نورنیوز - گروه اقتصاد: از دیرباز یارانه به صورت کلان با دو هدف حمایت از تولیدکنندگان داخلی در برابر رقبا و حمایت از گروههای آسیبپذیر جامعه در جریان نوسانات بازار بهخصوص در شرایط حساس پرداخت میشده است.
هر چند اختصاص یارانه در اکثر کشورهای جهان پدیدهای متداول در اقتصاد تلقی میشود و برخلاف آنچه در آموزههای اقتصاد کلاسیک آمده است که در آن هرنوع دخالت دولت در بازار امری غیرعادی فرض میشود اما در حال حاضر این موضوع دیگر بخشی لاینفک سیاستهای اقتصادی دولتها فارغ از هر گرایش سیاسی تلقی میشود.
در واقع آنچه بیش از اختصاص یارانه دولتی مورد توجه و نقد است شدت و نحوه مداخلات دولتها در پرداخت یارانه است که در آن ترکیب مولفههای شدت و نوع مداخله، مدلهای متفاوتی از اختصاص یارانه را رقم خواهد زد و در این میان استفاده از کالابرگ نمونهای از ارائه مستقیم و کنترل شده اختصاص یارانه به دهکهای شناسایی بدون تاثیر بر سایر اقلام مصرفی، شناخته شده است.
استفاده از کالابرگ به نوعی برای دولت فرصت لازم را فراهم میکند تا شرایط و ساختار اقتصادی کشور را در فرصت ایجاد شده به همراه بانک مرکزی و سایر نهاد مرتبط با موضوعاتی مانند کنترل نرخ ارز، مهار تورم و تغییر ساختار بودجه بازسازی و ترمیم کند.
اجرای طرح کالابرگ به تنهایی و بدون اصلاح ساختار اقتصادی میتواند موجب گرانی بیشتر کالاهای اساسی و افزایش تورم شود و از سوی دیگر اگر تأمین منابع مالی این طرح با استفاده از منابع پایدار باشد آثار منفی کمتری خواهد داشت.
در هر صورت اجرای صحیح کالابرگ شروط زیادی دارد و با توجه به کمبود ظرفیتها و امکانات موجود دولت احتمالاً مشکلاتی برای اقتصاد خانوار در بر خواهد داشت که باید به درستی احصا و از قبل مدیریت شود.
نورنیوز