×
سیاسی
شناسه خبر : 102044
تاریخ انتشار : شنبه 1401/05/08 ساعت 23:06
آیا عراق با بن‌بست سیاسی روبرو شده است؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

آیا عراق با بن‌بست سیاسی روبرو شده است؟

در شرایط کنونی عراق، همه گروه‌ها باید برای حفظ انسجام ملی خود را موظف به حراست از اصل مهم «التزام به مردم‌سالاری و لوازم آن» بدانند که ضرورتی مهم برای حفظ آرامش و ثبات سیاسی و اجتماعی و زمینه ساز تداوم رقابت سالم و سازنده در این کشور است.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: فضای سیاسی عراق این روزها پس از ۱۰ ماه بلاتکلیفی ناشی از رقابت گروه‌های مختلف حاضر در پارلمان عراق و در شرایطی که جریان چارچوب هماهنگی شیعیان به عنوان جناح اکثریت در پارلمان برای معرفی محمد شیاع السودانی به عنوان نخست وزیر به اجماع رسیده درگیر کشمکش‌های جدیدی شده است.

 شرایط فعلی در عراق به دلیل ورود به مرحله‌ای که دستِ‌کم تا چند سال آینده تکلیف ارکان قدرت در این کشور را مشخص خواهد کرد، دارای حساسیت زیادی است و باعث شده که گروه‌های اصلی همه ظرفیت‌های خود را در وزن‌کشی سیاسی به میدان بیاورند.

در همین راستا؛ پس از تشکیل پارلمان با حضور نمایندگان جدیدی که جایگزین نمایندگان مستعفی شدند، فرآیند معرفی و انتخاب رئیس جمهور و نخست‌وزیر و تلاش برای تشکیل کابینه مناسب سرعت گرفته است.

دوشنبه هفته گذشته «چارچوب هماهنگی شیعیان» با هدف تسهیل در روند تشکیل دولت، پس از رایزنی‌های زیاد از پنج نامزد نهایی که از سوی گروه‌ها و جریان‌های فعال سیاسی به این مجموعه معرفی شده بودند، به گزینه «محمد شیاع السودانی» رسید.

از آن سو؛ چون بر اساس رویه قانونی در عراق باید ابتدا رئیس جمهور معرفی شده و از پارلمان رأی اعتماد بگیرد، معرفی سودانی متوقف شد تا ابتدا تکلیف رئیس جمهور مشخص شود.

از عصر چهارشنبه گذشته اما؛ طرفداران جریان صدر در مخالفت با معرفی سودانی وارد منطقه سبز بغداد شده و با شعارهایی علیه او پس از ورود به صحن پارلمان مطالبات خود را مطرح کردند.
 
در این خصوص توجه به چند نکته اهمیت دارد:

نخست؛ موضوع تعیین رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر در عراق، گرچه به دلیل بروز تحولات ۱۰ ماه گذشته در این کشور از جمله اختلاف میان جریان‌های قومی و مذهبی و تحولات پارلمان با تأخیر اتفاق افتاده اما این مسئله نکته جدیدی نیست و در ادوار گذشته نیز چنین شرایطی سابقه داشته است، لذا نباید از این اتفاق با عنوان «بن‌بست سیاسی» یاد کرد.

دوم؛ سناریویی که خروجی آن تشکیل حاکمیتی بدون توافق بود اکنون نتوانسته در فرآیندهای سیاسی، به اهداف خود دست یابد و در مقابل روندی در حال پیشرفت است که نتیجه آن به‌طور قطع با تشکیل دولتی توافقی همراه خواهد بود.

جریانی که به‌دنبال تشکیل دولتی توافقی است در نظر دارد از همه ظرفیت‌ها در جهت حفظ آرامش، توسعه اقتصادی و ایفای نقش موثر در منطقه و نظام بین‌الملل به ویژه در حوزه انرژی بهره ببرد.

سوم؛ باید توجه داشت که «توافق» یعنی «پذیرش حداقل‌های مطلوب برای جلوگیری از انسداد سیاسی». بدیهی است در چنین وضعیتی باید از اصل مهم «التزام به مردم‌سالاری و لوازم آن» برای حفظ آرامش و ثبات سیاسی و اجتماعی که زمینه تداوم رقابت سالم و سازنده است حراست شود تا جامعه اسیر چندگانگی و ضعف در انسجام ملی نشود.

چهارم؛ مطابق معمول گرچه عملیات روانی رسانه‌های غربی و منطقه‌ای وابسته به غرب به دنبال گرفتن ماهی خود از این آب گل‌آلود هستند تا مانع تحقق ثبات و آرامش در عراق شوند، اما رویکرد اجماعی «چارچوب هماهنگی شیعیان» تاکنون این سناریو را ناکام گذاشته و چنانچه امروز نیز در بیانیه‌ای اعلام شد از مردم خواسته شده تا با حضور خود مخالفت خود را با جریان‌های غیرمسئول که مسیرهای غیر سیاسی را دنبال می کنند ابراز نمایند.

پنجم؛ اعتراضات قانونی و در چارچوب مصالح ملی در نظام‌های سیاسی مردم‌سالار مانند عراق امری پذیرفته شده و زیر چتر حمایتی حاکمیت است، لذا با توجه به اینکه جریان‌های آشوب‌طلب یا گروه‌های تروریستی معمولا از تجمعات اعتراضی غیرقانونی برای بر هم زدن نظم عمومی و ایجاد بی‌ثباتی و ناامنی بهره می‌برند، طبعا جریان‌های مدعی حمایت از حقوق مردم نباید خارج از این چارچوب حرکت کنند.

ششم؛ بدیهی است دولت عراق مطابق وظایف قانونی خود، موظف به حمایت از جان و مال مردم، مراکز حاکمیتی و ساختمان‌های سیاسی مانند سفارتخانه‌ها و... است و نباید به بهانه‌های مختلف در این خصوص کوتاهی صورت پذیرد یا به گونه‌ای اقدام شود که شائبه حمایت از گروه یا جریان خاصی را تداعی کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
دو نفتکش سعودی در دریای سرخ هدف قرار گرفتند
توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان تهدیدی برای اسرائیل است
افزایش حملات پهپادی به روسیه در آستانه انتخابات دوما
هماهنگی ایران و عراق برای تردد روان زائران اربعین از مرز سومار
حمله به ایران آزمونی برای آینده حقوق بین‌الملل است
مذاکرات لبنان و اسرائیل ماه آینده از سر گرفته می‌شود
توان بومی ایران معادلات نبرد فناورانه را تغییر داد
پایانِ عصرِ اجاره‌نشینی در فضا؛ نقشه راه سه‌گانه ایران برای تسخیر مدار ژئو
فرارِ مس از نبردِ آبادان؛ فدراسیون در انتظار صدور حکمِ نهایی صعودِ نفت
اولیانوف:ایران مذاکره را می‌پذیرد، اما اولتیماتوم نه
هشدار غریب‌آبادی به اروپا: پایگاه‌دادن به متجاوز، شما را در جنگ شریک می‌کند
تاکید قطر و سوریه بر ضرورت کاهش تنش‌ها در منطقه
تغییر مسیر نفتکش‌ها پس از هشدار انصارالله
مأموریت غیرممکن در اوکراین؛ آیا ترامپ می‌تواند گره کورِ پنجمین سال جنگ را باز کند؟
سردرگمی واشنگتن پس از ضربات پشیمان‌کننده
هفتمین خرید پرسپولیس قطعی شد؛ اخباری با قراردادی دو ساله آمد
رئیس پارلمان لبنان:اسرائیل هنوز آتش‌بازی می‌کند
افشاگری بقائی از سکوت مرگبار کنگره آمریکا در قبال جنایات «میناب» و «لامرد»
واکنش انصارالله به بیانیه‌های عربی؛ این مواضع روایت آمریکا و عربستان است
نقض گسترده آتش‌بس در لبنان؛ ارتش اسرائیل جنوب این کشور را هدف قرار داد
اطلاعیه مهم پرسپولیس درباره بیرانوند؛ رأی محرومیت هنوز معتبر است
پزشکیان: اعتماد متقابل شرط احیای روابط ایران و آلمان است
طوفان گردوخاک در سیستان؛ دید افقی در زهک به 400 متر سقوط کرد
واکنش قاطع قرارگاه خاتم الانبیاء به تهدید ترامپ
یارانه کدام دهک ها 3 برابر می شود؟ + فیلم
خبر خوش برای صنعتگران: قطعی برق صنایع در مرداد و شهریور ممنوع شد
ادای احترام به تابوت‌ها؛ ترامپ باز هم با لفاظی سعی در پنهان کردن شکست دارد
اعترافِ تلخ به بهای خونین جنگ؛ آیا ترامپ قاتلِ سربازان خودش است؟
پشت پرده دیدار مقام سنتکام با فرمانده ارتش لبنان
قالیباف: اگر نفت ما صادر نشود، هیچ‌کس نفت نخواهد فروخت
حادثه مرموز برای جنگنده نیروی دریایی آمریکا؛ نقص فنی یا هدف قرار گرفتن؟
پزشکیان: پاکستان را کشوری دوست، برادر و شریک قابل اعتماد می‌دانیم
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 31 تیر 1405
بازگشت دراماتیک «برزیل ایران» به لیگ برتر؛ حکم صعود صنعت نفت امضا شد
چرا هواپیمای فوق‌پیشرفته ناتو ناگهان تغییر مسیر داد؟
ترامپ چه رازی را با تهدید کلنگ فاش کرد؟
زمان اعلام نتایج آزمون سمپاد و نمونه دولتی مشخص شد
ورود 4 هزار اتوبوس جدید به کشور؛توافق بزرگ برای توسعه حمل و نقل عمومی
پوتین: اقتصاد روسیه همچنان باثبات است؛ بحران سوخت موقتی است
آخرین آمار شهدا و مجروحان حملات آمریکای متجاوز به ایران
لاوروف: ادامه خصومت‌ها در هرمز تبعات منطقه‌ای خواهد داشت
تهدید یمن، گلوگاه انرژی جهان را نشانه رفت
کالاس در نقش توجیه‌گر آمریکا: تنگه هرمز باید بدون هزینه عبور برای کشتی ها باشد
تغییرات در فرماندهان ارتش اوکراین
نورنما | رونمایی چین از خودروی پرنده
ابراز نگرانی یونسکو درباره نابودی آثار باستانی لبنان در حملات رژیم صهیونیستی
نگرانی اسرائیل از توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان
هزینه واقعی جنگ ایران بسیار بیشتر از گزارش هگست است
تأیید مرگ سومین نظامی آمریکایی
قهرمان 18 ساله ژیمناستیک تهران پس از سانحه تمرین درگذشت