شناسه خبر : 107798
تاریخ انتشار : 1401/06/22 13:21
نقش هزارساله ایرانیان در توسعه حرم امام حسین (ع)

نقش هزارساله ایرانیان در توسعه حرم امام حسین (ع)

نقش ایرانیان در تأمین مواد اولیه ساخت و تزیین حرم امام حسین(ع)، بی‌نظیر بوده است. صاحب ‌منصبان ایرانی اشیای نفیسی را در طول تاریخ به این مکان مقدس تقدیم کرده‌اند.

سایر رسانه‌ها: جواد نوائیان رودسری - مشهور است که نخستین بنا را بر مرقد سیدالشهدا (ع)، «مختار بن ابوعبید ثقفی» ساخت. او بعد از قیامش در شعبان سال ۶۵ق، دستور داد که بر فراز مزار مطهر امام حسین (ع)، ساختمانی گنبدی شکل احداث شود و در کنار آن، مسجدی بنا کنند. این بنا، از آجر و گچ ساخته شده‌ بود و تا مدت‌ها، به همان شکل نخستین حفظ شد و فقط در اطراف آن، بناهایی برای استراحت و اتراق زائران بنا کردند.

ظاهراً این وضعیت، با تغییراتی تا زمان خلافت «هارون‌ عباسی» در حدود سال ۱۷۵ق برقرار بود. در این سال، خلیفه ستمگر عباسی دستور داد که ساختمان مرقد مطهر امام حسین (ع) را تخریب کنند. هرچند درباره این جنایت، گزارش‌های دقیقی در اختیار نداریم، اما علامه مجلسی در جلد ۴۵ بحارالانوار (ص ۳۹۸)، روایتی را به نقل از شخصی به نام یحیی بن مغیره رازی آورده ‌است که خبر از این واقعه غم‌ افزا دارد. یحیی روایت می‌کند: «نزد جریر بن عبدالحمید بودیم که مردی از اهالی عراق سر رسید. جریر از او درباره حال و هوای آن خطه سوال کرد. مرد گفت: عراق را ترک کردم، در حالی که رشید (هارون عباسی) قبر حسین (ع) را خراب کرد و حتی دستور داد درخت سِدری را که در کنار آن قرار داشت، قطع کنند.»

این اتفاق، با منع زیارت امام حسین(ع) و سخت گرفتن بر شیعیان، همزمان شد. فاجعه تخریب حرم به دست متوکل با مرگ هارون و به قدرت رسیدن مأمون و در پی آن، ماجرای ولایتعهدی حضرت ثامن‌الحجج (ع)، برای مدتی سخت‌گیری به شیعیان کاهش یافت و آن ها فرصت یافتند تا مرقد مطهر امام حسین (ع) را بازسازی کنند؛ این اتفاق در سال ۱۹۳ق افتاد و بنایی که در آن زمان ساخته شد، تا سال ۲۳۲ق برپا بود؛ در این سال و با روی کار آمدن متوکل عباسی و رفتار وحشیانه و خشن او با شیعیان، بار دیگر دستور تخریب حرم مطهر سیدالشهدا (ع) صادر شد و این‌بار، خلیفه جائر دستور داد که حرم را شخم بزنند و در آن گندم بکارند.

این گزارش را طبری در جلد نهم تاریخ خود (ص ۱۸۵)، ذیل حوادث سال ۲۳۶ق آورده‌ است. واقعه تخریب حرم حسینی در عهد متوکل عباسی، یکی از تلخ‌ترین وقایع تاریخ تشیع محسوب می‌شود. متوکل چندی بعد به دست پسرش «مُنتَصَر» به قتل رسید و عملاً جریان خلافت عباسی، دچار اضمحلالی شدید شد. در دوران منتصر تلاش‌هایی برای احداث دوباره بنا روی مرقد مطهر سیدالشهدا (ع) صورت گرفت که درنهایت به ایجاد ساختمان مختصری انجامید که از نظر استحکام، دچار مشکلات فراوانی بود و سرانجام در سال ۲۷۳ق فرو ریخت و پس از آن، تا مدتی مزار شهید کربلا، فاقد بنای خاصی بود. 

ورود ایرانیان به عرصه ساخت حرم با آغاز گسترش تشیع در ایران و به ویژه دلبستگی مردمان طبرستان و دیلمان به مذهب شیعه، علویان این فرصت را یافتند که نخستین حکومت شیعی را در این منطقه ایجاد کنند. پس از آن بود که «حسن بن قاسم»، مشهور به «داعی کبیر»، یکی از فرمانروایان علوی طبرستان، با کمک مردم آن خطه، تصمیم به احداث بنایی مناسب بر فراز مرقد مطهر اباعبدا... (ع) گرفت. ساخت این بنا در حدود سال ۲۷۹ق آغاز شد و برای نخستین ‌بار، ایرانیان در ساخت حرم مطهر سیدالشهدا(ع) نقش اصلی را عهده‌دار شدند.

داعی کبیر، افزون بر ساختمان حرم، برای استحکام کربلا، در اطراف آن بارویی ایجاد کرد که محافظ خانه مجاوران حرم سیدالشهدا(ع) هم بود و به این ترتیب، کربلا به صورت شهری کوچک درآمد. این وضعیت تا سال ۳۷۱ق، یعنی نزدیک به ۱۰۰ سال بعد نیز، وجود داشت و چون سخت‌گیری‌های پیشین از میان رفته‌ بود، کربلا روز به روز پذیرای مجاوران بیشتری می‌شد و البته، ساختمان ساخته شده برای حرم، دیگر ظرفیت پذیرش زائران و مجاوران مشتاق را نداشت. 

عضدالدوله و بنای تاریخی حرم حسینی با قدرت گرفتن آل‌بویه، دودمان ایرانی و شیعی مذهب و تسلط آن ها بر ایرانِ غربی و عراق، شرایط برای شیعیان تغییر اساسی کرد؛ برای نخستین بار، مراسم عزاداری سالار شهیدان به صورت عمومی برگزار و روز عاشورا تعطیل رسمی شد. طبعاً این رویه با حضور بیشتر شیعیان در کربلا همراه بود و باید اقدامات عمرانی گسترده‌ای در این زمینه صورت می‌گرفت.

در سال ۳۷۱ق، عضدالدوله دیلمی، مقتدرترین فرمانروای آل‌بویه که دو شهر شیراز و بغداد را پایتخت خود قرار داده‌ بود، ضمن زیارت مرقد مطهر امام حسین (ع)، فرمان ساخت حرمی بزرگ برای آن حضرت را صادر کرد؛ حرمی باشکوه که بتواند پذیرای خیل پرشمار زائران و ارادتمندان به سیدالشهدا (ع) باشد. برای نخستین بار، اوقافی به این کار اختصاص داده ‌شد و البته مردم نیز، برای کمک به ساخت حرم، همکاری کردند. عضدالدوله، پس از پی‌ریزی بنای اولیه، دستور داد ضریحی زیبا از جنس عاج برای مرقد مطهر سیدالشهدا(ع) بسازند.

نقش ایرانیان در تأمین مواد اولیه ساخت و تزیین حرم امام حسین(ع)، بی‌نظیر بود؛ بعد از اتمام کار، صاحب ‌منصبان ایرانی اشیای نفیسی را به این مکان مقدس تقدیم کردند؛ چراغ‌های مرصع، شمعدان‌های نفیس و قرآن‌هایی که با خط خطاطان معروف نگارش یافته ‌بود. عضدالدوله دستور داد که در سمت غربی حرم مطهر، مسجدی باشکوه نیز، احداث شود. به این ترتیب، حرم امام حسین(ع) در وسعتی نسبتاً مناسب ساخته شد. این بنا، مبنای توسعه‌های بعدی حرم حسینی بود. طی دهه‌ها و قرن‌های بعد، البته بازسازی‌هایی صورت گرفت؛ مانند کاری که «حسن بن سهلان رامهرمزی»، وزیر ایرانی و خردمند آل‌بویه در سال ۴۱۲ق انجام داد. چندی پیش از بازسازی او، بخش‌هایی از حرم مطهر بر اثر حریق سوخته ‌بود و ابن ‌سهلان ضمن مرمت مناطق آسیب ‌دیده، دستور داد گنبد حرم را بازسازی کنند و در محدوده آن دیواری بکشند. به این ترتیب، برای نخستین بار، صحن حرم از مناطق همجوار آن تفکیک شد. این ترمیم‌ها و بهینه‌سازی‌‌ها، در دوره‌های بعد هم ادامه یافت.

در دوره آل ‌جلایر، حکمرانان ایرانِ غربی که مدتی بر عراق هم مسلط بودند، به خصوص در دوران حکومت اویس بن حسن جلایر، در سال ۷۶۷ق، بنای حرم امام حسین(ع)، صاحب ساختمان‌ و تزئینات جدیدی شد و برای نخستین‌بار، رواق‌هایی برای حرم حسینی احداث کردند و وسعت روضه منوره را به حدی افزایش دادند که امکان گردش زائران بر گرد ضریح به وجود آمد.  

نقش ایرانیان در توسعه دوره‌های بعد یکی از مهم ترین دوره‌های توسعه کمی و کیفی حرم مطهر سیدالشهدا(ع)، در عصر صفویه اتفاق افتاد؛ سنگ بنای این توسعه در سال ۹۱۴ق و با فتح بغداد به دست شاه‌اسماعیل یکم گذاشته‌ شد؛ از این زمان تا دوره قاجار، حرم امام حسین (ع) تجلی‌گاه عشق و ارادت ایرانیان بود؛ ارادتمندانی که با تزیین حرم و نیز، ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای زیارت این مکان مقدس، مجالی برای ابراز این عشق الهی می‌یافتند. در دوره صفویه، حرم سیدالشهدا (ع) با هنر هنرمندان ایرانی بارها تزیین و ضریح مطهر، با بهترین کیفیت بازسازی و ترمیم شد. به تدریج فضای درونی و بیرونی حرم را، در بسیاری از بخش‌ها، با کاشی‌های زیبای ایرانی پوشاندند. در دوره افشاریه، نوسازی‌های بسیاری صورت گرفت که نتیجه آن، افزایش فضای صحن و رواق‌های حرم بود.

اوایل دوره قاجار، گنبد حرم امام حسین(ع) با همت ایرانیان طلایی شد و بعد از تخریب بخش‌هایی از این مکان مقدس توسط وهابیان در سال ۱۲۱۶ق، بازسازی‌های متعددی از سوی ایرانیان ارادتمند صورت گرفت و ضریح جدیدی با شش گوشه، برای حرم سیدالشهدا(ع) ساخته شد. رویکردی که تا روزگار ما و به ویژه پس از سقوط رژیم بعث در عراق، با علاقه و شتاب تداوم پیدا کرده ‌است.


روزنامه خراسان
نظرات

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

X
آگهی تبلیغاتی