×
سیاسی
شناسه خبر : 102890
تاریخ انتشار : دوشنبه 1401/05/31 ساعت 19:08
مولفه‌های ترکیه برای احیای روابط با سوریه

نورنیوز بررسی کرد؛

مولفه‌های ترکیه برای احیای روابط با سوریه

واقعیت آن است که ترکیه در سال‌های اخیر توانسته در مناطقی از سوریه، متحدان و همراهانی بیابد که به عنوان نیروهای نیابتی از سوی این کشور ایفای نقش کنند و آنکارا امیدوار است که در روند اصلاح قانون اساسی سوریه بتواند برای آنها جایگاهی در عرصه قدرت بیابد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه جمعه ۲۸ مرداد پس از یک دهه مخالفت با نظام سوریه، اظهاراتی در خصوص گشایش روابط با سوریه مطرح و اعلام کرد: «ما جاه‌طلبی و طمعی در سوریه نداریم، هدف ما ایجاد صلح و حمایت از امنیت‌مان است.»

اردوغان بر ضرورت برداشتن گام‌های بیشتر در قبال سوریه تأکید کرد و گفت: «رنجش در سیاست جایی ندارد و قطع گفت‌وگوی سیاسی یا دیپلماتیک میان کشورها ممکن نیست.»

او در ادامه بر نقاط توافقی بارز میان آنکارا و دمشق یعنی رد حضور آمریکا در سوریه تأکید کرد و گفت: «آمریکا و نیروهای ائتلاف بین‌المللی، تروریسم در سوریه را تقویت می‌کنند.»

با توجه به اینکه ترکیه حملاتی را به شمال سوریه داشت، لذا طرح چنین مواضعی پس از آن حملات می‌تواند گواه روشنی بر تایید آنکارا برای ناکارآمدی گزینه نظامی در سوریه باشد که سعی دارد تا از گسترش دامنه درگیری به‌وسیله رویکرد دیپلماتیک پرهیز نماید.

تجربه ترکیه در جنگ اوکراین که توانست با ایجاد موازنه توافق چهارجانبه آنکارا را برای انتقال غلات از بنادر اوکراین به خارج فراهم آورد و روابط خود با اوکراین، روسیه و ناتو را همزمان حفظ نماید، با توجه به سفر اخیر اردوغان به ایران در نشست سه‌جانبه تهران و گفتگو در خصوص پیامدهای اقدام نظامی در شمال سوریه موجب شد تا ترکیه بر ایجاد موازنه‌ای شبیه به آنچه در اوکراین روی داد تمرکز بیشتری داشته باشد.

همچنین با توجه به روابط چند لایه آنکارا با مسکو، اردوغان متقاعد شد که سوریه متحد راهبردی مسکو بوده و درحال حاضر به عنوان محور اصلی برای بازگشت روسیه به خاورمیانه عمل می‌کند.

از سویی نیز با وجود جنگ اوکراین، روسیه همچنان از طرف‌های فعال در سوریه  است و برخلاف رویه گذشته مواضعی تند در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی به این کشور اتخاذ کرده ‌است.

این رویکرد هشداری عملی برای مواجهه با واکنش نظامی مسکو است. روس‌ها نقش ترکیه در ناامن شدن قفقاز و کمک‌های پهپادی این کشور به اوکراین را به خاطر سپرده‌اند و به نظر می‌رسد آنکارا نیز به این واقعیت اشراف دارد.

از سوی دیگر واقعیت آن است که ترکیه در سال‌های اخیر توانسته است در مناطقی از سوریه، متحدان و همراهانی بیابد که به عنوان نیروهای نیابتی از سوی این کشور ایفای نقش کنند و به نظر می‌رسد آنکارا امیدوار است که در روند اصلاح قانون اساسی سوریه بتواند برای آنها جایگاهی در عرصه قدرت بیابد.

تشدید حملات و رویکرد خصمانه علیه دمشق می‌تواند منجر به چنان رویارویی شود که نتیجه آن حذف کامل این جریان باشد.

نکته مهم دیگر آنکه، هر چند ترکیه بر اصل مبارزه با عوامل ناامنی در سوریه تکیه می‌کند اما با توجه به عملکرد خود نمی‌تواند بر مبارزه با داعش در سوریه  تاکید نماید، آن هم در حالی که اسناد منتشره از سوی ویکی لیکس، به نقش مستقیم و فعال آنها در خرید نفت از تروریست‌های گروه داعش و مناطق تحت کنترل آنها اشاره می‌کند.

چنانچه تیم تحقیقاتی برنامه حقوق بشر کلمبیایی نیز در گزارش خود به ارسال تسلیحات برای این گروه تروریستی با مشارکت عربستان صحه می‌گذارد.

 به نظر می‌رسد آنکارا با درک موقعیت گذشته تصمیم درستی گرفته تا چهره‌ای از خود ارائه نماید که در مسیر امنیت ترکیه و منطقه گام برمی‌دارد.

مخالفان سیاسی اردوغان در داخل ترکیه در قالب احزاب مخالف مبارزات انتخاباتی خود را با شعار بازگرداندن روابط با دمشق و بازگرداندن پناهجویان سوری به کشورشان آغاز کرده‌اند.

جامعه ترکیه رویکرد تعامل محور با سوریه دارد و این مولفه‌ای مهم برای اردوغانی است که نامزدی خود را برای انتخابات 2023 را اعلام داشته است تا بتواند در فاصله زمانی یک ساله، رویکرد تعامل محور خویش را به مردم اثبات نماید.

همچنین از مولفه‌های قابل تامل در سیاست خارجی ترکیه رویکرد تعامل محور سراسری یا همان تنش صفر است. چنانچه به گفته روزنامه «الاخبار» لبنان، ترکیه در یک خط موازی، در کنار نشان دادن چراغ سبزهایی به سوریه، مسیر عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را تقویت می‌کند و از  «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی برای تقویت روابط دوجانبه تشکر می‌کند.

البته چنین رویکردهایی شاید برای آنکارا منافع کوتاه مدتی به همراه داشته باشد اما این کشور را برای طرفین غیر قابل اتکاء می‌سازد.

به هر تقدیر می توان گفت که مسیر عادی‌سازی روابط میان دمشق و آنکارا هر چند طولانی شده است اما تمایل ترکیه برای تحقق گشایش‌‌های سیاسی و میدانی قبل از انتخابات می‌تواند ضمن تحقق خواسته‌های انتخاباتی اردوغان، مولفه‌ای مهم برای بهبود ثبات و امنیت در مرزهای دو کشور و کل منطقه باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
دموکرات‌ها علیه جنگ ترامپ با ایران
ادامه پاسخ کوبنده نیروهای مسلح ایران؛ انفجارهای همزمان در بحرین، قطر و اردن
نورنما | بارش 2.5 متری برف در شیلی
سفر راهبردی وزیر کشور ایران به اسلام‌آباد؛ تقویت پیوندهای دیپلماتیک و امنیتی با پاکستان
رئیس‌جمهور: وحدت ملی، دشمن را به عقب‌نشینی وادار کرد
سیدبندی فصل جدید لیگ نخبگان آسیا اعلام شد
احکام بازنشستگان سال 1405 اصلاح شد
قهرمانی در جام جهانی برای اسپانیا چقدر درآمد داشت؟
تمدید قرارداد علیرضا کوشکی با استقلال نهایی شد
انتقال بزرگ تابستانی استقلال؛ محمد خلیفه آبی‌پوش شد
حال پهلوان آواز ایران مساعد نیست
هشدار بحران آب در تهران؛ ذخایر سدها کمتر از حد نرمال
آمریکا در باتلاق جنگ با ایران گرفتار می‌شود
امتحانات نهایی 31 تیرماه در همه استان ها غیر از هرمزگان برگزار می شود
پاسخ کوبنده نیروهای مسلح ایران ؛از انهدام رادارهای آمریکا تا هدف قرار گرفتن زیرساخت آمازون
شکار گرداننده صفحه معاند در فضای مجازی
افت شاخص‌های بورس آمریکا؛ چشم بازار به تحولات ایران
پایان بازی سارق مسلح طلافروشی‌های تهران
عارف خواستار شتاب در اجرای طرح‌های فناوری برای آب، برق و دارو شد
ضربه سخت در راه است؛ هشدار سردار کرمی به ارتش متجاوز از خلیج فارس
درخشش بانوان تکواندوی ایران در کره؛ 5 مدال برای دختران ایرانی
بازی دوگانه ترامپ با پکن؛ حملات لفظی یا استراتژی برای آشتی؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 30 تیر 1405+ جدول قیمت ها
سه داور ایرانی در لیگ قهرمانان بانوان آسیا قضاوت می‌کنند
ثبت‌نام زائر اربعین در سماح از یک میلون نفر گذشت
فاجعه در افغانستان؛ سیل ویرانگر در نورستان جان ده‌ها نفر را گرفت
اولین جلسه آزمایشی نشست مجازی مجلس برگزار شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 30 تیر 1405
نورنما | برافراشته شدن پرچم فلسطین در جشن قهرمانی اسپانیا
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
پایان عصر مجازی برای نوجوانان در فرانسه
بحران انرژی در قلب آمریکا؛ خطر قطعی برق در 14 ایالت
برنهام وزرای دولت جدید انگلیس را منصوب کرد
بحران در سازمان ملل؛ تهدید آمریکا به قطع کمک‌های مالی به آژانس پناهندگان
جشنواره «لالایی‌های بیداری» برای افشای جنایات صهیونیست‌ها در میناب
حملات نظامی موضع ایران را تغییر نمی‌دهد
تجهیزات دارویی پویش «مرهم مهر» راهی عراق شد
فرانسه خواستار توقف واردات محصولات اسرائیلی به اتحادیه اروپا شد
چاپ نمونه اولیه گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان
فروش بلیت پروازهای اربعین از فردا آغاز می‌شود
مدافع آلومینیوم اراک به استقلال پیوست
بلغارستان به دنبال استقرار سوخت‌رسان‌های آمریکایی در پایگاه نظامی
استقرار بیش از 250 موکب درمانی در مسیر نجف تا کربلا
انسداد محور هراز و ترافیک سنگین در ورودی‌های تهران
برنامه مرحله نهایی لیگ ملت‌های والیبال 2026 اعلام شد
تنگه هرمز همچنان بسته است؛ هشدار درباره تبعات اقدامات تنش‌زا در منطقه
یمن عربستان را تهدید به تشدید تنش دریایی کرد
رشد قیمت دلار توافقی امروز سه شنبه 30 تیر 1405
تب کریمه کنگو در کشور 5 قربانی گرفت+ توصیه‌های حیاتی
وقوع حادثه دریایی در شرق امارات