×
فرهنگی
شناسه خبر : 107866
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/06/23 ساعت 17:35
مواجهه قابل تقدیر هنرمندان با بهره‌کشی سیاسی جشنواره ونیز

مواجهه قابل تقدیر هنرمندان با بهره‌کشی سیاسی جشنواره ونیز

عموماً هنرمندان کشور در جشنواره‌های خارجی تحت فشار رسانه‌ای قرار دارند تا اگر ممکن بود حرفی بزنند تا هدف رسانه‌های بیگانه شود. اما دقت هنرمندان در ونیز نشان داد که حتی اگر منتقد برخی شرایط هم باشند، می‌دانند که این مسائل کجا بیان شود، کارگشاتر است.

سایر رسانه‌ها: محمدباقر صنیعی منش- رفتار و کنش‌های هنرمندان در جشنواره‌های سینمایی دنیا همواره مورد توجه رسانه‌ها و تحلیل‌گران سیاسی و فرهنگی قرار می‌گیرد. چراکه این محافل محلی برای ابزار نظرات هنرمندانی است که براساس درک خود از جوامع آثاری تولید می‌کنند و عموماً آزاداندیشانه مطالبی هم بیان‌ می‌کنند و تمایل دارند این دیدگاه خود را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارند.

موضوعی که در صورت طرح بسیط و فقدان جامعیت گه‌گداری برای ایشان حاشیه‌ساز هم شده است. به هر حال این یک قول مشهور است که هنرمند تئوریسین یا یک شخصیت دانش‌آموخته برجسته سیاسی نیست و حرف دلی و دریافت شخصی خود را بیان می‌کند که البته هر چقدر جامع‌تر و دقیق‌تر بیان شود، با اقبال و اثرگذاری بیشتری هم همراه خواهد بود.

در این میان مکرر دیده شده است که خبرنگاران، رسانه‌ها و یا افراد و جریانات سیاسی مختلفی از جناح‌ها و تفکرات گوناگون همواره تلاش می‌کنند تا دیدگاه‌ها و مواضع مطلوب خودشان را از زبان هنرمندان بیان کنند یا مطالب ایشان را به نفع مطامع خود مصادره کنند و با تکیه برگفته این افراد بر افکار عمومی و جامعه هدفشان اثرگذاری داشته باشند. نگاهی تبعی، ابزاری بهره جویانه و کاملاً بیگانه با نگرش‌های محترم و دارای اصالت به فرهنگ و اهالی فرهنگ.

واقعیت امر اینجاست که شیطنت رسانه‌ها یا خبرنگاران در اینگونه رویدادهای مهم زمانی شکل می‌گیرد که هیجان و استرس میان هنرمندان، ورزشکاران و دیگر جوامع و اقشار محبوب ملی باعث می‌شود که هنگام قرار گرفتن در مقابل سوال‌هایی بدون مقدمه ناگهان پاسخی مقطعی و شاید بدون اندازه‌گیری ارائه کنند و همین اتفاق کافی است که شیطنت رسانه‌ای خبرنگاران جواب گرفته و در نهایت به جریانی خبری در راستای اهداف از پیش تعیین شده تبدیل شود. یا در صورت ناکامی زمینه‌ساز تخریب و ایجاد حواشی اطراف یک هنرمند شود درست مانند آنچه اعضای گروهک منافقین درباره پرویز پرستویی انجام دادند.

البته این رویکرد وجه مقابلی هم دارد برای مثال همین ۵ سال پیش بود که پاسخ کاملاً سنجیده و هوشمندانه یکی از هنرمندان ایرانی در یکی از جشنواره‌های مطرح بین‌المللی باعث شد تا آن روی سکه هم دیده شود چون مانی حقیقی در جشنواره فیلم برلین در پاسخ به سؤال خبرنگاری که می‌خواست تا نظریات سیاسی او علیه حاکمیت را با کلیدواژه‌هایی مانند سانسور و ممنوع‌الکاری بگیرد، این پاسخ را شنید که "ما قرار نیست تفسیرهای سیاسی داشته باشیم؛ بلکه اینجا آمدیم تا فیلم‌مان را نشان دهیم و در مقام یک هنرمند اثرمان را تحلیل و نقد کنید." البته حقیقی به مطرح کردن همین نکات بسنده نکرد و در نهایت برای اینکه نشان دهد علاقه‌ای به پاسخ به این‌گونه سوال‌ها ندارد مشخصاً و کاملاً روشن گفت: " این سوال‌های تکراری نه تنها خسته کننده بلکه حال بهم‌زن هم شده است."

شیطنت رسانه‌های معاند با پاسخ روشن حقیقی در آن جشنواره تمام نشده و ادامه این روند در جشنواره ونیز ۲۰۲۲ ادامه داشت و در بخش‌های مختلفی از این رویداد هنری که قرار بود توانایی فیلمسازان و هنرمندان مورد ارزیابی قرار گیرد به نوعی تلاش کردند رنگ و بویی سیاسی به ماجرا بدهند تا ابزاری برای بهره‌کشی سیاسی از این رویداد هنری ایجاد شود.

اگرچه این رویداد هنری سال ۲۰۲۲ دو روز قبل به کار خود پایان داد اما در روزهای برگزاری آن بهره‌کشی سیاسی از هنرمندان توسط رسانه‌های معاند از همان روز افتتاحیه شکل گرفت که در چندین مورد با زیرکی و هوشیاری برخی از هنرمندان کشورمان مواجه شد. جواب نوید محمدزاده به یک خبرنگار غرض‌ورز به‌خوبی نشان داد که او حواسی جمع و دقتی کافی برای پاسخ‌دهی‌ درست و دقیق در چنته دارد. او در جواب اینکه آیا ممنوع‌الکار است یا نه؟ بیان کرد که هیچ اطلاعیه رسمی به من داده نشده و در حال حاضر مشغول بازی در سریال "آکتورِ" نیما جاویدی است.

شکست پروژه‌های سیاسی در جشنواره‌ ونیز که بر استفاده از نظرات هنرمندان ایران تکیه زده بود، عاملی شد تا سناریوی تازه‌ای برای دستیابی به اهداف برگزارکنندگان و رسانه‌های معاند نوشته شود و برای این منظور فرش قرمزی پهن کردند تا با ایجاد هیجان میان برخی از شرکت‌کنندگان خارجی جشنواره و برخی مدعوین اهداف خود را دنبال کنند که این اتفاق نمادی شد برای تکمیل پازل پشت پرده ونیز ۲۰۲۲ که آلودگی این جشنواره به بازی‌های سیاسی را نمایش دهد.

متأسفانه در سال‌های اخیر سیاست‌بازی و غرض‌ورزی نقش پررنگی در جشنواره‌های سینمایی پیدا کرده است. رسانه‌های خارجی با علم به اینکه هنرمندان و ستاره‌های سینما جایگاه متفاوت و مطرحی در میان مردم دارند، تلاش می‌کنند تا آن‌ها را به سمتی ببرند که منافع سیاسی و اهداف‌شان را با به بازی گرفتن آن‌ها تکمیل کنند. به تعبیری می‌توان گفت محافل هنری و سینمایی جهانی در روزگار فعلی به‌ صورتی روشن محل آزمون و محک دقت هنرمندان به منظور پرهیز از سیاست‌زدگی‌ شده است.

بدیهی است که این مسأله هرگز به معنای اعمال محدودیت برای اظهارنظرهای هنرمندان حتی در زمینه مسائل سیاسی نیست و شکی نیست که هنرمندان می‌توانند نقد و انتقاداتی به شرایط موجود و به مسائل گوناگون داشته باشند و آن را روشنگرانه و آزادانه بیان کنند. همچنین این امر هرگز منافی این نیست که مسائل مد نظر ایشان با ادبیات مناسب خود و ناظر به لزوم صیانت از منافع ملی در محافل خارجی آنچنانی طرح شود که ضمن وحدت بخشی، کارگشا و تسهیل‌گر حل مشکلات از مسیر همدلی‌های داخلی باشد.


تسنیم
اخبار مرتبط
درخواست صدها فعال سینمایی در جهان برای پرداختن به جنایات تل‌آویو
یکشنبه 1404/06/02 ساعت 16:26
درخواست صدها فعال سینمایی در جهان برای پرداختن به جنایات تل‌آویو
فعالان سینمایی در جهان با ارسال نامه‌ای خطاب به جشنواره فیلم ونیز خواهان پرداختن به جنایات رژیم صهیونیستی در این رویداد سینمایی شدند.
جشنواره «کن» یک سلاح تبلیغاتی است
چهارشنبه 1401/03/11 ساعت 14:38
«گدار» فیلمساز نامدار فرانسوی:
جشنواره «کن» یک سلاح تبلیغاتی است
جشنواره کن حالا دیگر بیش از اینکه یادآور یک نخل طلایی زیبا و درخشان در قاب مخملی قرمزش باشد، تداعی‌کننده محملی با جهت‌گیری‌های سیاسی و مغرضانه‌ای است که هر سال رنگ و بوی تازه‌ای به خود می‌گیرد و این رویداد را از مسیر اصلی‌اش منحرف می‌کند.
ویژگی‌های مثبت جشنواره ضعیف
یکشنبه 1400/11/24 ساعت 10:08
هادی قائم‌‌‌مقامی
ویژگی‌های مثبت جشنواره ضعیف
جوانگرایی‌ای که در این دوره اتفاق افتاد، به طور طبیعی آثار بی‌کیفیت نسل قبل را کنار می‌گذاشت و جشنواره را بدهکار نام‌ها نمی‌کرد.
شایسته دریافت اسکار بندبازی و نمک‌‌نشناسی!
چهارشنبه 1400/08/26 ساعت 16:11
نورنیوز بررسی کرد؛
شایسته دریافت اسکار بندبازی و نمک‌‌نشناسی!
چگونه افرادی مانند اصغر فرهادی که فعالیت‌های هنری‌اش در بستر فرهنگی ایجاد شده از سوی نظام اسلامی شکل گرفته و ارتقاء یافته است به راحتی همه این حمایت‌ها و پشتیبانی‌ها را نادیده می‌گیرد و نمکدان می‌شکند.
نظرات

آخرین اخبار
گزارش آکسیوس از کُدهای ترامپ
دو چشم ترامپ و دوازده میدان نفتی تولیدی ونزوئلا!
لوکاشنکو وارد روسیه شد
گزارش تصویری | رقابت ربات های انسان نما در چین
کاروان ایران در بازی‌های عشایری باید فرهنگ و اقتدار کشور را به نمایش بگذارد
کاروان ایران در نومد گیمز 2026 نماد اتحاد و اقتدار ملی است
تورم مرداد ماه 69.9 درصد اعلام شد
اعتماد مردم به پزشکان یک سرمایه اجتماعی ارزشمند است
شکست نزدیک والیبال ایران مقابل قهرمان روسیه
شهادت مرزبان فراجا در حمله تروریستی در سیستان و بلوچستان
کامبک تماشایی نوجوانان والیبال ایران
پشت عدد 135؛ طرحی که برای 2031 آماده می‌شود
فرجام جنایتکار جنگی بوسنی و نماد نسل‌کشی
دوران تهدید و لشکرکشی از پشت اقیانوس‌ها تمام شده است
افشای راهبرد به‌روزرسانی شده دشمن برای تقابل با ایران
آغاز نبرد جهانی بسکتبال ایران؛ ملی‌پوشان به مصاف نیوزیلند می‌روند
جدول زمانبندی قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
ماه خونین در آسمان آمریکا؛
جنگ و تهدیدها نتوانست روند سازندگی کشور را متوقف کند
انصاری: توسعه بدون محیط زیست پایدار نیست
آسوشیتدپرس: کمبود پاتریوت آمریکا در اروپا «فراتر از حد بحران» است
همتی: تمرکز منابع مالی صنایع بزرگ در تهران قابل قبول نیست
آمریکا در آستانه بزرگ‌ترین لغو دسته‌جمعی روادید در تاریخ
آمریکا بداند اقدام علیه ایران با پاسخ تاریخی روبه‌رو خواهد شد
نمایشگاه خودروهای پلاک منطقه آزاد مازندران در ساری
کولاک اعتمادپور در بنگلادش؛ ملی‌پوش اسکواش ایران تا نیمه‌نهایی پیش رفت
تأمین 17 میلیارد دلار ارز برای بخش‌های تولیدی و درمانی کشور
وزارت امور خارجه در خط مقدم دفاع از منافع ملی ایران ایستاد
بهره‌برداری از زباله‌سوز بیمارستانی آبیک
طرح‌های جدید مس کرمان ارزش اقتصادی و زیست‌محیطی بالایی برای کشور دارد
مهار آتش‌سوزی گسترده در شهرک صنعتی آق‌قلا
ضرورت پیگیری حقوق ایران در مجامع بین‌المللی از سوی قوه قضائیه
کاهش قطعی برق شهرک‌های صنعتی
بهره‌برداری از فاز نخست مجتمع گردشگری کانیار پالاس گرگان
توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر اولویت راهبردی دولت چهاردهم است
سناتور مورفی: ترامپ باید جنگ علیه ایران را متوقف کند
نسخه «جانسون» برای رهایی آمریکا از تله وحشتناک
قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 5 شهریور چقدر افزایش یافت؟
احتمال افزایش قیمت گاز در اروپا به بیش از یکصد یورو
جدول زمان قطعی برق کرمانشاه فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
بدرقه کاروان 130 نفره ایران به بازی‌های جهانی عشایری
وثیقه‌گیری سنتی مانع تأمین مالی تولید است
مشکلات صنعت دارو باید اصلاح شود
وزیر جنگ متوهم رژیم صهیونی علیه بادبادک‌بازی در غزه!
استقبال قطر از تفاهم ایران و عمان درباره تردد در تنگه هرمز
مستندسازی جنایات جنگی و پیگیری حقوقی ادامه دارد
نورویدئو | چهلمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی پنجشنبه1405/6/5
ادعای کاخ سفید: در حال حاضر مذاکره‌ای انجام نمی‌شود
دلیل سفر رئیس سیا به مسکو از زبان رئیس اطلاعات روسیه
بیانیه سازمان اطلاعات سپاه درباره «جنگ شناختی» دشمن علیه ایران