×
سیاسی
شناسه خبر : 100555
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/04/26 ساعت 13:50
گام بلند تهران و باکو برای ایجاد جهش در روابط دوجانبه

نورنیوز بررسی می‌کند؛

گام بلند تهران و باکو برای ایجاد جهش در روابط دوجانبه

سفر عالی‌ترین مقام امنیتی جمهوری اسلامی ایران به آذربایجان که با استقبال گرم طرف آذری، دستاوردهای قابل توجهی به همراه داشت به طور قطع پیام‌های قابل توجهی برای ناظران منطقه‌ای و بین‌المللی در خصوص خلل ناپذیر بودن روابط گرم میان تهران و باکو خواهد داشت.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: یکی از اصلی‌ترین رویکردهای اعلام شده از سوی دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی گسترش و ارتقاء همه جانبه روابط با کشورهای همسایه با اولویت همکاری‌های اقتصادی است که در این چارچوب و در کمتر از یک سال گذشته، گام‌های موثری در سطوح عالی کشور برای تحقق این راهبرد برداشته شده و دستاوردهای قابل ملاحظه‌ای نیز به‌دنبال داشته است.

سفرهای برنامه‌ریزی شده دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز نیز از جمله اقدامات مهمی است که با توجه به چالش‌های امنیتی موجود در این حوزه، ضمن آن که موجب نزدیکی بیش از پیش دیدگاه‌های کشورهای این منطقه به جمهوری اسلامی ایران شده در کاهش مشکلات امنیتی، رفع سوءتفاهم‌های تصنعی و گام برداشتن کشورها به سمت همکاری‌های مشترک و سازنده بسیار تعیین کننده بوده است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از سفر روز پنج‌شنبه (۱۶ تیرماه) به ارمنستان، جمعه هفته گذشته نیز با دعوت رسمی «رامیل اوسوب‌اف»، همتای آذری خود وارد باکو پایتخت جمهوری آذربایجان شده و با مقامات عالی این کشور دیدار و گفتگو کرد.

شمخانی در این سفر ضمن دیدار با همتای آذربایجانی خود با «الهام علی‌اف» رئیس جمهور، «شاهین مصطفی‌یف» معاون نخست وزیر و رئیس آذربایجانی کمیسیون اقتصادی دو کشور، «حکمت حاجی‌اف» دستیار ویژه رئیس جمهور در امور سیاست خارجی و «علی نقی‌یف» رئیس سرویس امنیت جمهوری آذربایجان نیز گفتگو کرد.

نگاهی به روابط دو کشور، بیانگر اشتراکات فراوان تاریخی، دینی و تمدنی است که در کنار ظرفیت‌های بزرگ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی می‌تواند روابط دو کشور را در شرایطی استثنائی قرار بدهد.

در این سفر ملاقات خصوصی ۲ ساعته میان الهام علی‌اف، رئیس جمهور آذربایجان و نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی کشورمان انجام شد که اگرچه خبری از محتوای آن در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفت اما باید این جلسه را به عنوان مهمترین بخش سفر شمخانی به آذربایجان مورد توجه قرار داد.

هرچند روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در جریان جنگ دوم قره‌باغ به‌دلیل برخی سوءتفاهم‌هایی که عمدتا ناشی از شیطنت بدخواهان دو کشور و رسانه‌های وابسته به آنها بود، با حاشیه‌هایی مواجه شد اما تلاش موثر رهبران دو کشور برای بازسازی مناسبات و رفع موانع توسعه همکاری‌های مشترک شرایط را تغییر داد.

سفر عالی‌ترین مقام امنیتی جمهوری اسلامی ایران به آذربایجان و استقبال گرم طرف آذری از او به طور قطع پیام‌های قابل توجهی برای ناظران منطقه‌ای و بین‌المللی در خصوص خلل ناپذیر بودن روابط گرم میان تهران و باکو خواهد داشت.

رئیس جمهور آدربایجان در جریان ملاقات دریابان شمخانی با او بر این واقعیت صحه گذارد و طی سخنان صریحی اظهار کرد: «روابط تهران و باکو بر اساس اراده قاطع رهبران دو کشور بدون تاثیرپذیری از فشار کشورهایی که مایل به مناسبات دوستانه و گرم ما نیستند با جدیت در حال پیشرفت است.»

اظهارات شمخانی در مورد محورهای گفتگو و توافقات او با مقامات آذری نیز که طیف وسیعی از موضوعات مشترک میان دو کشور در ابعاد تجاری، نفتی، ترانزیتی، انرژی، امنیتی و فرهنگی را شامل می‌شود، نشان می‌دهد که تهران و باکو به صورت جدی از موانع ساختگی بر سر راه توسعه روابط دو کشور عبور کرده‌اند و باید به‌زودی شاهد بروز و ظهور  توافقات  در مناسبات میان دو طرف باشیم.

نکته مهم در مناسبات میان دو کشور که می‌تواند الگوی مناسبی برای کشورهای منطقه باشد، رویکرد گفتگو محور برای رفع سوء تفاهم‌ها است.

دیپلماسی فعال و عمل‌گرایانه منطقه‌ای ایران در دولت سیزدهم علاوه بر اینکه بر مخالفت با هرگونه عنصر ناامنی و تغییر در ژئوپولیتیک منطقه استوار است، همگرایی میان همسایگان را اصلی مهم و اساسی برای توسعه پایدار و برقراری امنیت فراگیر در منطقه می‌داند.

 اراده و حسن نیت، دو رکن اصلی و پیش برنده است که باید همواره برای رفع چالش‌ها میان همسایگان مورد تاکید باشد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
دستاورهای سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به آذربایجان
جمعه 1401/04/24 ساعت 20:38
دستاورهای سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به آذربایجان
دریابان شمخانی که با دعوت رسمی دبیر امنیت ملی جمهوری آذربایجان صبح امروز به باکو سفر کرده بود پس دیدار با همتای خود و مقامات این کشور، بعدازظهر امروز به تهران بازگشت.
تاکید بر توسعه همه‌جانبه روابط ایران و جمهوری آذربایجان
جمعه 1401/04/24 ساعت 18:32
شمخانی تاکید کرد؛
تاکید بر توسعه همه‌جانبه روابط ایران و جمهوری آذربایجان
نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در سفر به باکو: روابط دو کشور در حوزه‌های مختلف فرهنگی، اجتمایی و اقتصادی، در حوزه‌های مختلف انرژی، نفت، سد سازی، ترانزیت می‌تواند یک تحول دیگری پیدا کند.
شمخانی: امنیت وارداتی تامین کننده منافع پایدار کشورهای منطقه نیست
جمعه 1401/04/24 ساعت 14:46
در ملاقات با همتای آذربایجانی؛
شمخانی: امنیت وارداتی تامین کننده منافع پایدار کشورهای منطقه نیست
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان حمایت مستمر از صلح و ثبات در منطقه را از راهبردهای اصلی جمهوری اسلامی ایران بر شمرد و تصریح کرد؛ یکی از مولفه های اصلی ایجاد صلح و ثبات احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای منطقه است.
شمخانی: ایران هیچ محدودیتی برای ارتقاء روابط همه جانبه با جمهوری آذربایجان ندارد
جمعه 1401/04/24 ساعت 12:39
در دیدار با رئیس جمهور آذربایجان؛
شمخانی: ایران هیچ محدودیتی برای ارتقاء روابط همه جانبه با جمهوری آذربایجان ندارد
دریابان شمخانی در این دیدار با تاکید بر اهمیت روابط دو کشور دوست و برادر ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای ارتقاء روابط و همکاری های همه جانبه با جمهوری آذربایجان ندارد.
نظرات

آخرین اخبار
کدام کشورها رسانه‌های اجتماعی را برای کودکان ممنوع کرده‌اند؟
توزیع 100 آمبولانس جدید در طرح ارتقای اورژانس
رایزنی غریب آبادی با سفرای روسیه و چین درباره گفتگوهای ژنو
علی کریمی تهدید به سوزاندن قرآن کرد
آمریکا پایگاه نظامی با 5000 سرباز در غزه می‌سازد
فیفا به غزه کمک می‌کند
اردوغان: ترکیه ناوهواپیمابر بومی می سازد
صدرنشینی مس کرمان در لیگ برتر هندبال
واکنش حماس به نشست شورای صلح غزه در واشنگتن
اتصال شبکه بانکی به سیستم استعلام وضعیت طرح دعوای چک
بحران غزه تنها با رویکرد ترامپ قابل حل بود
معترضان آمریکایی:غزه فروشی نیست!
خروج بخشی از نیروهای آلمان از اربیل
6 هکتار از اراضی تالاب انزلی طعمه حریق شد
10 مصدوم در تصادف بزرگراه آیت‌الله سعیدی
آمریکایی‌ها خواهان پایان جنگ‌ و مداخلات خارجی هستند
سفر هیأت عراقی به ایران برای تأمین گاز
مخالفت قانونگذاران آمریکایی با سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران
آغاز ثبت‌نام تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور
گزارش تصویری| محفل انس با قرآن با حضور رهبر انقلاب
ونس هیات صلح غزه را به عنوان پیروزی دولت ترامپ تبلیغ کرد
گفتگوی سفرای ایران، روسیه و چین در وین با گروسی
دستگیری 34 اغتشاشگر و تروریست خیابانی
معاون رئیس‌جمهور: هدف دولت توزیع عادلانه ثروت ملی است
سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری امریکا برای بازسازی غزه
اروگوئه به دنبال برگزاری دیدار دوستانه با ایران؟
تعجب فرانسه از حضور نماینده کمیسیون اتحادیه اروپا در شورای صلح
برنامه لیگ برتر والیبال در رمضان اعلام شد
باشگاه استقلال اطلاعیه داد
نتانیاهو: آمریکا با خلع سلاح حماس موافق است
شتاب‌ ساخت آزادراه قائم‌شهر-ساری با بودجه 500میلیاردی
اسارت بیش از 9300 فلسطینی و عرب در زندان‌های رژیم صهیونیستی
دیپلماسی تنها مسیر پایدار برای حل مساله هسته‌ای ایران
حال و هوای تئاترهای خصوصی در آخرین ماه سال
بازدید وزیر ارتباطات ایران از نمایشگاه هوش مصنوعی هند
معاونت کمیته ویژه منشور ملل متحد به ایران رسید
قیمت نفت باز هم بالا رفت
بارندگی کم و وضعیت دشوار منابع آبی پایتخت
نقش 10 سرویس اطلاعاتی خارجی در اغتشاشات دی ماه
افززایش تعداد شهدای غزه در ماه رمضان
روابط ایران و مصر وارد مرحله جدید شد
اعلام قیمت جدید مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی + جدول
برخورد رو‌در‌رو کمپرسی و سواری در شمال اردبیل
اعطای تسهیلات 40 میلیاردی فناوران
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران