×
سیاسی
شناسه خبر : 101667
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1401/04/29 ساعت 16:05
روابط تهران، مسکو و آنکارا؛ الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای

نورنیوز بررسی می‌کند؛

روابط تهران، مسکو و آنکارا؛ الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای

در شرایطی که تهران، مسکو و آنکارا به نوعی در معرض فشار ناشی از سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا و رفتار خصمانه غرب قرار دارند، توسعه همگرایی در ابعاد سیاسی و اقتصادی می‌تواند بسیاری از رویکردهای حاکم بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را دست‌خوش تغییرات جدی نماید.

نورنیوز ـ گروه سیاست: سفر روسای جمهور ترکیه و روسیه به تهران از دو بعد روابط دوجانبه تهران و ظرفیت‌های مشترک سه کشور برای همگرایی و توسعه مناسبات سه‌جانبه و بین‌المللی دارای اهمیت است.

دولت سیزدهم با پیگیری مجدانه راهبرد توسعه روابط فراگیر با همسایگان در طول کمتر از یک سال گذشته موفق شده دستاوردها و ظرفیت‌های قابل توجهی را در حوزه‌های سیاسی، امنیتی اقتصادی،‌ دفاعی و فرهنگی به سبد روابط خارجی کشورمان اضافه نماید.

ترکیه و روسیه به عنوان دو همسایه قدرتمند که سابقه روابط دیرینه‌ای با ایران دارند به دلایل مختلف از نقش و جایگاه قابل توجهی در مناسبات خارجی کشورمان برخوردار هستند.

در شرایطی که تهران، مسکو و آنکارا به نوعی در معرض فشار ناشی از سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا و رفتار خصمانه غرب قرار دارند، توسعه همگرایی در ابعاد سیاسی و اقتصادی به دلیل نقش و جایگاه منحصر به‌فرد سه کشور در حوزه انرژی، ترانزیت، موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواکونومیک می‌تواند بسیاری از رویکردهای حاکم بر معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را دست‌خوش تغییرات جدی نماید.

 بر اساس آمارهای رسمی میزان مبادلات تجاری ایران با این دو کشور در ماه‌های اخیر رشد قابل توجهی داشته که نشان از اراده هر سه کشور برای گام برداشتن در مسیر جدید همکاری‌های اقتصادی دارد.

بر اساس آمار اعلام شده توسط نماینده بازرگانی فدراسیون روسیه در ایران، گردش مالی و تجاری بین روسیه و ایران برای سال ۲۰۲۱ با رشد ۸۱.۷ درصدی به ۴.۰۳۵ میلیارد دلار رسید.

این آمار قطعا ظرفیت افزایش تا بیش از ۱۰ میلیارد دلار را دارد و سفر پوتین به تهران می‌تواند نقطه عطفی در این راستا باشد.

صادرات ایران به ترکیه در بهار امسال با سه میلیون و ۷۰ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار با رشد ۳۶۳ درصدی در وزن و ۱۹۲ درصدی در ارزش، نسبت به بهار سال قبل همراه بوده است.

سه کشور از تمام ظرفیت‌های لازم برای تحقق طرح ترانزیت هوایی، زمینی و ریلی در مراودات سه جانبه و حتی تبدیل شدن به مسیر ترانزیت منطقه‌ای و جهانی برخوردار هستند و نزدیکی دیدگاه‌ها در تحقق این مهم از جمله در حوزه ترانزیت کالا و انرژی می‌تواند مورد توجه طرفین باشد.

در این رابطه تکمیل مسیر ترانزیتی شمال- جنوب که تنها بخش کوچکی از آن باقی مانده و رایزنی ایران با کشورهای حوزه قفقاز برای تکمیل آن در جریان است، زمینه‌ساز جهش جدی در اقتصاد منطقه و تبدیل شدن ایران به شاهراه ترانزیتی شرق- غرب و شمال- جنوب خواهد شد.

در این میان به‌دلیل اشتراکات سیاسی سه کشور در خصوص ضرورت مهار روند مداخلات غرب در منطقه که تاکنون جز ترویج تروریسم و ایجاد اختلاف و شکاف میان کشورهای منطقه و ایجاد ناامنی و بحران‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی نتیجه‌ای به همراه نداشته یکی دیگر از زمینه‌های مهم همکاری ایران، ترکیه و روسیه است.

نشست روند آستانه که از سال ۱۳۹۶ میان سه کشور برای کاهش تنش‌ها در سوریه آغاز شد و ۲۸ تیر ماه به میزبانی جمهوری اسلامی هفتمین دور نشست سران آن برگزار می‌شود نمونه‌ای از کارکردها و دستاوردهای این همگرایی است.

برگزاری نشست روند آستانه در تهران و حضور سران ترکیه و روسیه در کشورمان ضمن آنکه نشان از جدیت ایران در پیگیری دیپلماسی منطقه‌ای نتیجه محور و عملگرایانه دارد، می‌تواند الگویی برای نزدیک‌ترسازی دیدگاه‌های کشورهای همسایه به یکدیگر باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
نگرانی غرب از همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی
پنج‌شنبه 1401/05/06 ساعت 11:33
نورنیوز بررسی می‌کند؛
نگرانی غرب از همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی
زیادی از رسانه‌های غربی با اشاره به امضای یادداشت تفاهم میان ایران و روسیه در حوزه انرژی این رخداد را موجب نگرانی شدید دولت‌های غربی عنوان کرده‌اند.
حصول توافق برقی میان ایران و ترکیه
سه‌شنبه 1401/05/04 ساعت 20:29
وزیر نیرو خبر داد؛
حصول توافق برقی میان ایران و ترکیه
وزیر نیرو گفت: ارتقاء زیرساخت تبادل برق بین ایران و ترکیه یکی از مهم‌ترین توافقاتی بود که اخیراً در جریان سفر رئیس‌جمهور ترکیه به تهران با نظر مثبت دو کشور به دست آمد.
روابط تهران، مسکو و آنکارا الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای
شنبه 1401/05/01 ساعت 17:54
روابط تهران، مسکو و آنکارا الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای
دیپلماسی گفتگو و صلح در مقابل دیپلماسی تهدید و جنگ
چهارشنبه 1401/04/29 ساعت 16:57
نورنیوز بررسی می‌کند؛
دیپلماسی گفتگو و صلح در مقابل دیپلماسی تهدید و جنگ
در مقابل رویکرد جنگ‌طلبانه‌ای که آمریکا قصد داشت به نشست جده تحمیل کند؛ هفتمین نشست سران کشورهای ضامن روند آستانه بدون حضور بازیگران غیرمنطقه‌ای در تهران برگزار شد.
رئیسی: سابقه همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم زمینه ساز تقویت ثبات در منطقه است
سه‌شنبه 1401/04/28 ساعت 21:23
در دیدار دوجانبه با پوتین؛
رئیسی: سابقه همکاری ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم زمینه ساز تقویت ثبات در منطقه است
رئیس جمهور گفت: همکاری موفقیت آمیز ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم در سوریه، زمینه ساز تقویت امنیت و ثبات در منطقه است.
نظرات

آخرین اخبار
چگونه دنیای مجازی عزت‌نفس نوجوانان را شکار می‌کند؟
راز «سیاره صورتی» فاش شد؛ کشف ابرهای نمکی در جَو یک جهان مرموز
راز تنبلی تنبل ها کشف شد
علائم گرمازدگی را جدی بگیرید؛ چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟
حادثه در جنوب شرقی بندری عمان
ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن نیروهای حزب‌الله
واکنش حماس به بیانیه واشنگتن و اعراب
شکاف عمیق در ساختار امنیتی صهیونیست‌ها
مازندران در انتظار سامانه بارشی جدید؛ شنا در دریای خزر ممنوع
بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
واکنش صریح ایتالیا :ما در جنگ ایران مشارکت نداشتیم
جادوی تاکتیکی در خدمت آلمان/پایان طلسم 10 ساله ژرمن ها با ناگلزمان
پشت‌پرده تغییرات نظامی رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان؛ تخلیه یا جابه‌جایی؟
پاسخ تأمین اجتماعی به ابهامات متناسب‌سازی بازنشستگان+ نحوه اعتراض
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟
واکنش عجیب فیفا به حاشیه نمادهای رنگین‌کمانی در بازی ایران و مصر