×
سیاسی
شناسه خبر : 90462
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1400/12/25 ساعت 14:40
تغییر زمین بازی در وین با ابتکار عمل مستقل ایران

نورنیوز بررسی کرد؛

تغییر زمین بازی در وین با ابتکار عمل مستقل ایران

واقعیت غیرقابل کتمان این است که دیپلماسی فعال و بازیگری هوشمند جمهوری اسلامی ایران موجب رفع نگرانی‌های واقعی و تصنعی در مورد احتمال شکست مذاکرات وین به دلیل درخواست جدید مسکو شد و نقش واقعی کشورهای حاضر در مذاکرات را در معرض نگاه افکار عمومی قرار داد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: از حدود ده روز پیش با مطرح شدن درخواست روسیه برای گرفتن ضمانت از آمریکا در خصوص مستثنی شدن مناسبات اقتصادی تهران-مسکو از تحریم پس از توافق احتمالی در وین، مقامات و رسانه‌های غرب تلاش کردند با توجه به تنفس اعلام شده در مذاکرات درخواست روسیه را به عنوان مانع اصلی در روند گفتگوها القاء کند.

از سویی؛ به دلیل بروز برخی اختلافات در اظهارات «میخائیل اولیانوف» نماینده روس‌ها در مذاکرات وین با گفته‌های «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه به ویژه در گفتگوی تلفنی با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان، خبر مربوط به قصد روسیه برای اخذ ضمانت ابعاد گسترده‌تری پیدا کرد.

بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که آماده است تا نقطه نظرات روسیه را در این خصوص به تفصیل شنیده و مورد بررسی قرار دهد.

در این میان آمریکایی‌ها که به دلیل ناتوانی و بی‌ارادگی در اتخاذ تصمیم سیاسی به مهمترین مانع اتمام مذاکرات و دستیابی به توافق قوی در وین تبدیل شده‌اند، با بزرگ‌نمایی این موضوع تلاش کردند زمین بازی رسانه‌ای را تغییر داده و بی‌عملی خود را به این بهانه مخفی کنند.

این مسئله گرچه با همراهی رسانه‌های معاند جمهوری اسلامی و برخی جریان‌های داخلی جوی منفی را در داخل کشور ایجاد کرد، اما به دلیل تفاوت ماهوی رویکرد دولت سیزدهم در مواجهه با مسائل دیپلماتیک و حوزه سیاست خارجی که مبتنی بر متوازن‌سازی روابط با کشورهای مختلف است عملا به فرصتی برای ایفای نقش فعال تهران تبدیل شد.

در همین راستا و پس از آنکه «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی در توئیتی موضع دقیق کشورمان درباره ادامه مذاکرات در وین با ترکیب فعلی و استفاده از تمام ظرفیت‌ها برای دستیابی به توافق قوی را تبیین کرد، سفر به‌هنگام وزیر امور خارجه به مسکو نیز فضای مناسبی را برای حرکت کشور در مسیر تحقق حداکثری منافع ملی ایجاد نمود.

چنانچه «نورنیوز» پیش از این در یادداشتی به ابعاد بسیار مهم سفر امیرعبداللهیان به روسیه پرداخت، این در سفر در میانه روند مذاکرات وین و تحولات اوکراین، عملا به برگ برنده‌ای برای کشور تبدیل شد تا شرایط لازم برای پیگیری دیپلماسی فعال و بدست‌گیری ابتکار عمل به موقع فراهم شده و ضمن بر هم زدن عملیات روانی آمریکا، موضع صریح و شفاف مسکو نیز در این خصوص اعلام شود.

علاوه بر این با توجه به درخواست اوکراینی‌ها از ایران برای بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در روابط تهران-مسکو برای تاثیرگذاری بر کاهش تنش‌ها میان روسیه و اوکراین، عملا فرصتی فراهم شد تا کشورمان در قامت یک میانجی نیز میان روسیه و اوکراین ایفای نقش کند.

از آن سو؛ تحولات اخیر به روشنی نشان می‌دهد که روسیه بر خلاف آمریکا کشوری است که برای تعامل دوستانه و راهبردی با دیگران از جمله ایران احترام قائل است و به همین دلیل می‌توان در چنین شرایطی از موضع برابر و البته دوستانه موضوعات را در فضایی سازنده پیگیری و سوء تفاهم‌ها را برطرف کرد. 

این نکته از آن جهت اهمیت دارد که بر خلاف آنچه برخی جریان‌های غربگرای داخلی بدنبال القاء آن هستند مشخص شد که مناسبات ایران و روسیه به سطحی از درک مشترک و همکاری بر اساس منافع دوجانبه رسیده که در چارچوب این رابطه می‌توان با پیگیری دیپلماسی فعال، برای موضوعات پیچیده نیز به راه حل مشترک رسید.

در همین حال؛ آمریکایی‌ها با فهم دقیق این مسئله نه تنها به درخواست روسیه در ارائه تضامین مورد نظر تن دادند بلکه با تغییر زمین بازی از سوی ایران، عملا در شرایط پاسخگویی در قبال چرائی معطل کردن مذاکرات و عدم اتخاذ تصمیمات سیاسی قرار گرفتند.

به بیان دقیق‌تر می‌توان این‌گونه بیان کرد که؛ غرب به ویژه آمریکا متوجه تغییر ماهوی ترمینولوژی مذاکرات با ایران شده و به درستی می‌دانند که تهران نه تنها حاضر به عقب‌نشینی از خطوط قرمز خود در مذاکرات نیست، بلکه با استفاده بهینه از تمام ظرفیت‌های خود در دو عرصه «دیپلماسی» و «میدان» به بازیگری موثر تبدیل شده که می‌تواند هم‌زمان مسائل پیرامونی خود را به بهترین شکل مدیریت کند.

به طور قطع در صورت لزوم، توضیح در مورد تغییر یا عدم تغییر ماهیت درخواست اخذ ضمانت باید از سوی روس‌ها ارائه شود اما واقعیت غیر قابل کتمان این است که دیپلماسی فعال و بازیگری هوشمند جمهوری اسلامی ایران، موجب رفع نگرانی‌های واقعی و تصنعی در مورد احتمال شکست مذاکرات وین به دلیل درخواست جدید مسکو شد و شرایط جدیدی را شکل داد که نقش واقعی کشورهای حاضر در مذاکرات، خارج از فضا‌سازی‌های رسانه‌ای به روشنی در معرض نگاه افکار عمومی قرار بگیرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
مسئله نفت پس از وقوع بحران در اوکراین
چهارشنبه 1400/12/25 ساعت 14:09
در گفتگو با نورنیوز مطرح شد؛
مسئله نفت پس از وقوع بحران در اوکراین
سعید میرترابی: اگر غرب با کمک تسلیحاتی به اوکراین جنگ را به صورت پارتیزانی درآورد احتمالاً این تنشها بهای نفت را بالا نگه می‌دارد و همچنین می‌تواند اهمیت روسیه را در بازار نفت کم کند.
تنفس در مذاکرات وین و سفر معنادار امیرعبداللهیان به مسکو
دوشنبه 1400/12/23 ساعت 14:52
نورنیوز بررسی کرد؛
تنفس در مذاکرات وین و سفر معنادار امیرعبداللهیان به مسکو
سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو با توجه به شرایط جدیدی که روسیه در ان قرار گرفته،بطور قطع بستری است برای گفتگوهای جدی، صریح و رو به جلو میان دو کشوری است که نشان داده اند، می توانند همکاری های بسیار نزدیک، تعیین کننده و موفق در موضوعات با پیچیدگیهای بسیار زیاد داشته باشند.
پاسخ آمریکا و اوکراین به ادعای روسیه درباره آزمایشگاه‌های بیولوژیک چیست؟
یکشنبه 1400/12/22 ساعت 12:46
نورنیوز بررسی کرد؛
پاسخ آمریکا و اوکراین به ادعای روسیه درباره آزمایشگاه‌های بیولوژیک چیست؟
با وجود اعلام نماینده دائم روسیه در شورای امنیت سازمان ملل درباره دسترسی به اسنادی که خبر از وجود آزمایشگاه‌های بیولوژیکی خطرناک آمریکایی‌ها در چند شهر اوکراین می‌دهند، تاکنون هیچ پاسخ روشنی از سوی کی‌یف و واشینگتن در این خصوص ارائه نشده است.
شمخانی: آمریکا اراده‌ای برای دستیابی به توافق قوی و قابل دفاع ندارد
پنج‌شنبه 1400/12/19 ساعت 08:45
شمخانی: آمریکا اراده‌ای برای دستیابی به توافق قوی و قابل دفاع ندارد
علی شمخانی گفت: مذاکرات وین بدون اتخاذ تصمیم سیاسی توسط آمریکا هر ساعت پیچیده‌تر از قبل می‌شود.
دلیل کُندی مذاکرات وین؛ موانع آمریکایی یا مطالبات روسی!؟
سه‌شنبه 1400/12/17 ساعت 13:23
نورنیوز بررسی کرد؛
دلیل کُندی مذاکرات وین؛ موانع آمریکایی یا مطالبات روسی!؟
اگرچه روند گفتگوها در وین همچنان معطل تصمیم سیاسی آمریکایی‌هاست اما آنها سعی می‌کنند با فرار به جلو و هیاهوی رسانه‌ای، درخواست روسیه را به عنوان مانع شکل‌گیری توافق معرفی کنند.
شمخانی: تاخیر واشینگتن چشم‌انداز توافق را مبهم کرده است
دوشنبه 1400/12/16 ساعت 13:43
شمخانی: تاخیر واشینگتن چشم‌انداز توافق را مبهم کرده است
علی شمخانی گفت: چشم‌انداز توافق در مذاکرات وین بدلیل تاخیر واشینگتن در اتخاذ تصمیم سیاسی همچنان مبهم است.
شمخانی: اتخاذ ابتکارات مذاکراتی برای سرعت دادن به حصول نتیجه را در دستور کار داریم
دوشنبه 1400/12/16 ساعت 10:08
شمخانی: اتخاذ ابتکارات مذاکراتی برای سرعت دادن به حصول نتیجه را در دستور کار داریم
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت: . تنها عامل موثر بر تعامل ما با 1+4 نیز تامین منافع مردم ایران است
نظرات

آخرین اخبار
باکتری‌های روده چگونه اضطراب را کنترل می‌کنند؟
چینی‌ها از بقایای ذرت کاتالیست ساختند
تولد نسل جدید هوش مصنوعی نرم با الهام از مغز انسان
هشدار جدی اورژانس تهران نسبت به گرمازدگی +علائم
واکنش معنادار وزیر ارشاد به تهدیدهای جدید ترامپ
مجلس نمایندگان خواستار تعلیق رییس جمهور کلمبیا شد
سرقت از کلیسای ارتدوکس روسیه در تهران
علت دود سیاه جنوب تهران چه بود؟/آتش سوزی مهار شد
غرش هیمارس در سواحل تایوان رو به چین
نماینده چین: بازگشت به جنگ با ایران به نفع هیچ‌کس نیست
خط و نشان جنگی گروه حنظله برای ایالات متحده و هم‌پیمانانش
در مرز یمن و عربستان چه می‌گذرد؟
وزیر انرژی آمریکا: از ادعاهای ترامپ درباره نفت ایران اطلاعی ندارم
رئیس کمیسیون امنیت ملی: این‌بار جنگ محدود به منطقه نخواهد بود
مقاومت آلمان در تحریم صهیونیست ها
دبیر ستاد ملی آیین تشییع و وداع با رهبر شهید انقلاب معرفی شد
تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام و هشدار جدی تهران به آمریکا و اروپا
وقتی ترامپ در رویاهایش نفت ایران را مصادره می‌کند
شکست پروژه ضدایرانی در لندن؛ چرا 60 درصد اعضای آیمو به درخواست امارات «نه» گفتند؟
رأی بدوی پرونده آتش‌سوزی پارکینگ طالقانی اهواز صادر شد
بقائی: حمله به مخازن آب ایران حمله به نبض زندگی ایرانیان است
فرانسه از برگزاری کنفرانس بین‌المللی حمایت از لبنان خبر داد
حقوق اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد چقدر زیاد شد؟ زمان دقیق واریز مابه‌التفاوت‌ها
انتخابات شوراها برگزار نمی‌شود
گوترش خواستار گفت‌وگو درباره پرونده هسته‌ای ایران شد
وصل مجدد آب سیریک 12 ساعت پس از حمله آمریکا
یاسین بخشیده شد، مدافع مجارستانی رسید
شمال‌گردی در آخر هفته؛ جزئیات دقیق یک‌طرفه شدن جاده چالوس و هراز از امروز تا شنبه
ماجرای حمله به نفتکش هند و احضار مقام آمریکایی چه بود؟
ادامه اقدامات خصمانه آمریکا و تحریم‌های جدید علیه ایران
ماجرای توقف یک نفتکش در دریای عمان از زبان سنتکام
پاسخ پزشکیان به تهدید بمباران زیرساخت‌ها توسط ترامپ
جی‌دی ونس از احتمال توافق بلندمدت با ایران سخن گفت
اعتراف رسمی اسرائیل به آسیب‌دیدن «رامات‌دیوید» در حمله ایران
ادامه بمباران مناطق مسکونی در جنوب لبنان
اطلاعیه جدید تامین اجتماعی برای بازماندگان مستمری بگیر
ترامپ: ایران مدام ما را احمق جلوه می‌دهد/در حال کار روی یک توافق با ایران هستیم
تخفیف مالیاتی برای اجاره‌نامه‌های بلندمدت در تهران اعلام شد
پرداخت خسارت به 20 هزار خودروی آسیب‌دیده از جنگ رمضان
5 نفتکش ایرانی محاصره دریایی آمریکا را درهم شکستند
تغییر مهم در کنکور 1405 با دستور رئیس جمهور
نورنما | تمامی تشریفات صدور گواهینامه موتور بانوان انجام شده
ترافیک سنگین در چالوس؛ تردد در این جاده یکطرفه است
معامله پرسود خانواده ترامپ در بازار رمزارز خبرساز شد
سهم فناوری داخلی از بازار داروی ایران به 1.5 میلیارد دلار رسید
یاوه‌گویی‌های دوباره غرب علیه ایران و باز هم اتهام به سپاه
خط و نشان سردار شکارچی برای ترامپ
بقائی: جام جهانی نباید بهانه‌ای برای تبعیض و آزار نمایندگان ورزشی ملت‌ها شود
حمله تند مفتی جعفری لبنان به دولت بیروت: به این دولت اعتماد نداریم
انتقاد تند طارمی و جهانبخش از ترامپ