×
فرهنگی
شناسه خبر : 103086
تاریخ انتشار : شنبه 1401/06/05 ساعت 18:00
کارکردهای معیوب فضای مجازی در تربیت کودکان

نورنیوز بررسی می‌کند؛

کارکردهای معیوب فضای مجازی در تربیت کودکان

آنچه در حال حاضر در حوزه تربیت فرزند در بین والدین رقم خورده نوعی کمال گرایی اغراق‌آمیز است که آثار فرهنگی و اجتماعی مخرب بلندمدتی را به‌دنبال خواهد داشت.

نور نیوز -گروه فرهنگ و جامعه: در سال‌های اخیر به‌دلیل تغییرات ناشی از جهانی شدن و ظهور فناوری‌های نوین ارتباطی، نسل جدیدی از والدین شکل گرفته که برای تربیت فرزندان خود بیش از حد، صفحات فضای مجازی را مرجع تصمیمات خود قرار می‌دهند.

والدین همواره به‌دنبال تحقق آرزوهای دست نیافته‌شان در فرزند خود هستند و این رویکرد تقریباً قدمتی به اندازه تشکیل خانواده دارد اما مدل تربیتی امروز والدین که گستردگی مرزهای آن تمام موجودیت فردی و اجتماعی کودک را در بر می‌گیرد و به نوعی به صورت یک تور او را در خود فرو برده است دیگر قابل انکار نیست.

آنچه در حال حاضر در حوزه تربیت فرزند در بین والدین رقم خورده نوعی کمال گرایی اغراق‌آمیز است که آثار فرهنگی و اجتماعی مخرب بلندمدتی را به‌دنبال خواهد داشت.

برنامه‌ریزی همه جانبه والدین امروزی برای رفاه کودک چیزی شبیه به پرورش گیاهان در محیط گلخانه را برای او رقم زده  که کودک را از واقعیت‌هایی که دیر یا زود با آن روبرو خواهد شد دور نگاه می‌دارد.

هر چند روش گلخانه‌ای تربیت کودک خود مقوله‌ای است که در رشد او آثار مخربی دارد اما آنچه در حال حاضر می‌توان به آن توجه کرد اجرای نکات تربیتی است که والدین با مرور چند خط یا دیدن فیلمی کوتاه در فضای مجازی به نتایج آن برای کودکشان دل می‌بندند.

نباید از این موضوع نیز غافل شد که تجربیات محدود والدین در شناخت درست یا غلط این محتواها و حتی ابعاد و جنبه‌های اجرایش نیز مشکل دیگری است که بر اشکالات تربیت کودک امروزی می‌افزاید.

برای مثال فرض کنید والدین با دیدن فیلم روش استقلال‌دهی به کودک در فضای مجازی سعی در رشد استقلال فردی  او داشته باشند. هر چند این استقلال ممکن است به نظر ارزشمند باشد اما قبل از شکل‌گیری صفات اولیه مانند حریم شخصی، مناسبات اجتماعی حتی صفاتی مانند خشم و محبت، شاید در کودک موجب شکل گیری نوعی از خودکامگی یا خودشیفتگی شود که با هدف استقلال‌بخشی او فاصله داشته باشد. در این صورت در آینده مردان و زنان بالغی خواهیم داشت که همانند کودکان خودمختار، خودشیفته یا حتی بی‌مسئولیت عمل می‌کنند و احساس می‌کنند که حق دارند به هر شکلی که می‌خواهند مستقلانه رفتار کنند. واضح است هیچیک از این موارد از ویژگی‌های فرد دارای استقلال نیست و اختلال در شکل‌گیری عناصر سه گانه هویت، یعنی خود شخص، فرهنگ و جامعه را در پی خواهد داشت.

والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که در دنیای واقعی، محدودیت‌هایی به فرد در قبال جامعه اعمال می‌شود  که این محدودیت‌ها برگرفته از فرهنگ، سنت و دین است و باید به آنها به عنوان نکات مهم در اجرای برنامه‌های تربیتی کودک توجه شود. به‌طور قطع خروج از این محدودیت‌ها حالتی اغراق‌آمیز و دور از واقعیت در روند تربیت کودک ایجاد می‌کند.

از سوی دیگر باید در نظر داشت همراهی فضای مجازی با ارزش‌های غربی چالش‌ جدی دیگری برای جوامع به وجود آورده که عدم توجه به تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی آن می‌تواند موجب شکل گیری تضاد در بنیان‌ خانواده شود.

فراموش نکنیم حتی پس از صحت سنجی اطلاعات منتشر شده در فضای مجازی تنها انتظار ما از آن باید تسهیل‌ گری در روابط باشد.

اتخاذ تصمیمات اساسی در حوزه خانواده با بهره‌گیری مطلق از اطلاعات منتشر شده در فضای مجازی نه تنها روشی مطمئن و موثر برای تقویت بنیان‌های خانواده در ابعاد مختلف آن نیست بلکه می‌تواند شکل‌گیری خطاهای جبران ناپذیر در روابط میان افراد در یک خانواده را به‌دنبال داشته باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
نقش والدین در مرزبندی حریم خصوصی فرزندان در فضای مجازی
سه‌شنبه 1401/06/15 ساعت 17:56
نورنیوز بررسی کرد؛
نقش والدین در مرزبندی حریم خصوصی فرزندان در فضای مجازی
باید در نظر داشت بی‌مکانی و بی‌زمانی در فضای مجازی به خودی خود نوع خاصی از بی‌مرزی را به همراه می‌آورد که دیگر نمی‌توان برای زندگی در زیست بوم مجازی اساساً مرزی متصور شد و به همین دلیل مرزبندی برای حریم خصوصی برای جوانان کار مشکل و پیچیده‌ای خواهد بود.
کارکردهای معیوب فضای مجازی در تربیت کودکان
دوشنبه 1401/06/07 ساعت 16:07
کارکردهای معیوب فضای مجازی در تربیت کودکان
آنچه در حال حاضر در حوزه تربیت فرزند در بین والدین رقم خورده نوعی کمال گرایی اغراق‌آمیز است که آثار فرهنگی و اجتماعی مخرب بلندمدتی را به‌دنبال خواهد داشت.
«زیست مجازی» نسل امروز؛ چالش‌ها و فرصت‌ها
پنج‌شنبه 1401/06/03 ساعت 13:40
نورنیوز بررسی می‌کند؛
«زیست مجازی» نسل امروز؛ چالش‌ها و فرصت‌ها
حذف مکان و زمان در زیست مجازی برای نسلی که هنوز تجربه‌ی مناسبی از جهان پیرامون خود کسب نکرده، قطعاً تهدیدهایی را هم ایجاد خواهد کرد که عمدتاً افراد به‌ویژه در سنین نوجوانی و جوانی توانمندی و مهارت مدیریت آن را ندارند.
نظرات

آخرین اخبار
تیراندازی در نزدیکی ضیافت خبرنگاران کاخ سفید؛ ترامپ مجبور به ترک محل شد
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد
جابجایی بیش از 16 میلیون تُن کالا از جاده های کشور در سال گذشته
گفت‌وگوی تلفنی فیدان با عراقچی
حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه
در فصل بهار لبنیات سنتی نخورید!
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و مصر
مرتس: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران کاملا غیرضروری است
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند
انتقاد تاجرنیا از بلاتکلیفی لیگ/ سهمیه ایران در لیگ نخبگان به 1+2 رسید
عراقچی: سفر به پاکستان بسیار ثمربخش بود
مهاجرانی:باید با پذیرش مشکلات برای آن راه حل پیدا کنیم