باشند که در قضیه اخیر به‌ویژه به‌دلیل اظهارنظر چینی‌ها درباره جزایر سه‌گانه به صورت نسبی شاهد این رخداد بودیم.

سوم اینکه؛ چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان طی سال‌های گذشته و حتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ‌گاه رویکردی خصمانه یا سلطه‌جویانه در قبال ایران نداشته و در عوض به دلیل مشی عمل‌گرایانه و نسبتا مستقل این کشور حتی در اوج تحریم‌های ظالمانه غرب علیه کشورمان روابط خود با ایران را حفظ کرده است.

در صورتی که اصل بر تحلیل واقع‌گرایانه و منصفانه رخداد اخیر باشد باید برای قضاوت در مورد بار منفی  اقدام چین و اثرات آن، این حرکت غیر دوستانه پکن را با خباثت، دشمنی و جنایت تاریخی غربی‌ها به‌ویژه آمریکا در قبال مردم ایران مقایسه کنیم و در خصوص آینده روابط با این کشور به قضاوت بنشینیم.

به طور قطع اقدام غیر دوستانه اخیر چین با هر هدفی که انجام شده باشد نقطه‌ای سیاه و غیر قابل پذیرش در کارنامه روابط پکن با تهران است اما نمی‌شود این واقعیت عریان را نیز نادیده گرفت که ایران از رهگذر مناسبات و همکاری با چین به‌ویژه در ابعاد اقتصادی و سیاسی منافع زیادی را نیز به خود اختصاص داده است. 

به بیان دقیق‌تر؛ اگر چین در روابط خارجی ایران جایگاه مهمی دارد به این دلیل است که منافع سیاسی و اقتصادی ایران در این مناسبات تامین شده و از این رهگذر در شرایطی که کشورهای غربی در مجامع بین‌المللی همواره از جایگاه خود برای فشار به ایران و محدودسازی کشورمان استفاده کرده‌اند، چین حتی در بدترین شرایط ممکن که نظرش مخالف ایران بوده، نهایتا به رأی ممتنع در مجامع بین‌المللی اکتفا کرده و موضعی خنثی گرفته است.

این در حالی است که کشورهایی چون ایالات متحده و دول اروپایی در شرایطی که به ظاهر در فضای رفع تنش با ایران بوده‌اند هیچ‌گاه دست از خباثت، تحریم و حتی اقدام به شرارت برای ضربه زدن به نظام بر نداشته‌اند.

حال سوال اینجاست؛ تحلیل‌گرانی که خواسته یا ناخواسته هم‌سو با جریان‌های معاند جمهوری اسلامی سعی در تحریف وقایع دارند و با هدف شکست خورده نشان دادن سیاست‌ خارجی نظام، گسترش روابط چین با کشورهای عربی را نمونه‌ای از این شکست‌ها عنوان می‌کنند، آیا تاکنون از این زاویه به موضوع نگریسته‌اند که حضور فعال چین در حاشیه خلیج فارس و انعقاد قراردادهای متعدد با شرکای راهبردی واشینگتن بیش از آنکه معنای شکست ایران را داشته باشد، به معنی افول قدرت آمریکا و غرب در منطقه است؟

این واقعیت در کنار واکنش سرد و حتی مخالفت عملی کشورهای حوزه خلیج فارس با درخواست آمریکا برای کاهش روابط با روسیه و کمک به ایجاد تعادل در بازار جهانی انرژی برای تحت فشار قرار دادن مسکو که اینک نه رقیب بلکه دشمن آمریکا محسوب می‌شود از کاهش شدید نفوذ آمریکا در منطقه و در میان شرکای سنتی‌اش خبر نمی‌دهد؟!

با این تفاسیر و ضمن تقبیح موضع غلط چین در صدور بیانیه مشترک ضد ایرانی با کشورهای حوزه خلیج فارس باید از جریان‌هایی که همچنان بر طبل ضرورت تغییر مسیر روابط خارجی کشور به سمت غرب‌ می‌کوبند سوال کرد که به چه دلیل موضع‌گیری نادرست پکن که با ایران نیز توافق‌نامه همکاری ۲۵ ساله امضا نموده دلیل قاطعی برای شکست سیاست همکاری با شرق است؟

اگر با همین استدلال بخواهیم در مورد روابط با غرب و بویژه آمریکا تصمیم بگیریم، جایگاه کشورهای غربی که در گذشته و حال نه تنها منفعتی برای کشور ما نداشته‌اند بلکه با خصومت‌ورزی مستمر، تنها به‌دنبال ضربه زدن به نظام و حتی براندازی جمهوری اسلامی ایران بوده‌اند در روابط خارجی ایران چگونه خواهد بود ؟!


نورنیوز
اخبار مرتبط
جایگاه «عقلانیت راهبردی» در روابط ایران و چین
شنبه 1401/10/03 ساعت 09:30
نورنیوز بررسی کرد؛
جایگاه «عقلانیت راهبردی» در روابط ایران و چین
گرچه به‌دلایل مختلف انتشار بیانیه مشترک چین و سعودی با گنجاندن بندی غیر دوستانه درباره ایران کاملا غیر قابل قبول و فرصت‌طلبانه تلقی شده و محکوم است، اما با توجه به سوابق و روند روابط پکن و ریاض، نمی‌توان از آن به‌عنوان یک شگفتی، غافلگیری و یا رخدادی دفعی و غیر مترقبه یاد کرد.
نادیده گرفتن جنایات غربی‌ها و جنایت نامیدن خطای شرقی‌ها!
سه‌شنبه 1401/09/22 ساعت 17:36
نور ویدئو؛
نادیده گرفتن جنایات غربی‌ها و جنایت نامیدن خطای شرقی‌ها!
باید برای قضاوت در مورد بار منفی اقدام اخیر چین و اثرات آن، این حرکت غیر دوستانه پکن را با خباثت، دشمنی و جنایت تاریخی غربی‌ها به‌ویژه آمریکا در قبال مردم ایران مقایسه کنیم و در خصوص آینده روابط با این کشور به قضاوت بنشینیم.
نگرانی آمریکا از توافق نفتی ریاض – پکن
دوشنبه 1401/09/21 ساعت 12:22
نگرانی آمریکا از توافق نفتی ریاض – پکن
تغییر رویکرد دولت بایدن در قبال منطقه غرب آسیا به خصوص در همراهی با سعودی‌ها موجب شده تا خریداران عربی امنیت با گسترش روابط با پکن به عنوان یک اهرم در برابر ترک احتمالی آمریکا از توافقات امنیتی و دفاعی با آنها استفاده کنند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مسابقات امروز 25 خرداد + پخش زنده
پاسخ بقائى به مکرون: این حجم از ریاکارى حیزت‌آور است
رئیس شاباک استعفا داد
‌تصاویری از آتش‌سوزی انبار نفت شهران تهران درپی حمله رژیم صهیونیستی/مردم فاصله بگیرند
اطلاعیۀ روابط‌عمومی سپاه دربارۀ موج جدید عملیات وعده صادق 3
مرحله جدید موشک باران سرزمین های اشغالی+فیلم
رسانه عبری زبان: شب سختی را پیش رو داریم
شهادت سردار خسرو حسنی جانشین اطلاعات نیروی هوافضای سپاه در جریان حمله تروریستی اسراییل
ترامپ: جنگ بین ایران و اسرائیل باید تمام شود
ناوشکن جاسوسی انگلیسی در دریای عمان متوقف شد
جزییات دورکاری کارمندان دولتی در استان تهران اعلام شد
انهدام 10 هواگرد اسرائیلی در یک ساعت گذشته
عراق به شورای امنیت شکایت می‌کند
آژانس انرژی اتمی: 4 ساختمان در سایت هسته‌ای اصفهان آسیب دیدند
تمام ادارات و ارائه خدمات طبق روال معمول دایر است
امتحانات 2 روز آیندۀ دانشگاه آزاد در تهران لغو شد
انتقال خانواده‌های ورزای اسرائیلی از ترس حملات ایران به پناهگاه
فردا مدارس در اسرائیل تعطیل شد
آخرین وضعیت ترافیکی در محور های شمالی
بورس تعطیل شد
جزئیات تعطیلی موزه ها اعلام شد
رژیم صهیونیستی فاز 14 پارس جنوبی را هدف گرفت+ فیلم
شکار پهپاد اسرائیلی با سامانه سوم خرداد در نطنز
تصویر لباسی که شهید حاجی‌زاده هنگام شهادت به تن داشت
رئیس‌کل بانک مرکزی: تخصیص یک میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی
قهرمان بوکس لرستانی در حمله اسرائیل به شهادت رسید
اطلاعیه سازمان هدفمندی یارانه‌ها درخصوص زمان دقیق واریز یارانه نقدی+جزییات واریز
اعلام تعداد شهدا و مجروحین آذربایجان‌شرقی در حملات رژیم صهیونیستی
تصاویر حضور باشکوه مردم در راهپیمایی غدیر با وجود تهدیدات رژیم صهیونیستی
عراقچی: نام شهیدان سلامی، باقری و رشید در تاریخ جاودانه شد
انهدام ریزپرنده اسرائیلی در شیراز توسط پدافند هوایی
اطلاعیه شماره 2 آموزش‌وپرورش درباره برگزاری امتحانات خرداد
تصاویری از کارخانه خودروسازى در بروجرد پس از حمله رژیم صهیونیستى
پیام فدراسیون سوارکاری درپی شهادت پولادوند و خانواده‌اش
استاد و نخبه برجستۀ هوش مصنوعی کشور به شهادت رسید
جدایی بی‌سر و صدای محمدرضا خالدآبادی از استقلال؛ پایان یک تجربه ناکام
نحوه برگزاری امتحانات پایان‌ترم دانشگاه آزاد اعلام شد
شهادت 3 دانشمند هسته‌ای دیگر در حملات رژیم صهیونیستی
پادشاه اردن حمله اسرائیل به ایران را محکوم کرد
اطلاعیه مهم وزارت اطلاعات: تردد مشکوک کامیونت و وانت‌ها را گزارش دهید
اقدام زیبای فوتسالیست‌های ناشنوای ایران پیش از دیدار با مراکش
آخرین زیارت شهید حاجی‌زاده در حرم حضرت معصومه(س) ساعاتی قبل از شهادت+ فیلم
استوری سردار دورسون؛ نشان همبستگی بازیکن ترک با مردم ایران + عکس
پاسخ باکو به شایعات در مورد همکاری با رژیم صهیونیستی در حمله به ایران
افسانه اف-35ها دیگر شنیدنی نیست!
اگر مدعی صلح و امنیت بین المللی هستید با صراحت تجاوز اسراییل را محکوم کنید!
وزارت کار، برای مدیریت در شرایط خاص،خدمات را غیر حضوری می کند
بقایی: مذاکرات یکشنبه ایران و آمریکا لغو شد
وزیر علوم: مجازی شدن امتحانات در اختیار دانشگاه است
نهادهای بین‌المللی در باتلاق انفعال و همدستی با صهیونیسم
X
آگهی تبلیغاتی