×
فرهنگی
شناسه خبر : 100553
تاریخ انتشار : یکشنبه 1401/04/26 ساعت 12:57
غیبت تکنولوژی در سیاست عمومی

روح الله اسلامی

غیبت تکنولوژی در سیاست عمومی

تکنولوژی تنها ابزار نیست بلکه فرهنگ و جهان‌زیستی با خود به همراه دارد.

سایر رسانه‌ها: هر یک از شهروندان براساس تربیت خانوادگی، محیط جغرافیایی شهری یا روستایی، طبقه و نوع فرهنگی که دارند تعریفی از حقیقت، اخلاق و هنجارهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دارند که سعی می‌کنند جامعه را به سمت آن سوق دهند. همه کس، عقل خود به کمال آید و در این کمال‌خواهی گاهی بر اثر بخت و اقبال و زد و بند یا کارآمدی و فریب مردم عده‌ای به جایگاهی می‌رسند که در قامت سیاستمدار و سیاست‌گذار می‌توانند به امر و نهی اجباری و استفاده از منابع و نهادها و آیین‌نامه‌ها جهت اجبار شهروندان روی آورند. هر شهروند جهان‌زیستی دارد که در آن سبک زندگی‌ای را مطلوب یا مضر می‌داند و اگر معیاری برای مداخله در اجتماعات تعریف نشود، دستورات فردی و اغلب بی‌ثبات مبتنی بر اراده‌های معطوف به قدرت می‌تواند دل خلق را ریش کند و در پوستین آنها افتد.

آنچه در چرخه سیاست عمومی ایران در غیبت به سر می‌برد کم‌توجهی به علم و دستاوردهای بشری است، به نحوی که تکنولوژی که دستاورد علم است به حاشیه کشیده شده است. بسیاری از اولویت‌های سیاست‌گذاری نهادهای اداری و سیاسی در ایران به علت ضعف تکنولوژی به نظرگاه‌های شخصی و اراده‌های شهروندآزار بدل شده است. وقت نهادهای سیاسی و اداری در ایران به اموری شخصی و مطالباتی سپری می‌شود که فلسفه ذاتی آن نهاد نیست و اساسا به قلمروی موضوع عمومی ارجاع ندارد. تکنولوژی دستاورد علم است و علم ماهیتی جهانی دارد که مشارکت دانشمندان رشته‌های مختلف با صرف وقت و هزینه و تجربه‌های بزرگ آن را خلق کرده است. در اکثر موضوعات عمومی فهم مسئله در غیبت تکنولوژی شکل گرفته است. در غیبت تکنولوژی، مسئله ساده و راهکار به صورت بسیار بدیهی به دور از تجربیات بشری جامعه را دچار اضطراب و آشفتگی و ملک را به سمت نابسامانی سوق می‌دهد.

جوامع پیچیده شده‌اند و برای همه امور از سطح کلان که سیاست‌های اقتصادی و سیاست خارجی و دادرسی را دربرمی‌گیرد تا سطح خرد که امور زندگی روزمره را شامل می‌شود، دارای تکنولوژی شده‌اند. بدون تکنولوژی فهم و راهکار دادن برای مسائل بی‌معنا است و نه‌تنها سیاست دچار شکست خواهد شد و اهداف سیستم به شکل شعاری پدیدار می‌شود که زمینه مردم‌آزاری نیز فراهم می‌گردد. برای همه مسائل تکنولوژی وجود دارد و این تکنولوژی در علوم مختلف با تجربیات جهانی پیچیده‌ترین مسائل را حل و فصل می‌کنند. در غیبت تکنولوژی انتخاب مسئله عمومی و به خصوص راهکار حل آن سر از ناکجاآبادی ساده درمی‌آورد که تاب ایستادگی در برابر واقعیت‌ها را نخواهد داشت. انجمن‌های علمی، دانشگاه‌ها با حفظ مرجعیت علمی می‌توانند فضاهای شبه علم و گزاره‌های ضدتکنولوژی را شناسایی و نقد و بررسی کنند و صورت‌بندی درست از موضوعات عمومی ارائه دهند.

نام نهی تکنولوژی به عنوان روبنا و تقدم‌بخشی فرهنگ بر تکنولوژی که رهاورد رویکردهای پسامدرن، انتقادی و جماعت‌گرا است، باعث شده است نگاه ابزاری به تکنولوژی شکل گیرد، اینکه می‌توان فرهنگ و تکنولوژی را از یکدیگر جدا کرد و به راحتی با دمیدن روح فلسفه یا دکترین به سیاست‌گذاری تنها در سطوح اجرایی از آن استفاده کرد. تکنولوژی تنها ابزار نیست بلکه فرهنگ و جهان‌زیستی با خود به همراه دارد که در صورت‌بندی موضوعات و ارائه راهکارهای متناسب با واقعیت کاربرد دارد. بشر در حال توانمندتر شدن است و به مدد علم و تجربه جهانی و همکاری‌های بین‌الملل به تدریج مشکلات را حل و فصل و زندگی را راحت‌تر می‌سازد. تفاوت‌های اجتماعی و ذهنیت‌های منزوی توانایی ارتباط با علم و بهره‌مندی از تکنولوژی را از دست می‌دهند و پس از چندی چرخه سیاست‌گذاری اولویت‌های اصلی خود را از دست داده و به سمت امور انحرافی و اراده‌های شخصی معطوف به قدرت حرکت می‌کند.


روزنامه سازندگی
نظرات

آخرین اخبار
حیاتی به فینال بدمینتون سنگال رسید
تیم ملی ایران نایب‌قهرمان تنت‌پگینگ شد
دبیرکل حزب‌الله: مقاومت تنها راه آزادسازی است
سرلشکر رضایی: 7 شرط ایران برای آغاز هر مذاکره ای به آمریکا اعلام شده است
برد قاطع شطرنج‌بازان ایران برابر مولداوی
برنامه کبدی ایران در بازی‌های آسیایی ناگویا اعلام شد
تأکید ترکیه بر لزوم دستیابی به نتیجه در مذاکرات میان آمریکا و ایران
تماس‌های حماس با میانجی‌ها درباره بحران غزه
سارق طلافروشی بیرجند در تور پلیس افتاد
انصارالله: در کنار ایران ایستاده‌ایم
پل بیات هشترود به شبکه ترانزیتی بازگشت
کاهش 55 درصدی آب رودخانه‌های اردبیل
سد پدافند هوایی روسیه، موج پهپادهای اوکراینی را در هم شکست
اتابک: سیاست تجاری بر سیاست ارزی مقدم است
ادعای جدید ترامپ؛ وضع قوانین کیفری و مدنی برای هوش مصنوعی!
بهروزآذر: سیاستگذاری زنان داده‌محور می‌شود
انفجارهای گسترده در خان‌یونس همزمان با تداوم حملات غزه
استاندار تهران خواستار برنامه مشخص برای ازدواج و مسکن جوانان شد
بازداشت فرد مرتبط با ایران اینترنشنال در پردیس
حذف قهرمان آسیا از جام بین‌قاره‌ای
راهیابی نماینده تنیس ایران به فینال تور جهانی
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: جنگ با ایران در مرحله پایانی قرار دارد
نورنما | میلاد یازدهمین آفتاب امامت حضرت امام حسن عسکری (ع) مبارک باد
ترمیم مزد کارگران به مهر موکول شد
واکنش سردار شکارچی به ادعای سنتکام درباره تنگه هرمز
درخشش تکواندوکاران تهرانی در کره جنوبی با کسب 2 مدال
زمان فروش فوری کوئیک و سهند سایپا بدون قرعه‌کشی اعلام شد+ لینک ثبت نام
انتخاب یک ژنرال آلمانی به ریاست عالی‌ترین نهاد نظامی ناتو
پاختاکور با اخراج پورعلی‌گنجی هم پیروز ماند
توضیح بقائی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به ایران
جدول خاموشی برق کرمانشاه فردا یکشنبه 29 شهریور+جدول خاموشی
سران قوا بر تأمین کالاهای اساسی و حمایت از تولید تأکید کردند
تاوان اتهام حمله به مکه
حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
گل‌های ایرانی، کلباء را به پیروزی رساند +فیلم
قیمت نقره امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
واکنش مهاجرانی به خبر بازگشتش به ایران
ساعت کاری جدید ادارات از اول مهر 1405 اعلام شد؛ جزئیات تصمیم جدید دولت
حاجی‌میرزایی: پزشکیان بر وفاق برای حل مشکلات تأکید دارد
گرینلند به کنترل انحصاری آمریکا درمی‌آید؟
قیمت دینار عراق امروز شنبه 28 شهریور 1405
آیا شکاف بودجه، آغاز نبرد ارتش و کابینه رژیم صهیونیستی است؟
آخرین وضعیت امیر نوری پس از تصادف مرگبار؛ مهران غفوریان خبر مرگ را تکذیب کرد
کشف انبار میلیاردی کالای احتکاری در آبادان
نایب‌قهرمانی دختران نوجوان ایران در تورنمنت کافا
برایتون 3-0 آرسنال/ توپچی‌ها قهرمان را به توپ بستند!
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 28 شهریور 1405+جدول قیمت ها
پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه یکشنبه 29 شهریور 1405؛ سکه به 236 میلیون رسید
پیش‌ بینی قیمت دلار یکشنبه 29 شهریور 1405 ؛ دلار یک قدم تا 230 هزار تومان
روایت از آکسیوس از جنگ ایران و رنج جهانی پای نازل سوخت