×
سیاسی
شناسه خبر : 106398
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

عفو بین‌الملل در چنبره استانداردهای دوگانه

وظایفی که سازمان عفو بین‌الملل برای خود تعریف کرده در قبال بسیاری از مناطق بحران‌زده‌ در جهان نادیده گرفته می‌شود و حاکمیت استانداردهای دوگانه در گزارش‌های این سازمان به رویه‌ای جاری تبدیل شده است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: عفو بین‌الملل سازمانی مردم نهاد است که پایه‌گذاری اولیه آن با هدف دفاع از حقوق انسان‌ها فارغ از ایدئولوژی، سیاست، منافع اقتصادی، مرزبندی‌های جغرافیایی و حتی گرایش‎های مذهبی انجام شده است.

گروهی که این سازمان را ایجاد کردند به دنبال رصد و پیگیری اجحاف‌هایی بودند که توسط عوامل دولت‌ها یا به‌صورت سازمان یافته‌تر توسط خود دولت‌ها در قبال مردم اعمال می‌شود.

آنچه اما در سال‌های اخیر رخ داده نشان می‌دهد خط مشی این نهاد نیز مانند بسیاری از دیگر تجارب انسان‌ها در نهادسازی از شعارهای اصلی خود فاصله گرفته و رسوب‌های تاریخی افکار گردانندگان آن موجب شده تا به سمت فراموش کردن شعارهای ارزشمند خود گام بردارد.

بررسی روند فعالیت‌های این نهاد در موضوع نقض حقوق بشر، نشان می‌دهد که حاکمیت استانداردهای دوگانه در گزارش‌های این سازمان به رویه‌ای جاری تبدیل شده است.

متاسفانه وظایفی که این سازمان برای خود تعریف کرده در قبال بسیاری از مناطق بحران‌زده‌ در جهان نادیده گرفته می‌شود، از جمله می‌توان به وضعیت غیر انسانی تحمیل شده بر غزه توسط صهیونیست‌ها، وضعیت تاسف‌بار یمن در سایه تجاوزهای ائتلاف آمریکایی-سعودی و ناامنی حاصل از حضور آمریکا در سوریه اشاره کرد.

مقامات سوریه بارها به صراحت اعلام کرده‌اند که ادعای آمریکا برای مبارزه با تروریسم در این کشور صرفا بهانه‌ای برای تداوم مدیریت بر مناطق تحت اشغال ارتش آمریکا در سوریه است.

علاوه بر این گرسنگی تحمیل شده به مردم افغانستان با بلوکه کردن دارایی‌های مردم این کشور از جمله موارد دیگری است که عفو بین‌الملل در مورد آن سکوت اختیار کرده است.

این در حالی است که عفو بین‌الملل به صورت مستمر با انتشار گزارش‌های غیر مستند و جهت‌دار به برخورد ماموران مرزی با مهاجران افغان که سعی دارند خود را از طریق ایران و ترکیه به نقاط امن برسانند اشاره می‌کند و از اعلام دلایل مهاجرت مردم افغانستان سر باز می‌زند.

این سازمان بدون توجه به مسئولیت حرفه‌ای خود که تفکیک سیاست و مواضع اصلی دولت‌ها از حوادث و اتفاقات عملیاتی در سطح جزئیات است، هر حادثه جزئی را به مثابه یک سیاست کلی تعبیر می‌کند و به جای آنکه در گزارش‌های خود از دولت‌ها بخواهد تا در این زمینه مساعدت بیشتری به عمل آورند، دولت‌ها را مخاطب اصلی چنین سهل‌انگاری‌هایی قرار می‌دهد.

از سوی دیگر مبنای ادعاهای عفو بین‌الملل با فاصله گرفتن از روش‌های علمی و حقوقی متکی بر مصاحبه با اشخاص معدودی است که تجربه‌های خود را بازگو می‌کنند و در خوشبینانه‌ترین حالت، اگر آن چیزی را که سفارش شده تعریف نکنند درک خصوصی خود را بازگو می‌کنند.

بسیار روشن است که مواضع هر دولتی فارغ از گرایش‌های فکری یا منطقه جغرافیایی بر اساس پروتکل‌های بین‌المللی قابل ارزیابی است و نمی‌توان بدون در نظر گرفتن قواعد پذیرفته شده جهانی برای دولت‌ها حکم صادر نمود.

برای مثال این سازمان در گزارشی زیر عنوان «با ما مثل انسان رفتار نمی‌کنند» می‌گوید: «مهاجران از جمله زنان و کودکان هنگام بالا رفتن از دیوار مرزی یا خزیدن از زیر حصارها با تیراندازی مستقیم روبرو شده‌اند.»

دقت در شیوه تهیه این گزارش نشان می‌دهد که محققان عفو بین‌الملل این گزارش را بر اساس مصاحبه با ۷۴ شهروند افغانستان در هرات و شهر مرزی اسلام قلعه تهیه کرده‌اند. در این میان نیز فقط ۴۸ پناهجو گفته‌اند که هنگام عبور از مرز هدف تیراندازی قرار گرفته‌اند.

گزارش‌های این سازمان با تکیه بر اخبار موجود به تحلیل‌های خودخواسته می‌رسد، حال آنکه باید برای نسبت دادن هر عملی به دیگری رابطه علت و معلولی برقرار باشد.

این گزارش با نادیده گرفتن مشاهدات عینی، اسناد و مدارک و مکاتبه با مقامات و مسئولان رسمی دو کشور و تنها با تاکید بر مصاحبه و منابعی که نمی‌توانند تشخیص درستی از وضعیت بحرانی داشته باشند به حدسیات و تصورات ذهنی نویسنده اتکاء می‌کند تا در مجموع به «ادعا» تبدیل شود.

از این گذشته سکوت معنادار این سازمان در قبال مواردی که پیش‌تر اشاره شد، اعتبارِ یافته‌های آن را چنان خدشه‌دار می‌کند که باور عمومی به این ادعاها را کاملا بی‌اعتبار می‌نماید.

این بی‌اعتباری وقتی پر رنگ‌تر می‌شود که پروپاگاندای غربی با رسانه‌های شناخته شده و معلوم الحال برجسته‌سازی آن را به‌عهده می‌گیرند.

در حالی که کشوری چون جمهوری اسلامی ایران حدود ۴۰ سال است با تحمل همه فشارهای سیاسی و اقتصادی ناشی از تحریم‌های غیر قانونی و بدون دریافت هیچ‌گونه کمکی از جامعه جهانی، میزبان میلیون‌ها نفر از مردم افغانستان است، بزرگ‌نمایی چند ادعا که مرجع آن نیز دقیقا مشخص نیست تنها می‌تواند غرض‌ورزی و عبور از مرزهای اخلاقی و حرفه‌ای قلمداد شود.

عفو بین‌الملل اگر بخواهد به عنوان یک سازمان مردم‌نهاد به اهدافی که پایه‌گذاران آن تعیین کرده‌اند وفادار بماند و هویت خود را حفظ نماید چاره‌ای جز تغییر رویه موجود و بازگشت به مسیر شفاف و غیر جانبدارانه نسبت به رخدادهای حقوق بشری ندارد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دیپلمات فرانسه به وزارت خارجه صهیونیست‌ها احضار شد
بقائی: ایران تحت فشار از حقوق هسته‌ای خود نخواهد گذشت
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
X
آگهی تبلیغاتی