×
سیاسی
شناسه خبر : 118998
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/09/09 ساعت 12:55
طحان‌نظیف: باید مسیر صیانت از اعتراض‌ها پیش‌بینی شود

در همایش «حاکمیت قانون و اعتراض مدنی»؛

طحان‌نظیف: باید مسیر صیانت از اعتراض‌ها پیش‌بینی شود

سخنگوی شورای نگهبان گفت: قانون اساسی ما حق برگزاری تجمعات را به رسمیت ‌شناخته است و ما اعتراض را از اغتشاش جدا می‌دانیم اما باید توجه داشت که دشمن به دنبال سوءاستفاده از اعتراضات و تبدیل آن‌ها به اغتشاشات بود. لذا باید مسیری پیش‌بینی شود تا از اعتراض‌ها صیانت شود.

نورنیوز - گروه سیاست: هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان و عضو حقوقدان این شورا در همایش «حاکمیت قانون و اعتراض مدنی» که به منظور بررسی ظرفیت‌های قوانین داخلی و بین‌المللی در رسیدگی به اعتراضات برگزار شد، اظهار کرد: ماهیت حقوق و به تعبیری، قانون تنظیم‌گری است. ما روزانه با بسیاری از موضوعات روبرو هستیم که نیازمند تنظیم‌گری و مقرره‌گذاری هستند. حقوق این وظیفه خطیر را برعهده دارد تا تنظیم‌گری و مقرره‌گذاری کنند. یکی از مهمترین دغدغه‌ها پس از مقرره‌گذاری، برقراری حاکمیت قانون است؛ اینکه قانون محترم شمرده شود و همه به آن احترام بگذارند.

او تأکید کرد که «البته گاهی ممکن است در کیفیت قانون و فرآیند تصمیم‌گیری نواقصی وجود داشته باشد که در اجرا به چشم می‌آید که در این صورت، آن قانون باید از مسیر قانونی اصلاح شود؛ اما در هر صورت باید حریم قانون حفظ گردد» و با اشاره به یکی از مهمترین ایرادات شورای نگهبان به برخی از طرح‌ها یعنی اصل ۷۵ قانون اساسی گفت: در این اصل به بُعد اجرایی قانون و به نوعی بار مالی اجرای قانون توجه شده است. شورای نگهبان از این جهت که نگهداشت حرمت قانون برایش مهم است، به این اصل در بررسی طرح‌ها به طور ویژه توجه دارد تا قانون دچار بی‌عملی نشود.

او در این رابطه به «مصوبات مربوط به مطالبات برخی گروه‌ها و اقشار در مجلس» اشاره کرد و گفت: در بررسی این مصوبات به طور ویژه به بار مالی توجه می‌کنیم تا از خلال تعامل میان قانون‌گذار و مجری، قانونی تصویب شود که قابلیت اجرا داشته باشد.

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنانش با بیان این‌که «در هر کشوری، ساختارها و ساز و کارهایی برای اعتراض وجود دارد که از طریق آنها می‌توان موارد را پیگیری کرد و به نتیجه رسید»، گفت: ممکن است عده‌ای نسبت به برخی از قوانین و فرآیندهای آن اعتراض داشته باشند که چگونگی اصلاح آن نیز از طریق قانون بوده و در آن پیش‌بینی شده است. در بعد نظری در مورد برگزاری تجمعات اعتراضی نیز نظرات و دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. برخی می‌گویند که باید اعلامی باشد و نباید نیاز به دریافت مجوز باشد. اما برخی هم معتقدند که باید با دریافت مجوز باشد که این موارد باید مورد بررسی قرار گیرد.

او با تأکید مجدد بر این‌که «ممکن است برخی از قوانین دارای اشکالات و نواقصی باشند»، گفت: ما در شورای نگهبان نسبت به قانون انتخابات اشکالاتی داریم. این قانون دارای نواقص و عیب‌هایی است از جمله اینکه مهلت‌های در نظر گرفته شده اندک است و ممکن است حق افراد را ضایع کند. اما تا وقتی که این قانون وجود دارد ما به آن عمل خواهیم کرد و آن را مبنای کار خودمان می‌دانیم. اگر روزی بخواهیم از پیش خودمان چیزی به آن اضافه یا کم کنیم، حتماً شما حقوق‌دانان به درستی به ما ایراد می‌گیرید؛ لذا برای اصلاح قانون باید از مسیرهای قانونی پیش رفت.

او در خصوص اغتشاشات اخیر و حمایت‌هایی که برخی از کشورهای غربی از اغتشاشگران کردند، گفت: در هر کشوری ساختارهای قانونی وجود دارد. آن کشورهایی که از اغتشاشگران حمایت کردند، اگر در کشورهای خودشان نیز چنین اتفاقی رخ می‌داد، چه می‌کردند؟ قانون در همه جا محترم است، در همه جا نسبت به تروریسم و در برابر تجزیه‌طلبی حساسیت وجود دارد.

این حقوقدان و استاد دانشگاه با بیان این‌که «نسبت به این موضوع حتی در قوانین اساسی هم حساسیت وجود دارد» ادامه داد: به عنوان مثال در اصل ۷۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نسبت به تغییرات مرزی حساسیت بسیاری وجود دارد. به این صورت که هر گونه تغییر را در خطوط مرزی ممنوع دانسته مگر اصلاحات جزئی با رعایت مصالح کشور، به شرط اینکه یک طرفه نباشد و به استقلال و تمامیت ارضی کشور لطمه نزند و به تصویب چهارپنجم مجموع نمایندگان مجلس برسد. هیچ کشوری با نقض حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش تعارف ندارد. وقتی اعتراض به اغتشاش تبدیل می‌شود، اولین چیزی که فدا می‌شود، خود مطالبه و اعتراض است و نتیجه‌اش بی‌نظمی، آشفتگی و تعرض به جان و مال افراد و تخریب اموال خصوصی و عمومی است. بنابراین بیشترین حساسیت به اغتشاش را باید منتقدان و معترضان داشته باشد؛ چراکه اولین چیزی که در اغتشاش ذبح خواهد شد، همان چیزی است که در طلب آن هستند.

او خاطرنشان کرد: قوانین تمهیداتی برای برگزاری تجمعات پیش‌بینی کرده‌اند اما اگر اشکالاتی دارد، باید از مسیر قانونی پیگیری شود. سلامت قانون نیز در این است که این مسیرها را پیش‌بینی کند. البته گویا مجلس و دولت در حال آماده‌سازی طرح یا لایحه‌ای در خصوص برگزاری تجمعات هستند. همچنین ظاهراً وزارت کشور نیز در حال تهیه آیین‌نامه‌ای در این باره است.

وی با بیان این‌که «در اصل 27 قانون اساسی و تعدادی دیگر از اصول این قانون، حق اعتراض و برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز (بدون اسلحه) به رسمیت شناخته است»، گفت: متاسفانه در هفته‌های گذشته اتفاقاتی افتاد که فراتر از اعتراض بود؛ در مواردی به جان و مال مردم تعرض شد، به مقدسات توهین شد و پرچم ایران به آتش کشیده شد. برخی کشورها و رسانه‌هایشان نیز از نقض حاکمیت ملی ایران حمایت کردند که عملکردشان قابل پیگیری است.

طحان نظیف تاکید کرد: البته مردم مانند همیشه خط خودشان را از اغتشاشات جدا کردند و دشمنان را ناکام گذاشتند و گفت: قانون اساسی ما حق برگزاری تجمعات را به رسمیت ‌شناخته است و ما اعتراض را از اغتشاش جدا می‌دانیم اما باید توجه داشت که دشمن به دنبال سوءاستفاده از اعتراضات و تبدیل آن‌ها به اغتشاشات بود. لذا باید مسیری پیش‌بینی شود تا از اعتراض‌ها صیانت شود.

او همچنین در این نشست که به میزبانی بسیج مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه برگزار شد، در پاسخ به سوالی اظهار کرد: هر نهادی برای انجام وظایف خود باید کار کارشناسی انجام بدهد و نمی‌توان از یک نهاد خواست وظایف نهاد دیگر را انجام دهد. ما در شورای نگهبان در حیطه کار خودمان کار کارشناسی انجام می‌دهیم و وارد قانون‌گذاری و مصلحت‌سنجی نمی‌شویم.

او همچنین بیان کرد: عدم اجرای یک اصل یا قانون صرفاً به معنای ابهام آن نیست. ممکن است در دوره‌های مختلف دستگاه‌هایی نسبت به اجرای یک اصل کم‌توجهی کرده باشند. البته اگر استفساری نسبت به قانون اساسی صورت بگیرد، ما آن را بررسی و نظر خود را اعلام می‌کنیم.

در پایان این همایش که علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت نیز حضور داشت، از تعدادی از خانواده‌های شهدای مدافع امنیت تجلیل شد.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
سناتور آمریکایی: اقتصاد جهانی به دلیل بسته بودن تنگه هرمز درحال فروپاشی است
ترامپ عقب‌نشینی کرد: تغییر رژیم ایران هدف امریکا نبود
سقوط جنگنده F-35 آمریکا در نوادا
تعجب فرانسه از انتقاد ترامپ درباره ممنوعیت پروازهای نظامی آمریکایی
حزب‌الله: رهبر انقلاب پیامی به شیخ نعیم قاسم ارسال کردند
روایت قالیباف از خواب شوم آمریکایی‌ها که «هرگز» تعبیر نخواهد شد!
وزیر فرهنگ: بیش از 80 درصد مردم به هویت ایرانی خود افتخار می‌کنند
ایروانی: تهدید آمریکا علیه زیرساخت‌های حیاتی ایران نقض فاحش حقوق بین‌الملل است
65 عناصر وابسته به اسرائیل در استان مرکزی دستگیر شدند
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به7 شهر/حمله دوباره به فولاد مبارکه
مقام اتحادیه اروپا: قیمت نفت و گاز به این زودی‌ به حالات عادی برنخواهد گشت
دستگیری 123 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر، گلستان و بابلسر
سی‌ویکمین موج تجمعات شبانه مردمی ایران/پزشکیان و عراقچی در جمع مردم+فیلم
خدمات رایگان طراحی و نظارت برای بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده
نگراتی پوتین از پیامدهای ادامه جنگ افروزی آمریکایی صهیونیستی
حزب‌الله: قانون اعدام اسرای فلسطینی نشانه تداوم سیاست‌های سرکوبگرانه و خطرناک است
پاپ خواستار پایان جنگ ایران پیش از عید پاک شد
بیانیه ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا به مناسبت روز جمهوری اسلامی
دستگیری 65مزدور دشمن آمریکایی-صهیونی و عوامل گروهک‌های تروریستی
اعلام ساعت کاری میادین میوه و تره‌بار بعد از تعطیلات عید
پدرو سانچز: جنگ علیه ایران بزرگ‌ترین فاجعه ژئوپلیتیکی جهان از زمان جنگ ویتنام است
بازتاب گسترده اقدام تیم ملی فوتبال ایران در رسانه‌های جهانی
عراقچی شعار «اول آمریکا» را به سخره گرفت
سفارت ایران اقدام اتحادیه اروپا را «ریاکاری» خواند
درآمد نفتی ایران دو برابر شد
نورنما| 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گرامی باد
حمله هوایی به یک خودرو در جنوب لبنان
چه میزان تسهیلات تکلیفی اشتغال پرداخت شد؟
هرگونه اقدام علیه زیرساخت‌های ایران، پاسخ متقابل خواهد داشت
صدها هزار غیرنظامی در لبنان در معرض خطر هستند
هفت شهید و زخمی در حمله هوایی به نیروهای حشدالشعبی
بقائی: حمله آمریکا و اسرائیل به کارخانه‌های داروسازی جنایت ضد بشریت است
کشف سلاح و مهمات در دلیجان
عراقچی: آنچه در جریان است مذاکره نیست/شروط ایران برای «توقف کامل جنگ
جزئیات سی و دومین روز عملیات وعده صادق 4
مرحله دوم موج 88/ حمله به محل جلسه فرماندهان جبهه داخلی صهیون
اهمیت تنگه‌ هرمز و احتمال عملیات نظامی آمریکا
خداقوت سردار موسوی به بچه‌های پای لانچر/ حمله به محل اقامت خلبانان و کادر پروازی امریکا
اعلام آمادگی روسیه برای کاهش تنش و یافتن راه‌حل درخصوص ایران
نیروی دریایی سپاه: جلسه فرماندهان ناوگان پنجم آمریکا مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
اعلام آخرین وضعیت جاده چالوس؛ هراز زیر بار ترافیک نیمه‌سنگین
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
اتحادیه اروپا بر لزوم توقف درگیری‌ها در لبنان تاکید کرد
آتلانتیک: جنگ علیه ایران آمریکا را تبدیل به یک قدرت منفور در جهان کرد
آیت‌الله جوادی آملی: مردم در صحنه جزو فرشتگان زمینی‌اند +فیلم
استیو بنن خواستار اخراج پسر نتانیاهو را از آمریکا شد
جنگ علیه ایران شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان زمینگیر کرد
امیریل ارجمند: من خاک می‌خورم اما خاک نمی‌دهم
پیکر مطهر دریابان شهید علیرضا تنگسیری در آبادان به خاک سپرده می‌شود
حمایت مفتی عمان از محور مقاومت به رهبری ایران