×
فرهنگی
شناسه خبر : 100503
تاریخ انتشار : شنبه 1401/04/25 ساعت 14:38
بررسی ابعاد فاجعه سردشت در حاشیه نشست شورای حقوق بشر ژنو

بررسی ابعاد فاجعه سردشت در حاشیه نشست شورای حقوق بشر ژنو

همزمان با سی و پنجمین سالگرد حمله شیمیایی رژیم بعث عراق به سردشت در تابستات 1366، نشست کارشناسی-تبیینی درباره ابعاد حقوق بشری استفاده از سلاح‌های شیمیایی در جنگ تحمیلی در ژنو سوئیس برگزار شد.

نورنیوز-گروه جامعه: در این نشست که موزه صلح تهران تدارک دیده شد، سخنرانان در مورد ابعاد مختلف فاجعه انسانی سردشت توضیحاتی ارایه دادند.
در ابتدای جلسه، اسماعیل بقایی هامانه سفیر و نماینده دائم کشورمان در ژنو، ضمن ادای احترام به شهدا و جانبازان شیمیایی سردشت، تحریم‌های ضدبشری آمریکا در حوزه دارو و درمان را ظلمی مضاعف به قربانیان فاجعه سردشت توصیف کرد و این واقعیت را خاطرنشان نمود که آمریکا و چند کشور دیگر اروپایی از جمله آلمان و هلند نقش غیرقابل انکاری در تجهیز رژیم صدام به تسلیحات شیمیایی داشتند.
بقایی هامانه با تاکید بر مسئولیت بین المللی دولت‌های تامین کننده مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت سلاح‌های شیمیایی عراق برای انجام تحقیقات و پیگرد و مجازات اشخاص حقیقی و حقوقی دخیل در انتقال تجهیزات شیمیایی به رژیم صدام، همکاری برای احقاق حق قربانیان و بازماندگان حملات شیمیایی را مسئولیت حقوقی و اخلاقی همه دولت‌ها دانست و تصریح نمود که پیگرد کیفری و مجازات مرتکبین جنایات جنگی و مباشرین در ارتکاب این جنایات وظیفه‌ای همگانی است.
نماینده دائم کشورمان در ژنو، با تشریح رابطه بین حقوق بشردوستانه بین المللی و حقوق بشر، تاکید کرد که تقسیم بندی‌ها و قالب‌های حقوقی نباید مانع بهره برداری از مبانی و سازوکار‌های حقوق بشری جهت تظلم خواهی از مراجع ملی و بین المللی برای طرح و پیگیری مطالبات مشروع قربانیان سلاح‌های شیمیایی و احقاق حقوق ان‌ها شود. وی این مهم را یاداور شد که علیرغم تمایز قالب‌های حقوقی قابل اعمال در زمان جنگ و دوره صلح، آنچه مسلم است این است که جان مایه و جوهره مشترک حقوق بشردوستانه و حقوق بشر، حمایت و حفاظت از حیات و سلامت و کرامت انسان است، و از این حیث استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم سردشت (و دیگر نقاط ایران در دوره جنگ ۸ ساله) در عین اینکه قطعا جنایت جنگی محسوب می‌شود، نقض فاحش حقوق بشر قربانیان از جمله حق حیات، حق سلامت، حق دسترسی به محیط زیست سالم و ... نیز محسوب می‌شود.
بقایی هامانه، تحقق دو اصل حقیقت و عدالت در رابطه با حملات شیمیایی علیه هموطنان سردشتی را مستلزم جدیت کشور‌های ذیمدخل در تجهیز رژیم صدام به تسلیحات شیمیایی برای کشف و بیان حقایق مرتبط با این موضوع و نیز شناسایی و پیگرد قضایی متهمین دانست. بقایی هامانه در این رابطه به اقدام دستگاه قضایی هلند در محاکمه و مجازات ران آراد، بازرگان هلندی متهم به ارسال مواد شیمیایی به رژیم عراق، اشاره کرد و خواستار اقدام مشابه از سوی دیگر کشور‌ها برای شناسایی و مجازات مباشران در جنایات جنگی صدام به واسطه توسل به سلاح‌های شیمیایی شد.
دکتر محسن قانعی، فوق تخصص بیماری‌های ریوی بیمارستان خاتم الانبیاء، دکتر مهدی بلالی متخصص بیماری‌های عفونی و دکتر شهریار خاطری مشاور موزه صلح تهران، سه سخنران مدعو این نشست بودند که ضمن تشریح مواد و عناصر شیمیایی مورد استفاده در تسلیحات شیمیایی ارتش بعث، اثار و تبعات فوری و دیرپای عوامل شیمیایی همچون گاز خردل، گاز اعصاب، سارین و تابون بر دستگاه تنفسی، گوارش، پوست و اعصاب قربانیان را بیان نمودند.

در این نشست همچنین چند ویدئو کلیپ حاوی مصاحبه با مصدومان و بازماندگان حملات شیمیایی سردشت به نمایش درآمد که گویای رنج و درد مستمر قربانیان و نیز محدودیت‌ها و مشکلات دسترسی به دارو و درمان به دلیل تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بود.
ارتش رژیم بعث عراق در طول جنگ تحمیلی بار‌ها از سلاح‌های شیمیایی بر ضد نظامیان و غیرنطامیان ایرانی استفاده کرد، اما بمباران شیمیایی سردشت در تیرماه ۱۳۶۶ اولین نمونه استفاده گسترده از تسلیحات شیمیایی برضد مناطق مسکونی شهری به شمار می‌آید. در این بمباران، که بدون تردید جنایت جنگی محسوب می‌شود، بیش از ۸۰۰۰ نفر از جمعیت ۱۲۰۰۰ نفری سردشت شهید یا مصدوم شدند. بسیاری از بازماندگان کماکان از آثار و جراحات ناشی از استنشاق گاز‌های سمی مورد استفاده در آن بمباران رنج می‌برند.


خبرگزاری صدا و سیما
نظرات

آخرین اخبار
تنش‌های منطقه‌ای و بحران انرژی؛ چرا ترامپ معافیت قانون جونز را تمدید کرد؟
برنامه بازی‌های دوستانه تیم ملی؛ تقابل با تیم‌های اروپایی و روسیه
تبریک قالیباف به سرلشکر عبداللهی
بقائی: آمریکا به جای دیپلماسی به «اعتیاد بیمارگونه به تحریم» پناه برده است
هشدار سازمان ملل؛ اسرائیل با پروژه نسل‌کشی و آپارتاید در حال پیشروی است
رئیس قوه قضاییه انتصاب فرماندهان جدید نیروهای مسلح را تبریک گفت
دبیر ستاد اربعین؛ امسال کوچک‌ترین حادثه امنیتی نداشتیم
درآمد دلالی خودرو اعلام شد
لحظه برخورد خودرو با یک هواپیما در فرودگاه میلان+ فیلم
ایوب آقاخانی دبیر چهل و پنجمین جشنواره تئاتر فجر شد
پیام معاون اول رئیس‌جمهور برای فرماندهان جدید نیروهای مسلح
برنامه قطعی برق اصفهان فردا 20 مرداد اعلام شد
ترامپ و نتانیاهو شکست‌های خود را پیروزی جلوه می‌دهند
آخرین وضعیت دستیار اسپانیایی استقلال برای حضور در نیمکت آبی‌ها
آیا صلح ترامپ، چهره تازه‌ای از اشغال است؟
برنامه قطعی برق کرمان فردا سه شنبه 20 مرداد + لینک
زمان بازی تراکتور و پیکان در هفته نخست لیگ برتر فوتبال ایران اعلام شد
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا سه شنبه 20 مرداد اعلام شد+ لینک
استراتژی جدید ایران در امنیت سایبری؛ گذار به معماری «اعتماد صفر» در زیرساخت‌های حیاتی
برنامه قطعی برق تهران فردا سه شنبه 20 مرداد+ لینک
ترامپ از ریال می‌گوید؛ هدف واقعی او چیست؟
شکست استراتژی ترامپ در جنگ با ایران
رسوایی بزرگ در فیفا؛ افشای رابطه غیراخلاقی اینفانتینو با همکار سابقش
زلزله 4.7 ریشتری اندیمشک، شهرهای شمال خوزستان را لرزاند
اذعان رسانه اسرائیلی بر قطعی بودن تسلیم ترامپ در برابر ایران
رئیس جدید ستادکل نیروهای مسلح را بیشتر بشناسید
کارت بازی یاسر آسانی صادر شد
ادعای مضحک ترامپ برای دریافت غرامت در پی حملات تجاوزکارانه به ایران
ایران هیمنه آمریکا را شکست
کاهش دمای تهران از فردا
جدیدترین تحولات یمن؛ تداوم حملات پهپادی به مواضع عربستان
نورویدئو | پاتریوت ها شلیک کردند؛امنیت چه کسی ماند ؟
خسارت 13 میلیارد دلاری آمریکا در جنگ علیه ایران
عربستان راه‌اندازی مجدد پالایشگاه جازان را به تعویق انداخت
آغاز ثبت‌نام مسکن استیجاری در 15 شهر؛ تهران و مشهد در اولویت
قیمت مرغ در بازار تغییر می‌کند؟ وزارت جهاد کشاورزی از برنامه جدید صادرات خبر داد
عارف: برنامه هفتم پیشرفت باید با شرایط جدید کشور اصلاح شود
جزئیات سبد 40 میلیون تومانی بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
انتصاب 6 فرمانده ارشد نیروهای مسلح با حکم فرمانده کل قوا؛مطالبات مهم رهبری از فرماندهان
تصویر جدیدی از رهبر معظم انقلاب منتشر شد
آخرین تصاویر ماهواره‌ای از تنگه‌ هرمز؛ ترامپ همچنان دروغ می‌گوید
شرایط ترخیص کالاهای کولبری و ملوانی اعلام شد
پیش‌بینی بارش‌های فراتر از نرمال در نیمه دوم پاییز
پزشکیان: رهبر معظم انقلاب کاملاً سلامت هستند
حدادعادل: پیروی از رهبر شهید یعنی حکیمانه فکر کردن و حکیمانه عمل کردن
نورنما | فضاهای خالی؛ ترسی مدرن در اینترنت
رایزنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی درباره توافق مکه
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه سه‌شنبه 20 مرداد 1405؛ بازار در انتظار سیگنال دلار و اونس
قطعی برق ایلام امروز دوشنبه 19 مرداد+ لینک
اولین اعترافات قاتلان حمیدرضا رجب‌زاده؛ بازداشت متهم زن هنگام فرار از کشور